- Címkék:
- vas
- vasserpenyő
- vasedény
A kenyérsütő vaslábosom a költözés alatt a pakolászás, sérülés, helytelen tárolás miatt pár foltban berozsdásodott. Ettől még nem fogom kidobni, csiszolópapírral leszedtem a rozsdát, viszont ezzel tönkretettem a sok éve elkészített és azóta is tartó bevonatot, így újra neki kellett állni.
Az edényt és a fedőt is beolajoztam. Lehet zsírozni is, kinek mihez van kedve, napraforgóolajat használtam.
Tüzet raktam, hagytam leégni. Egy lapáttal óvatosan beleraktam a vasakat. A gödör nem a lábos kiégetése miatt van, kenyerek miatt volt szükségem a gödörre és a tűz körül látható lapokra is.
Lassan elkezdtek füstölni.
Majd kigyulladt az olaj és szépen kiégett.
Nem piszkáltam, egy tűzforró tízkilós lábost nem piszkál az ember, csak ha nagyon muszáj. A tűzzel együtt hagytam kihűlni, kitöröltem egy papírral a beleszállt pernyét, készen vagyunk.
Arról már írtunk, miért olyan jó az öntöttvas edény.