Sittből csodát: márvány kínáló

Sittből csodát: márvány kínáló

Sorozatunkban építési törmelékből, maradékból, jól megmondva sittből készítünk hasznos holmikat, sőt, akár ajándéknak beillő tárgyakat. 

Kínáló készítése

Ez nem lesz hosszú, mert egy nagyjából kínáló tányér méretű természetes kőlap, vagy akár burkolólap kell hozzá, amit lehetne formáztatni, de minek. 

A szélek, ha élesek, egy kőkorongos flexszel kezelhetők, ez haveroknak, vagy sírköveseknek szokott lenni, de érdemes leginkább a burkolót megkérni a sitt keletkezésének pillanatában, hogy legyen szives utómunkázni pár darabot. Ép burkolólapok széle utómunkát sem igényel.

A hátuljára érdemes készen kapható öntapadó filckorongokat ragasztani, minden sarokba egyet, így biztosan nem bánt semmilyen felületet egy esetleg nem tükörsima hátsó oldal. Ez természetes kövek esetében nem szokott gond lenni, azok simák elöl-hátul.

Fontos!

A márvány/mészkő/gránit porózus anyagok, zsírfoltosak lesznek például egy olyan szép szalonnától mint ami a képen van. Ez ellen úgy lehet tenni, hogy sötét alapanyagot kell választani, beletörődni hogy a foltok egy idő után összefüggő paca lesznek, vagy lelkesen tisztítani, mert ezek mosogatógépbe, mivel porózusak, nem tehetőek, és az úgyse segít. Ami segít, az a szódabikarbóna.

A szódabikarbónából krémes masszát készítünk vízzel, a foltra helyezzük és 24 órára szorosan becsomagoljuk, ez vegyszermentesen felszedi teljesen, vagy valamennyire a foltot. Ha muszáj, az eljárás megismételhető. 

Márványon tilos ecetet, ecettartalmú tisztítószert használni. 

  • 2020.08.07

Milyen egy jó vesszőből készült nyárs?

Vadkempingezés, vagy akár egy sima domesztikált kerti sütögetés közben is felmerülhet az igény saját faragású vesszőnyársakra. Pár perc alatt el tudjátok készíteni, nem egy rakétatudomány, ezért teljesen fölösleges pénzt kiadni, majd a terméket mosogatni, tárolni. 

  • 2020.08.04

Otthon csináld a fesztivált!

Ezen a nyáron nincsenek fesztiválok, úgyhogy megcsináljuk otthon a maradandót. Mutatjuk, hogyan.

  • 2020.08.04

Finom csoda filléres tálcából

Lomipiacokon számtalan párszáz forintos tálcát lehet összeszedni, ezek általában csúnyák is, foltosak is. Ha jó a forma, a felületet egész szépen meg lehet segíteni a fürdőszobában is.