Sittből csodát: márvány kínáló

Sittből csodát: márvány kínáló

Sorozatunkban építési törmelékből, maradékból, jól megmondva sittből készítünk hasznos holmikat, sőt, akár ajándéknak beillő tárgyakat. 

Kínáló készítése

Ez nem lesz hosszú, mert egy nagyjából kínáló tányér méretű természetes kőlap, vagy akár burkolólap kell hozzá, amit lehetne formáztatni, de minek. 

A szélek, ha élesek, egy kőkorongos flexszel kezelhetők, ez haveroknak, vagy sírköveseknek szokott lenni, de érdemes leginkább a burkolót megkérni a sitt keletkezésének pillanatában, hogy legyen szives utómunkázni pár darabot. Ép burkolólapok széle utómunkát sem igényel.

A hátuljára érdemes készen kapható öntapadó filckorongokat ragasztani, minden sarokba egyet, így biztosan nem bánt semmilyen felületet egy esetleg nem tükörsima hátsó oldal. Ez természetes kövek esetében nem szokott gond lenni, azok simák elöl-hátul.

Fontos!

A márvány/mészkő/gránit porózus anyagok, zsírfoltosak lesznek például egy olyan szép szalonnától mint ami a képen van. Ez ellen úgy lehet tenni, hogy sötét alapanyagot kell választani, beletörődni hogy a foltok egy idő után összefüggő paca lesznek, vagy lelkesen tisztítani, mert ezek mosogatógépbe, mivel porózusak, nem tehetőek, és az úgyse segít. Ami segít, az a szódabikarbóna.

A szódabikarbónából krémes masszát készítünk vízzel, a foltra helyezzük és 24 órára szorosan becsomagoljuk, ez vegyszermentesen felszedi teljesen, vagy valamennyire a foltot. Ha muszáj, az eljárás megismételhető. 

Márványon tilos ecetet, ecettartalmú tisztítószert használni. 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és kristályból

Tobozt az erdőből, kristályt a lomipiacrók vagy ezek online piactereiről, madzagot a rövidárusnál lehet hozzá kapni. Fájdalmasan egyszerű és csinos. 

  • 2020.11.29

Karácsonyi dekor kidobásra ítélt nippből

Fillérekért lehet lomipiacokon -látogathatók!- és azok online felületein szarvasos, őzikés nippeket vásárolni, pár darab ilyen állatka és egy fehér szóróspér segítésgével kész is az asztalon a minőségi karácsonyi hangulat! A hibás, lepattant nippek végképp filléresek és erre a hasznosításra tökéletesen megfelelnek azok is, nem kell egy hibátlan Herendit megpocsíkolni. 

  • 2020.11.27

Filléres asztali karácsonyi dekoráció tobozokból

Folyamatosan mutatjuk az ötleteket a filléres, és környezettudatos karácsonyi dekorációkra, hogy ne költsetek túl sok műanyag szemétre.