Lehet fenntarthatóan öltözködni? Hogyan?

Lehet fenntarthatóan öltözködni? Hogyan?

A ruhaipar ügyesen kitalálta ezt a fenntartható divat fogalmat, fenntartható márkákkal, ami egy ordas nagy marhaság, jóhogy nem fenntartható autóipar, nincs, nem lehet fenntartani, amit legyártasz, az koszol, amit divatból gyártasz, az nem kell. A fenntartható az, ha nem vásárolsz ész nélkül. Csak ezt a vállalást nehezebb kirakni az instára mint egy fenntartható cimkés, levéllel megnyomott ronda kis táskát. Akkor mégis mit tegyen az, aki nem csak az instagram kedvéért ülne fel a fenntartható öltözködés vonatra, hanem kész tenni valamit az ügy érdekében?

Az olcsó tippek:
 • Tanulj meg kötni varrni és köss és varrj maradékból, használtból!

A hazai használtcikk portálok és szaküzletek is tele vannak gyártási maradék fonalakkal és méteráruval, amelyeket fillérekért lehet megvásárolni. Akinek van egy kis kézügyessége, álljon neki, Divat rovatunkban ha legörgetsz, végtelen mennyiségű pontos leírást találsz saját kézzel elkészíthető ruhadarabokra. Csak egy példa, amit segítségünkkel el tudsz készíteni.:

 • Stoppolj, javíts, adj neki új életet!

A lyukas zoknitól a kibomlott húzózárig sok hiba javítható egy ruhadarabon, ezeket az alapműveleteket érdemes megtanulni.

 • Vegyél tartós formát és minőséget

Válassz klasszikus, örök stílusú darabokat csúcsminőségben. Ez bizony olcsó, mert van 15 éves tollkabátom és 15 éves ingruhám is. Akkor talán nem volt egyik sem olcsó, de sokkal olcsóbb volt, mintha 15 év alatt elkoptattam volna 5 gagyit, ami nem csak drágább, de végig gagyiban jártam és termeltem a szemetet. Ráadásul ezek a darabjaim még mindig szépek, tehát lesz az 20 év is, mire tönkremennek.

 

 • Tudd, melyik szín és fazon áll jól, ragaszkodj hozzá!

Érdemes a ruhatárat jól kombinálható fazonok és a megfelelő színek mentén szervezni, így nullára csökken az értelmetlen beszerzések esélye. Szép lehet egy lila valami, de ha nem színem, hozzá se nyúlok, ahogy nem veszek semmit, amit úgyse hordok, mert nem illik az életstílusomhoz.

 • Van egy rossz hírem: nem fogsz belefogyni

Nem kell megvenni semmit, ami egy ott, akkor nem létező testre és archoz illik.

 • Barátnőkkel cseréljetek, szervezzetek helyi turit

Sokan környezettudatos forrásnak jelölik a turkálót, hát a fél világon áthurcolt ruhákra, majd a fél világon megint áthurcolt bálákra épülő használtruha-kereskedelem annyira azért nem környezettudatos. Ami sokkal jobb, helyi forrásból építkező használt ruhákat venni, így egy lépcső kiesik.

Vannak ilyen körök és vannak olyan használt ruhások is, akik helyi forrásokból vásárolnak, ezek általában komoly minőségben, finom termékeket árulnak.

Fontos, hogy turiban is érdemes a minőséget vásárolni, ami tartós lesz.

A drága tippek: 
 • Olvasd el a cimkét és ha nem tetszik amit ott látsz, ne vedd meg

A ruha elkészítési helyét kötelező feltűntetni a cimkén, így nem kell sokat nyomozni. Sokkoló lesz, honnan utaznak ide a ruhák, hát, mondj le arról, ami nem az EU-ban készült, lesz még így is mit hordani, mert egyelőre létezik ruhaipar Európában. Az alapanyag még így is jó eséllyel átutazta a fél világot és nem olyan munkakörülmények között készült, amit elfogadhatónak tartasz.

 • Vegyél helyit

Nehéz ügy, mert a magyar textilipar nem annyira létezik, de az európai még csak-csak, és Európában készült szövetekből dolgoznak magyar tervezők, akik itthon varratnak. Nem kell elájulni minden hazai gyártótól, mert hiába magyar papíros a tervező, ha távol-keleti alapanyagokból, távol-keleten gyártatott rongyokkal házal, de a forrásokat, termelést elég könnyű kideríteni. 

Mivel a fast fashion gagyik is elég drágák, nem biztos, hogy egy európai textiliparból származó alapanyagból készülő, magyar varrodában készített termék sokkal drágább lesz, mintha a plázában válogatsz.

 • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

 • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

 • 2022.04.03

Menő tavasz turiból: trench és bomber

A tavaszi kabát értelme csekély, most pár hétig lehet benne reggel, esetleg ha hidegebb van, egész nap mutatkozni, és a további 50 hétre megy a szekrénybe. Majd ősszel lehet azon az egyetlenegy napon viselni, ami elválasztja a 20 C fokot az 5 C foktól. Így ez nem feltétlenül az a ruhadarab, amibe érdemes vagyonokat fektetni, irány a turi, ahol az idei trend velünk van.