A jó limonádé titkai

A jó limonádé titkai

Elállt az eső, indul a limonádé-szezon, amit fűszernövények, vagy akár soha fel nem használt, kamrában porosodó alapanyagok segítségével is feljavíthatunk.

Az alapok:
  • a citromlé frissen facsart
  • citrom helyett lime is jó, kicsit fűszeresebb, attól még jó
  • a cukor nem jó, ha ropog a limonádéban, ezért rendszeres fogyasztás esetén érdemes szirupot készíteni, vagy eleve azt használni, esetleg mézzel, rizs-, agavé-, juhar-, akármilyen alternatív sziruppal dolgozni
  • arányok: cukor:citrom:víz 1:1:7, ettől el lehet térni egyéni ízlés függvényében
 
Extrák:
  • menta
  • bazsalikom
  • levendula
  • gyömbér (ezt mozsárban összetörve érdemes a lent leírt szirupba forralni, vagy leforrázni, jobban kijön az íze)
  • citromhéj
  • friss gyümölcsök mozsárban kissé megtörve
Cukor helyett szokatlan, ám jó megoldások:
  • maradék lekvár!
  • bodzaszörp
  • bármilyen szörp
Cukorszirup készítése limonádéhoz:
  • 2 dl víz
  • kb. 1 kg cukor

A vizet forralom, és addig adagolom bele a cukrot, amíg szépen felolvad benne. Egy ponton nem fog többet felvenni és az alján gyűlni kezd, akkor vagyunk készen. Egy tölcsér segítségével szűk nyakú (pl. paradicsomszószos) befőttesüvegben, vagy sima pet palackban is hónapokig tárolható, abból könnyű tisztán kiönteni. 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.