A jó limonádé titkai

A jó limonádé titkai

Elállt az eső, indul a limonádé-szezon, amit fűszernövények, vagy akár soha fel nem használt, kamrában porosodó alapanyagok segítségével is feljavíthatunk.

Az alapok:
  • a citromlé frissen facsart
  • citrom helyett lime is jó, kicsit fűszeresebb, attól még jó
  • a cukor nem jó, ha ropog a limonádéban, ezért rendszeres fogyasztás esetén érdemes szirupot készíteni, vagy eleve azt használni, esetleg mézzel, rizs-, agavé-, juhar-, akármilyen alternatív sziruppal dolgozni
  • arányok: cukor:citrom:víz 1:1:7, ettől el lehet térni egyéni ízlés függvényében
 
Extrák:
  • menta
  • bazsalikom
  • levendula
  • gyömbér (ezt mozsárban összetörve érdemes a lent leírt szirupba forralni, vagy leforrázni, jobban kijön az íze)
  • citromhéj
  • friss gyümölcsök mozsárban kissé megtörve
Cukor helyett szokatlan, ám jó megoldások:
  • maradék lekvár!
  • bodzaszörp
  • bármilyen szörp
Cukorszirup készítése limonádéhoz:
  • 2 dl víz
  • kb. 1 kg cukor

A vizet forralom, és addig adagolom bele a cukrot, amíg szépen felolvad benne. Egy ponton nem fog többet felvenni és az alján gyűlni kezd, akkor vagyunk készen. Egy tölcsér segítségével szűk nyakú (pl. paradicsomszószos) befőttesüvegben, vagy sima pet palackban is hónapokig tárolható, abból könnyű tisztán kiönteni. 

 

 

  • 2020.07.06

Így kell paradicsomot hámozni

Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó. 

  • 2020.07.06

Vegyétek meg a ronda zöldséget!

Érdemes körülnézni a piacon, a zöldségesnél, vajon rejteget e másnapos zöldségeket, mert lecsónak, befőzni, jó' van az úgy, a szépet meg vigye csak haza az úri közönség.

  • 2020.07.05

Gyümölcsös édességek sütés helyett

Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát.