Az alapok:
- a citromlé frissen facsart
- citrom helyett lime is jó, kicsit fűszeresebb, attól még jó
- a cukor nem jó, ha ropog a limonádéban, ezért rendszeres fogyasztás esetén érdemes szirupot készíteni, vagy eleve azt használni, esetleg mézzel, rizs-, agavé-, juhar-, akármilyen alternatív sziruppal dolgozni
- arányok: cukor:citrom:víz 1:1:7, ettől el lehet térni egyéni ízlés függvényében
Extrák:
- menta
- bazsalikom
- levendula
- gyömbér (ezt mozsárban összetörve érdemes a lent leírt szirupba forralni, vagy leforrázni, jobban kijön az íze)
- citromhéj
- friss gyümölcsök mozsárban kissé megtörve
Cukor helyett szokatlan, ám jó megoldások:
- maradék lekvár!
- bodzaszörp
- bármilyen szörp
Cukorszirup készítése limonádéhoz:
- 2 dl víz
- kb. 1 kg cukor
A vizet forralom, és addig adagolom bele a cukrot, amíg szépen felolvad benne. Egy ponton nem fog többet felvenni és az alján gyűlni kezd, akkor vagyunk készen. Egy tölcsér segítségével szűk nyakú (pl. paradicsomszószos) befőttesüvegben, vagy sima pet palackban is hónapokig tárolható, abból könnyű tisztán kiönteni.