Alapvetések a palacsintasütésben

Alapvetések a palacsintasütésben

Elég nyűgös odaállni és lesütni, utána a ruháinkat a szennyesbe dobni, hajat mosni és fél napig szellőztetni, néha mégis jól esik a palacsinta. 

A tészta

1 egész tojást, 5 evőkanál búzalisztet, 3 evőkanál olajat morzsalékosra keverek és annyi (kb. 2 dl) szóda és tej feles keverékével higítom fokozatosan, folyamatos habverővel keverés közben, hogy éppen folyós állagot kapjak. Ha csomós lett, botmixerrel szétcsapom. Ez volna a kiindulópont, ez a mennyiség kb. 10 darabra elég, ki mekkora átmérővel és vastagsággal dolgozik. A recept pont ennyire egyszerű, pár dolgot nem árt megjegyezni.:

A liszt

A fehér búza működik, aki akar variálni, tegye, a terüléssel minden más liszt esetében kisebb-nagyobb bajok lesznek. Vaskosabb, kis átmérőjű, kissé fasírt-jellegű palacsintát jó sok zsiradékon mindenből is lehet sütni.

A tojás

Elhagyható, egy jobb minőségű búzaliszt csak szódával és zsiradékkal elkeverve is palacsintaképes. 

Szóda vs. nem szóda

Muszáj szódával/szénsavas vízzel sütni, kicsit lazítja. Ha tej helyett tejszínnel higítjuk, nem kell bele zsiradék a sütéshez, mert egy 30% -os habtejszín zsírtartalma tökéletes csúszós palacsintákat ad. A tej teljes mértékben kiváltható szódával és kiváló laktózmentes megoldás a pezsgő is, az ajándékba kapott édes pezsgőket rendre palacsintákba sütöm el, parádé.

Hova tegyem az olajat?

Az első palacsinta alá a serpenyőbe feltétlenül kerüljön egy evőkanál olaj, vagy egy darab vaj, a többihez való zsiradékot a fenti recept tartalmazza.

Kisütve, nem megtöltve fagyaszthatóak a palacsinták.

Klasszikus retro töltelékek
  • túrós: 25 dkg túró finomra törve, egy csomag vaníliás cukor, egy tojássárgája, egy citrom reszelt héja
  • krumplis: főtt krumpli krumplinyomón átnyomva, sok vajjal, só, frissen őrölt fekete bors
  • kakaós: kakaópor felesben kikeverve cukorral, ezt még a serpenyőben érdemes gyorsan a palacsintára szórni és ott tekerni, akkor olvad meg szépen
  • fahéjas: ugyanaz mint a kakaós, csak fahéjjal
  • lekváros: elsősorban sárgabaracklekvárral
  • tetszőleges puding

A palacsintázást folytatjuk amerikaival, Gundellel és almással.

A sütés mozdulatai:

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.