Alapvetések a palacsintasütésben

Alapvetések a palacsintasütésben

Elég nyűgös odaállni és lesütni, utána a ruháinkat a szennyesbe dobni, hajat mosni és fél napig szellőztetni, néha mégis jól esik a palacsinta. 

A tészta

1 egész tojást, 5 evőkanál búzalisztet, 3 evőkanál olajat morzsalékosra keverek és annyi (kb. 2 dl) szóda és tej feles keverékével higítom fokozatosan, folyamatos habverővel keverés közben, hogy éppen folyós állagot kapjak. Ha csomós lett, botmixerrel szétcsapom. Ez volna a kiindulópont, ez a mennyiség kb. 10 darabra elég, ki mekkora átmérővel és vastagsággal dolgozik. A recept pont ennyire egyszerű, pár dolgot nem árt megjegyezni.:

A liszt

A fehér búza működik, aki akar variálni, tegye, a terüléssel minden más liszt esetében kisebb-nagyobb bajok lesznek. Vaskosabb, kis átmérőjű, kissé fasírt-jellegű palacsintát jó sok zsiradékon mindenből is lehet sütni.

A tojás

Elhagyható, egy jobb minőségű búzaliszt csak szódával és zsiradékkal elkeverve is palacsintaképes. 

Szóda vs. nem szóda

Muszáj szódával/szénsavas vízzel sütni, kicsit lazítja. Ha tej helyett tejszínnel higítjuk, nem kell bele zsiradék a sütéshez, mert egy 30% -os habtejszín zsírtartalma tökéletes csúszós palacsintákat ad. A tej teljes mértékben kiváltható szódával és kiváló laktózmentes megoldás a pezsgő is, az ajándékba kapott édes pezsgőket rendre palacsintákba sütöm el, parádé.

Hova tegyem az olajat?

Az első palacsinta alá a serpenyőbe feltétlenül kerüljön egy evőkanál olaj, vagy egy darab vaj, a többihez való zsiradékot a fenti recept tartalmazza.

Kisütve, nem megtöltve fagyaszthatóak a palacsinták.

Klasszikus retro töltelékek
  • túrós: 25 dkg túró finomra törve, egy csomag vaníliás cukor, egy tojássárgája, egy citrom reszelt héja
  • krumplis: főtt krumpli krumplinyomón átnyomva, sok vajjal, só, frissen őrölt fekete bors
  • kakaós: kakaópor felesben kikeverve cukorral, ezt még a serpenyőben érdemes gyorsan a palacsintára szórni és ott tekerni, akkor olvad meg szépen
  • fahéjas: ugyanaz mint a kakaós, csak fahéjjal
  • lekváros: elsősorban sárgabaracklekvárral
  • tetszőleges puding

A palacsintázást folytatjuk amerikaival, Gundellel és almással.

A sütés mozdulatai:

 

 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.