- Címkék:
- palacsinta
A tészta
1 egész tojást, 5 evőkanál búzalisztet, 3 evőkanál olajat morzsalékosra keverek és annyi (kb. 2 dl) szóda és tej feles keverékével higítom fokozatosan, folyamatos habverővel keverés közben, hogy éppen folyós állagot kapjak. Ha csomós lett, botmixerrel szétcsapom. Ez volna a kiindulópont, ez a mennyiség kb. 10 darabra elég, ki mekkora átmérővel és vastagsággal dolgozik. A recept pont ennyire egyszerű, pár dolgot nem árt megjegyezni.:
A liszt
A fehér búza működik, aki akar variálni, tegye, a terüléssel minden más liszt esetében kisebb-nagyobb bajok lesznek. Vaskosabb, kis átmérőjű, kissé fasírt-jellegű palacsintát jó sok zsiradékon mindenből is lehet sütni.
A tojás
Elhagyható, egy jobb minőségű búzaliszt csak szódával és zsiradékkal elkeverve is palacsintaképes.
Szóda vs. nem szóda
Muszáj szódával/szénsavas vízzel sütni, kicsit lazítja. Ha tej helyett tejszínnel higítjuk, nem kell bele zsiradék a sütéshez, mert egy 30% -os habtejszín zsírtartalma tökéletes csúszós palacsintákat ad. A tej teljes mértékben kiváltható szódával és kiváló laktózmentes megoldás a pezsgő is, az ajándékba kapott édes pezsgőket rendre palacsintákba sütöm el, parádé.
Hova tegyem az olajat?
Az első palacsinta alá a serpenyőbe feltétlenül kerüljön egy evőkanál olaj, vagy egy darab vaj, a többihez való zsiradékot a fenti recept tartalmazza.
Kisütve, nem megtöltve fagyaszthatóak a palacsinták.
Klasszikus retro töltelékek
- túrós: 25 dkg túró finomra törve, egy csomag vaníliás cukor, egy tojássárgája, egy citrom reszelt héja
- krumplis: főtt krumpli krumplinyomón átnyomva, sok vajjal, só, frissen őrölt fekete bors
- kakaós: kakaópor felesben kikeverve cukorral, ezt még a serpenyőben érdemes gyorsan a palacsintára szórni és ott tekerni, akkor olvad meg szépen
- fahéjas: ugyanaz mint a kakaós, csak fahéjjal
- lekváros: elsősorban sárgabaracklekvárral
- tetszőleges puding
A palacsintázást folytatjuk amerikaival, Gundellel és almással.
A sütés mozdulatai: