Elrontod a piskótát? Mutatjuk hol lehet a hiba!

Elrontod a piskótát? Mutatjuk hol lehet a hiba!

Nem olyan nehéz piskótát sütni, be kell tartani úgy egymillió szabályt és sikerülni fog.

Az arányok 26-28 centiméteres tortakarikára:
  • 8 db nagyméretű tojás
  • 240 g liszt (a piskóta nem nagyon érzékeny a lisztre, de ha nem búzával sütöd, elég könnyen szalonnás lesz, ennek tudatában válassz lisztet)
  • 240 g cukor 
  • kb. 20-20 g vaj és liszt a forma előkészítéséhez

Fontos: Szódabikarbóna nem való bele, elvonja a vizet, így lehet hogy pont azért lesz rossz a piskóta mert sütőport, vagy szódabikarbónát raksz bele.

Folyamat és hibalehetőségek

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

  • nem melegíted elő
  • nem 180 C fokra melegíted elő
  • nem tudod hány C fokra melegíted elő, mert csak azt hiszed 180 C, de nem annyi

A formát kivajazom, kilisztezem és hidegre rakom amíg elkészül a tészta.

  • kihagysz foltokat
  • nem végzed el a folyamatot a karika tetejéig
  • a forma oldalát nem kened ki
  • papírt raksz bele, nem pedig kikened
  • hiába kented ki, összefolyatod a sütő tetején amíg összeállítod a tésztát
 

A tojásokat kettéválasztom (vagy nem, lehet egészből is, bármilyen meglepő, érdemes mindkettőt kipróbálni, kinek melyik jön be).

  • sárgája kerül a fehérjébe, nem tudod felverni eléggé

Ha egész tojásokkal dolgozok, meleg víz felett fehérre verem az egész tojásokat a cukorral, addig verem, amíg duplájára nő.

Ha kettéválasztott tojásokkal dolgozok, a sárgáját verem fehérre a cukorral, NEM gőz felett, csak úgy hidegen, de egy evőkanál cukrot félrerakok. A fehérjét kemény habbá verem, amikor már majdnem jó, hozzáadom az egy evőkanál cukort, és azzal verem kemény habbá. 

  • nem vered fehérre a sárgáját, a cukor ropogós marad, lehúzza a tésztát
  • a fehérje nem elég kemény

A lisztet apránként a sárga masszához adom, simára keverem. Ha kettéválasztott tojásokkal dolgoztam, a keményre vert fehérjét beleforgatom a cukros masszába, nem keverem agyon, éppen kevererdjen össze.

  • kikevered belőle a levegőt

Rögtön az előkészített formába öntöm és betolom a sütőbe.

  • hagyod állni

50 percig sütöm, nem piszkálom.

  • nyitogatod az ajtót, ezt 15 percig tilos
  • rossz a sütőd, alul éget, fent hideg
  • rossz a sütőd, nem tud kiszökni a gőz

Amikor elkészült, elzárom a sütőt, kinyitom, 15 perc múlva leveszem a karikát, eltávolítom a karika alját és a rácson hagyom kihűlni. 2 óra múlva vágható, tölthető. 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2021.01.24

A leveles tészták csúcsa: a hájas

A hájas kevés alapanyagot és sok időt igényel, mégis érdemes beletanulni, mert Magyarországon, télen, előfordul, hogy ott találjuk magunkat egy egész sertés hájával, amiből vétek lenne zsírt sütni. 

  • 2021.01.22

Suri Domi egyszerű túróspogácsa-receptje tökéletes

Három fő összetevőből van, és az ötlettől a szájadig legfeljebb 60 perc az út. Ez nem krumplis pogácsa és nem is kelesztett óriás.

  • 2021.01.21

A krumpli megdicsőülése: a krumplipüré

A krumplipüré sokkal nyűgösebb, mint azt ahogy készítik, ez itt a tökéletes csúcs, Joël Robuchon, a fine dining atyja nyomán. Csupa vaj, tej és egy kevés krumpli.