Itt a sütőtökszezon, mutatunk 10 extra receptet

Itt a sütőtökszezon, mutatunk 10 extra receptet

Benne van a kötelező krémleves is, de a sütőtök annál sokkal többet tud. 

Gyömbéres leves, recept a linken
Csilis és csicseriborsós leves, recept a linken
Téli zöldségek sütve
  • 1/2 kg csicsóka megtisztítva
  • 1/2 kg sárgarépa meghámozva
  • 1/2 kg fehérrépa meghámozva
  • 1/2 kg karfiol
  • 1/2 kg padlizsán (kicsik)
  • 1/2 kg sütőtök
  • 20 gerezd fokhagyma 
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj

A zöldségeket nagyjából hasonló méretű, fél-negyedtenyérnyi darabokra vágom.

Egy tűzálló tálba rakom a zöldségeket szorosan, megsózom, meglocsolom az olajjal és 180 fokos sütőben másfél órát sütöm. Néha kanállal összeszedek az alján egy kis olajat és a tetejére locsolom.

Kókusztejben sült téli zöldségek
  • 3/4 kg sárgarépa, csicsóka, paszternák, sütőtök vegyesen, vagy magukban, vagy párosával, csak csicsóka legyen benne
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)

A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.

150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.

Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás. 

1/2 liter extra kókusztejjel pürésítve finom krémleves lesz belőle. 

Rántva, persze, nyilván, hogyne

Az egycentis karikákra vágott tököt félcenti vízben, fedő alatt ressre párolom, bundázom - a képen tempurázva van, a rántott holmikról kimerítő írásunk itt találod - és bő, közepesen forró olajban ropogósra sütöm.

A képen majonézes reszelt céklával.

Saláta céklával és korianderrel
  • 1/2 kg sütőtök meghámozva, felkockázva
  • 1/2 kg cékla meghámozva, lereszelve
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma, finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2,5 ek harissza 
  • 10 dkg  mazsola
  • 1 ek méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • rengeteg friss koriander
  • citromgerezdek

A hagymát puhára párolom az olajon, hozzáadom a fokhagymát, sót, koriandert, köményt és a paprikát, citromhéjat, céklát, vizet, harisszát, mézet, mazsolát, sütőtököt, nagyon kevés vizet öntök alá, és fedő alatt puhára párolom-sütöm benne a sütőtököt.

Reszelt céklával, citromgerezdekkel és a korianderrel tálalom. 

Kuszkusszal, rizzsel, csicseriborsóval kiegészíthető. 

Sütési útmutató a linken
Kókuszos leves, recept a linken.
Töltött, recept a linken. 
És a kötelező krémleves, recept a linken.
 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.