Itt a sütőtökszezon, mutatunk 10 extra receptet

Itt a sütőtökszezon, mutatunk 10 extra receptet

Benne van a kötelező krémleves is, de a sütőtök annál sokkal többet tud. 

Gyömbéres leves, recept a linken
Csilis és csicseriborsós leves, recept a linken
Téli zöldségek sütve
  • 1/2 kg csicsóka megtisztítva
  • 1/2 kg sárgarépa meghámozva
  • 1/2 kg fehérrépa meghámozva
  • 1/2 kg karfiol
  • 1/2 kg padlizsán (kicsik)
  • 1/2 kg sütőtök
  • 20 gerezd fokhagyma 
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj

A zöldségeket nagyjából hasonló méretű, fél-negyedtenyérnyi darabokra vágom.

Egy tűzálló tálba rakom a zöldségeket szorosan, megsózom, meglocsolom az olajjal és 180 fokos sütőben másfél órát sütöm. Néha kanállal összeszedek az alján egy kis olajat és a tetejére locsolom.

Kókusztejben sült téli zöldségek
  • 3/4 kg sárgarépa, csicsóka, paszternák, sütőtök vegyesen, vagy magukban, vagy párosával, csak csicsóka legyen benne
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)

A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.

150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.

Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás. 

1/2 liter extra kókusztejjel pürésítve finom krémleves lesz belőle. 

Rántva, persze, nyilván, hogyne

Az egycentis karikákra vágott tököt félcenti vízben, fedő alatt ressre párolom, bundázom - a képen tempurázva van, a rántott holmikról kimerítő írásunk itt találod - és bő, közepesen forró olajban ropogósra sütöm.

A képen majonézes reszelt céklával.

Saláta céklával és korianderrel
  • 1/2 kg sütőtök meghámozva, felkockázva
  • 1/2 kg cékla meghámozva, lereszelve
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma, finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2,5 ek harissza 
  • 10 dkg  mazsola
  • 1 ek méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • rengeteg friss koriander
  • citromgerezdek

A hagymát puhára párolom az olajon, hozzáadom a fokhagymát, sót, koriandert, köményt és a paprikát, citromhéjat, céklát, vizet, harisszát, mézet, mazsolát, sütőtököt, nagyon kevés vizet öntök alá, és fedő alatt puhára párolom-sütöm benne a sütőtököt.

Reszelt céklával, citromgerezdekkel és a korianderrel tálalom. 

Kuszkusszal, rizzsel, csicseriborsóval kiegészíthető. 

Sütési útmutató a linken
Kókuszos leves, recept a linken.
Töltött, recept a linken. 
És a kötelező krémleves, recept a linken.
 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.