- Címkék:
- sütőtök
Gyömbéres leves, recept a linken
![](/data/articles/99/991/article-99183/sutotok03_fit_800x10000.jpg)
Csilis és csicseriborsós leves, recept a linken
![](/data/articles/99/991/article-99183/sutotok01_fit_800x10000.jpg)
Téli zöldségek sütve
- 1/2 kg csicsóka megtisztítva
- 1/2 kg sárgarépa meghámozva
- 1/2 kg fehérrépa meghámozva
- 1/2 kg karfiol
- 1/2 kg padlizsán (kicsik)
- 1/2 kg sütőtök
- 20 gerezd fokhagyma
- 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- só
A zöldségeket nagyjából hasonló méretű, fél-negyedtenyérnyi darabokra vágom.
Egy tűzálló tálba rakom a zöldségeket szorosan, megsózom, meglocsolom az olajjal és 180 fokos sütőben másfél órát sütöm. Néha kanállal összeszedek az alján egy kis olajat és a tetejére locsolom.
![](/data/articles/21/216/article-21672/koret06sultzoldsegek_fit_800x10000.jpg)
Kókusztejben sült téli zöldségek
- 3/4 kg sárgarépa, csicsóka, paszternák, sütőtök vegyesen, vagy magukban, vagy párosával, csak csicsóka legyen benne
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
- 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)
- só
A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.
150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.
Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás.
1/2 liter extra kókusztejjel pürésítve finom krémleves lesz belőle.
![](/data/articles/21/216/article-21672/koret01kokuszbansultzoldsegek_fit_800x10000.jpg)
Rántva, persze, nyilván, hogyne
Az egycentis karikákra vágott tököt félcenti vízben, fedő alatt ressre párolom, bundázom - a képen tempurázva van, a rántott holmikról kimerítő írásunk itt találod - és bő, közepesen forró olajban ropogósra sütöm.
A képen majonézes reszelt céklával.
![](/data/articles/99/991/article-99183/sutotokcekla_fit_800x10000.jpg?key=92d8910c8cdfc278b8bf731ac11ae358)
Saláta céklával és korianderrel
- 1/2 kg sütőtök meghámozva, felkockázva
- 1/2 kg cékla meghámozva, lereszelve
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma, finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt köménymag
- 1 tk fűszerpaprika
- 2,5 ek harissza
- 10 dkg mazsola
- 1 ek méz
- 1 citrom reszelt héja
- rengeteg friss koriander
- citromgerezdek
- só
A hagymát puhára párolom az olajon, hozzáadom a fokhagymát, sót, koriandert, köményt és a paprikát, citromhéjat, céklát, vizet, harisszát, mézet, mazsolát, sütőtököt, nagyon kevés vizet öntök alá, és fedő alatt puhára párolom-sütöm benne a sütőtököt.
Reszelt céklával, citromgerezdekkel és a korianderrel tálalom.
Kuszkusszal, rizzsel, csicseriborsóval kiegészíthető.
![](/data/articles/99/991/article-99183/sutotokcekla08_fit_800x10000.jpg?key=17552f83f416e202fe73fd3b3baa2b00)
Sütési útmutató a linken
![](/data/articles/21/216/article-21672/koret02fokhagymasfuszeressutotok_fit_800x10000.jpg)
Kókuszos leves, recept a linken.
![](/data/articles/18/181/article-18190/kokuszossutotokleves_fit_800x10000.jpg)
Töltött, recept a linken.
![](/data/articles/19/196/article-19627/toltottsutotok_fit_800x10000.jpg?key=155bf2d1be3a435ae9ad58ec98854f5f)
És a kötelező krémleves, recept a linken.
![](/data/articles/24/245/article-24584/sutotok02_fit_800x10000.jpg?key=65be3d74fff13a298de629becb78ff9c)