Joghurtsajt készítése

Joghurtsajt készítése

Olcsó, könnyen elkészíthető, változatosan ízesíthető alapanyag a joghurtsajt, érdemes belefogni. 

Kevéssel nem érdemes bíbelődni, a megadott alapanyag mennyisége kiindulásnak jó. 

  • 1 l natúr görög joghurt /krémjoghurt a termék ne tartalmazzon semmilyen adalékanyagot, tej, tejszín, joghurtkultúra legyen csak az összetevők között
  • egy teljesen tiszta, szagtalan konyharuha
  • lábos fedővel

A konyharuhát a lábos tetejére fektetem, minden oldalon bőven lógjon ki. Beleöntöm a joghurtot, lefedem és a ruha oldalait annyira felhúzom, hogy a joghurt lógjon, csepegjen, rárakok egy fedőt és rákötöm a ruha sarkait.

Lehet úgy is, hogy a mosogatóba egy mély tálba rakom a konyharuhát, oldalain lógjon ki, beleöntöm a joghurtot és a ruha sarkait egy fakanálra kötöm és a fakanalat rakom a lábosra hogy oda csöpögjön.

4-5 órát hagyom csöpögni, majd a ruha egyre szorosabbra csavarásával kiszorítok belőle még több nedvességet. 

A benne maradt sűrű krémet összegomolygatom, és zárható dobozban tárolom a hűtőszekrényben.

Magában is fogyasztható friss zöldségekkel, és ízesíthető:

  • finomra vágott zöldfűszerekkel
  • szétnyomkodott fokhagymával
  • szétnyomkodott kéksajttal
  • mézzel

 

 

  • 2021.01.15

Krumpli nagyon máshogy: lekvár krumplihéjból

Egész télen kiemelten foglalkozunk a burgonyával, egyrészt mert van a boltban, másrészt mert sokkal izgalmasabb, mint azt ahogy eddig elképzeltük. A legdurvábbal kezdünk. 

  • 2021.01.14

Csinálj-e tejszínes csirkét, és miért igen?

Régen ki lehetett kergetni a világból az olyan receptekkel, amiben csirkemell és tejszín szerepelt. Milyen proli már - mondtam. Mióta viszont rendszeresen főzök és kevés az időm, kicsit másként állok hozzá.

  • 2021.01.14

A főzelékkészítés alapjai

Mit kell rántani? Habarni? Hogyan? Mennyi liszttel? Mikor rakjak bele fűszerpaprikát? És fokhagymát? Pláne cukrot? És a cukrot mikor karamellizáljam mielőtt belerakom? Megannyi fontos kérdés.