Citromvaj (lemon curd)
- 6 db tojássárgája
- 150 g cukor
- 3 citrom frissen facsart leve
- 3 citrom reszelt héja
- 50 g hideg kockára szelt vaj
A cukrot a tojásokkal habosra keverem, fehéredjen ki, olvadjon el benne a cukor. A citromlevet felforralom, apránként a cukros tojáshoz keverem. Gőzfürdő felett lassan főzve addig keverem, amíg besűrűsödik, ez kb. 10 perc. Leveszem a tűzről és eldolgozom a felkockázott, hideg vajjal, és ekkor keverem bele a citromhéjat.
Sterilizált befőttesüvegbe töltöm, hűtőszekrényben 2 hétig eláll.
Felhasználás:
- mascarponéval kikeverve citromos tortakrém
- pikáns réteg tortába
- pikáns töltelék linzerkosárba, mini pitébe, linzerkarikák közé
- pohárkrémbe
- morzsával
Sóban eltett citrom
- 10 db nagyméreretű, kezeletlen héjú (bio) citrom
- 20 dkg durva szemű tengeri só
- olívaolaj
Két citrom levét kipréselem. A többit hosszában negyedelem, de nem vágjuk végig, az utolsó 1-2 centin maradjanak egyben a gerezdek.
Egy sterilizált befőttesüveg aljába félujjnyi sót szórok. Minden ilyen kis citromvirág közepébe egy púpozott evőkanál sót nyomkodok, összenyomom a gerezdeket és a befőttesüvegbe nyomkodom az így sóval töltött citromokat. Erősen lenyomkodom, jöjjön ki a leve. Ha a kicsorduló lé nem lepi el, ráöntöm a kipréselt levet. A tetejét olajjal zárom.
Hűvös, sötét helyen legalább 30, de inkább 90 napig érlelem.
Felhasználás:
A gerezdet kiveszem az üvegből, lemosom. Kifordítom belőle körömmel a belső hártyákat, mert csak a héjat használjuk. Nagyon finomra vágva használom, rendkívül intenzív ízű és nagyon sós, így a sózást is ennek megfelelően kell az ételben kiigazítani.
- sült halak
- saláták
- pikáns paradicsomszószok
- sült csirke
- zöldséglevesek
- gombás ételek
- paprikás ételek
- akár gulyások
- kolbásztöltelék