Két alaprecept citromimádóknak

Két alaprecept citromimádóknak

A két alábbi recept hosszan eláll, sokoldalúan felhasználható és ajándéknak is kiváló. Kezdők is nekiállhatnak mindkettőnek. 

Citromvaj (lemon curd)
  • 6 db tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 3 citrom frissen facsart leve
  • 3 citrom reszelt héja
  • 50 g hideg kockára szelt vaj

A cukrot a tojásokkal habosra keverem, fehéredjen ki, olvadjon el benne a cukor. A citromlevet felforralom, apránként a cukros tojáshoz keverem. Gőzfürdő felett lassan főzve addig keverem, amíg besűrűsödik, ez kb. 10 perc. Leveszem a tűzről és eldolgozom a felkockázott, hideg vajjal, és ekkor keverem bele a citromhéjat.

Sterilizált befőttesüvegbe töltöm, hűtőszekrényben 2 hétig eláll.

Felhasználás:  

  • mascarponéval kikeverve citromos tortakrém
  • pikáns réteg tortába
  • pikáns töltelék linzerkosárba, mini pitébe, linzerkarikák közé
  • pohárkrémbe
  • morzsával 
Sóban eltett citrom
  • 10 db nagyméreretű, kezeletlen héjú (bio) citrom
  • 20 dkg durva szemű tengeri só
  • olívaolaj

Két citrom levét kipréselem. A többit hosszában negyedelem, de nem vágjuk végig, az utolsó 1-2 centin maradjanak egyben a gerezdek.

Egy sterilizált befőttesüveg aljába félujjnyi sót szórok. Minden ilyen kis citromvirág közepébe egy púpozott evőkanál sót nyomkodok, összenyomom a gerezdeket és a befőttesüvegbe nyomkodom az így sóval töltött citromokat. Erősen lenyomkodom, jöjjön ki a leve. Ha a kicsorduló lé nem lepi el, ráöntöm a kipréselt levet. A tetejét olajjal zárom. 

Hűvös, sötét helyen legalább 30, de inkább 90 napig érlelem. 

Felhasználás: 

A gerezdet kiveszem az üvegből, lemosom. Kifordítom belőle körömmel a belső hártyákat, mert csak a héjat használjuk. Nagyon finomra vágva használom, rendkívül intenzív ízű és nagyon sós, így a sózást is ennek megfelelően kell az ételben kiigazítani.

  • sült halak
  • saláták
  • pikáns paradicsomszószok
  • sült csirke
  • zöldséglevesek
  • gombás ételek
  • paprikás ételek
  • akár gulyások
  • kolbásztöltelék

 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.