Két alaprecept citromimádóknak

Két alaprecept citromimádóknak

A két alábbi recept hosszan eláll, sokoldalúan felhasználható és ajándéknak is kiváló. Kezdők is nekiállhatnak mindkettőnek. 

Citromvaj (lemon curd)
  • 6 db tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 3 citrom frissen facsart leve
  • 3 citrom reszelt héja
  • 50 g hideg kockára szelt vaj

A cukrot a tojásokkal habosra keverem, fehéredjen ki, olvadjon el benne a cukor. A citromlevet felforralom, apránként a cukros tojáshoz keverem. Gőzfürdő felett lassan főzve addig keverem, amíg besűrűsödik, ez kb. 10 perc. Leveszem a tűzről és eldolgozom a felkockázott, hideg vajjal, és ekkor keverem bele a citromhéjat.

Sterilizált befőttesüvegbe töltöm, hűtőszekrényben 2 hétig eláll.

Felhasználás:  

  • mascarponéval kikeverve citromos tortakrém
  • pikáns réteg tortába
  • pikáns töltelék linzerkosárba, mini pitébe, linzerkarikák közé
  • pohárkrémbe
  • morzsával 
Sóban eltett citrom
  • 10 db nagyméreretű, kezeletlen héjú (bio) citrom
  • 20 dkg durva szemű tengeri só
  • olívaolaj

Két citrom levét kipréselem. A többit hosszában negyedelem, de nem vágjuk végig, az utolsó 1-2 centin maradjanak egyben a gerezdek.

Egy sterilizált befőttesüveg aljába félujjnyi sót szórok. Minden ilyen kis citromvirág közepébe egy púpozott evőkanál sót nyomkodok, összenyomom a gerezdeket és a befőttesüvegbe nyomkodom az így sóval töltött citromokat. Erősen lenyomkodom, jöjjön ki a leve. Ha a kicsorduló lé nem lepi el, ráöntöm a kipréselt levet. A tetejét olajjal zárom. 

Hűvös, sötét helyen legalább 30, de inkább 90 napig érlelem. 

Felhasználás: 

A gerezdet kiveszem az üvegből, lemosom. Kifordítom belőle körömmel a belső hártyákat, mert csak a héjat használjuk. Nagyon finomra vágva használom, rendkívül intenzív ízű és nagyon sós, így a sózást is ennek megfelelően kell az ételben kiigazítani.

  • sült halak
  • saláták
  • pikáns paradicsomszószok
  • sült csirke
  • zöldséglevesek
  • gombás ételek
  • paprikás ételek
  • akár gulyások
  • kolbásztöltelék

 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.