Létfontosságú receptek: a szilvás gombóc

Létfontosságú receptek: a szilvás gombóc

Most, a szilvaszezon közepén a legaktuálisabb a recept, de fagyasztott szilvából egész évben elkészíthető, laktató fogás. 

  • 1 kg szétfővő burgonya
  • 30 dkg búzaliszt (lehet, hogy nem kell mind)
  • 1 db egész tojás
  • 20 db kimagozott szilva
  • 20 dkg porcukor
  • 2 púpozott ekanál őrölt fahéj
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg vaj

Nagy serpenyőben felolvasztom a vajat és aranybarnára pirítom rajta a zsemlemorzsát. Annyit hagyok benne, hogy kb. egy centi vastagon fedje az alját, a többit félrerakom. Azért így, mert nem biztos, hogy egyszerre belefér az összes gombóc. Félreteszem. 

A burgonyát héjában puhára főzöm, meghámozom és krumplinyomón átnyomom. Langyosan eldolgozom egy tojással, sózom és annyi liszttel, hogy a tészta még lágyan puha legyen, ne kemény. Lisztezett felületen félcentis tésztát lapítok belőle, azt 10x10 centis négyzetekre vágom, és az alábbi képeken látható módon megtöltöm a kimagozott szilvákkal, a mag helyébe kiskanálnyi cukrot és nagy csipet fahéjat kanalazok, a meghajtogatott gombócokat óvatosan a két tenyerem között hengergetve sorjázom le. Ne lyukadjon ki. 

  

A gombócokat gyöngyöző, -nem lobogó!- bő vízbe helyezem óvatosan egy kanállal és 6-7 percig főzöm. A videón látható nagyobb méret főzési ideje 7 perc.

A gombócokat egy szűrőkanállal a zsemlemorzsába rakom, annyi gombócot, amennyi kényelmesen elfér. a serpenyőben. Nagyon finoman rázogatva körbeforgatom a gombócokat a morzsában. Aki először csinálja, inkább egy kanállal gurítsa körbe a gombócokat, akkor kevésbé esélyes, hogy kiszakadnak. 

Porcukorral, vagy fahéjas porcukorral tálalom. 

A gombócok kiválóan fagyaszthatók, ha formázás után, főzés előtt anélkül, hogy összeérnének, egy tálcán lefagyasztjuk őket, majd zacskózzuk. 

  • 2020.10.20

A csicsóka felhasználása

Bárcsak ne lenne semmi baj a fantasztikus ízű csicsókával, sajnos van. 

  • 2020.10.20

Pazar és olcsó köretek az ünnepre, vagy holnapra

Télen sem, sőt, télen kell a legkevésbé lemondani a zöldségekről, mert a gyökérzöldségek, gumók, sütőtökök, olajos magok zseniális alapanyagok. Az alábbi fogások főételként és köretként is kiválóan működnek, és elég extrásak az ünnepi asztalra is. A receptek kivétel nélkül vegánok , így akkor is alkalmazhatók ha vegán vendég érkezik és azt se tudjuk merre legyünk arccal. 

  • 2020.10.19

Mit jelent az, hogy fehéredésig verni?

Nyilvánvaló Kapitány rovatunkban előveszünk pár alapvetésnek vett konyhatechnológiai fogalmat, amelyeket ha a mamával főzőcskézve nem tanul meg valaki, teljesen érthetetlen marhaságnak tűnhetnek.