Létfontosságú receptek: rakott krumpli

Létfontosságú receptek: rakott krumpli

Itt a melengető rakott ételek ideje, az egyik legegyszerűbb ezek között a rakott krumpli. Az alábbi módszer szerint még egyszerűbb és sokkal finomabb. A lényege, hogy nem kell a krumplit előfőzni.

  • 1 kg nem szétfővő, salátának való burgonya
  • 1 szál puha kolbász, lehet csípős is, ízlés dolga
  • 6 db egész tojás
  • 5 dl tejföl
  • 2 dl 30% zsírtartalmú tejszín
  • őrölt szerecsendió
  • 5 dkg vaj 
  • ízlés szerint sajt, ez el is maradhat

A tojásokat gyöngyözve fővő vízben 10 percig főzöm, kiveszem, meghámozom, felszeletelem félcentis karikákra. A kolbászt is felszeletelem félcentis karikákra.

A tejfölt és a tejszínt simára keverem 2 db egész tojással.

A  krumplit meghámozom, gyalun legfeljebb 2 mm vastag szeletekre gyalulom.

Egy tűzálló formát kivajazok, az aljába lerakok egy réteg krumplit, pár szelet tojást és kolbászt rakok rá, megszórom egy csipet szerecsendióval, sózom és leöntöm a tejfölös keverékkel. Addig rétegzem, amíg vannak alapanyagok, a tetejére krumpli kerüljön és a tejfölös keverék bőséggel fedje be. A maradék vajat a tetéjére rakom több darabban.

Fontos, hogy az egész massza egy ujjnyival a forma széle alatt érjen véget, mert sülés közben ki fog forrni szanaszét, ha csurig van. 

180 C fokos sütőben 1 órát sütöm, ellenőrzöm megsült-e, ha nem, tovább sütöm.

Ízletesebb, a burgonya ízét jobban megtartó és ress végeredményt kapunk így elkészítve. A sajtot közvetlenül tálalás előtt szoktam ráolvasztani. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.