Létfontosságú receptek: sütőtök-krémleves

Létfontosságú receptek: sütőtök-krémleves

A recept minden zöldségre alkalmazható és kis változtatásokkal mentes és vegán is tud lenni.

  • 1 kg sütőtök belseje 2x2 centiméteres kockákra vágva
  • 1 l világos alaplé, lehet zöldségalaplé is, víz is, ha nagyon nincs más
  • 1/2 l tejszín, vagy kókusztejszín, a zöldségek nagy része harmonizál a kókusszal
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 ek olaj
  • egyéb fűszerezési lehetőségek külön, lent

A tököt a 180 C fokos sütőben puhára sütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát az olajon aranybarnára pirítom. A tököt, a hagymákat és a tejszínt összeöntöm és annyi alaplével turmixolom össze, hogy nekem megfelelő állagot kapjak. Sózom, fűszerezem, összemelegítem. 

A sütéssel sokkal intenzívebb ízt kapok, mintha főzném.

Fűszerezési lehetőségek sütőtökhöz és gyökérzöldségekhez:

  • reszelt gyömbér
  • fekete kömény
  • csilipaprika
  • zsálya
  • rozmaring
  • reszelt narancshéj
  • csillagánizs
  • fahéj

Fűszerezési lehetőségek kelhez, kelbimbóhoz, karfiolhoz, brokkolihoz:

  • fekete kömény
  • csilipaprika
  • menta

Extra ízesítések tálaláskor a zöldség krémlevesek tetejére:

  • olajos magok
  • paprikamag olaj
  • pirított gomba
  • juharszirup
  • finomra vágott koriander/petrezselyem
  • lágytojás
  • durvára morzsolt kéksajt
  • reszelt parmezán
  • pirított kenyérkocka
  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.