Létfontosságú receptek: sütőtök-krémleves

Létfontosságú receptek: sütőtök-krémleves

A recept minden zöldségre alkalmazható és kis változtatásokkal mentes és vegán is tud lenni.

  • 1 kg sütőtök belseje 2x2 centiméteres kockákra vágva
  • 1 l világos alaplé, lehet zöldségalaplé is, víz is, ha nagyon nincs más
  • 1/2 l tejszín, vagy kókusztejszín, a zöldségek nagy része harmonizál a kókusszal
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 ek olaj
  • egyéb fűszerezési lehetőségek külön, lent

A tököt a 180 C fokos sütőben puhára sütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát az olajon aranybarnára pirítom. A tököt, a hagymákat és a tejszínt összeöntöm és annyi alaplével turmixolom össze, hogy nekem megfelelő állagot kapjak. Sózom, fűszerezem, összemelegítem. 

A sütéssel sokkal intenzívebb ízt kapok, mintha főzném.

Fűszerezési lehetőségek sütőtökhöz és gyökérzöldségekhez:

  • reszelt gyömbér
  • fekete kömény
  • csilipaprika
  • zsálya
  • rozmaring
  • reszelt narancshéj
  • csillagánizs
  • fahéj

Fűszerezési lehetőségek kelhez, kelbimbóhoz, karfiolhoz, brokkolihoz:

  • fekete kömény
  • csilipaprika
  • menta

Extra ízesítések tálaláskor a zöldség krémlevesek tetejére:

  • olajos magok
  • paprikamag olaj
  • pirított gomba
  • juharszirup
  • finomra vágott koriander/petrezselyem
  • lágytojás
  • durvára morzsolt kéksajt
  • reszelt parmezán
  • pirított kenyérkocka
  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.