- 1 kg sütőtök belseje 2x2 centiméteres kockákra vágva
- 1 l világos alaplé, lehet zöldségalaplé is, víz is, ha nagyon nincs más
- 1/2 l tejszín, vagy kókusztejszín, a zöldségek nagy része harmonizál a kókusszal
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 ek olaj
- só
- egyéb fűszerezési lehetőségek külön, lent
A tököt a 180 C fokos sütőben puhára sütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát az olajon aranybarnára pirítom. A tököt, a hagymákat és a tejszínt összeöntöm és annyi alaplével turmixolom össze, hogy nekem megfelelő állagot kapjak. Sózom, fűszerezem, összemelegítem.
A sütéssel sokkal intenzívebb ízt kapok, mintha főzném.
Fűszerezési lehetőségek sütőtökhöz és gyökérzöldségekhez:
- reszelt gyömbér
- fekete kömény
- csilipaprika
- zsálya
- rozmaring
- reszelt narancshéj
- csillagánizs
- fahéj
Fűszerezési lehetőségek kelhez, kelbimbóhoz, karfiolhoz, brokkolihoz:
- fekete kömény
- csilipaprika
- menta
Extra ízesítések tálaláskor a zöldség krémlevesek tetejére:
- olajos magok
- paprikamag olaj
- pirított gomba
- juharszirup
- finomra vágott koriander/petrezselyem
- lágytojás
- durvára morzsolt kéksajt
- reszelt parmezán
- pirított kenyérkocka