Más népek csodálatos lecsói

Más népek csodálatos lecsói

Itt a szezon, és a mi szent lecsónkról már írtunk, amit szerintem nem érdemes cifrázni. Aki mégis cifrázná, készítse el mások lecsóját, azoknak is van sportértéke, nem is kicsi. Négy szuper lecsó a nagyvilágból.

Shakshuka
  • 5 db paradicsom felkockázva 
  • 1 db paprika kicsumázva, felcsíkozva
  • 1/2 vöröshagyma felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 3 db tojás
  • só, csili, római kömény, őrölt fűszerpaprika
  • 1 evőkanál cukor
  • finomra vágott petrezselyem
  • 1/2 dl olívaolaj

A hagymát megpirítom az olajon egy serpenyőben, majd a paprikát hozzáadom, fűszerezem. Amikor megfonnyad a paprika, kb 20 perc, hozzáadom a paradicsom és még 10 percig főzöm közepes lángon. A tűzt kicsire veszem, egyenként, óvatosan beleütöm a tojásokat, és fedő alatt még addig sütöm hogy a tojások fehérje, megdermed, a sárgája lágy lesz, kb 10 perc. 

 
Ratatouille
  • 1 kg felkockázott paradicsom
  • 4 db kicsumázott, felkockázott paprika
  • 2 db közepes fej vöröshagyma finomra szeletelve
  • 1 db kicsi padlizsán felkockázva, lesózva és egy éjszakát pihentetve, majd kinyomkodva
  • 1 db közepes kg cukkíni felkockázva
  • 2 dl olívaolaj
  • egy-egy szál rozmaring, zsálya, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom összekötve, ezt a főzés végén eldobom)
  • só, frissen őrölt fekete bors

Az olaj felén aranybarnára pirítom a hagymát, rádobom a paradicsomot, paprikát (lehet előtte hámozni, így kell) lefedve, alacsony lángon 30 percig főzöm. Közben az olaj másik felén egy serpenyőben magas lángon megsütöm a cukkínit és a padlizsánt, összekeverem a többi alapanyaggal, sózom, borsozom, apróra vágott, friss zsályával fűszerezem.

 
Peperonata
  • 2 db lilahagyma durvára feldarabolva
  • 1/2 kg paradicsompüré vagy hámozott, pürésített paradicsom
  • 1 kg paprika kicsumázva, durvára darabolva, lehet vegyes színes, akármilyen
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 dl olívaolaj, vagy esetileg 10 dkg vaj, hegyekben simán készítik azzal is

Az olívaolajon megpirítom a hagymákat és a paprikát, sózom, borsozom, átsütöm. Hozzáadom a paradicsomot és lefedve, alacsony lángon 15 percig összefőzöm.

A magyar lecsóról itt találsz meg mindent. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.