Más népek csodálatos lecsói

Más népek csodálatos lecsói

Itt a szezon, és a mi szent lecsónkról már írtunk, amit szerintem nem érdemes cifrázni. Aki mégis cifrázná, készítse el mások lecsóját, azoknak is van sportértéke, nem is kicsi. Négy szuper lecsó a nagyvilágból.

Shakshuka
  • 5 db paradicsom felkockázva 
  • 1 db paprika kicsumázva, felcsíkozva
  • 1/2 vöröshagyma felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 3 db tojás
  • só, csili, római kömény, őrölt fűszerpaprika
  • 1 evőkanál cukor
  • finomra vágott petrezselyem
  • 1/2 dl olívaolaj

A hagymát megpirítom az olajon egy serpenyőben, majd a paprikát hozzáadom, fűszerezem. Amikor megfonnyad a paprika, kb 20 perc, hozzáadom a paradicsom és még 10 percig főzöm közepes lángon. A tűzt kicsire veszem, egyenként, óvatosan beleütöm a tojásokat, és fedő alatt még addig sütöm hogy a tojások fehérje, megdermed, a sárgája lágy lesz, kb 10 perc. 

 
Ratatouille
  • 1 kg felkockázott paradicsom
  • 4 db kicsumázott, felkockázott paprika
  • 2 db közepes fej vöröshagyma finomra szeletelve
  • 1 db kicsi padlizsán felkockázva, lesózva és egy éjszakát pihentetve, majd kinyomkodva
  • 1 db közepes kg cukkíni felkockázva
  • 2 dl olívaolaj
  • egy-egy szál rozmaring, zsálya, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom összekötve, ezt a főzés végén eldobom)
  • só, frissen őrölt fekete bors

Az olaj felén aranybarnára pirítom a hagymát, rádobom a paradicsomot, paprikát (lehet előtte hámozni, így kell) lefedve, alacsony lángon 30 percig főzöm. Közben az olaj másik felén egy serpenyőben magas lángon megsütöm a cukkínit és a padlizsánt, összekeverem a többi alapanyaggal, sózom, borsozom, apróra vágott, friss zsályával fűszerezem.

 
Peperonata
  • 2 db lilahagyma durvára feldarabolva
  • 1/2 kg paradicsompüré vagy hámozott, pürésített paradicsom
  • 1 kg paprika kicsumázva, durvára darabolva, lehet vegyes színes, akármilyen
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 dl olívaolaj, vagy esetileg 10 dkg vaj, hegyekben simán készítik azzal is

Az olívaolajon megpirítom a hagymákat és a paprikát, sózom, borsozom, átsütöm. Hozzáadom a paradicsomot és lefedve, alacsony lángon 15 percig összefőzöm.

A magyar lecsóról itt találsz meg mindent. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.