- Címkék:
- lecsó
- ratatouille
- shakshuka
- peperonata
Shakshuka
- 5 db paradicsom felkockázva
- 1 db paprika kicsumázva, felcsíkozva
- 1/2 vöröshagyma felkockázva
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 3 db tojás
- só, csili, római kömény, őrölt fűszerpaprika
- 1 evőkanál cukor
- finomra vágott petrezselyem
- 1/2 dl olívaolaj
A hagymát megpirítom az olajon egy serpenyőben, majd a paprikát hozzáadom, fűszerezem. Amikor megfonnyad a paprika, kb 20 perc, hozzáadom a paradicsom és még 10 percig főzöm közepes lángon. A tűzt kicsire veszem, egyenként, óvatosan beleütöm a tojásokat, és fedő alatt még addig sütöm hogy a tojások fehérje, megdermed, a sárgája lágy lesz, kb 10 perc.
Ratatouille
- 1 kg felkockázott paradicsom
- 4 db kicsumázott, felkockázott paprika
- 2 db közepes fej vöröshagyma finomra szeletelve
- 1 db kicsi padlizsán felkockázva, lesózva és egy éjszakát pihentetve, majd kinyomkodva
- 1 db közepes kg cukkíni felkockázva
- 2 dl olívaolaj
- egy-egy szál rozmaring, zsálya, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom összekötve, ezt a főzés végén eldobom)
- só, frissen őrölt fekete bors
Az olaj felén aranybarnára pirítom a hagymát, rádobom a paradicsomot, paprikát (lehet előtte hámozni, így kell) lefedve, alacsony lángon 30 percig főzöm. Közben az olaj másik felén egy serpenyőben magas lángon megsütöm a cukkínit és a padlizsánt, összekeverem a többi alapanyaggal, sózom, borsozom, apróra vágott, friss zsályával fűszerezem.
Peperonata
- 2 db lilahagyma durvára feldarabolva
- 1/2 kg paradicsompüré vagy hámozott, pürésített paradicsom
- 1 kg paprika kicsumázva, durvára darabolva, lehet vegyes színes, akármilyen
- 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 dl olívaolaj, vagy esetileg 10 dkg vaj, hegyekben simán készítik azzal is
Az olívaolajon megpirítom a hagymákat és a paprikát, sózom, borsozom, átsütöm. Hozzáadom a paradicsomot és lefedve, alacsony lángon 15 percig összefőzöm.