Miért a vas serpenyő a legjobb?

Miért a vas serpenyő a legjobb?

A huszadik ilyen-olyan bevonatos, tapadásmentes szemét után aki vesz egy vasat, nem fogja érteni, miért nem előbb tette meg ezt a lépést, akkor már rég visszahozta volna az árát. 

Darabra vetítve ugyan picit drágábbak a vastag fenekű vas serpenyők, mint a bevonatos egyebek, ám ez az ár a használat során többszörösen megtérül, mert tönkretehetetlen és kivált számtalan egyéb edényt, amiket se megvenni, se tárolni nem kell. 

Mit tud egy vas serpenyő?
  • megkarcolhatatlan
  • ha sikerül megkarcolni, akkor sincs semmi, a karc alatt is ugyanaz a vas van, mint a karc felett
  • tapadásmentes
  • sütőbe tolható
  • nem kell mosogatni
  • süt palacsintát, steaket, rántottát, rántott húst, sütőben sülő rakott és kevert tésztákat, lepényeket, kisméretű pizzát
  • minden hőforráson használható (indukció, villany, kerámia, gáz, szabad tűz is)
  • évszázadokig használható
Melyik a jó?

Átmérő

Egy szép nagy palacsinta, vagy T-bone steak férjen bele, ki mit süt többet. 

Falmagasság

Érdemes 4-5 cm, vagy magasabbat venni, így bő zsírban sütésre, rázva sütésre is használható.

Anyag

Vas. A réz is jó, bár az rendkívül drága, és annyival meg nem jobb, mint a vas. Csak sokkal szebb.

Aki a sütőbe is akarja tolni, ne vegyen fával díszített nyelűt. Aki viszont betolja a vasnyelűt a sütőbe, nagyon vigyázzon, a nyele is átforrósodik!

Vastagság

A fala legalább 2-3 mm, a feneke ennél több is lehet, ez a lelke, ez biztosítja a hőelosztást.

Beavatás

Ezt érdemes szabad téren, az esetleges kigyulladásra előkészülve végezni. A serpenyőt elmosom, kizsírozom, a legjobb a magas hőtűrésű sertészsír, vagy kókuszzsír. Ne tocsogjon, csak borítsa be a teljes belső felületet. Finom füstölésig hevítem, és így tartom pár percig, majd hagyom kihűlni. Ha kigyullad benne az olaj, az se baj. Mármint a serpenyő szempontjából nem baj, a ház azért ne égjen le. 

A serpenyő a használat során egyre tapadásmentesebb lesz, belseje megfeketedik. Ettől nem kell félni, az a mi vaskori teflonunk. 

Serpenyőben kigyulladt kevéske olajat nem vízzel, hanem például homokkal, nedves ruhával oltunk leginkább, a forró olajba löttyintett víz szétfröccsen, égési sérülést okozhat. 

Ápolás

A vas rozsdásodik, ezért használat és papírral kitörlés (ez a mosogatás) után egy rongy/papír segítségével nagyon vékonyan kenjük be étolajjal. 

Mosogatógépbe nem való. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.