Miért a vas serpenyő a legjobb?

Miért a vas serpenyő a legjobb?

A huszadik ilyen-olyan bevonatos, tapadásmentes szemét után aki vesz egy vasat, nem fogja érteni, miért nem előbb tette meg ezt a lépést, akkor már rég visszahozta volna az árát. 

Darabra vetítve ugyan picit drágábbak a vastag fenekű vas serpenyők, mint a bevonatos egyebek, ám ez az ár a használat során többszörösen megtérül, mert tönkretehetetlen és kivált számtalan egyéb edényt, amiket se megvenni, se tárolni nem kell. 

Mit tud egy vas serpenyő?
 • megkarcolhatatlan
 • ha sikerül megkarcolni, akkor sincs semmi, a karc alatt is ugyanaz a vas van, mint a karc felett
 • tapadásmentes
 • sütőbe tolható
 • nem kell mosogatni
 • süt palacsintát, steaket, rántottát, rántott húst, sütőben sülő rakott és kevert tésztákat, lepényeket, kisméretű pizzát
 • minden hőforráson használható (indukció, villany, kerámia, gáz, szabad tűz is)
 • évszázadokig használható
Melyik a jó?

Átmérő

Egy szép nagy palacsinta, vagy T-bone steak férjen bele, ki mit süt többet. 

Falmagasság

Érdemes 4-5 cm, vagy magasabbat venni, így bő zsírban sütésre, rázva sütésre is használható.

Anyag

Vas. A réz is jó, bár az rendkívül drága, és annyival meg nem jobb, mint a vas. Csak sokkal szebb.

Aki a sütőbe is akarja tolni, ne vegyen fával díszített nyelűt. Aki viszont betolja a vasnyelűt a sütőbe, nagyon vigyázzon, a nyele is átforrósodik!

Vastagság

A fala legalább 2-3 mm, a feneke ennél több is lehet, ez a lelke, ez biztosítja a hőelosztást.

Beavatás

Ezt érdemes szabad téren, az esetleges kigyulladásra előkészülve végezni. A serpenyőt elmosom, kizsírozom, a legjobb a magas hőtűrésű sertészsír, vagy kókuszzsír. Ne tocsogjon, csak borítsa be a teljes belső felületet. Finom füstölésig hevítem, és így tartom pár percig, majd hagyom kihűlni. Ha kigyullad benne az olaj, az se baj. Mármint a serpenyő szempontjából nem baj, a ház azért ne égjen le. 

A serpenyő a használat során egyre tapadásmentesebb lesz, belseje megfeketedik. Ettől nem kell félni, az a mi vaskori teflonunk. 

Serpenyőben kigyulladt kevéske olajat nem vízzel, hanem például homokkal, nedves ruhával oltunk leginkább, a forró olajba löttyintett víz szétfröccsen, égési sérülést okozhat. 

Ápolás

A vas rozsdásodik, ezért használat és papírral kitörlés (ez a mosogatás) után egy rongy/papír segítségével nagyon vékonyan kenjük be étolajjal. 

Mosogatógépbe nem való. 

 • 2021.03.06

Tartalmas egytálételek tíz perc munkával

Van pár variálható alaprecept, amelyek sokat segíthetnek az egész családdal otthon dolgozó láthatatlan munkásoknak. A receptek máskor is jól jönnek, és egyiket sem tart tovább tíz percnél összedobni, utána pedig elvan az a sütőben, vagy a gázon.

 • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

 • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy.