Miért a vas serpenyő a legjobb?

Miért a vas serpenyő a legjobb?

A huszadik ilyen-olyan bevonatos, tapadásmentes szemét után aki vesz egy vasat, nem fogja érteni, miért nem előbb tette meg ezt a lépést, akkor már rég visszahozta volna az árát. 

Darabra vetítve ugyan picit drágábbak a vastag fenekű vas serpenyők, mint a bevonatos egyebek, ám ez az ár a használat során többszörösen megtérül, mert tönkretehetetlen és kivált számtalan egyéb edényt, amiket se megvenni, se tárolni nem kell. 

Mit tud egy vas serpenyő?
 • megkarcolhatatlan
 • ha sikerül megkarcolni, akkor sincs semmi, a karc alatt is ugyanaz a vas van, mint a karc felett
 • tapadásmentes
 • sütőbe tolható
 • nem kell mosogatni
 • süt palacsintát, steaket, rántottát, rántott húst, sütőben sülő rakott és kevert tésztákat, lepényeket, kisméretű pizzát
 • minden hőforráson használható (indukció, villany, kerámia, gáz, szabad tűz is)
 • évszázadokig használható
Melyik a jó?

Átmérő

Egy szép nagy palacsinta, vagy T-bone steak férjen bele, ki mit süt többet. 

Falmagasság

Érdemes 4-5 cm, vagy magasabbat venni, így bő zsírban sütésre, rázva sütésre is használható.

Anyag

Vas. A réz is jó, bár az rendkívül drága, és annyival meg nem jobb, mint a vas. Csak sokkal szebb.

Aki a sütőbe is akarja tolni, ne vegyen fával díszített nyelűt. Aki viszont betolja a vasnyelűt a sütőbe, nagyon vigyázzon, a nyele is átforrósodik!

Vastagság

A fala legalább 2-3 mm, a feneke ennél több is lehet, ez a lelke, ez biztosítja a hőelosztást.

Beavatás

Ezt érdemes szabad téren, az esetleges kigyulladásra előkészülve végezni. A serpenyőt elmosom, kizsírozom, a legjobb a magas hőtűrésű sertészsír, vagy kókuszzsír. Ne tocsogjon, csak borítsa be a teljes belső felületet. Finom füstölésig hevítem, és így tartom pár percig, majd hagyom kihűlni. Ha kigyullad benne az olaj, az se baj. Mármint a serpenyő szempontjából nem baj, a ház azért ne égjen le. 

A serpenyő a használat során egyre tapadásmentesebb lesz, belseje megfeketedik. Ettől nem kell félni, az a mi vaskori teflonunk. 

Serpenyőben kigyulladt kevéske olajat nem vízzel, hanem például homokkal, nedves ruhával oltunk leginkább, a forró olajba löttyintett víz szétfröccsen, égési sérülést okozhat. 

Ápolás

A vas rozsdásodik, ezért használat és papírral kitörlés (ez a mosogatás) után egy rongy/papír segítségével nagyon vékonyan kenjük be étolajjal. 

Mosogatógépbe nem való. 

 • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

 • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

 • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.