Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Nem akarom és nem is kell kidobni a tegnapi rizst. Van jó néhány felhasználás, amibe nagyon jó lesz az!

Rakott ételekbe teszem

Miért kellene kidobni, amikor a rakott kelkáposztába tökéletesen megfelel a tegnapi rizs is? Nem fogod érezni a különbséget. Arra figyelj csak oda, hogy nem vesz fel annyi vizet, mintha frissen félig főtt vagy nyers rizst használnál. Egyebekben nincs különbség, és nem kell megmelegíteni se külön, mert a főtt rizs hamar átforrósodik a sütőben.

Újrahasznosítom köretként

Talán ez a legegyértelműbb felhasználás. Rizibizit nagyon jól lehet belőle csinálni. A borsót kevés zsiradékon megdinsztelem, aztán összekeverem a hideg rizzsel, átforrósítom a serpenyőben. Borsozom és sózom, de nem nagyon erősen. Ugyanez mirelit vágott zöldbabbal együtt is tökéletesen megy.

A rizskoch is gyors így

Olcsó, rettenet finom és így még gyorsnak is mondható ez a sütemény. Elrontani lehetetlen, és az is jó benne, hogy egy tartalmasabb leves után adva simán kiad egy étkezést.

Piláfot csinálok belőle

Gyakorlatilag bármilyen piláfhoz megfelel a korábban készült rizs is, csak arra kell odafigyelni, hogy a végén adjuk hozzá és csak pár percet hőkezeljük, különben massza lesz belőle, ami nem annyira guszta. És persze figyelj oda a folyadék mennyiségére, mert a kész rizsben alapból több a nedvesség, nem vesz fel annyit.

Töltött paprikába szuper

A töltött paprika nagyjából fele idő alatt kész lesz ebédre vagy vacsorára, ha maradék főtt rizsből készíted és nem lesz érezhetően rosszabb az eredmény, mintha szárazon kevernéd a töltelékbe. Fűszerezd kicsit bátrabban, mint egyébként tennéd.

Levesbetétként elfelejtetted?

Pedig biztosan te is etted annak idején az iskolai menzán paradicsomlevesben. Ha nem a betűtészta volt, akkor maradék rizs. És milyen finom volt, egész nyugodtan elevenítsd föl bármikor ebédre!

Tojásos rizst nemcsak a kínaiban

Én nagyon szeretem a tojásos rizst, ha kínai büfében vagyok, mindig eszem. Otthon is jól készíthető maradék rizsből. Ebben két iskola van: az egyik esetében külön csinálsz egy lágy rántottát és összeforgatod a párolt zöldséggel meg a rizzsel, a másiknál pedig a hideg rizsre ütöd a tojást és együtt forrósítod át. Ha sok zöldséget akarsz bele, akkor válaszd az elsőt, ha csak pár szem borsót és némi répát (vagy semmit), akkor a második is jó. Borsozd bőven!

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.