Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Nem akarom és nem is kell kidobni a tegnapi rizst. Van jó néhány felhasználás, amibe nagyon jó lesz az!

Rakott ételekbe teszem

Miért kellene kidobni, amikor a rakott kelkáposztába tökéletesen megfelel a tegnapi rizs is? Nem fogod érezni a különbséget. Arra figyelj csak oda, hogy nem vesz fel annyi vizet, mintha frissen félig főtt vagy nyers rizst használnál. Egyebekben nincs különbség, és nem kell megmelegíteni se külön, mert a főtt rizs hamar átforrósodik a sütőben.

Újrahasznosítom köretként

Talán ez a legegyértelműbb felhasználás. Rizibizit nagyon jól lehet belőle csinálni. A borsót kevés zsiradékon megdinsztelem, aztán összekeverem a hideg rizzsel, átforrósítom a serpenyőben. Borsozom és sózom, de nem nagyon erősen. Ugyanez mirelit vágott zöldbabbal együtt is tökéletesen megy.

A rizskoch is gyors így

Olcsó, rettenet finom és így még gyorsnak is mondható ez a sütemény. Elrontani lehetetlen, és az is jó benne, hogy egy tartalmasabb leves után adva simán kiad egy étkezést.

Piláfot csinálok belőle

Gyakorlatilag bármilyen piláfhoz megfelel a korábban készült rizs is, csak arra kell odafigyelni, hogy a végén adjuk hozzá és csak pár percet hőkezeljük, különben massza lesz belőle, ami nem annyira guszta. És persze figyelj oda a folyadék mennyiségére, mert a kész rizsben alapból több a nedvesség, nem vesz fel annyit.

Töltött paprikába szuper

A töltött paprika nagyjából fele idő alatt kész lesz ebédre vagy vacsorára, ha maradék főtt rizsből készíted és nem lesz érezhetően rosszabb az eredmény, mintha szárazon kevernéd a töltelékbe. Fűszerezd kicsit bátrabban, mint egyébként tennéd.

Levesbetétként elfelejtetted?

Pedig biztosan te is etted annak idején az iskolai menzán paradicsomlevesben. Ha nem a betűtészta volt, akkor maradék rizs. És milyen finom volt, egész nyugodtan elevenítsd föl bármikor ebédre!

Tojásos rizst nemcsak a kínaiban

Én nagyon szeretem a tojásos rizst, ha kínai büfében vagyok, mindig eszem. Otthon is jól készíthető maradék rizsből. Ebben két iskola van: az egyik esetében külön csinálsz egy lágy rántottát és összeforgatod a párolt zöldséggel meg a rizzsel, a másiknál pedig a hideg rizsre ütöd a tojást és együtt forrósítod át. Ha sok zöldséget akarsz bele, akkor válaszd az elsőt, ha csak pár szem borsót és némi répát (vagy semmit), akkor a második is jó. Borsozd bőven!

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.