Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Nem akarom és nem is kell kidobni a tegnapi rizst. Van jó néhány felhasználás, amibe nagyon jó lesz az!

Rakott ételekbe teszem

Miért kellene kidobni, amikor a rakott kelkáposztába tökéletesen megfelel a tegnapi rizs is? Nem fogod érezni a különbséget. Arra figyelj csak oda, hogy nem vesz fel annyi vizet, mintha frissen félig főtt vagy nyers rizst használnál. Egyebekben nincs különbség, és nem kell megmelegíteni se külön, mert a főtt rizs hamar átforrósodik a sütőben.

Újrahasznosítom köretként

Talán ez a legegyértelműbb felhasználás. Rizibizit nagyon jól lehet belőle csinálni. A borsót kevés zsiradékon megdinsztelem, aztán összekeverem a hideg rizzsel, átforrósítom a serpenyőben. Borsozom és sózom, de nem nagyon erősen. Ugyanez mirelit vágott zöldbabbal együtt is tökéletesen megy.

A rizskoch is gyors így

Olcsó, rettenet finom és így még gyorsnak is mondható ez a sütemény. Elrontani lehetetlen, és az is jó benne, hogy egy tartalmasabb leves után adva simán kiad egy étkezést.

Piláfot csinálok belőle

Gyakorlatilag bármilyen piláfhoz megfelel a korábban készült rizs is, csak arra kell odafigyelni, hogy a végén adjuk hozzá és csak pár percet hőkezeljük, különben massza lesz belőle, ami nem annyira guszta. És persze figyelj oda a folyadék mennyiségére, mert a kész rizsben alapból több a nedvesség, nem vesz fel annyit.

Töltött paprikába szuper

A töltött paprika nagyjából fele idő alatt kész lesz ebédre vagy vacsorára, ha maradék főtt rizsből készíted és nem lesz érezhetően rosszabb az eredmény, mintha szárazon kevernéd a töltelékbe. Fűszerezd kicsit bátrabban, mint egyébként tennéd.

Levesbetétként elfelejtetted?

Pedig biztosan te is etted annak idején az iskolai menzán paradicsomlevesben. Ha nem a betűtészta volt, akkor maradék rizs. És milyen finom volt, egész nyugodtan elevenítsd föl bármikor ebédre!

Tojásos rizst nemcsak a kínaiban

Én nagyon szeretem a tojásos rizst, ha kínai büfében vagyok, mindig eszem. Otthon is jól készíthető maradék rizsből. Ebben két iskola van: az egyik esetében külön csinálsz egy lágy rántottát és összeforgatod a párolt zöldséggel meg a rizzsel, a másiknál pedig a hideg rizsre ütöd a tojást és együtt forrósítod át. Ha sok zöldséget akarsz bele, akkor válaszd az elsőt, ha csak pár szem borsót és némi répát (vagy semmit), akkor a második is jó. Borsozd bőven!

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.