Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Nem akarom és nem is kell kidobni a tegnapi rizst. Van jó néhány felhasználás, amibe nagyon jó lesz az!

Rakott ételekbe teszem

Miért kellene kidobni, amikor a rakott kelkáposztába tökéletesen megfelel a tegnapi rizs is? Nem fogod érezni a különbséget. Arra figyelj csak oda, hogy nem vesz fel annyi vizet, mintha frissen félig főtt vagy nyers rizst használnál. Egyebekben nincs különbség, és nem kell megmelegíteni se külön, mert a főtt rizs hamar átforrósodik a sütőben.

Újrahasznosítom köretként

Talán ez a legegyértelműbb felhasználás. Rizibizit nagyon jól lehet belőle csinálni. A borsót kevés zsiradékon megdinsztelem, aztán összekeverem a hideg rizzsel, átforrósítom a serpenyőben. Borsozom és sózom, de nem nagyon erősen. Ugyanez mirelit vágott zöldbabbal együtt is tökéletesen megy.

A rizskoch is gyors így

Olcsó, rettenet finom és így még gyorsnak is mondható ez a sütemény. Elrontani lehetetlen, és az is jó benne, hogy egy tartalmasabb leves után adva simán kiad egy étkezést.

Piláfot csinálok belőle

Gyakorlatilag bármilyen piláfhoz megfelel a korábban készült rizs is, csak arra kell odafigyelni, hogy a végén adjuk hozzá és csak pár percet hőkezeljük, különben massza lesz belőle, ami nem annyira guszta. És persze figyelj oda a folyadék mennyiségére, mert a kész rizsben alapból több a nedvesség, nem vesz fel annyit.

Töltött paprikába szuper

A töltött paprika nagyjából fele idő alatt kész lesz ebédre vagy vacsorára, ha maradék főtt rizsből készíted és nem lesz érezhetően rosszabb az eredmény, mintha szárazon kevernéd a töltelékbe. Fűszerezd kicsit bátrabban, mint egyébként tennéd.

Levesbetétként elfelejtetted?

Pedig biztosan te is etted annak idején az iskolai menzán paradicsomlevesben. Ha nem a betűtészta volt, akkor maradék rizs. És milyen finom volt, egész nyugodtan elevenítsd föl bármikor ebédre!

Tojásos rizst nemcsak a kínaiban

Én nagyon szeretem a tojásos rizst, ha kínai büfében vagyok, mindig eszem. Otthon is jól készíthető maradék rizsből. Ebben két iskola van: az egyik esetében külön csinálsz egy lágy rántottát és összeforgatod a párolt zöldséggel meg a rizzsel, a másiknál pedig a hideg rizsre ütöd a tojást és együtt forrósítod át. Ha sok zöldséget akarsz bele, akkor válaszd az elsőt, ha csak pár szem borsót és némi répát (vagy semmit), akkor a második is jó. Borsozd bőven!

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.