Mit kezdjünk a sütőtökkel a sütésen kívül?

Mit kezdjünk a sütőtökkel a sütésen kívül?

Szegényt még a nevében is behatároltuk, pedig a sütésen és bekanalazáson kívül rengeteg lehetőség van ebben a zöldségben. Itt az ősz, kezdődik a melengető alapanyagok és ételek ideje. 

Mihez illik? 

A sütőtök édessége elsősorban földes, fanyar, füstös, pikáns, savanyú, aromás alapanyagokkal harmonizál, elsősorban ebben az irányban érdemes gondolkozni. És mivel őszi termény, a szintén ősszel termő alapanyagok általában jól működnek vele. 

  • gomba
  • cékla
  • birsalma
  • burgonya
  • csilipaprika
  • narancs
  • citrom
  • zeller
  • petrezselyem
  • kelkáposzta
  • alma
  • körte
  • kókusz
  • sütőbanán
  • vörös hagyma
  • fokhagyma
  • kacsa
  • bármilyen sajt
  • rozmaring
  • zsálya
  • gabonák
  • olajos magok
  • gesztenye
  • gyömbér
  • szegfűszeg
  • ánizs
  • csillagánizs
  • fahéj
  • viszki
  • rum
Receptek
 

Zöldségleves sütőtökkel

  • 10 dkg sütőtök meghámozva, felkockázva
  • 10 dkg zellergumó meghámozva, felkockázva
  • 1/2 kis fej kelkáposzta negyedelve úgy, hogy a torzsa összetartsa
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2-3 db erdei gomba (őzláb, vargánya) ha nincs friss, szárított is jó, de azt főzés előtt le kell mosni, beáztatni 1 órára vízbe, és a gombát az áztatólével együtt adni a leveshez
  • 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 kis szál rozmaring
  • 1 szál kakukkfű

Egy nagy lábosban az olajon minden zöldséget alaposan megpirítok. Magas lángon dolgozok és folyamatosan keverem.

Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, hozzáadom a fűszereket, sózom és éppen annyira főzöm össze, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.

Finomra vágott petrezselyemmel és paprikamagolajjal tálalom.

 

Kókuszos sütőtökleves

  • 2 dl kókusztej
  • 20 dkg sütőtök
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek sóban eltett citrom finomra vágva
  • fél marék kókuszchips
  • 1 tkanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 ek olaj

A sütőtököt felkockázom, a fokhagymával az olajon magas lángon rázogatva megpirítom. Felöntöm a tejszínnel, éppen puhára főzöm és kókuszchipsszel és sóban eltett citrommal és a citromlével meglocsolva tálalom. 

Extra: Serpenyőben megpirított, vagy grillezett garnélával is dúsítható, és elfér rajta finomra vágott zöld korianderből is elég sok. 

Hidegen jobb. 

  

Kelkáposzta és sütőtökfőzelék gesztenyével

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 20 dkg sütőtök
  • 20 szem főtt gesztenye (készen is kapni)
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl könnyű alaplé
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis szál rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva

A sütőtököt meghámozom, legyalulom. A kel külső leveleit leszedem, a belsőket finomra vágom.

A fokhagymákat a vajon aranybarnára pirítom, rádobom a sütőtököt, gesztenyét és a kelt, magas lángon átpirítom. Felöntöm annyi alaplével, ami éppen elfedi, ha kell, sózom, hozzáadom a rozmaringot, és addig főzöm alacsony lángon, hogy a kel még maradjon bőven roppanós, ez kb. 5 perc. A tejfölt kikeverem a liszttel, fokozatosan beleöntögetek evőkanállal a kel levéből, amíg az elfogy, majd szépen felöntöm vele a lábosban maradt zöldségeket és 5 percig összeforralom. 

Kevés paprikamagolaj jól áll neki tálaláskor. 

Jó, de én sütni akarom!

A tököket negyedeljük, és ne rácsra, hanem alufóliával kibélelt lemezre tegyük. Ne legyenek zsúfoltan, mert akkor főni fognak a párában, nem sülni. A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, amikor felmelegedett, itt kezdjük a sütést.

  • 30 perc 220 C
  • 30 perc 200 C
  • 30 perc 150 C

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.