- Címkék:
- Karácsony Gergely
- leves
- sütőtök
- kókusz
- nudli
Mihez illik?
A sütőtök édessége elsősorban földes, fanyar, füstös, pikáns, savanyú, aromás alapanyagokkal harmonizál, elsősorban ebben az irányban érdemes gondolkozni. És mivel őszi termény, a szintén ősszel termő alapanyagok általában jól működnek vele.
- gomba
- cékla
- birsalma
- burgonya
- csilipaprika
- narancs
- citrom
- zeller
- petrezselyem
- kelkáposzta
- alma
- körte
- kókusz
- sütőbanán
- vörös hagyma
- fokhagyma
- kacsa
- bármilyen sajt
- rozmaring
- zsálya
- gabonák
- olajos magok
- gesztenye
- gyömbér
- szegfűszeg
- ánizs
- csillagánizs
- fahéj
- viszki
- rum
Receptek
Zöldségleves sütőtökkel
- 10 dkg sütőtök meghámozva, felkockázva
- 10 dkg zellergumó meghámozva, felkockázva
- 1/2 kis fej kelkáposzta negyedelve úgy, hogy a torzsa összetartsa
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2-3 db erdei gomba (őzláb, vargánya) ha nincs friss, szárított is jó, de azt főzés előtt le kell mosni, beáztatni 1 órára vízbe, és a gombát az áztatólével együtt adni a leveshez
- 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1 kis szál rozmaring
- 1 szál kakukkfű
- só
Egy nagy lábosban az olajon minden zöldséget alaposan megpirítok. Magas lángon dolgozok és folyamatosan keverem.
Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, hozzáadom a fűszereket, sózom és éppen annyira főzöm össze, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.
Finomra vágott petrezselyemmel és paprikamagolajjal tálalom.
Kókuszos sütőtökleves
- 2 dl kókusztej
- 20 dkg sütőtök
- 1/2 citrom leve
- 1 ek sóban eltett citrom finomra vágva
- fél marék kókuszchips
- 1 tkanál reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 ek olaj
- só
A sütőtököt felkockázom, a fokhagymával az olajon magas lángon rázogatva megpirítom. Felöntöm a tejszínnel, éppen puhára főzöm és kókuszchipsszel és sóban eltett citrommal és a citromlével meglocsolva tálalom.
Extra: Serpenyőben megpirított, vagy grillezett garnélával is dúsítható, és elfér rajta finomra vágott zöld korianderből is elég sok.
Hidegen jobb.
Kelkáposzta és sütőtökfőzelék gesztenyével
- 1 kis fej kelkáposzta
- 20 dkg sütőtök
- 20 szem főtt gesztenye (készen is kapni)
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl könnyű alaplé
- 2 dl tejföl
- 1 kis szál rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- só
A sütőtököt meghámozom, legyalulom. A kel külső leveleit leszedem, a belsőket finomra vágom.
A fokhagymákat a vajon aranybarnára pirítom, rádobom a sütőtököt, gesztenyét és a kelt, magas lángon átpirítom. Felöntöm annyi alaplével, ami éppen elfedi, ha kell, sózom, hozzáadom a rozmaringot, és addig főzöm alacsony lángon, hogy a kel még maradjon bőven roppanós, ez kb. 5 perc. A tejfölt kikeverem a liszttel, fokozatosan beleöntögetek evőkanállal a kel levéből, amíg az elfogy, majd szépen felöntöm vele a lábosban maradt zöldségeket és 5 percig összeforralom.
Kevés paprikamagolaj jól áll neki tálaláskor.
Jó, de én sütni akarom!
A tököket negyedeljük, és ne rácsra, hanem alufóliával kibélelt lemezre tegyük. Ne legyenek zsúfoltan, mert akkor főni fognak a párában, nem sülni. A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, amikor felmelegedett, itt kezdjük a sütést.
- 30 perc 220 C
- 30 perc 200 C
- 30 perc 150 C