Mit kezdjünk a sütőtökkel a sütésen kívül?

Mit kezdjünk a sütőtökkel a sütésen kívül?

Szegényt még a nevében is behatároltuk, pedig a sütésen és bekanalazáson kívül rengeteg lehetőség van ebben a zöldségben. Itt az ősz, kezdődik a melengető alapanyagok és ételek ideje. 

Mihez illik? 

A sütőtök édessége elsősorban földes, fanyar, füstös, pikáns, savanyú, aromás alapanyagokkal harmonizál, elsősorban ebben az irányban érdemes gondolkozni. És mivel őszi termény, a szintén ősszel termő alapanyagok általában jól működnek vele. 

  • gomba
  • cékla
  • birsalma
  • burgonya
  • csilipaprika
  • narancs
  • citrom
  • zeller
  • petrezselyem
  • kelkáposzta
  • alma
  • körte
  • kókusz
  • sütőbanán
  • vörös hagyma
  • fokhagyma
  • kacsa
  • bármilyen sajt
  • rozmaring
  • zsálya
  • gabonák
  • olajos magok
  • gesztenye
  • gyömbér
  • szegfűszeg
  • ánizs
  • csillagánizs
  • fahéj
  • viszki
  • rum
Receptek
 

Zöldségleves sütőtökkel

  • 10 dkg sütőtök meghámozva, felkockázva
  • 10 dkg zellergumó meghámozva, felkockázva
  • 1/2 kis fej kelkáposzta negyedelve úgy, hogy a torzsa összetartsa
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2-3 db erdei gomba (őzláb, vargánya) ha nincs friss, szárított is jó, de azt főzés előtt le kell mosni, beáztatni 1 órára vízbe, és a gombát az áztatólével együtt adni a leveshez
  • 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 kis szál rozmaring
  • 1 szál kakukkfű

Egy nagy lábosban az olajon minden zöldséget alaposan megpirítok. Magas lángon dolgozok és folyamatosan keverem.

Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, hozzáadom a fűszereket, sózom és éppen annyira főzöm össze, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.

Finomra vágott petrezselyemmel és paprikamagolajjal tálalom.

 

Kókuszos sütőtökleves

  • 2 dl kókusztej
  • 20 dkg sütőtök
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek sóban eltett citrom finomra vágva
  • fél marék kókuszchips
  • 1 tkanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 ek olaj

A sütőtököt felkockázom, a fokhagymával az olajon magas lángon rázogatva megpirítom. Felöntöm a tejszínnel, éppen puhára főzöm és kókuszchipsszel és sóban eltett citrommal és a citromlével meglocsolva tálalom. 

Extra: Serpenyőben megpirított, vagy grillezett garnélával is dúsítható, és elfér rajta finomra vágott zöld korianderből is elég sok. 

Hidegen jobb. 

  

Kelkáposzta és sütőtökfőzelék gesztenyével

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 20 dkg sütőtök
  • 20 szem főtt gesztenye (készen is kapni)
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl könnyű alaplé
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis szál rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva

A sütőtököt meghámozom, legyalulom. A kel külső leveleit leszedem, a belsőket finomra vágom.

A fokhagymákat a vajon aranybarnára pirítom, rádobom a sütőtököt, gesztenyét és a kelt, magas lángon átpirítom. Felöntöm annyi alaplével, ami éppen elfedi, ha kell, sózom, hozzáadom a rozmaringot, és addig főzöm alacsony lángon, hogy a kel még maradjon bőven roppanós, ez kb. 5 perc. A tejfölt kikeverem a liszttel, fokozatosan beleöntögetek evőkanállal a kel levéből, amíg az elfogy, majd szépen felöntöm vele a lábosban maradt zöldségeket és 5 percig összeforralom. 

Kevés paprikamagolaj jól áll neki tálaláskor. 

Jó, de én sütni akarom!

A tököket negyedeljük, és ne rácsra, hanem alufóliával kibélelt lemezre tegyük. Ne legyenek zsúfoltan, mert akkor főni fognak a párában, nem sülni. A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, amikor felmelegedett, itt kezdjük a sütést.

  • 30 perc 220 C
  • 30 perc 200 C
  • 30 perc 150 C

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.