- 20 dkg hüvelyes (a képen lencse, de csicseriborsóval és babbal és vegyesen is tökéletes)
- 20 dkg leveles spenót, vagy csalán
- 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 2 ek mustár
- 1 citrom frissen facsart leve
- 1 citrom reszelt héja
- só
- tetszőleges feltét, a képen 3 db csiperke felszeletelve és kevés olajon lepirítva
A hüvelyest egy éjszakára beáztatom, ressre főzöm. Leszűröm, elfelezem. A felét annyi főzőlével higítva turmixolom, hogy kellemesen krémes, selymes legyen. Sózom, a mustárral, sóval, citrommal, citromhéjjal ízesítem.
A spenótot/csalánt leforrázom.
A leszűrt és el nem turmixolt hüvelyeseket elkeverem a spenóttal/csalánnal, a püré felével, és tálalom.
Hatperces tojás, füstölt sajtok és füstölt húsok is illenek rá.
A maradék püré salátával, rozskenyérrel, zöldségekkel, vagy spagettire is használható.