Nem megy a bejgli? Kit érdekel?

Nem megy a bejgli? Kit érdekel?

A bejgli nem tartozik a világ legegyszerűbb süteményei közé, ezért, és mivel ebben a fantasztikus évben pláne felvesszük a harcot a karácsonyi nyomasztás ellen, összeszedtünk pár elegáns, látványos, ünnepi és nevetségesen egyszerű édességet. Vendégségben úgyis lesz bejgli, és természetesen mi is fogunk megosztani pontos receptet hozzá.

Mind, tényleg, mind elkészíthető több nappal előre, 2-3 napot légmentesen lezárt tárolóedényben a 4 C fokos hűtőben kibírnak minden probléma nélkül, salalala!

Créme brulée
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3,5 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ekanál cukor a tálaláshoz

A vaníliát hosszában felvágom, kikaparom belőle a magokat. Egy keverőtálba teszem a tojássárgájával és a cukorral. Habverővel jól elkeverem, és hozzáöntöm a tejszínt. Kis tálkákba öntöm, és vízfürdőben, 120 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.

Behűtöm, egyenletesen és vékonyan megszórom a tetejét cukorral, amit grill alatt vagy konyhai lángszóróval karamellizálok.

A képen látható kiadásba belekevertem 1 tkanál levendulát is.

Flan
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 l tej
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 rúd vanília
  • 3 db egész tojás
  • 3 db tojássárgája

Egy kis lábosban (ha tűzálló a nyele is, az lehet a forma is!) karamellizálom a cukor felét, hagyom belekötni, félreteszem. A tejet és a tejszínt összeforralom a vaníliával, belekaparom a vaníliamagokat, félreteszem kihűlni. A tojásokat felverem a maradék cukorral és beleöntöm a kihűlt tejet. A karamellizált cukros aljú lábosba öntöm a keveréket és egy órát sütöm 100 fokos sütőben.

Kiveszem, egy éjszakára elrakom a hűtőbe, másnap kiborítom a formából és nagyon-nagyon örülök neki.

Lehet kis formákban, őzgericben is elkészíteni, ebben az esetben a karamellizált cukrot a forma aljába kell önteni. 

Zabpuding

Se főzni, se instant pudingokat nem kell ehhez vásárolni, zabpehelylisztet kell annyi tejjel, akár kókusztejjel kikeverni, hogy pudingsűrűségű legyen. Ízlés szerint édesítem, és mehet is a pohárba tetszőleges friss vagy fagyasztott gyümölccsel és fűszerrel, a képen fahéjat kapott. 

Ennél tényleg nehéz egyszerűbbet kitalálni, egy szép pohárba ügyesen kitálalva mégis kultúrált benyomást keltő desszert. 

Panna cotta

Tiramisú

Kosarak, több változat a linken

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes. 

  • 2020.11.27

Ki ne dobd a kolbászzsírt!

Itt a sütőkolbászok, disznótorosok ideje, egyre többször jutunk a tepsi aljában maradó fűszeres zsírmaradékhoz, amelyet többféleképpen lehet hasznosítani. 

  • 2020.11.26

Túl sok lett a kocsonyába a hús, mit tegyek vele?

Mivel nem használok zselatint a kocsonyába, ezért éppen annyi vízzel főzöm, ami ellepi az alapanyagokat. Ezzel az aránnyal készítve viszont kiosztásnál a lé mindig elfogy, mikor van még egy-két tányér köröm, vagy fül. Ez a maradék azóta az egyik kedvenc ételem, kedves kínai grillemből tanultam a receptet.