Olcsó és menő ajándék: fűszerkeverék házilag

Olcsó és menő ajándék: fűszerkeverék házilag

Aki egyáltalán nem tud és nem is szokott főzni, ők is tudnak nagyszerű ajándékot készíteni a főzésben jártas szeretteiknek: egy fűszerkeveréket, fűszersót mindenki ki tud keverni, befőttesüvegbe tud tölteni és egy masnival átkötve áradhat a szeretet. Nem mellesleg a bolti fűszerkeverékekhez képest rengeteg pénzt spórolunk és jobb minőséghez jutunk, ha ezeket magunknak is saját kezűleg keverjük ki.

Fűszerkeverékek

Az elkészített keveréket érdemes feliratozni, hogy mi van benne. Kétféle megoldás van, az egyik, hogy klasszikus keveréket készítünk, és ennek a nevét írjuk rá, vagy a keverék felhasználási lehetőségével cimkézzük fel az üveget. 

Az őrölt fűszereket tartalmazó keverék praktikusabb, azonban az egész fűszerek tovább tartják aromáikat, szebbek, ha van rá igény szárazon piríthatók és mozsárban összetörhetők, így akiről tudjuk hogy képes és szívesen is végez ilyen műveleteket, kapja csak meg egészben a fűszereit. 

Az ajándék kiegészíthető egy mozsárral, a kisebb kőmozsarak megfizethető áron kaphatók.  

 

A csomagolással se kell sokat bíbelődni, csinos befőttesüvegbe mehetnek a fűszerek, esetleg egy masnival lehet bonyolítani. 

Klasszikus és hazai étkezési szokások között is jól kihasználható keverékek, arány 1:1 vagy külön jelezve

  • lacipecsenye (sült sertés, tojásételek): fekete kömény, fűszerpaprika, fekete bors, fokhagymapor
  • kínai ötfűszer (sertés, kacsa, sütőtök): csillagánizs, szegfűszeg, szecsuáni bors, fahéj,  édesköménymag
  • mixed spice (karácsonyi keverék, hasonlít az amerikai sütőtök fűszerkeverékre, mézeskalács, forralt bor, puncs, sütőtök): 1 fahéj, 1 koriandermag, 1 szerecsendió, 1/2 szárított gyömbér, 1/4 szegfűbors, 1/4 szegfűszeg
  • baharat (zöldség, bárány): 4 fekete bors, 2 koriandermag, 2 fahéj, 3 római kömény, 1 szerecsendió, 4 fűszerpaprika, 1/2 kardamom, 2 szegfűszeg
  • jerk (csirke, sertés, tengeri állatok) felhasználás előtt frissen facsart citromlével kell kikeverni: szegfűbors, szegfűszeg, fahéj, csilipaprika (Scotch Bonnet volna eredetileg a megfelelő), fokhagyma, kakukkfű, szerecsendió
  • Old Bay (rendkívül rugalmas, tengeri állatok, tojásételek, zöldségkrémek, zöldségek): zellermag, babérlevél, fekete bors, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió virág, szerecsendió, kardamom, gyömbér, mustármag, fűszerpaprika

Egyszerű célkeverékek sültekhez, grillhez, egyébhez, arány 1:1 vagy külön jelezve

  • sertés: kakukkfű, fekete bors, fekete kömény
  • citromos-csilis csirke, sertés: citromhéj, fokhagyma, csilipaprika
  • cukkíni, padlizsán: zsálya, citromhéj, fokhagyma
  • sütőtök, burgonya: rozmaring, fokhagyma
  • sült csirke, sertés: 1 rozmaring 1 kakukkfű 1 petrezselyem 1/2 fokhagymapor 1/2 mustárpor 1/2 fűszerpaprika 1/2 fekete bors 1/2 fekete kömény 1/4 cayenne bors
  • forralt bor (ezeket mindenképpen egészben!): fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs
Fűszersók

Durvára tört fűszerek és durva szemű só 2:1 arányú keveréke. Elsősorban kész sültek, szendvicsek utólagos ízesítésére használhatók, sóörlőbe is lehet rakni befőttesüveg helyett. A fenti célkeverékek mindegyike elkészíthető fűszersó kivitelben is.

 
A minimalista megoldás

Van, aki súlyosan rá van kattanva egy bizonyos fűszerre, vagy imád egy értékes fűszert. Akkor kapjon egy üveggel abból. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.