Foszlós csodakifli készítése

Foszlós csodakifli készítése

Nosztalgiakiflit nem nagy művészet készíteni, kell egy jó kis tejes tészta és egy ügyes formázás. 

  • 1 kg búza kenyérliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 7-8 dl langyos, zsíros tej
  • 30 g puha vaj
  • 30 g cukor
  • 15 g só

Az élesztőt, a sót, a cukrot és a vajat simára keverem 7 dl tejben, összegyúrom a liszttel. Ha morzsás, még adok hozzá pici tejet, legyen szép sima, puha, jól formázható a tészta (kb 15 p gyúrásra kell készülni)

Lefedve meleg helyen (25-28 C fok) a duplájára kelesztem. Ez kb. 2 óra.

Átgyúrom, 12 részre osztom.

Az így kapott tésztadarabokból gombócokat gyúrok, kb 2 mm vastag háromszöget nyújtok belőlük és az egyik talpánál kezdve tenyereimmel sodorva szorosan feltekerem. Itt van egy videós segítség hozzá a linken, ha a beillesztett videó nem menne.:

Az így formázott kiflit sütőlemezre rakom egymástól tenyérnyi távolságra és a meleg helyre visszarakva még egy órát kelesztem.

Közben előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A kifliket lespriccelem vízzel és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.