Tízperces, kiadós desszert 3 tartós alapanyagból

Tízperces, kiadós desszert 3 tartós alapanyagból

Édes, füstös, selymes, olcsó és egyszerű, hát, nem a legrosszabb összeállítás.

Hozzávalók:
  • 5 dl habtejszín
  • 4 ekanál cukor
  • 4 ekanál zabpehely
  • só (füstölt sóval jobb)

A zabpelyhet egy száraz serpenyőben magas lángon megpirítom, félreteszem.

A cukrot aranybarnára karamellizálom egy serpenyőben, felöntöm 1-1,5 dl tejszínnel és finoman melegítve elkeverem simára egy habverővel, jól megsózom, kihűtöm. Legyen krémes az állaga. A maradék tejszínt kemény habbá verem (hidegen könnyebb) és fokozatosan elkeverem a karamellizált cukros tejszínnel és összeforgatom a zabpehellyel.

Lehet rétegezve is tálalni, alul a tejszínes karamell, rajta a zabpehely tetején a tejszínhabbal, rajta a só. Nagyon alap, mégis meglepően finom.

A pirított zabpehely helyettesíthető durvára tört mézeskaláccsal, vagy durvára tört zabkeksszel is, ami van a polcon.  

  • 2020.09.20

Extrás tészta 3 tartós alapanyagból

Ez az alaprecept önmagában is bőven elég, ám több irányba bővíthető, ha esetleg akad még otthon valami.

  • 2020.09.19

Létfontosságú receptek: a szilvás gombóc

Most, a szilvaszezon közepén a legaktuálisabb a recept, de fagyasztott szilvából egész évben elkészíthető, laktató fogás. 

  • 2020.09.18

3 alapanyagból magyar paraszti csoda: prósza

A prósza minden zalai, somogyi származású magyarnak ismerősen cseng. Több változata van, felénk az alábbi leírás szerint készül.