Tortilla kukoricalisztből

Tortilla kukoricalisztből

A liszten múlik minden, szerencsére a masa harina itthon is könnyen beszerezhető alapanyag, több delikátüzlet, webshop választékában megtalálható. 

A masa harina (masza árina) a felhasznált magas keményítőtartalmú lófogú kukorica és a sajátos elkészítési eljárás miatt merőben különbözik a mi édes, sárga, magas cukortartalmú kukoricalisztünktől, ez a recept erre a mexikói lisztre szól. 

  • 2 rész masa harina
  • 1 rész langyos víz (ha a liszt nagyon kiszáradt, lehet több víz kell)

A lisztet elkeverem a sóval, összegyúrom a liszttel, a végeredmény masszív, nehéz, jól formázható legyen, leginkább a modellező agyaghoz, gyurmához hasonlatos.

Lefóliázom és egy órát pihentetem.

Akinek van tortillakészítő kis eszköze, annak jó, használja, akinek nincs, akkor sincs baj.

A masszából diónyi gombócokat gyúrok, két fólia közé rakom és egy vágódeszkát rakok rá, ránehezedve szétlapítom. Esetleg sodrófával utánaigazítok, a végén legyen 1-2 mm vastag és nagyjából kör alakú. Egy vasserpenyőt legmagasabb lángon felhevítek és a fóliából ügyesen kibányászott tortillát erre dobom. Amikor a széle kezd száradni, pöndörödni, a közepe pedig emelkedik, hólyagosodik, megfordítom. 

A másik oldalát addig sütöm, amíg elkezd hólyagosodni.

Végig magas lángon, száraz serpenyőben dolgozok, a fentiek vasserpenyőben készültek.

Vászonba tekerve tartom melegen tálalásig. Könnyen kiszárad, ezért csak légmentesen becsomagolva szabad tárolni.

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.