Tortilla kukoricalisztből

Tortilla kukoricalisztből

A liszten múlik minden, szerencsére a masa harina itthon is könnyen beszerezhető alapanyag, több delikátüzlet, webshop választékában megtalálható. 

A masa harina (masza árina) a felhasznált magas keményítőtartalmú lófogú kukorica és a sajátos elkészítési eljárás miatt merőben különbözik a mi édes, sárga, magas cukortartalmú kukoricalisztünktől, ez a recept erre a mexikói lisztre szól. 

  • 2 rész masa harina
  • 1 rész langyos víz (ha a liszt nagyon kiszáradt, lehet több víz kell)

A lisztet elkeverem a sóval, összegyúrom a liszttel, a végeredmény masszív, nehéz, jól formázható legyen, leginkább a modellező agyaghoz, gyurmához hasonlatos.

Lefóliázom és egy órát pihentetem.

Akinek van tortillakészítő kis eszköze, annak jó, használja, akinek nincs, akkor sincs baj.

A masszából diónyi gombócokat gyúrok, két fólia közé rakom és egy vágódeszkát rakok rá, ránehezedve szétlapítom. Esetleg sodrófával utánaigazítok, a végén legyen 1-2 mm vastag és nagyjából kör alakú. Egy vasserpenyőt legmagasabb lángon felhevítek és a fóliából ügyesen kibányászott tortillát erre dobom. Amikor a széle kezd száradni, pöndörödni, a közepe pedig emelkedik, hólyagosodik, megfordítom. 

A másik oldalát addig sütöm, amíg elkezd hólyagosodni.

Végig magas lángon, száraz serpenyőben dolgozok, a fentiek vasserpenyőben készültek.

Vászonba tekerve tartom melegen tálalásig. Könnyen kiszárad, ezért csak légmentesen becsomagolva szabad tárolni.

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.