A masa harina (masza árina) a felhasznált magas keményítőtartalmú lófogú kukorica és a sajátos elkészítési eljárás miatt merőben különbözik a mi édes, sárga, magas cukortartalmú kukoricalisztünktől, ez a recept erre a mexikói lisztre szól.
- 2 rész masa harina
- 1 rész langyos víz (ha a liszt nagyon kiszáradt, lehet több víz kell)
- só
A lisztet elkeverem a sóval, összegyúrom a liszttel, a végeredmény masszív, nehéz, jól formázható legyen, leginkább a modellező agyaghoz, gyurmához hasonlatos.
Lefóliázom és egy órát pihentetem.
Akinek van tortillakészítő kis eszköze, annak jó, használja, akinek nincs, akkor sincs baj.
A masszából diónyi gombócokat gyúrok, két fólia közé rakom és egy vágódeszkát rakok rá, ránehezedve szétlapítom. Esetleg sodrófával utánaigazítok, a végén legyen 1-2 mm vastag és nagyjából kör alakú. Egy vasserpenyőt legmagasabb lángon felhevítek és a fóliából ügyesen kibányászott tortillát erre dobom. Amikor a széle kezd száradni, pöndörödni, a közepe pedig emelkedik, hólyagosodik, megfordítom.
A másik oldalát addig sütöm, amíg elkezd hólyagosodni.
Végig magas lángon, száraz serpenyőben dolgozok, a fentiek vasserpenyőben készültek.
Vászonba tekerve tartom melegen tálalásig. Könnyen kiszárad, ezért csak légmentesen becsomagolva szabad tárolni.