Tortilla kukoricalisztből

Tortilla kukoricalisztből

A liszten múlik minden, szerencsére a masa harina itthon is könnyen beszerezhető alapanyag, több delikátüzlet, webshop választékában megtalálható. 

A masa harina (masza árina) a felhasznált magas keményítőtartalmú lófogú kukorica és a sajátos elkészítési eljárás miatt merőben különbözik a mi édes, sárga, magas cukortartalmú kukoricalisztünktől, ez a recept erre a mexikói lisztre szól. 

  • 2 rész masa harina
  • 1 rész langyos víz (ha a liszt nagyon kiszáradt, lehet több víz kell)

A lisztet elkeverem a sóval, összegyúrom a liszttel, a végeredmény masszív, nehéz, jól formázható legyen, leginkább a modellező agyaghoz, gyurmához hasonlatos.

Lefóliázom és egy órát pihentetem.

Akinek van tortillakészítő kis eszköze, annak jó, használja, akinek nincs, akkor sincs baj.

A masszából diónyi gombócokat gyúrok, két fólia közé rakom és egy vágódeszkát rakok rá, ránehezedve szétlapítom. Esetleg sodrófával utánaigazítok, a végén legyen 1-2 mm vastag és nagyjából kör alakú. Egy vasserpenyőt legmagasabb lángon felhevítek és a fóliából ügyesen kibányászott tortillát erre dobom. Amikor a széle kezd száradni, pöndörödni, a közepe pedig emelkedik, hólyagosodik, megfordítom. 

A másik oldalát addig sütöm, amíg elkezd hólyagosodni.

Végig magas lángon, száraz serpenyőben dolgozok, a fentiek vasserpenyőben készültek.

Vászonba tekerve tartom melegen tálalásig. Könnyen kiszárad, ezért csak légmentesen becsomagolva szabad tárolni.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.