A Nébih segít TV paprikát választani

A Nébih segít TV paprikát választani

Vége lassan szezonnak, ezzel lezárult a Nébih tölteni való paprikafajtákat elemző kísérlete is. A végeredmény hasznos lehet a következő vetőmagválasztásnál.

Az íz

A paprika fajták kedveltségi vizsgálata során kóstolóik véleménye alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a nem csípős tölteni való paprikák közül a legkedveltebb fajta az Amy lett. A második helyen a Kincsem F1, míg az értékelés alapján harmadikként a Hétvezér F1 fajta végzett.

A csípős paprikák közül kóstolóik tetszését leginkább a Balaton F1 fajta nyerte el. Második lett a Jász F1, harmadik helyen pedig a Szentesi piacos fajta végzett.

További részletek a linken.

A vetőmag

Nagyobb áruházláncokban szerezték be a termékeket, a begyűjtött fajták között volt például Bácskai fehér, Táltos, Cecei szintetikus és Bogyiszlói paprika, amelyek mind töltésre alkalmasak. Összesen 23 terméket vizsgáltak, 14 édes, 5 csípős, valamint 4, a csomagolási információk alapján nem azonosítható termék került a tesztbe. Továbbá 8 hibrid termék, melyek közül egy csávázott (ezt fel is tüntették a csomagoláson), a többi pedig „szabadelvirágzású” termék volt.

A vizsgált vetőmagok:

Minden mag megfelelt a laboratóriumi teszten, ahol az alábbi szempontokat vizsgáltákl:

  • csírázóképesség – ezen belül ép csíranövény, abnormális csíra mennyisége, holt mag mennyisége,
  • tisztaság (felmérő vizsgálat),
  • idegenmag-tartalom (felmérő vizsgálat),
  • tömeg (összehasonlító próba a tasakon található tömeggel),
  • tényleges magdarabszám (összehasonlító próba a tasakon található tömeggel),
  • GMO tartalom

Részletek a linken.

A nevelés

A termékeket a vetőmag elvetésétől a kifejlett tölteni való paprika betakarításáig figyelemmel kísérték, hogy a csomagoláson jelölt fajta érik-e be.

Egy boltban/kereskedelemben vásárolt paprikából kigyűjtött magokat is elvetettek, a 40 magból egy kelt ki.

A paprikavetőmagokat a hozzáértők április elején 5×5 cm-es cellaméretű tálcákba vetették el szemenként, kb. 0,5 cm mélyre, majd alapos öntözés után 20-22 °C-os hőmérsékletű fóliában helyezték el. A napi munka az öntözésre és a klímaszabályozásra, azaz a szellőztetésre terjedt ki. A kiültetést május végén végezték el az előkészített aprómorzsás talajba. A 23 minta paprikapalánta 20-20 egyedét ültették ki 20-25 cm-es tő-, és 75 cm-es sortávolságra. A növényeket csepegtető szalag segítségével öntözték heti 1-2 alkalommal, az időjárástól függően.

Egy termék kivételével mindegyik paprikavetőmagból az ígért növény fejlődött, a magok jól vizsgáztak.

Részletek itt.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.