6 dolog, amit ne tarts a konyhapulton és 2, amit igen

6 dolog, amit ne tarts a konyhapulton és 2, amit igen

A korona miatt többet főzünk, konyhai szokásaink is kicsit változnak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk össze-vissza pakolni a dolgokat, de jobban járunk, ha megfigyeljük saját magunkat és átrendezzük úgy az egészet, hogy jobban szolgáljon minket.

A konyhapult munkára való, nem tárolásra. Ezt tartsd észben. Ha átrendezel (csináld), akkor ezekre érdemes odafigyelni.

Dolgok, amiket ne tarts a konyhai munkalapodon, ha rendszeresen használod

Fakanalak, spatulák

Elsőre talán vonzónak tűnő ötlet, hogy mindig a kezed ügyében vannak. Ennek akkor van vége, amikor valami olyasmihez nyúlsz, amit két hete nem használtál és hozzáragad az ujjad. A por, a zsír és a pára hármasa által képzett ragacsos bevonat olyan dolog, amit nem akarsz a fakanalaidon. Ezeknek az eszközöknek egy rendezett fiókban van a helye.

Két fiókom, spatulák és egyéb apróságok az eszcájggal együtt, mégis külön.

Kések

A késblokk jól néz ki, de nagy helyet foglal és ugyanaz a gond vele, mint a fakanállal. Ráadásul a kések sem feltétlen szeretik az ilyen tárolást, eltompulnak, gyakrabban kell élezni őket. A késeket is jobb tehát a fiókban tartani, de nem csak úgy bedobálva, hanem a pengéket egymástól szeparálva. Jó módszer még a mágneses késtartó csík a pult fölött, ezt azonban csak macskamentes háztartásba mernénk ajánlani.

Bögrék, csészék

Valamiért lehet kapni bögrefát, ami a skanzenben látható köcsögfához hasonlít. Na, ilyet senki nem tartson a pulton, útban van, rémes porfogó és pillanatok alatt csorba lesz minden bögre rajta. A bögre, pohár, csésze, korsó mind a felső konyhaszekrénybe valók. Ha ott nincs elég hely, egy különálló vitrin jó alternatíva, de kampókat is lehet szerelni a szekrény aljára.

 Én a késblokktól nem tudok szabadulni :(

 

Vágódeszkák

Minden rendes háztartásba legalább 3 vágódeszka kell (húsos, zöldséges, kenyeres), de ezeknek a szekrényben vagy a fiókban van a helyük. Óvni kell őket a portól, a párától és a leeséstől is. A pulton ez nem biztosítható és túl sok helyet is foglalnak, zsúfolt érzetet keltenek. Legjobb, ha állítva tartod őket, egymással nem összesimulva. Én egyébként a nyers húsos vágódeszkát a nyers húsos késsel együtt a többitől elkülönítve tartom, használom és mosogatom is. Ügyelj arra, hogy a fa vágódeszkát csak teljesen száraz állapotban szabad betenni a szekrénybe!

Tárolódobozok, flakonok

Bármilyen dobozban is tárolod, a liszt, cukor, dara és más szárazáruk nem valók a pultra. A fűszerek úgyszintén. Nagy fiókban, konyhaszekrényben vagy a kamrában lesznek jó helyen, ahol sötét és hűvösebb van. Az olajakkal ugyanez a helyzet, sötét szekrénybe valók.

 

Dolgok, amiket tarts a konyhai munkalapodon

Napi használatú kisgépek

Apám a szekrényben tartja a karos kávéfőzőt, csak akkor veszi elő, amikor használni akarja (gyanítom, hétköznap kutyulóst ihat), ez engem eléggé lehoz. Nekem a pulton van a gép is és a kávésdoboz is, lévén naponta 6 kávét legalább lefőzök. Tartsd a pulton a turmixot is, ha minden reggel smoothiet iszol (vagy ez a célod) és a kenyérpirítót se tedd el, ha másnap is használni fogod. Néhány naponta töröld át őket enyhén mosogatószeres-vizes szivaccsal, akkor nem keletkezik rajtuk zsírfilm.

Fém teáskanna, öntött vas edények, álló robotgép

Ha rendelkezel ilyenekkel, az bizonyára azért van, mert használod is őket. Ebben az esetben ne tedd el, hanem hagyd elöl, ne is feltétlen a pulton, hanem akár a tűzhelyen. Ha a szekrényben bújnak, biztos nincs is rájuk szükséged, ebben az esetben szabadulj meg tőlük, mert nehezek és/vagy sok helyet foglalnak.

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.