Hogyan főzzek meg mindent hetente egyszer? Megéri?

Hogyan főzzek meg mindent hetente egyszer? Megéri?

A havi egy főzős nap most divatos trendje mese habbal, egyetlen ember havi ételadagját sem lehet egy nap alatt elkészíteni, pláne többét, a vége ezeknek a menüknek az, hogy a köretet csak meg kell főzni minden nap és ötféle ételt eszünk egy hónapig. Maradjunk a valóság talaján, heti egy főzős nap életszerű, fagyasztó se kell hozzá és rengeteget segít a mindennapokban. 

Miért?
  • egyszer van nagy dzsuva a konyhában, ezt egyszer kell feltakarítani, időt és tisztítószereket spórolunk
  • egyszer kell kisuvickolni a kajaszagot a hajunkból és a bőrünkből
  • a sütőt egyszer kell előmelegíteni és ha telepakolva megy, nem egy szem sütőtökkel, azzal villanyt vagy gázt spórolunk, kinek mivel megy a sütő
  • A mosogatógép is nagyobb valószínűséggel megy telepakolva egy ilyen rendszerben, nem bűzlik félig megpakolva, vagy megy félig üresen, pazarló üzemmódban
  • előre eltervezve jobb minőségben lehet táplálkozni, mert kisebb az esélye az össze-vissza bekakaóscsigázásnak
  • nem kell eléhezve kivárni, hogy elkészüljön az étel, ez segít, hogy ellenáljunk a csokiknak, kekszeknek
Kinek nem érdemes?
  • Kívánós, nyűgös étkezésű családtaggal ne tűzzünk ki irreális célokat, úgyse jó az, ami van a hűtőben, akármennyi, akármi van ott. Majd egy másik életben lehet hetente egyszer főzni egy másik emberre. 
  • Hisztamin diéta esetén a nem frissen készülő, tárolgatott ételek problémásak, aki érintett, tudja
  • Alkalomszerűen főzőknek fölösleges vergődés szombaton előkészülni a következő szombatra, arra az egy napra, amikor lehet hogy esetleg főznek valamit
  • Menzán ebédelő kicsi család esetében, csak a vacsorákra határeset belefogni, nagyobb család esetében még így is érdemes
Fontos részletek

Bevásárlólista készítéséhez és bevásárláshoz mankó:

 

A hűtő legyen 4 C fokos, abban lehet több napig tárolni élelmiszert, egy melegebb hűtőben gyorsan ránk romlik minden. 

A gomba kerülendő minden, több napig tárolt fogás elkészítésekor, rendkívül romlékony alapanyag.

Mintaétrend

Ez egy általános mindenevő minta, bemutatja azokat az alapfogásokat és hasznosítási tippeket, amelyek ebben a rendszerben a legjobban működnek. Évtizedek óta, kisebb-nagyobb megszakításokkal viszek így háztartást, ezek a saját tapasztalataim. A minta követhető, variálható, mennyiségek növelhetők. Mivel ősz-tél jön, egyes alapanyagok ennek a szezonnak megfelelőek. Reggeli hideg, a vacsora minden másnap hideg, így heti 12 étkezéssel számoltam, ez arra bőven elég.

Szombat reggel-délelőtt érdemes lenyomni a menetet és akkor aznak lehet enni frissen sülteket, rántott akármit, bármit, ami nem tűri a tárolást.

Az alábbi ételek szállíthatók is, így akár irodai ebédnek is befogható mind.

A cikk végén linkeken az említett fogások elkészítéséhez receptek: 

  • Nagyon nagy kondér tetszőleges leves (tárolás alkotóelemeire bontva! kihűlés után befőttesüvegekben. Rántás, habarás tejtermék, tészta NE legyen benne) felhasználás: leves, krémlevesbe alaplé
  • 2-3 féle ragu, ki mit szeret, lehet pörkölt, vörösboros kakas, curry, tokány, sütőben sült téli zöldségek összekeverve, fontos, ha ezekbe kerül tészta, vagy tejtermék, az tároláshoz NE kerüljön bele, csak felhasználáskor! Addig külön tárolhatók.
  • Sült sütőtök, répa, zeller, akármilyen téli zöldség (tárolás kihűlés után zárt dobozban)                felhasználás: magában, krémleves (krémlevesnek előveszem, alaplével, tejszínnel, vagy kókusztejjel turmixolom, fűszerezem, melegítem, slussz)
  • Sült csirke, bármi hosszan sült hús (tárolás kihűlés után zárt dobozban)                                      felhasználás: sült húsként melegítve, szendvicsbe felvágottként
  • Rántott minden vagy steak, vagy bármi frissen sült ami csak frissen jó (ez az aznapi friss ebéd)
  • Édes morzsa (tárolás kihűlés után befőttesüvegben)                                                        felhasználás: spontán desszert készíthető belőle
  • Aki magának süti: kenyér
  • Két tál rakott étel, rakott krumpli, rakott kel, lasagne, rakott tészták, rizses hús, bármi hasonló, ezeket 1-2 napon belül meg kell enni, nem tárolhatók napokig
  • Főtt rizs (tárolás kihűlés után zárt dobozban)                                                                      felhasználás: köret
  • Főtt krumpli (tárolás kihűlés után zárt dobozban)                                                    felhasználás: krumplipüré, csak törni és kikeverni kell frissen
  • Tiramisu (2 napig tárolható)
  • Réteges desszert (2 napig tárolható)
  • Palacsintasütés, csak tölteni kell és melegíteni
  • Pitesütés
  • Pirított kenyérkocka elkészítése (befőttesüvegben tárolható a szekrényben)              felhasználás: krémlevesbe betét

Amiből jó, ha van otthon, hogy kiegészíthessük a fogásokat:

  • friss zöldség
  • friss gyümölcs
  • olajos magok
  • aszalt gyümölcsök

 
  • 2020.11.13

Súlyos melók: nagyon koszos fuga kipucolása

Talán csak sütőt rosszabb kipucolni, mint a sötétbarna fugát visszafehéríteni. 

  • 2020.11.12

Hasznos holmik: a cipőkanál

Cipőink egyik legjobb barátja a sűrű, vízzáró ápolószerek mellett a cipőkanál, ne féljetek használni. 

  • 2020.11.10

Mi legyen mindig a hűtőben és a kamrában?

Kezdő háztartásban jogosan felmerül a kérdés: mégis mivel pakoljam tele a hűtőt? Egyrészt sörrel, másrészt segítünk, ahogy abban is, mi az, amit feltétlenül hűtőszekrényben kell tárolni és hány fok is van a hűtőben?