Hogyan tároljuk a fűszereket?

Hogyan tároljuk a fűszereket?

A fűszerek levegő, fény és hő hatására veszítenek aromáikból, így a nem megfelelő tárolás minőségromláshoz vezet. A cél a levegő, fény és a hő távoltartása. Egyes fűszereket a moly is megtámadja, szerencsére azonban a moly légmentes közegben nem bírja sokáíg, így a precíz tárolással két legyet ütünk egy csapásra.

Hogyan ne?

Fiókban szétszórva, kitépett zacskóban akkor se tároljátok a fűszereket, ha postásgumival, vagy iratkapoccsal rögzítettétek az összenyomorgatott tasakot. Bemegy a levegő, kijön a fűszer. Mellesleg elég ronda, nehezen tisztán tartható ez a közkedvelt technológia.

 

 A polcon, pláne a főzőlap közelében, átlátszó üvegekben sem megfelelő módszer fűszereket tartani. A hő és a fény akkor is árt a fűszereknek, ha légmentesen lezárjuk a tárolóedényt. Az élet nem főzőműsor. 

 
Hogyan igen?

A befőttesüvegek alapvetően jók, csak nem a főzőlap feletti polcon. Zárt, sötét és hűvös kamrában, vagy a hideg falra szerelt zárt szekrényben megfelelnek a célnak és még feliratozással se kell bíbelődni, hiszen látszik a tartalom. A kicsi üvegek ingyen vannak, elég gyűjteni és elmosni ezeket. 

 
Pro tipp:

zárt és átlátszatlan dobozok. Egy fém, vagy kerámiadoboz a szekrényen kívül, egy polcon is működik, a feliratozástól azonban nem lehet eltekinteni, hacsak nem akarjuk leellenőrizni minden egyes alkalommal a teljes portfóliót, amikor csak a csillagánizs kell.

 
 

Alternatív megoldásnak nem csak a kis befőttes, de az arckrémes tégelyeket is be lehet vetni. Az üvegek elsötétítésére pedig kiváló megoldás egy fekete szóróspré, ez olyan esetekben is jól működik ha az üveg tartalmának extra meleg kell pl. házilag érlelődő fekete fokhagyma, a képen látható üveg is azért készült. 

 

 

  • 2020.07.02

Hogyan kell inget vasalni?

Profi segítséggel mutatjuk meg, hogyan kell ezt jól csinálni. 

  • 2020.06.05

A legolcsóbb hatékony tisztítószer: az ecet

A 20%-os ecet, bár alkalmas savanyúság készítésére, van, amire alkalmasabb. Takarítani. Filléres, előállítása és utóélete környezetkímélő, és mivel egy átlagos háztartásban nem szükséges az intenzív osztály szintű fertőtlenítés, nincs olyan szempont, amiben ne verné a klóros termékeket.

  • 2020.06.04

Mire jó a befőttesüveg?

A befőttesüveg-fétisisztákat sokan kinevetik, partnerük megőrül a konyhát elborító tisztára mosott üvegektől, barátaik pedig általában kedvesen gyűjtögetik nekik a számukra értéktelen üvegeket. Pedig igazunk van.

A befőttesüveg légmentesen záródik, nem vesz be és nem enged se ki se be szagokat, kismilliárdszor újrahasznosítható, hőálló, mikrózható, fagyasztható, csinos gyűjteményre lehet szert tenni ingyen, és kultúráltan néz ki. Törékeny és nehéz, ezért csak akkor dobáld, ha azt akarod hogy összetörjön valami.