Hogyan tároljuk a fűszereket?

Hogyan tároljuk a fűszereket?

A fűszerek levegő, fény és hő hatására veszítenek aromáikból, így a nem megfelelő tárolás minőségromláshoz vezet. A cél a levegő, fény és a hő távoltartása. Egyes fűszereket a moly is megtámadja, szerencsére azonban a moly légmentes közegben nem bírja sokáíg, így a precíz tárolással két legyet ütünk egy csapásra.

Hogyan ne?

Fiókban szétszórva, kitépett zacskóban akkor se tároljátok a fűszereket, ha postásgumival, vagy iratkapoccsal rögzítettétek az összenyomorgatott tasakot. Bemegy a levegő, kijön a fűszer. Mellesleg elég ronda, nehezen tisztán tartható ez a közkedvelt technológia.

 

 A polcon, pláne a főzőlap közelében, átlátszó üvegekben sem megfelelő módszer fűszereket tartani. A hő és a fény akkor is árt a fűszereknek, ha légmentesen lezárjuk a tárolóedényt. Az élet nem főzőműsor. 

 
Hogyan igen?

A befőttesüvegek alapvetően jók, csak nem a főzőlap feletti polcon. Zárt, sötét és hűvös kamrában, vagy a hideg falra szerelt zárt szekrényben megfelelnek a célnak és még feliratozással se kell bíbelődni, hiszen látszik a tartalom. A kicsi üvegek ingyen vannak, elég gyűjteni és elmosni ezeket. 

 
Pro tipp:

zárt és átlátszatlan dobozok. Egy fém, vagy kerámiadoboz a szekrényen kívül, egy polcon is működik, a feliratozástól azonban nem lehet eltekinteni, hacsak nem akarjuk leellenőrizni minden egyes alkalommal a teljes portfóliót, amikor csak a csillagánizs kell.

 
 

Alternatív megoldásnak nem csak a kis befőttes, de az arckrémes tégelyeket is be lehet vetni. Az üvegek elsötétítésére pedig kiváló megoldás egy fekete szóróspré, ez olyan esetekben is jól működik ha az üveg tartalmának extra meleg kell pl. házilag érlelődő fekete fokhagyma, a képen látható üveg is azért készült. 

 

 

  • 2021.02.26

A Covid óta több a klór az ivóvízben?

Elkezdett terjedni a közösségi médiákban egy első hallásra városi legendának tűnő elmélet, hogy a Covid-19 járvány következtében megemelték a klór mennyiségét az ivóvízben. Megkérdeztük a Fővárosi Vízműveket, hogy változtatják-e a klór mennyiségét az ivóvízben és ha igen, mikor és miért? 

  • 2021.02.21

A pólók hasán keletkező rejtélyes lyukak titka

Ti se értitek miért keletkeznek egyes szeretett pólóitok hasi tájékán apró lyukak? 

  • 2021.02.15

Hogyan tároljam a téli kabátokat és takarókat?

Pár hét, és ha nincs hatalmas gardrób, vagy ágyneműtartós ágy, akkor megint nincs hova tenni azt a több köbméter holmit. Erre mutatunk pár megoldást a pár ezertől a pár százezer forintosig.