Így kell a menthetetlen cementlapot felújítani

Így kell a menthetetlen cementlapot felújítani

A cementlap értékes, tartós hidegburkolat, a legtöbb esetben érdemes nekiállni és feltakarítani, de nagyon nem mindegy mivel, mert a durva vegyszereket nem állja!

Felismerés

A cementlap egy alap és egy öntéssel kialakított mintázatú kopórétegből álló cement burkolólap, a kopóréteg jó minőség esetén akár 4 mm vastag és anyagában színezett, ez teszi ezeket a lapokat különösen tartóssá, hiszen ahogy kopik, ott is a minta van alatta. A lap oldalát megvizsgálva, vagy eltörve jól látszik a szürke cementből és színes rétegből álló szerkezet.

Nem összetévesztendő a klasszikus cementlap-mintákat viselő, változatos anyagokból készülő, kevésbé tartós és vékonyabb burkolólapokkal. 

Ezt a lapot egy tereprendezésen találtam a földbe ásva, rettenetes állapotban, így kiváló szemléltetőeszköz a tisztításhoz, később pedig edényalátét lesz belőle. Az edényalátét így készül, bár itt pont nem cementlappal szemléltettük, hanem nettó csempével.:

Innen indultunk:

Első körben tiszta vízzel és egy kefével leszedtem, amit tudtam. Elég sok maradt rajta, itt látszik a bal oldalon.:

A cementlapot a vegyszerek -hipó, savak- oldják, így szódabikarbónával ugyan meg lehet próbálkozni, de az meg gyenge ilyen ezeréves mocsok eltávolítására. Marad a csiszolás, amit nagyobb felületek esetében padlócsiszolóval gyorsan el lehet végezni, és még gépbérléssel is bőven megéri, mert kopásálló, tartós, különleges burkolatot kapunk a végére.

A kölcsönzőben érdemes tanácsot kérni a pontos csiszolás menetéről a felület állapotának függvényében,

Pár négyzetméteres helyiséget, fürdőt simán kézzel is végig lehet pár óra alatt csiszolni, első körben 120-as, majd 200-as papírral. 

A tisztára csiszolt cementlapot érdemes természetes kövekre való ápolóval átkenni, így lassabban koszolódnak el.  

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.