Mire lehet használni a szódabikarbónát?

Mire lehet használni a szódabikarbónát?

Összeszedtük, milyen lehetőségek vannak ebben az újrafelfedezett csodaszerben, ami ha nem is jó mindenre, pár dologra igen. A pontos neve a nátrium-hidrogén-karbonát, NaHCO3, jegyezzük meg a rend kedvéért. 

Nem csodaszer, és tisztításra, fertőtlenítésre vannak egyéb, szintén környezetkímélő termékek (pl a csodafegyver ecet, amiről a linken már írtunk), azért még nem kell temetni a jó szódabikarbónát.

Fürdőgolyónak

A recept egyszerű, ez itt egy golyóra való mennyiség:

  • 50 g szódabikarbóna
  • 25 g citromsav
  • 15 g sheavaj/szűz kókuszzsír
  • pár csepp tetszőleges illatú illóolaj/szárított virág, a képen levendula

Az alapanyagokat összedolgozom és golyót formázok belőle. Száraz, légmentesen zárt helyen -pl. befőttesüveg- tárolom, mert nedvesség hatására indul el a reakció és szétesik.

Sütőpor helyett

A sütőpor fő alkotóeleme a szódabikarbóna, emellett segédanyagokat tartalmaz. A tapasztalat az mutatja, hogy szódabikarbónából kicsit több kell (kb. 20%) de a legnagyobb szívnyugalommal lehet vele helyettesíteni a sütőport, kicsit lehet pontatlanabb lesz a végeredmény, de a sütőporos sütemények eleve elég egyszerű tészták, nem sok elrontanivaló van velük. 

Fontos!

A piskótatésztába nem kell sütőpor, azt a felvert fehérje habosítja. Mivel a sütőpor és szódabikarbóna szárítja a tésztát, ha nem muszáj, ne használjuk ezeket. Ráadásul, ha nincs semmi savas közeg a tésztában, a szódabikarbóna hatása korlátozott, a lejátszódó kémiai folyamatok akár kellemtlen ízt is eredményezhetnek.

Természetes kövek zsírfoltjainak eltávolítása

A módszert a márvány kínálónál már részleteztük. 

Súrolópor

Kevés vízzel tejfölsűrűségűre higítva, bár kevésbé hatékony mint az ipari társai, de meglepően működőképes súrolószer. Aluminímum felületeken nem szabad használni.  

 
  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.