Ne dobd el a kávézaccot!

Ne dobd el a kávézaccot!

Ha van még kotyogós háztartás, ott bőven termelődik a zacc, aminek kiváló helye van a komposztban. Sajátunkban, vagy máséban. Másra is jó, de túl sokat ne várjunk tőle.

Csodákra sajnos nem képes, a büdös hűtőt legfeljebb pár napra enyhén kávészagúan büdössé teszi, a macskákat nem tartja távol onnan, ahonnan távol akarjuk tartani a macskákat, és a bolhát bolhairtó nyakörvvel kell távoltartani a kisállatoktól, nem zaccos ledörzsöléssel, a növényeknek pedig legfeljebb azután kínál táptalajt, ha már lebomlott. A vízvezetékszerelő pedig azt üzeni, legyünk olyan szívesek, és semmit, de semmit ne verjünk a lefolyóba, zaccot se.

Ilyen, és ehhez hasonló, nem működő praktikák járják a zaccról. Valami azért működik, mert a komposzton kívül durva bőrradíros szappant és bőrradírt készíthetünk belőle, amik kiváló ajándékok.

Buta bőrradírozó szappan

Buta, mert most pont nem állunk neki zsírból és lúgból szappant készíteni, hanem fogjatok egy egyszerű szappant és azt kézművesítjük bőrradírosra. Arcra szerintem a finomabbra őrölt kávé is durva, de a klasszikus, vaskos retket szépen leszedi a nyakról, kézről.

  • 1 db szappan esetünkben Baba
  • 1 kis marék kávézacc
  • ha van rá igény, pár csepp illóolaj, a kávéhoz jól illik pl. a levendula

A szappant lereszelem, egy mély mikrózható tálba szórom, és éppen annyi vizet öntök rá, ami ellepi, kb 30 másodpercig elég mikrózni, majd beleöntöm a zaccot és habverővel simára keverem. Formába öntöm, a hűtőszekrényben kihűtöm, majd amikor félkeményre megdermedt, kiszedem a formából, ha kell, szeletelem és pár napig hagyom szikkadni.

Bőrradír
  • 1 rész zacc, nagyon finomra őrölt kávéból, ha arcra is akarjuk használni
  • 1 rész kakaóvaj/szűz sheavaj/szűz kókuszzsír, akár keverve, olyan arányban, ahogy tetszik

Az alapanyagokat elkeverem, és egy tégelyben, a hűtőszekrényben tárolom. Fürdés közben kiválóan át lehet vele dörzsölni a testet.

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.