A bodza, ami most virágzik, mérgező, meg a másik is az

A bodza, ami most virágzik, mérgező, meg a másik is az

A bodzavirág szezonja véget ért, attól még virágzik bodza az út szélén, de az maradjon is ott, mert büdös. A közhiedelemmel ellentétben mindkét bodzafaj mérgező, és a lassan, nyár végére beérő bogyókkal ésszel kell bánni. 

A bodza, az úgy helytelen. Hazánkban él fekete bodza (Sambucus nigra), gyalogbodza (földi bodza, csete, borzang, Sambucus ebulus) és fürtös bodza (nagyon ritka). A helyzet szerencsére annyira nem bonyolult, könnyű ezeket a növényeket még a legköznapibb ismeretekkel is megkülönböztetni és nem árt tudni róluk pár dolgot.

A fekete és a földi
  • a földi lágyszárú, a fekete fás szárú
  • a földi portokja piros, virága büdös, a fekete portokja sárga, virága illatos
  • a földi termése felfelé áll, a fekete termése lóg
  • A fekete általában már elvirágzik (tavasz vége), mire a földi elkezd virágzani (nyár)

FEKETE:

FÖLDI:

 

FÖLDI VIRÁG:

Mindkét faj zöld részei, éretlen és nyers bogyója, és magja is mérgező. A fekete bodza gyümölcshúsában található mérgező vegyületek hőérzékenyek, ezért kimagozott és alaposan megfőzött (több óra) lekvárja fogyasztható. A pálinkája is, mértékkel.

Az említett bodzafajokban található mérgező vegyületek (cianogén glikozidok) működése itt.

A földi bodza virága nem illatos, szörp főzése fel se merül. Termése nem jó ízű, így a gasztronómiai célú felhasználása ennek is elmarad, ezért sem érdemes gyűjteni. A népi gyógyászatban használták alaposan megfőzött lekvárját, nem csemegeként.

A földi állítólag magasabb arányban tartalmazza a fenti mérgező vegyületeket, mint a fekete, erre pontos adatot nem találtam. 

  • 2022.03.11

A világ egyik legértékesebb lova kijutott Ukrajnából

Mindent elárasztanak a gazdáik ölében Ukrajnát elhagyó kutyák és cicák, miközben egy élő legendáért és rendkívüli tenyészértékű lóért eddig izgult a lovasvilág. A The Horse Magazine értesülései szerint az ukrán tulajdonban lévő Cornet Obolensky egy utódjával együtt tegnap lépték át a lengyel határt.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.