Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.
Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.
Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.
A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj.
A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.
Olcsó, laktató, ízletes és tele zöldséggel, a káposztás rétes majdnem annyira szerethető, mint amennyire gazdaságos.
Rizsliszt, káposzta, sok őrölt fekete bors és egy ízléshez igazított zsiradék, és a végeredmény lenyűgöző.
Nem, nem úgy rántásos, hogy azzal van töltve, hanem a tészta van azzal hajtogatva, így a végeredmény valami a rétes és a leveles között lesz, igazából egyik sem. A végeredmény nem jobb, mintha asztalnyira nyújtott tésztába tekerném a rétest, de ha éppen nincs megfelelő liszt, vagy megfelelő mentális állapot a rétesnyújtáshoz, én ezzel is együtt tudok élni.
Csilliókért vásároljuk a több ezer kilométerről ideszállított fűszereket, pedig van a környezetünkben is több kevéssé ismert és nagyon finom fűszernövény. Ilyen a citrusosan kesernyés fenyőtű is.
Sorozatunk következő részében olyan menüket állítottunk össze, amelyekben friss zöldségek és friss és fagyasztott gyümölcsök játsszák a főszerepet. Részletes receptek a linkeken, vagy a képek alatt.
Közeleg a február vége, időszerű tudatosan több minőségi táplálékot és vitamint fogyasztani. Van egy, tudatosan felhasználva C-vitaminban gazdag, ízletes és könnyen elérhető alapanyag, amit nem igazán használunk: a fenyőtű.
A névadó adottságaihoz és kultúrájába még lazán sem illeszkedő receptek eredetiségéről hiábavaló vitatkozni, elkészítési módjuk tulajdonképpen mindegy, nincs mögöttük semmiféle logikus szövet, amit pofátlan, vagy tudatlan eltérésünk felsértene. A képen így van anyám hortobágyi húsos palacsintája a nagyanyám receptje alapján, öntet és összesütés nélkül, mert az igencsak utálom. Az egésznek már szinte semmi köze a hortobágyihoz, de mivel ahhoz éppen sose volt semmi köze, nem mindegy? Na de honnan ered ez a fogás, mert biztosan nem a Hortobágyról, és kirántva se volt soha, illetve egyszercsak mégis.
Majdnem olyan jó, mint a töpörtyűs, csak sokkal kevesebb munka van vele.
Egy finom salátaburgonyát választva alapanyagnak, a rántott krumpli friss zöldségekből, akár most télen könnyen elérhető reszelt gyökérzöldségekből és káposztából készült salátával kiad egy főétkezést. Rendkívül komfortos, szerethető étel, csak nem a hagyományos pályán kell kirántani, hanem annál sokkal egyszerűbben.
Aki nem akarja túlbonyolítani ezt az ünnepet, de valamit mégis kéne, hát készítsen egy finom reggelit, az haspók nemzetünk többségének örömet jelent.
Mindenkivel előfordul, hogy nem rossz, nem rossz az idei saját töltésű kolbász, de a jó nem ilyen. Ezek a túl-, vagy éppen alulfűszerezett, elsózott, vagy teljesen sótlan kolbászok és szalámik kiváló alapanyagok az újrahasznosításra.
Kicsit le vagyunk ragadva egyféle túrós tésztánál, legfeljebb azon megy a vita, hogy szalonnával, cukorral, esetleg mindkettővel kell fogyasztani. A következőt egyikkel se, mégis a nyomába ér a klasszikusnak.
Egy tál, a két kezed és 15 perc elég ehhez a friss és gazdag tésztához. Nem kell nyújtani, vágni, semmit.
A mákos tésztára elsősorban cukrosan gondolunk, pedig a mákban sósan is vannak lehetőségek és így egy sokkal táplálóbb ételhez jutunk.
Barnított vajjal kevés és egyszerű alapanyagból készült ételt is különlegessé és ünnepivé lehet tenni. Elkészítése nagyon egyszerű, csak vaj kell hozzá.
A kovászolás, avagy tejsavas erjedés számtalan alapanyag esetében sikeresen alkalmazható, így elkezdtem olajos magokkal is kísérletezni. A kesudió tökéletes lett.
Új sorozattal jelentkezünk, szezonális alapanyagokat figyelembe vételével összeállított menütippek a hétvégi ebédekhez, több stílusban.
A házi töpörtyűs pogácsa jó borsosan még főételnek is bőven sok egy leves után, elkészíteni pedig semmivel se bonyolultabb, mint bármelyik másik leveles tésztát, tehát elég munkás.
Nem mindenki nő fel a konyhapultnál pipiskedve, nekik, ha felmerül az igény, felnőttként kell beletanulni.
Ritkán keresem direkt a lehetőséget a lazacvásárlásra, a tenyésztett lazac húsának ár-érték aránya nevetséges, a vad morálisan és anyagilag is messze áll tőlem, így egy lehetőség marad, amikor a helyi hiperben felsárgacimkézik a félkilós filéket, megveszem mind, gravlaxot készítek belőle és örülök neki.
Az alábbi lehetőségek elsősorban kezeletlen héjú narancsra vonatkoznak, mert a kezelt narancs héjának elfogyasztása nem ajánlott. A kezeletlenségről a csomagoláson lehet tájékozódni és a bio narancsok általában ilyenek.
A zsíros, erős ízű kacsa nagyon jól illik az édes, illatos, citrusos alapanyagokhoz, így lesz ez a narancsmártás a tökéletes kísérője. A recept lényegében megegyezik az elegáns narancsos kacsával, mondhatni ez az a mártás.
Itt a február, kezdünk kiéhezni a friss ízekre. Ezt az éhséget egy egyszerű salsa csillapíthatja, amit sültekhez, sült halakhoz, vagy egy sima pirítóshoz is feladhatunk.
A mexikói konyha számos fogása kevéssé ismert a világon, ilyen a töltött és olajban kisütött kukoricalepény is.
Amíg például Olaszországban mindennapi megoldás, a kolbásztöltelékkel főzés nem eléggé közismert itthon, pedig a puha kolbász zseniális fűszer, sok segítséget jelent, ha éppen nincs időnk még a boltba se lemenni. Természetesen ezt a fogást lehet kiműveltebben is készíteni, de kiművelten elkészítve is elég egyszerű lesz a végeredmény, úgyhogy kár bele a vesződséget, menjenek csak bele a gombócok kolbászból!
A liszten múlik minden, szerencsére a masa harina itthon is könnyen beszerezhető alapanyag, több delikátüzlet, webshop választékában megtalálható.
Nosztalgiakiflit nem nagy művészet készíteni, kell egy jó kis tejes tészta és egy ügyes formázás.
Bár a birkával tökéletes, de csirkével, kacsával, fokhagymával, pitával, hüvelyesekkel, olívaolajos, sőt zsíros kenyéren is különösen jó a baharat, amely könnyen beszerezhető fűszerekből áll, és a magyar ízléstől sem áll távol. Próbáljátok ki!
Most nem a korrupciós céllal osztogatott burgonya körül megtalálható mérgező elemekről lesz szó, hanem a növény mérgező, és nem mérgező részeit vesszük sorra, mert sokan a nagyitól hallott népi butaság, és nem tudományosan igazolt tények alapján ítélik meg a burgonyát.
A hájas kevés alapanyagot és sok időt igényel, mégis érdemes beletanulni, mert Magyarországon, télen, előfordul, hogy ott találjuk magunkat egy egész sertés hájával, amiből vétek lenne zsírt sütni.
Három fő összetevőből van, és az ötlettől a szájadig legfeljebb 60 perc az út. Ez nem krumplis pogácsa és nem is kelesztett óriás.
A krumplipüré sokkal nyűgösebb, mint azt ahogy készítik, ez itt a tökéletes csúcs, Joël Robuchon, a fine dining atyja nyomán. Csupa vaj, tej és egy kevés krumpli.
Magában ettük mindig, bár köretnek is megállhatja a helyét a krumplifánk. Kis fokhagymával bedörzsölve még jobb, mint fokhagyma nélkül.
Sokat foglalkozunk mostanában a főzelékekkel és a burgonyával is, így a burgonyafőzelék nem maradhat ki.
A sárgarépa és a kel is nagyon jól illik a narancshoz és egymáshoz is, így jött ez a különleges főzelék.
Egész télen kiemelten foglalkozunk a burgonyával, egyrészt mert van a boltban, másrészt mert sokkal izgalmasabb, mint azt ahogy eddig elképzeltük. A legdurvábbal kezdünk.
Régen ki lehetett kergetni a világból az olyan receptekkel, amiben csirkemell és tejszín szerepelt. Milyen proli már - mondtam. Mióta viszont rendszeresen főzök és kevés az időm, kicsit másként állok hozzá.
Mit kell rántani? Habarni? Hogyan? Mennyi liszttel? Mikor rakjak bele fűszerpaprikát? És fokhagymát? Pláne cukrot? És a cukrot mikor karamellizáljam mielőtt belerakom? Megannyi fontos kérdés.
Télen is elérhető alapanyag a termesztett gomba, bár elég unalmasan szoktuk felhasználni, pedig nem muszáj levest, rántott gombafejet és svéd gombát készíteni belőle.
A húsmentes, burgernek kinéző élelmiszerek olyan mértékben beteg alapanyagokból állnak, hogy felháborodásomban sportszakmailag nekiálltam összerakni egy olyan pogácsát amiben nincsenek adalékanyagok, hanem luxus minőségű élelmiszer tápanyagok és íz szempontjából is. A recept szója-, és gluténmentes is!
Elég retró, mégis teljesen vállalható fogás a svéd gomba, ráadásul télen is hozzáférhető alapnyagokból készül és vegán.
Aki a köznyelven forgó tippeket követi, taplószáraz májat kap, mert a megoldás sokkal egyszerűbb.
Nem annyira egyszerű étel, mint azt ahogy sokfelé elkészítik, de az alapanyagok betartásával laktató, különleges téli egytálételt kapunk.
A termesztett gombák egyik legjobb felhasználási módja a klasszikus tejfölös gombaleves, ami csipetkével és kolbásszal súlyosbítva egytálételnek is megteszi, így nem kell több fogással vergődni arra az étkezésre.
Egy jó gulyást inkább a mértékletesség ad, mint bármi más. A lényeg, hogy ne koszoljuk össze mindenféle zagyva ízesítőanyagokkal, cserébe feltétlenül kerüljön bele csipetke.
Két kanállal mindenki gyönyörű fine dining kupacokat tud készíteni.
A gesztenyepüréről kizárólag a tejszínhabos desszert jut eszünkbe, pedig sósan is elkészíthető. Úgy általában nem tartom sokra az ízesített gesztenyepüréket, és ezekhez a receptekhez végképp nem jók az aromás, cukrozott pürék, szerencsére lehet kapni tisztát is, azt kell venni.
Utálod a bolti gesztenyepürét? Hát ezt imádni fogod, mert ez nem furcsa az adalékoktól, hanem finom gesztenye selymesítve és édesítve.
A valódi tejszínhab sokkal finomabb mint az olcsósított és adalékanyagokkal telenyomott mindenféle cukrászhabok, ráadásul ezt is simán fel lehet ugyanolyan keményre verni, mutatjuk a trükköket.
Mondjuk ajándékozd el. hHa azt nem, akkor adunk pár tippet a maradék bejgli cifrázásához.
Három alapanyag és egy habverő kell ehhez a pikáns és sokoldalú krémhez, amely magában is fogyasztható, de tésztákra is lehet locsolni.
Elsején egyetek lencsét, ha pedig unjátok a főzeléket és a salátát, akkor itt vannak egyéb fantasztikus lehetőségek.
A lencse egyik alapreceptje, létezik számtalan változatban, ezek itt egy friss és kellemes változat sok citrommal, mentával és a saját, egyéni szociális hideg chili con carne salátám lencsével. Előbbi köretnek is feladható, vörös, zöld, fekete lencsékkel még jobb. Utóbbi brutál egytálétel, de elolvasás után fel se merülne senkiben a köret téma.
A virsli hőkezelt termék, ezért elég fogyasztás előtt megmelegíteni. A művelet úgy tűnik annyira azért nem egyszerű, mert sokan túltolják.
Itt a hideg, és a melengető ételek ideje, ezeket soroljuk szépen egész télen. A következő elkészítése ráadásul nagyon egyszerű, elég összepakolni és várni, amíg elkészül.
Aki csak egy kicsit is szereti az édes italokat, és a bolti likőröket, vagy sok extrás süteményt süt, ez neki való. Mellesleg a krémlikőrbe kiválóan el lehet sütni az ajándékba kapott blended termékeket, de az extrás csodákat nem így kell elpancsolni.
Az alkoholfogyasztás annyira magától értetődik országunkban, hogy sokan kapnak akkor is pezsgőt, bort, viszkit és konyakot, ha egyáltalán nem isznak alkoholt. Nem kell erősködni, visszaadni, megsértődni, a jó minőségű termékek kiváló fűszerek lehetnek.
Bár mi építkezünk, az alábbiak nem csak építkezésre, hanem bármilyen tevékenységre ráhúzhatók, ahol nagyon hideg van a területen és egész nap helyhez kötött fizikai munkát végzünk, tehát akár forgatás, hideg csarnokban autószerelés, tereprendezés esetén is alkalmazható!
Mivel rendkívül alacsony a zsírtartalma, könnyen kiszárítható alapanyag a sertésszűz, nagyon nehéz vele bánni. Három biztonságos lehetőség van.
Jó szaftosan, ropogósan, és fokhagymásan, sok frissen őrölt fekete borssal maga a tökély, érdemes megtanulni.
A név ugyan komplikált, a vichyssoise -visiszoá- nem az, hanem a krémlevesek szerény csúcsa egyszerű burgonyából és póráhagymából. Jó, hát egy kis bor is van benne. Tökéletes leves az ünnepi asztalra is.
A két ünnepi tészta egy helyen, kiegészítve a maradék tésztából és töltelékből készíthető buktával.
A legpontosabb recept végén is ott állhatunk egy fél bejglire való kelt tésztával, vagy diótöltelékkel, akkor az legyen bukta!
A bejgli ellenségei a töltelékből kiszabaduló túl sok gőz, a túl sok élesztő, a gyenge liszt, az ismeretlen sütő, és sajnos pont a túl sok töltelék is. Ez a recept bevált, bár most sajnos egy ismeretlen gázsütő miatt kicsit odakapott az alja, úgyhogy vigyázzatok az ismeretlen gázsütőkkel!
A flódni sokkal biztonságosabb és megkockáztatom, sokkal jobb édesség, mint a bejgli, úgyhogy akinek nincs rutinja és szorongani se akar a repedéses témán, íme egy sokszorosan kipróbált flódni recept, Vámos Judittól tanultam.
Egyszerű, mutatós és rendkívül finom fogás, ami akár ünnepinek is beillik.
Nagy bulik nem lesznek szilveszterkor, egy jó pezsgő attól még illik a legközönségesebb szerda délutánhoz is, úgyhogy átvesszük hogyan kell kultúráltan, halkan kinyitni.
A kekszek csúcsa, elég ezt az egyet megtanulni, és a keksz témakör lezárva. Zárt dobozban, hűvös, sötét helyen hónapokig eláll.
A szójaszószban marinált tojás krémes, sós ereje a japán konyha stílusa, ami hiába áll távol a magyar konyhától, sok alapfogáshoz, pláne főzelékekhez jól illik, és bármikor előkapható segítség.
Szilveszterre így is jó a virsli, sőt, nekem így a kedvencem, a sós, zsíros virslihez jól illik a savanyúság.
Mivel édességben Szicíliai az egyik legjobb, az ünnepekre sorra veszünk pár fantasztikus helyi süteményt. Ez itt a pizzicotti di pasta di mandorle (pidzikotti di paszta di mándorle), azaz mandulás csók.
Kicsit rá vagyunk állva a túrótortákra, hát mert a túrótorta jó. Ez a szicíliai megoldás pedig a legjobb, bár pont nem túró, hanem ricotta kell hozzá és elég macerás elkészíteni.
Hűtőszekrényben eláll egy hónapig is és széles körben népszerű, mutatós előétel, vagy sörkorcsolya az ecetes tojás. Elkészíteni sem bonyolult.
Népszerű alapanyag, attól még kevesen készítik jól pedig nagyon könnyű művelet és egy rizzsel, salátával kiváló tízperces vacsorát ad.
Pár tasak fűszer, cukor, egy kultúrált befőttesüveg, esetleg egy szalag, és készen vagyunk.
A sziciliai genovesi kívül omlós tésztából, belül vaníliás krémből készülnek, ellenállhatatlanok. Aprósüteményben (is) Dél-Olaszország rendkívül erős, ezért az ünnepekig előveszünk tőlük pár fantasztikus receptet, hogy idén, ha akartok, előrukkolhassatok valami extrással. (genovesi, ejtsd dzsenovézi)
Elég sokat foglalkoztunk mostanában a rendkívül egyszerű édességekkel, hát jöjjön pár komolyabb darab, amelyekkel nagy sikert lehet elérni, cserébe van velük egy kis munka.
Aki idén először, vagy úgy általában nem akar beleszakadni az ünnepekbe, itt talál pár ötletet kimondottan csinos és hidegen kikeverhető és összeállítható édességekre.
Ez tényleg az egyperces kategória, jól megválasztott alapanyagokkal mégis fantasztikusan finom tud lenni.
Nem egy rakétatudomány, jól megválasztott alapanyaggal mégis elég népszerű a gyümölcshab, akár ünnepi asztalra is oda lehet rakni.
A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére.
Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett.
Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.
Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz.
Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.
A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan.
Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig.
Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.
Itt a sütőkolbászok, disznótorosok ideje, egyre többször jutunk a tepsi aljában maradó fűszeres zsírmaradékhoz, amelyet többféleképpen lehet hasznosítani.
Mivel nem használok zselatint a kocsonyába, ezért éppen annyi vízzel főzöm, ami ellepi az alapanyagokat. Ezzel az aránnyal készítve viszont kiosztásnál a lé mindig elfogy, mikor van még egy-két tányér köröm, vagy fül. Ez a maradék azóta az egyik kedvenc ételem, kedves kínai grillemből tanultam a receptet.
Az ízesítés nélküli olajos magok és pattogatott kukorica sokkal olcsóbbak, mintha az extrás fűszereseket vásároljuk meg, és házilag sokkal különlegesebb és finomabb végeredményt tudunk előállítani belőlük, olcsóbban.
Az ünnepek alatt - már amennyiben lesznek idén ünnepek- fokozottan előtérbe kerülhet a megváltozott fogyasztási szokásokkal rendelkező vendégek mentes csodákkal ellátása. Aki beleszokott, örül minden új ötletnek, aki meg nem szokott bele, ne keseredjen el, vannak mentes fogások, amelyek a legkonzervatívabb közönségnek is örömet okoznak, a mentesen étkezőknek pedig nagyon nagy öröm a feltálalásuk.
A csipkebogyó nagyszerű és ingyenes C-vitamin forrás, érdemes betárazni belőle tavaszra, amikor a tartalékaink már teljesen kimerültek lesznek. A C-vitamin viszont nem tolerálja a hőkezelést, így a lekvár ugyan finom, csak C-vitamin nincs benne.
Közelednek az ünnepek, aki pont nem bejglit akar, süthet tortát.
Nem olyan nehéz piskótát sütni, be kell tartani úgy egymillió szabályt és sikerülni fog.
Főételnek önmagában is beillő, kiadós saláta. Elsősorban túl szárazra sikerült húsok mellé, vagy fölé szoktam készíteni, így a hústól se fulladunk meg és eszünk zöldséget, gyümölcsöt is eleget. A képen pont egy ilyen kiszárított csirkemellet ment meg nagy sikerrel.
A konzerv és a frissen kevert házi majonéz annyira különbözik, mintha két teljesen eltérő termékről beszélnénk, ezért szívesebben keverem ki saját kezűleg. A végeredmény olcsóbb is lesz, nem csak jobb.
Ez a kőkemény egészségvédő csoda fantasztikusan büdivé teszi a felhasználót, ami egyrészt a távolságtartásban segít, másrészt ebben a maszkos időben végülis belefér.
A bolti savanyú káposzták nagy része nekem nem hozza azt a természetes, erőteljes tiszta ízt, amilyen egy jó savanyú káposzta, többségük adalékanyagokkal van kitömve, ezért évek óta házilag savanyítok káposztát, és mást is. Egyáltalán nem nehéz, hordó se kell hozzá, aki tud kovászolni, tud savanyítani is. Sajnos van egy kis szaga.
A grillázs szelet egy picit munkás, ám gyakorlatot, sütést nem igényel, a végeredményt mégis nagyon lehet szeretni. Az alap retro változat mellett mutatunk egy izgalmasabb megoldást is.
Sokoldalú, fantasztikusan édes, krémes zöldség az édesburgonya, számtalan extra felhasználási lehetőséggel.
Gluténmentes betét krémlevesekbe, édességekbe ropogós réteg, a pattogatott kukorica sokkal többet tud annál, hogy magában megegyük.
Ha semmi sincs otthon, pattogatni való kukorica és cukor talán van és akkor már lehet is nekiállni ennek a nem túl szofisztikált édességnek.
Már megint ott állunk, ahol a part szakad, célszerű leszűkíteni a bevásárlások mennyiségét és nyitni a tartós alapanyagok, egyszerű fogások felé, mert az is főzésre kényszerülhet, aki nem tud, és nem is akar főzni. Ezeket mindenki el tudja készíteni.
Márton nap környékén egész jutányosan lehet egész libákhoz jutni, amit nagyon gazdaságosan lehet feldolgozni.
A sütéshez kibelezett tök belseje is értékes alapanyagokat tartalmaz.
A recept minden zöldségre alkalmazható és kis változtatásokkal mentes és vegán is tud lenni.
Kezdő háztartásban jogosan felmerül a kérdés: mégis mivel pakoljam tele a hűtőt? Egyrészt sörrel, másrészt segítünk, ahogy abban is, mi az, amit feltétlenül hűtőszekrényben kell tárolni és hány fok is van a hűtőben?
A kocsonya, annak ellenére, hogy egyáltalán nem melengető étel, a tél maga egy tányérban. Idén is eljött az ideje.
Itt a tél, a melengető ételek ideje. A rakott zöldségek számtalan, télen is elérhető zöldséget felvesznek, és rendkívül kevés munkával jár akár nagy mennyiségben elkészíteni ezeket. Ideális hétvégi, családi ebédek.
Az egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb hazai gyümölcs a körte, most a zöldségeseknél többféle közül lehet válogatni és nem csak frissen, magában fogyasztható.
Sokkal jobb abált szalonnát tudunk készíteni magunknak, mint a bolti választék nagy része. Gyakorlat se kell hozzá, csak a tokaszalonna és a jó minőségű fűszerpaprika fontos.
Nem sokat gondolunk rá, pedig az alma sokoldalú, könnyen beszerezhető, megfizethető, és hazai gyümölcs.
A pillanatnyi komfortérzet növelésén kívül nem tudok egészségtudatosan érvelni az édes kifőtt vagy édes kifőtt és összesütött tésztákra épülő főételek mellett. Modernizálni, okosítani sem érdemes ezeket, legfeljebb alkalmi fogásként tekinteni rájuk, mert némelyik nem tud többet az üres, és rengeteg kalóriával együtt belapátolt boldogságnál, az pedig néha aranyat ér.
A bejgli nem tartozik a világ legegyszerűbb süteményei közé, ezért, és mivel ebben a fantasztikus évben pláne felvesszük a harcot a karácsonyi nyomasztás ellen, összeszedtünk pár elegáns, látványos, ünnepi és nevetségesen egyszerű édességet. Vendégségben úgyis lesz bejgli, és természetesen mi is fogunk megosztani pontos receptet hozzá.
Egy minőségi, meleg vacsoráért nem feltétlenül kell megszakadni, erre egyik kiváló példa az egyben sült hal.
Pontosabban Bialetti Brikkával. Van ez az őskövület szekta, akik reggel kibotorkálnak a konyhába, tekerik a vasat (alumíniumot), vagy csak tekernék, és anyáznak, mert előző nap a háztartás erősebb tagja főzte az utolsó kávét, ütögetik a kuka oldalához a szűrőkosarat és ásítozva várják hogy lefőjön a kávé. Őskövületi szokásuk a legmodernebb eszméknek is megfelel.
A nokedlitészta sűrűsége rendkívül fontos részlete ennek az egyszerű tésztának. Pontosan így kell kinéznie.
Elég nyűgös odaállni és lesütni, utána a ruháinkat a szennyesbe dobni, hajat mosni és fél napig szellőztetni, néha mégis jól esik a palacsinta.
Szakmányban tolni a palacsintát nem nagy művészet, az alapmozdulatokat azért nem árt elsajátítani.
Holnap vasárnap, és a paprikás csirke tökéletesen illik vasárnapi ebédnek.
Egy viszonylag könnyen elsajátítható mozdulat és némi határozottság segítségével egy kézzel és szilánkmentesen is fel tudjuk törni a tojást. A lényeg, hogy ne ütögessük, hanem üssük meg.
Aki egyáltalán nem tud és nem is szokott főzni, ők is tudnak nagyszerű ajándékot készíteni a főzésben jártas szeretteiknek: egy fűszerkeveréket, fűszersót mindenki ki tud keverni, befőttesüvegbe tud tölteni és egy masnival átkötve áradhat a szeretet. Nem mellesleg a bolti fűszerkeverékekhez képest rengeteg pénzt spórolunk és jobb minőséghez jutunk, ha ezeket magunknak is saját kezűleg keverjük ki.
Itt a melengető rakott ételek ideje, az egyik legegyszerűbb ezek között a rakott krumpli. Az alábbi módszer szerint még egyszerűbb és sokkal finomabb. A lényege, hogy nem kell a krumplit előfőzni.
Van a libamájon túl is élet, meglehetősen jó élet, úgyhogy nem kell minden pénzünket elkölteni mert éppen vendégek jönnek. Költséghatékony finomságok.
Bárcsak ne lenne semmi baj a fantasztikus ízű csicsókával, sajnos van.
Télen sem, sőt, télen kell a legkevésbé lemondani a zöldségekről, mert a gyökérzöldségek, gumók, sütőtökök, olajos magok zseniális alapanyagok. Az alábbi fogások főételként és köretként is kiválóan működnek, és elég extrásak az ünnepi asztalra is. A receptek kivétel nélkül vegánok , így akkor is alkalmazhatók ha vegán vendég érkezik és azt se tudjuk merre legyünk arccal.
Nyilvánvaló Kapitány rovatunkban előveszünk pár alapvetésnek vett konyhatechnológiai fogalmat, amelyeket ha a mamával főzőcskézve nem tanul meg valaki, teljesen érthetetlen marhaságnak tűnhetnek.
A mexikói frijoles charrosból kinőtt a chili con carne, abból pedig a csilis bab, amely rég elvesztette bármi kapcsolatát a pikáns, izgalmas és komplikált őssel. Számtalan esetben három konzerv összeborítását és megmikrózását is csilis babnak nevezik, én ennél kicsit kultúráltabban viselkedek a hétköznapokon és az eredeti, frijoles charrosra esküszöm. Ez a receptje.
Mielőtt bedobjátok a komposztba az első fagyok beállta előtt leszedett, soha be nem érő zöld paradicsomokat, adjátok nekem, vagy készítsetek belőle ennivalót.
Bár édessége miatt főzelékre feltétnek nem az igazi, a french toast, avagy francia bundás kenyér főételnek is beillik egy könnyű zöldségleves után.
Olcsó, könnyen elkészíthető, változatosan ízesíthető alapanyag a joghurtsajt, érdemes belefogni.
Ha vegyes a társaság, nem túl valószínű, hogy főznék többfélét, inkább ízletes vegán fogásokat készítenék, és kiraknék sok sajtot és sonkákat a többieknek, amelyeket nagyon jól lehet kombinálni a hideg növényi ételekkel. Így legalább esznek rendesen zöldséget a nem vegánok is.
Egyszerű, olcsó és laktató, kell ennél több manapság?
Megint lemegyünk nagyon alapba, ráadásul véletlenül még gluténmentesbe és vegánba is. Sőt, sütni se kell. Mindenki nyer ma.
Csillió lehetőség van a vendégek megetetésére, ezért sorozatot indítunk, és alapanyagokra, esetleges étrendi megkötésekre bontva sorra vesszük az összeset.
Gondos tervezés mellett is ránk száradhat a kenyér, kifli, zsemle, kalács, sőt, kakaós kuglóf. Semmi probléma, van, amikor pont kiszáradva van ezekre szükség.
Nincs mindig kéznél cérnametélt, és nem is illik minden levesbe. Sőt, vannak nála sokkal jobb megoldások. Daragaluska, csipetke és maceszgombóc.
Itt az olajos magok betakarítási ideje, aki nagy mennyiségben vásárol, most tud jó áron betárazni egész évre. Az olajos magok olajtartalmuk miatt nagyon könnyen avasodnak, ezért tárolásukra különösen nagy gondot kell fordítani.
A szikkadt kalács, vagy kifli egyik legjobb hasznosítási módja, bár alapból kelt tésztából kis gömböccé formázott bobájkákat kellene sütni hozzá és az lenne a mákos bobájka, a csúcs. Nem sütünk, mindennek van határa. A recept azonos mennyiségű darált dióval is elkészíthető.
A havi egy főzős nap most divatos trendje mese habbal, egyetlen ember havi ételadagját sem lehet egy nap alatt elkészíteni, pláne többét, a vége ezeknek a menüknek az, hogy a köretet csak meg kell főzni minden nap és ötféle ételt eszünk egy hónapig. Maradjunk a valóság talaján, heti egy főzős nap életszerű, fagyasztó se kell hozzá és rengeteget segít a mindennapokban.
Csillió változat kering mindenhol, ezt sok-sok kísérletezés után alakítottam ki. A klasszikus egyensúlytésztát vettem alapul, ezt rizsliszttel és sertészsírral sütöm. Ezek a répának fantasztikusan jól állnak, és a sütemény így laktóz-, és gluténmentes. Akinek ez számít, örülhet neki, és tényleg ízletesebb így, mint búzaliszttel és vajjal. Amúgy vajjal sütve is finom.
Klasszikus és kevésbé klasszikus töltelékek csirkéhez, pulykához, zöldségekhet, amihez tetszik. Itt a hétvége, lehet ünnepit varázsolni.
Méltatlanul alulértékelt fűszerek sorozatunkban most a komlóról lesz szó, mert a sörön túl is van élet.
Én nem vagyok az a típus, aki 20 kést tartana elöl. Van viszont egy szokásom, amit szerintem kevesen követnek, pedig kéne.
Végtelenül egyszerűk sorozatunkban megint egy sütemény, ami ünnepi is lehet.
Végre esik, hatalmas zsákmány várható az erdőkben. Ami marad, azt egyes fajok esetében érdemes megszárítani. Mellesleg egy üvegnyi szárítmány szép ajándék is.
Már kezdenek beérni az első birsalmák - a képen japán birs, ehhez van hozzáférésem, pontosan ugyanúgy felhasználható mint a megszokott birseink- így végre eltehetjük lekvárnak, kompótnak, és a lényeg: sajtnak.
Hát főzni. És sütni. Megjelentek az áruházak polcain a főzőbanánok, és rendre rájuk is barnul. Akkor pedig jobb áron lehet megvenni mint a répát, ami egyrészt röhej, másrészt nagyon finom zöldség a főzőbanán.
A tiramisù rendkívül egyszerű és szigorú recept, minden variálással és az alapanyagok helyettesítésével csak elrontani lehet.
A babapiskóta nagyon sokat tud segíteni amikor hazamegyünk a melóból és valami édességért nyúznak minket. Ezt a desszertet előre el lehet - el kell- készíteni, lehet hozni-vinni, tárolni, főnyeremény.
Szegényt még a nevében is behatároltuk, pedig a sütésen és bekanalazáson kívül rengeteg lehetőség van ebben a zöldségben. Itt az ősz, kezdődik a melengető alapanyagok és ételek ideje.
Nehéz pálya jó zöldséglevest főzni, amúgy annyira azért nem, elég pár dolgot figyelembe venni, és nem belerakni a füstölt csülköt. Jön a melengető ételek ideje, készüljünk fel!
Fajsúlyosabb pörköltek, például marha vagy vaddisznó körete is lehet a zalai dödölle, de önmagában is kiad egy teljes étkezést.
Ez az alaprecept önmagában is bőven elég, ám több irányba bővíthető, ha esetleg akad még otthon valami.
Most, a szilvaszezon közepén a legaktuálisabb a recept, de fagyasztott szilvából egész évben elkészíthető, laktató fogás.
A prósza minden zalai, somogyi származású magyarnak ismerősen cseng. Több változata van, felénk az alábbi leírás szerint készül.
Az aludttej hidegen önmagában is finom, gyümölccsel még finomabb, és elkészítése bár technikailag botrányosan egyszerű, mégse szokott sikerülni. A tej se mindegy és a környezeti tényezők sem, ezeket szedtük össze.
A sóoldatba merítés jól működik pulyka esetében is, ott a sütési idők megnőnek az állat mérete miatt.
Édes, füstös, selymes, olcsó és egyszerű, hát, nem a legrosszabb összeállítás.
Nem egy rakétatudomány, attól még senki se születik úgy, hogy magától tudja.
Könnyű a dolga annak, aki a porrá főtt sárgáját szereti, de a többieknek se kell elkeseredni, a lágytojás nem tartozik a legkomplikáltabb ételek közé, cserébe finom és könnyű fehérjeforrás, reggeli, vacsora, főzelékre feltét, levesbetét is lehet.
A korona miatt többet főzünk, konyhai szokásaink is kicsit változnak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk össze-vissza pakolni a dolgokat, de jobban járunk, ha megfigyeljük saját magunkat és átrendezzük úgy az egészet, hogy jobban szolgáljon minket.
A jó sült krumpli komoly tudományos ügy, és erre a tökéletességre lehet otthon is törekedni.
Főétel, köret, édes, sós, sőt édes és sós is lehet a túrós csusza, a magyar identitás egyik nagyon fontos része.
A fagyasztott tőkehal filé könnyebben beszerezhető, és olcsóbb Magyarországon, mint a pontyderék. Ez épp elég baj, hosszasan lehetne ezt elemezni, hogy hogyan jutottunk ide, attól még itt vagyunk és a ez az alapanyag nem annyira egyszerű eset, hogy csak úgy magára hagyjuk vele a népeket.
A fagyasztott tőkehal egy kevésbé értékelt alapanyag, pedig könnyen beszerezhető, tárolható és megfelelő technológiával elkészítve fantasztikusan finom.
Mogyoró, dió, mandula, érkezik a szezon és néha lehetőségünk adódik szedni ezekből a termésekből egy-két zsákkal. A feltörés nyűgje is elszáll a következő oktatófilm segítségével.
Elronthatatlan, télen-nyáron, friss és fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető, kezdőknek is garantált sikerélményt biztosító alaprecept. A sertészsír természetesen kiváltható más zsiradékkal, csak az akkor már nem ez a recept lesz, teljesen már karaktert ad neki a vaj, ami szintén finom végeredményt ad, csak sokkal édesebbet.
Elérkezett a lekvárok királyának ideje, és hiába kering számtalan megoldás a klasszikus szilvalekvár elkészítésére, ezt a terméket nem lehet megúszósan elkészíteni.
Nem a legszerencsésebb helyzet, amikor ott maradunk egy gázüzemű sütővel, sajnos van ilyen. Nem öröm, mert a gázsütő úgy nem jó, ahogy van, attól még van pár trükk ami megszépítheti a kapcsolatot.
A sörös-csokis sütinél esetleg a lecukrozott eper az egyszerűbb édesség, de eper nincs egész évben a kamrában
Új sorozatot indítunk, három vagy négy, rendkívül könnyen beszerezhető, esetileg csak tartós alapanyagból készülő receptekkel. A sót nem számoljuk, ennyi a könnyítés.
Mindent kirántunk, az azonban nagyon nem mindegy, hogy hogyan. Kimerítő útmutató kezdőknek és bizonytalanoknak egy jó rántott húshoz.
A matcha tea valamit teljesen nyilvánvalóan, kettős vak, placebóval kontrollált vizsgálati eredmények lobogtatása nélkül is tud: fantasztikus fűszer.
Senkinek se kell bemutatnom a jelenséget, szerencsére nem menthetetlen és nem is kell vele órákig bíbelődni.
Közeledik a dinnyeszezon vége, egyre több kásás állagú görögdinnyébe futunk, de ezeket se kell kidobni, vagy a lovakkal feletetni.
Nem akarom és nem is kell kidobni a tegnapi rizst. Van jó néhány felhasználás, amibe nagyon jó lesz az!
Nagy divat a szódabikarbóna, mindenre azért nem jó. Infografikán mutatjuk a bevált használati területeket.
A huszadik ilyen-olyan bevonatos, tapadásmentes szemét után aki vesz egy vasat, nem fogja érteni, miért nem előbb tette meg ezt a lépést, akkor már rég visszahozta volna az árát.
A rizskoch elronthatatlan, megfizethető és laktató édesség, egy tartalmas leves után tálalva bőséggel kiad egy étkezést.
Jó cukrosan, berántva, főtt rizzsel. Nem a fine dining csúcsa a menzás paradicsomleves, attól még fontos otthonos ételünk.
A tart nem valami új extrás különlegesség, mert már akkor is diós kosarat készítettünk a mamával a kis fodros fém formákba, amikor még délutánonként szokás volt az utcán tollasozni. Úgyhogy maradhatunk is a kosárnál, a tart legfeljebb picit más szögben áll. Akárhogy is van formázva, nagyon praktikus tud lenni.
A két alábbi recept hosszan eláll, sokoldalúan felhasználható és ajándéknak is kiváló. Kezdők is nekiállhatnak mindkettőnek.
A rétestészta nyújtása nyűgös, aki nem akarja, vegyen lapot, azt meg gondolom úgy kell használni, ahogy a zacskóra van írva.
A nővérem rendszeresen készítette ezt a receptet, amikor kicsik voltak a gyerekei. Ő carbonarának hívta, én régóta tudom, hogy nem az. Ettől még én is főzöm most, hogy lassan három éves a kisfiam.
Mivel András írt egy kimerítő anyagot a carbonarának csúfolt, ám rendkívül népszerű tésztaételről, úgy korrekt, ha megemlékezünk az eredetihez jobban közelítő receptről is, amely a tejszínes-szalonnás tésztáknál kiegyensúlyozottabb és izgalmasabb étel.
A lényeg a spagetti fogyasztásában, hogy ne akarjunk egyszerre túl sokat feltekerni. Elég egy-két szálat egyszerre. Mutatjuk.
Bárcsak olyan egyszerű lenne, hogy bemegyek a boltba, beteszem a kosárba az őrölt fűszerpaprikát, kifizetem, van őrölt fűszerpaprikám. Nem olyan egyszerű, mert hiába vagyunk a fűszerpaprika hivatalos konyhája, ez a mindennapi élelmiszerüzletek kínálatán nem látszik, feltéve, ha minőségre vadászunk.
Magyarországon évente kétmillió (2 000 000) tonna élelmiszer kerül a kukába, amit először elosztottam a lakosság számával és vakargattam a fejem, mi baj azzal a 20 dekával, aztán leesett, hogy az a kétmillió, az tonna.
A szép üvegeket vétek kidobni. Nálam a paradicsomos, csemegeuborkás, babadesszertes és készételes üvegek sem kerülnek a szemétbe, hanem újra használom őket.
Éttermekben újabban földnek nevezik, de ezt hagyjuk, mi otthon vagyunk és ott is maradunk egyelőre. és a morzsa a mi legjobb barátunk, mutatom miért.
Tudom, hogy coq au vin, de senkitől se várhatjuk el, hogy vágja a francia kiejtést, amit ebben az esetben érdemes megjegyezni, mert itthon is fontos recept a boros kakas, ami se nem feltétlenül boros, se nem feltétlenül kakas.
A mozsár rendkívül sokoldalú, jól kihasználható konyhai eszköz, ráadásul egyszerűen el lehet mosogatni, és egyáltalán nem fogyaszt se áramot, se gázt, csak a csuklót koptatja.
A marhapörkölt nekem olyan étel, amit úgy szeretek a legjobban, ha én készítem el. Én megadom neki, ami jár: türelmet és törődést. És megkapom cserébe én is, ami jár: tökéletes állagot és gazdag ízélményt. Mindazt, amiért az ember húsevő.
Ezen a nyáron nincsenek fesztiválok, úgyhogy megcsináljuk otthon a maradandót. Mutatjuk, hogyan.
Téli estéken sültek és krumplipüré mellé feltálalva otthonos érzést ad egy fűszeres kompót, amit könnyen el lehet tenni házilag is, sőt, csak házilag lehet.
Amit örömmel, élvezettel és elégedetten, csak a bor ízéért, magában is meginnánk.
A jó lekvár egyértelműen háztartási műfaj, vagy megtanulod elkészíteni, vagy ajándékba kapod, bár utóbbi is elég kockázatos. A korrekt bolti lekvár szinte nem létezik, fölösleges is vele foglalkozni, cserébe elkészítése nem igényel konyhai gyakorlatot.
Nagyobb adagban egy kánikulai ebédnek is bőven megteszi a coleslaw, vagy amerikai káposztasaláta, vagy majonézes reszelt káposzta répával és sok fekete borssal. Főzni nem kell, így túl sok tudást és időt sem igényel.
Sorozatunkban azokat a komfortos, és könnyen elkészíthető ételeket soroljuk, amelyekkel egy kezdő háztartás is elboldogul
Könnyen beszerezhető ízfokozó a szardella, csak valahogy nem vagyunk rászokva, nincs az eszünkben.
Bár nem egy magvaváló fajta, és aromája se sok van, a mirabolán szilva, avagy népszerűbb nevén fosóka fantasztikus befőzőgyümölcs, csak ne úgy tekintsetek rá, mintha gyümölcs lenne, mert édes lekvárnak elég gyenge eresztés. Cserébe a mirabola egy kiváló édes-savanyú zöldség, mint a paradicsom, aminek szintén nem egyértelmű a zöldség, vagy gyümölcs státusza.
Számtalanszor félreértett és rosszul elkészített fogás a Cézár saláta, pedig az eredeti receptet követve különlegesen finom és izgalmas ételt kapunk, érdemes hát megtisztelni. Az alább leközölthöz a lehető legközelebb álló eredetit 100 éve készítette Ceasar Cardini tijuanai éttermében. Ezzel a recepttel cserébe bármilyen helyzetben tudunk tarolni.
Egy kicsi lakásban élve is felmerülhet a vágy, vagy a nyakunkba szakadhat egy láda erős paprika, paradicsom, gomba, amelyek feldolgozására nincs kapacitásunk, cserébe kiválóak szárítva is. A szárítás viszont helyigényes és alkalomszerű használatra fölösleges venni egy aszalót, ráadásul azt is hova tesszük. Egy hely marad a vidéken, egyetlen.
Sorozatunkban könnyen elkészíthető és fontos, komfortos klasszikus recepteket veszünk sorra, amelyekkel le lehet fedni egy nem túl főzős háztartást is. A túrós táska ezek között is az egyik legegyszerűbb.
Jó szezon elején tisztázni, hogyan lehet kiszúrni a finom, tejes kukoricákat a piacon. Nehezen.
Sorozatunkban a könnyen elkészíthető, és a mindennapokhoz feltétlenül szükséges, fontos recepteket vesszük sorra. A második recept a nyár egyik kötelező kelléke: a töltött paprika.
Van pár recept, amelyek megőrzésre érdemesek az idők végezetéig, sorozatunk első résztvevője a jalapeno poppers, azaz sajttal töltött csilipaprika.
Itt a szezon, és a mi szent lecsónkról már írtunk, amit szerintem nem érdemes cifrázni. Aki mégis cifrázná, készítse el mások lecsóját, azoknak is van sportértéke, nem is kicsi. Négy szuper lecsó a nagyvilágból.
Az áruházakban a vaníliás cukor és a sütőpor között még mindig megtalálható a szalalkáli, azaz ammónium-bikarbonát, NH4HCO3. Minek van?
Vaníliarúd, örlemény, vaníliás cukor, vanília kivonat, aroma és vanilin cukor, melyik micsoda, minek van és jó ez nekünk?
Égető kérdések nyárára. A legfontosabb a lecsó mellett. Aki a habot szereti, azt csinál, amit akar. Én a sört szeretem.
Itt a szezon, egyre olcsóbb a paprika és a paradicsom, lehet tonnaszám enni, és télire eltenni a lecsót.
Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó.
Érdemes körülnézni a piacon, a zöldségesnél, vajon rejteget e másnapos zöldségeket, mert lecsónak, befőzni, jó' van az úgy, a szépet meg vigye csak haza az úri közönség.
Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát.
Itt a szezon, ilyenkor rendszeresen maradunk egy befőttes üvegnyi kovászos uborka lével, ami aranyat ér.
Egy szál szardíniakonzervből könnyedén lehet kétszemélyes vacsorát készíteni, és az alábbi receptek nagyobb mennyiségben elkészítve alkalmasak vendégvárásra is.
A legtöbb esetben konyhakész filék bőre is igénytelenül, pikkelyesen van hagyva, ezért ezt kénytelenek vagyunk mi leszedni. Muszáj leszedni, a pikkely nem való ételbe. Nem nehéz munka, cserébe jó koszos, ezért szabadtéren, vagy ha nincs szabadtér, a fürdőkádban érdemes megküzdeni vele, hacsak nem akarunk még jövőre is pikkelyeket találni a konyhaplafonon. Esetleg a videón látható lenejlonozás is segíthet.
Néha beesik az ajtón egy egész őz-, szarvas-, netán vaddisznógerinc, és pont nincs otthon egy hentes, aki segítene leválasztani a húst a csontról. Nem kell megijedni, a videó segítségével ti is meg tudjátok csinálni, legfeljebb első kicsit rongyos lesz, ami normális. Nem akarok senkit kiábrándítani, de rongyos lesz az ötvenedik is.
Megjelentek a nyersen is jól felhasználható, roppanós, édes céklák a piacokon, amelyeket vétek lenne megfőzni.
Itt a kánikula, ami részben azt jelenti, hogy megkezdődik a savanyúságok eltevésének ideje. Érik a fürtös uborka és zsenge a cékla, ezekkel lehet kezdeni a sort. Késő őszig tartó sport, így később is be lehet szállni. Azért sport, mert 40 fokban ecetet forralni, meg öntögetni, hát alkalmanként felér egy szigetkörrel.
Most szép és zsenge zöldeket is kapunk a piacon a zöldségekhez, ha van nyúl, vagy baromfi, örül neki, de egy panelben is lehet helyet találni a karalábé, retek, cékla, paradicsom és egyéb zöldségek szemetének. Például ehetőek.
Quinoás-avokádós-mindenes saláta, az megy mindenkinek, aztán az alap uborkára mit is kell önteni? És a paradicsomra? Pláne a káposztára? Ugyanazt.
Elállt az eső, indul a limonádé-szezon, amit fűszernövények, vagy akár soha fel nem használt, kamrában porosodó alapanyagok segítségével is feljavíthatunk.
A szardíniakonzervek minősége rendkívül nagy szórást mutat, aki rajongó, és evett már tiszta ízűt, csak azt akarja. Ami jó hír, hogy nem csak a dűlőszelektált és sorszámozott konzervek között vannak megfelelő minőségűek, hanem a hiperek polcain, megfizethető árban is.
A mikróval nem csak melegíteni lehet, hanem néhány rendkívül egyszerű és gyors ételt elkészíteni, ezek pedig rendkívül sok variációs lehetőséget kínálnak. Csodát senki se várjon, sütőben sokkal jobb állagot lehet előállítani, de ha nincs rendes sütő, akkor az a jobb állag nem állítható elő.
Erős illata és íze miatt könnyű túladagolni a levendulát, és akkor valóban nem lesz több, mint agresszív molyirtó, esetleg vécéillatosító. Ésszel használva pedig kiváló fűszer.
Elindult a levendula-szezon, az ilyenkor leszedett virágokat több módszerrel is lehet tartósítani a későbbiekre.
Aki rendszeresen főz, hamar szembesül a hazai élelmiszer-üzletek katasztrofális zöldfűszer-kínálatával. Haldokló petrezselyem, megbarnult kapor, egy szál cserepes rozmaring. Egyes fajok szárított formában is értelmezhetőek, de azok is jobbak frissen. Más fajokat pedig a többség úgyse használ, ezért nem sok értelme van megvásárolni. Az alábbiakkal viszont érdemes megpróbálkozni a teraszon/balkonon/ablakban.
A levesbe főtt velős csont majdnem olyan vallási kérdés, mint a pacal szeretete, nem szeretete. A pirítósra ütögetésnél tudunk mutatni egy szebb tálalási módot, amivel megtisztelhetjük ezt a csodát. A csontot/csontokat egy tányérba állítjuk, hosszú nyelű kanalat adunk hozzá, majd a klasszikus pirítóssal, egész gerezd fokhagymával, és valami savas zöldséggel, például paradicsommal körítjük.
Egy egész baromfi gazdaságos felhasználásakor nélkülözhetetlen tudomány a mellehús szakszerű leválasztása. A szakszerű esetünkben legyen csak annyi, hogy nem rongyosra szaggatva, hanem nagyjából egyben. Pontosabban kettőben. Nem nehéz.
A citromhéj fanyar frissesége nélkülözhetetlen számtalan imádott receptünkből, ezért érdemes mindig tartani belőle. Ráadásul a citromhéj gyűjtögetésével a limonádénak felhasznált citromok héját se dobjuk ki.
A kovászos uborkát egyáltalán nem érdekli a kenyér, nélküle is tökéletesen elkészíthető. Cserébe van pár szabály, amit be kell tartani.
Egy marék megmaradt, hideg sült krumpli jó a másnap reggeli tortillába, az ebéd mellé a krumplisalátába és az esti felfújtba.
A rántott hússal nem viccelünk, ezért sorba vesszük, miből tudjátok a legjobbra, és a legnagyobb biztonsággal elkészíteni. Az egyik legjobb rántanivaló alapanyaghoz meg kell tanulni csirkecombot filézni, ami nem akkora szám, mint amilyen menő kimondani.
Van, aki nem is érti a kérdést, hiszen vagy eleve a barnát veszi meg olcsóbban, vagy a zölddel addig vár, amíg bebarnul. A barna banán olcsón beszerezhető, és kevés ráfordítással extrás süteményekké alakítható alapanyag. Ma nem sütünk.
A kakukkfű szívós évelő félcserje, kedves kis lila virágokat hoz tavasszal, és széleskörűen alkalmazható fűszer, sőt, gyógynövény. Cserépben és dézsában is tartható, szára tövénél fás, így akár bonsaiként is tekinthetünk rá és körberakhatjuk extrás sziklákkal, azt úgyis szereti. Teája köptető hatású, a frissen leszedett szálakkal pedig húslevest, zöldséglevest, sütőtököt, sertéspörköltet, gombaételeket, sertéssültet, cukkínit, lencsét, birkát, kecskét fűszerezhetünk, enyhén citrusos, fás íze erős, nem kell belőle sokat használni.
Mindenki tud jó levest főzni, csak úgy fél tucat szabályt kell betartani hozzá. Az legalább mindegy, hogy lehabozzátok vagy nem. Nem az a lényeg.
A befőttesüveg-fétisisztákat sokan kinevetik, partnerük megőrül a konyhát elborító tisztára mosott üvegektől, barátaik pedig általában kedvesen gyűjtögetik nekik a számukra értéktelen üvegeket. Pedig igazunk van.
A befőttesüveg légmentesen záródik, nem vesz be és nem enged se ki se be szagokat, kismilliárdszor újrahasznosítható, hőálló, mikrózható, fagyasztható, csinos gyűjteményre lehet szert tenni ingyen, és kultúráltan néz ki. Törékeny és nehéz, ezért csak akkor dobáld, ha azt akarod hogy összetörjön valami.
Kétségtelenül vonzó, és öltözteti a konyhát egy negyedmilliós ipari műremek, azonban nem minden háztartásban van gyakorlati haszna is.
A fűszerek levegő, fény és hő hatására veszítenek aromáikból, így a nem megfelelő tárolás minőségromláshoz vezet. A cél a levegő, fény és a hő távoltartása. Egyes fűszereket a moly is megtámadja, szerencsére azonban a moly légmentes közegben nem bírja sokáíg, így a precíz tárolással két legyet ütünk egy csapásra.
Egész évben elérhető, laktató, édes, igazi szupersztár a zöldborsó, felhasználási alapismereteink mégis kissé beszűkültek. Ennek vége.
© 2021 Minden jog fenntartva. | Impresszum | Médiaajánlat | Adatkezelés