Konyha

2020.07.06

Így kell paradicsomot hámozni

Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó. 

2020.07.06

Vegyétek meg a ronda zöldséget!

Érdemes körülnézni a piacon, a zöldségesnél, vajon rejteget e másnapos zöldségeket, mert lecsónak, befőzni, jó' van az úgy, a szépet meg vigye csak haza az úri közönség.

2020.07.05

Gyümölcsös édességek sütés helyett

Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát. 

2020.07.04

Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Itt a szezon, ilyenkor rendszeresen maradunk egy befőttes üvegnyi kovászos uborka lével, ami aranyat ér. 

2020.07.04

Receptek egy szardíniakonzervre

Egy szál szardíniakonzervből könnyedén lehet kétszemélyes vacsorát készíteni, és az alábbi receptek nagyobb mennyiségben elkészítve alkalmasak vendégvárásra is. 

2020.07.03

Szedd le a pikkelyt!

A legtöbb esetben konyhakész filék bőre is igénytelenül, pikkelyesen van hagyva, ezért ezt kénytelenek vagyunk mi leszedni. Muszáj leszedni, a pikkely nem való ételbe. Nem nehéz munka, cserébe jó koszos, ezért szabadtéren, vagy ha nincs szabadtér, a fürdőkádban érdemes megküzdeni vele, hacsak nem akarunk még jövőre is pikkelyeket találni a konyhaplafonon. Esetleg a videón látható lenejlonozás is segíthet.

2020.07.03

Gerinc kicsontozása és a hús hártyázása

Néha beesik az ajtón egy egész őz-, szarvas-, netán vaddisznógerinc, és pont nincs otthon egy hentes, aki segítene leválasztani a húst a csontról. Nem kell megijedni, a videó segítségével ti is meg tudjátok csinálni, legfeljebb első kicsit rongyos lesz, ami normális. Nem akarok senkit kiábrándítani, de rongyos lesz az ötvenedik is.

2020.06.30

A zsenge cékla mire való?

Megjelentek a nyersen is jól felhasználható, roppanós, édes céklák a piacokon, amelyeket vétek lenne megfőzni.

2020.06.29

Hogyan kell savanyúságot eltenni?

Itt a kánikula, ami részben azt jelenti, hogy megkezdődik a savanyúságok eltevésének ideje. Érik a fürtös uborka és zsenge a cékla, ezekkel lehet kezdeni a sort. Késő őszig tartó sport, így később is be lehet szállni. Azért sport, mert 40 fokban ecetet forralni, meg öntögetni, hát alkalmanként felér egy szigetkörrel.

2020.06.28

Lehullott zöldek felhasználása

Most szép és zsenge zöldeket is kapunk a piacon a zöldségekhez, ha van nyúl, vagy baromfi, örül neki, de egy panelben is lehet helyet találni a karalábé, retek, cékla, paradicsom és egyéb zöldségek szemetének. Például ehetőek.

2020.06.27

A legegyszerűbb alapsaláták

Quinoás-avokádós-mindenes saláta, az megy mindenkinek, aztán az alap uborkára mit is kell önteni? És a paradicsomra? Pláne a káposztára? Ugyanazt. 

2020.06.26

A jó limonádé titkai

Elállt az eső, indul a limonádé-szezon, amit fűszernövények, vagy akár soha fel nem használt, kamrában porosodó alapanyagok segítségével is feljavíthatunk.

2020.06.25

Hogyan vásároljunk jó szardíniakonzervet?

A szardíniakonzervek minősége rendkívül nagy szórást mutat, aki rajongó, és evett már tiszta ízűt, csak azt akarja. Ami jó hír, hogy nem csak a dűlőszelektált és sorszámozott konzervek között vannak megfelelő minőségűek, hanem a hiperek polcain, megfizethető árban is. 

2020.06.24

Alapreceptek mikróra

A mikróval nem csak melegíteni lehet, hanem néhány rendkívül egyszerű és gyors ételt elkészíteni, ezek pedig rendkívül sok variációs lehetőséget kínálnak. Csodát senki se várjon, sütőben sokkal jobb állagot lehet előállítani, de ha nincs rendes sütő, akkor az a jobb állag nem állítható elő. 

2020.06.23

Meg nem értett fűszerek: 1. a levendula

Erős illata és íze miatt könnyű túladagolni a levendulát, és akkor valóban nem lesz több, mint agresszív molyirtó, esetleg vécéillatosító. Ésszel használva pedig kiváló fűszer.

2020.06.21

Hogyan tartósítsuk a levendulát?

Elindult a levendula-szezon, az ilyenkor leszedett virágokat több módszerrel is lehet tartósítani a későbbiekre.

2020.06.20

Egy magyar panel fűszerkertje

Aki rendszeresen főz, hamar szembesül a hazai élelmiszer-üzletek katasztrofális zöldfűszer-kínálatával. Haldokló petrezselyem, megbarnult kapor, egy szál cserepes rozmaring. Egyes fajok szárított formában is értelmezhetőek, de azok is jobbak frissen. Más fajokat pedig a többség úgyse használ, ezért nem sok értelme van megvásárolni. Az alábbiakkal viszont érdemes megpróbálkozni a teraszon/balkonon/ablakban.

2020.06.18

Velős csont felhasználása és tálalása

A levesbe főtt velős csont majdnem olyan vallási kérdés, mint a pacal szeretete, nem szeretete. A pirítósra ütögetésnél tudunk mutatni egy szebb tálalási módot, amivel megtisztelhetjük ezt a csodát. A csontot/csontokat egy tányérba állítjuk, hosszú nyelű kanalat adunk hozzá, majd a klasszikus pirítóssal, egész gerezd fokhagymával, és valami savas zöldséggel, például paradicsommal körítjük.

2020.06.17

Csirkemell filézése

Egy egész baromfi gazdaságos felhasználásakor nélkülözhetetlen tudomány a mellehús szakszerű leválasztása. A szakszerű esetünkben legyen csak annyi, hogy nem rongyosra szaggatva, hanem nagyjából egyben. Pontosabban kettőben. Nem nehéz. 

2020.06.16

Citromhéj tartósítása házilag

A citromhéj fanyar frissesége nélkülözhetetlen számtalan imádott receptünkből, ezért érdemes mindig tartani belőle. Ráadásul a citromhéj gyűjtögetésével a limonádénak felhasznált citromok héját se dobjuk ki. 

2020.06.15

Mi kell a kovászos uborkának?

A kovászos uborkát egyáltalán nem érdekli a kenyér, nélküle is tökéletesen elkészíthető. Cserébe van pár szabály, amit be kell tartani. 

2020.06.14

Vidd haza a maradék sült krumplit!

Egy marék megmaradt, hideg sült krumpli jó a másnap reggeli tortillába, az ebéd mellé a krumplisalátába és az esti felfújtba. 

2020.06.12

Miből jó a rántott hús? 1. csirkecomb filé

A rántott hússal nem viccelünk, ezért sorba vesszük, miből tudjátok a legjobbra, és a legnagyobb biztonsággal elkészíteni. Az egyik legjobb rántanivaló alapanyaghoz meg kell tanulni csirkecombot filézni, ami nem akkora szám, mint amilyen menő kimondani.

2020.06.07

Mire való a megbarnult banán?

Van, aki nem is érti a kérdést, hiszen vagy eleve a barnát veszi meg olcsóbban, vagy a zölddel addig vár, amíg bebarnul. A barna banán olcsón beszerezhető, és kevés ráfordítással extrás süteményekké alakítható alapanyag. Ma nem sütünk. 

2020.06.07

Szívós és szép szobanövények: a kakukkfű

A kakukkfű szívós évelő félcserje, kedves kis lila virágokat hoz tavasszal, és széleskörűen alkalmazható fűszer, sőt, gyógynövény. Cserépben és dézsában is tartható, szára tövénél fás, így akár bonsaiként is tekinthetünk rá és körberakhatjuk extrás sziklákkal, azt úgyis szereti. Teája köptető hatású, a frissen leszedett szálakkal pedig húslevest, zöldséglevest, sütőtököt, sertéspörköltet, gombaételeket, sertéssültet, cukkínit, lencsét, birkát, kecskét fűszerezhetünk, enyhén citrusos, fás íze erős, nem kell belőle sokat használni.

2020.06.05

A jó leves alapszabályai

Mindenki tud jó levest főzni, csak úgy fél tucat szabályt kell betartani hozzá. Az legalább mindegy, hogy lehabozzátok vagy nem. Nem az a lényeg.

2020.06.04

Mire jó a befőttesüveg?

A befőttesüveg-fétisisztákat sokan kinevetik, partnerük megőrül a konyhát elborító tisztára mosott üvegektől, barátaik pedig általában kedvesen gyűjtögetik nekik a számukra értéktelen üvegeket. Pedig igazunk van.

A befőttesüveg légmentesen záródik, nem vesz be és nem enged se ki se be szagokat, kismilliárdszor újrahasznosítható, hőálló, mikrózható, fagyasztható, csinos gyűjteményre lehet szert tenni ingyen, és kultúráltan néz ki. Törékeny és nehéz, ezért csak akkor dobáld, ha azt akarod hogy összetörjön valami. 

 

 

2020.06.04

Kinek van szüksége álló robotgépre?

Kétségtelenül vonzó, és öltözteti a konyhát egy negyedmilliós ipari műremek, azonban nem minden háztartásban van gyakorlati haszna is.

2020.06.04

Hogyan tároljuk a fűszereket?

A fűszerek levegő, fény és hő hatására veszítenek aromáikból, így a nem megfelelő tárolás minőségromláshoz vezet. A cél a levegő, fény és a hő távoltartása. Egyes fűszereket a moly is megtámadja, szerencsére azonban a moly légmentes közegben nem bírja sokáíg, így a precíz tárolással két legyet ütünk egy csapásra.

2020.06.03

A zöldborsó felhasználása

Egész évben elérhető, laktató, édes, igazi szupersztár a zöldborsó, felhasználási alapismereteink mégis kissé beszűkültek. Ennek vége.