Konyha

2020.09.20

Extrás tészta 3 tartós alapanyagból

Ez az alaprecept önmagában is bőven elég, ám több irányba bővíthető, ha esetleg akad még otthon valami.

2020.09.19

Létfontosságú receptek: a szilvás gombóc

Most, a szilvaszezon közepén a legaktuálisabb a recept, de fagyasztott szilvából egész évben elkészíthető, laktató fogás. 

2020.09.18

3 alapanyagból magyar paraszti csoda: prósza

A prósza minden zalai, somogyi származású magyarnak ismerősen cseng. Több változata van, felénk az alábbi leírás szerint készül. 

2020.09.17

Hogyan készül az aludttej?

Az aludttej hidegen önmagában is finom, gyümölccsel még finomabb, és elkészítése bár technikailag botrányosan egyszerű, mégse szokott sikerülni. A tej se mindegy és a környezeti tényezők sem, ezeket szedtük össze. 

2020.09.17

Hogyan lesz jó a brownie?

Ne porból készítsd, és ne süsd túl. Cikk vége. Részletek lent.

2020.09.16

Hogyan süssünk szaftos grillcsirkét otthon?

A sóoldatba merítés jól működik pulyka esetében is, ott a sütési idők megnőnek az állat mérete miatt. 

2020.09.15

Tízperces, kiadós desszert 3 tartós alapanyagból

Édes, füstös, selymes, olcsó és egyszerű, hát, nem a legrosszabb összeállítás.

2020.09.12

Főtt tojás hámozása

Nincs trükk, óvatosan kell kapirgálni és akkor nem törik szanaszét. 

2020.09.10

Hogyan kell lágytojást feltörni?

Nem egy rakétatudomány, attól még senki se születik úgy, hogy magától tudja. 

2020.09.10

Hogyan kell lágytojást készíteni?

Könnyű a dolga annak, aki a porrá főtt sárgáját szereti, de a többieknek se kell elkeseredni, a lágytojás nem tartozik a legkomplikáltabb ételek közé, cserébe finom és könnyű fehérjeforrás, reggeli, vacsora, főzelékre feltét, levesbetét is lehet. 

2020.09.09

6 dolog, amit ne tarts a konyhapulton és 2, amit igen

A korona miatt többet főzünk, konyhai szokásaink is kicsit változnak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk össze-vissza pakolni a dolgokat, de jobban járunk, ha megfigyeljük saját magunkat és átrendezzük úgy az egészet, hogy jobban szolgáljon minket.

2020.09.06

Süt itt még valaki krumplit friss krumpliból?

A jó sült krumpli komoly tudományos ügy, és erre a tökéletességre lehet otthon is törekedni.

2020.09.03

Létfontosságú receptek: túrós csusza

Főétel, köret, édes, sós, sőt édes és sós is lehet a túrós csusza, a magyar identitás egyik nagyon fontos része.

2020.09.02

Mit szeressünk a fagyasztott tőkehal filén?

A fagyasztott tőkehal filé könnyebben beszerezhető, és olcsóbb Magyarországon, mint a pontyderék. Ez épp elég baj, hosszasan lehetne ezt elemezni, hogy hogyan jutottunk ide, attól még itt vagyunk és a ez az alapanyag nem annyira egyszerű eset, hogy csak úgy magára hagyjuk vele a népeket. 

2020.09.02

Tőkehal ropogós négy tartós alapanyagból

A fagyasztott tőkehal egy kevésbé értékelt alapanyag, pedig könnyen beszerezhető, tárolható és megfelelő technológiával elkészítve fantasztikusan finom.

2020.09.01

Kézkímélő és gyors magtörés

Mogyoró, dió, mandula, érkezik a szezon és néha lehetőségünk adódik szedni ezekből a termésekből egy-két zsákkal. A feltörés nyűgje is elszáll a következő oktatófilm segítségével. 

2020.08.31

Létfontosságú alapreceptek: klasszikus zsíros pite

Elronthatatlan, télen-nyáron, friss és fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető, kezdőknek is garantált sikerélményt biztosító alaprecept. A sertészsír természetesen kiváltható más zsiradékkal, csak az akkor már nem ez a recept lesz, teljesen már karaktert ad neki a vaj, ami szintén finom végeredményt ad, csak sokkal édesebbet.

2020.08.30

Nincs jobb program őszre: főzzünk szilvalekvárt!

Elérkezett a lekvárok királyának ideje, és hiába kering számtalan megoldás a klasszikus szilvalekvár elkészítésére, ezt a terméket nem lehet megúszósan elkészíteni. 

2020.08.28

Hogyan süssek gázsütőben?

Nem a legszerencsésebb helyzet, amikor ott maradunk egy gázüzemű sütővel, sajnos van ilyen. Nem öröm, mert a gázsütő úgy nem jó, ahogy van, attól még van pár trükk ami megszépítheti a kapcsolatot.

2020.08.28

Csoda három tartós alapanyagból: sörös csokisüti

A sörös-csokis sütinél esetleg a lecukrozott eper az egyszerűbb édesség, de eper nincs egész évben a kamrában

2020.08.27

Csoda három alapanyagból: habkönnyű túrótorta

Új sorozatot indítunk, három vagy négy, rendkívül könnyen beszerezhető, esetileg csak tartós alapanyagból készülő receptekkel. A sót nem számoljuk, ennyi a könnyítés.

2020.08.27

Hogyan készítsek rántott húst? És miből?

Mindent kirántunk, az azonban nagyon nem mindegy, hogy hogyan. Kimerítő útmutató kezdőknek és bizonytalanoknak egy jó rántott húshoz. 

2020.08.26

Mi ez a felhajtás a matcha tea körül?

A matcha tea valamit teljesen nyilvánvalóan, kettős vak, placebóval kontrollált vizsgálati eredmények lobogtatása nélkül is tud: fantasztikus fűszer. 

2020.08.26

Hogyan mentsük meg a csíkokban tekeredő alufóliát?

Senkinek se kell bemutatnom a jelenséget, szerencsére nem menthetetlen és nem is kell vele órákig bíbelődni. 

2020.08.25

Mi legyen a kásás dinnyével?

Közeledik a dinnyeszezon vége, egyre több kásás állagú görögdinnyébe futunk, de ezeket se kell kidobni, vagy a lovakkal feletetni. 

2020.08.24

Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Nem akarom és nem is kell kidobni a tegnapi rizst. Van jó néhány felhasználás, amibe nagyon jó lesz az!

2020.08.24

Mire jó a szódabikarbóna? Képes bemutató!

Nagy divat a szódabikarbóna, mindenre azért nem jó. Infografikán mutatjuk a bevált használati területeket. 

2020.08.21

Miért a vas serpenyő a legjobb?

A huszadik ilyen-olyan bevonatos, tapadásmentes szemét után aki vesz egy vasat, nem fogja érteni, miért nem előbb tette meg ezt a lépést, akkor már rég visszahozta volna az árát. 

2020.08.18

Olcsó kedvenceink: rizskoch

A rizskoch elronthatatlan, megfizethető és laktató édesség, egy tartalmas leves után tálalva bőséggel kiad egy étkezést. 

2020.08.18

Létfontosságú receptek: menzás paradicsomleves

Jó cukrosan, berántva, főtt rizzsel. Nem a fine dining csúcsa a menzás paradicsomleves, attól még fontos otthonos ételünk. 

2020.08.18

Megmentőnk: a kosár, vagy mini tart

A tart nem valami új extrás különlegesség, mert már akkor is diós kosarat készítettünk a mamával a kis fodros fém formákba, amikor még délutánonként szokás volt az utcán tollasozni. Úgyhogy maradhatunk is a kosárnál, a tart legfeljebb picit más szögben áll. Akárhogy is van formázva, nagyon praktikus tud lenni.

2020.08.17

Két alaprecept citromimádóknak

A két alábbi recept hosszan eláll, sokoldalúan felhasználható és ajándéknak is kiváló. Kezdők is nekiállhatnak mindkettőnek. 

2020.08.15

Létfontosságú receptek: túrós rétes

A rétestészta nyújtása nyűgös, aki nem akarja, vegyen lapot, azt meg gondolom úgy kell használni, ahogy a zacskóra van írva. 

2020.08.14

Nagyon finom, amit főztél, de ez nem carbonara

A nővérem rendszeresen készítette ezt a receptet, amikor kicsik voltak a gyerekei. Ő carbonarának hívta, én régóta tudom, hogy nem az. Ettől még én is főzöm most, hogy lassan három éves a kisfiam.

2020.08.14

Létfontosságú receptek: spaghetti alla carbonara

Mivel András írt egy kimerítő anyagot a carbonarának csúfolt, ám rendkívül népszerű tésztaételről, úgy korrekt, ha megemlékezünk az eredetihez jobban közelítő receptről is, amely a tejszínes-szalonnás tésztáknál kiegyensúlyozottabb és izgalmasabb étel.

2020.08.14

Spagetti feltekerése egy szem villával

A lényeg a spagetti fogyasztásában, hogy ne akarjunk egyszerre túl sokat feltekerni. Elég egy-két szálat egyszerre. Mutatjuk. 

2020.08.13

Hogyan vegyek jóízű őrölt fűszerpaprikát?

Bárcsak olyan egyszerű lenne, hogy bemegyek a boltba, beteszem a kosárba az őrölt fűszerpaprikát, kifizetem, van őrölt fűszerpaprikám. Nem olyan egyszerű, mert hiába vagyunk a fűszerpaprika hivatalos konyhája, ez a mindennapi élelmiszerüzletek kínálatán nem látszik, feltéve, ha minőségre vadászunk.

2020.08.12

Hogyan ne dobjunk ki élelmiszert a szemétbe?

Magyarországon évente kétmillió (2 000 000) tonna élelmiszer kerül a kukába, amit először elosztottam a lakosság számával és vakargattam a fejem, mi baj azzal a 20 dekával, aztán leesett, hogy az a kétmillió, az tonna. 

2020.08.11

Mondjuk, hogyan szagtalanítsd az üvegeidet

A szép üvegeket vétek kidobni. Nálam a paradicsomos, csemegeuborkás, babadesszertes és készételes üvegek sem kerülnek a szemétbe, hanem újra használom őket. 

2020.08.10

Megmentőnk és legjobb barátunk: a morzsa

Éttermekben újabban földnek nevezik, de ezt hagyjuk, mi otthon vagyunk és ott is maradunk egyelőre. és a morzsa a mi legjobb barátunk, mutatom miért.

2020.08.09

Fontos receptek az életben: kokoven

Tudom, hogy coq au vin, de senkitől se várhatjuk el, hogy vágja a francia kiejtést, amit ebben az esetben érdemes megjegyezni, mert itthon is fontos recept a boros kakas, ami se nem feltétlenül boros, se nem feltétlenül kakas. 

2020.08.08

A mozsár minek van?

A mozsár rendkívül sokoldalú, jól kihasználható konyhai eszköz, ráadásul egyszerűen el lehet mosogatni, és egyáltalán nem fogyaszt se áramot, se gázt, csak a csuklót koptatja. 

2020.08.05

A marhapörkölt nekem

A marhapörkölt nekem olyan étel, amit úgy szeretek a legjobban, ha én készítem el. Én megadom neki, ami jár: türelmet és törődést. És megkapom cserébe én is, ami jár: tökéletes állagot és gazdag ízélményt. Mindazt, amiért az ember húsevő.

2020.08.04

Otthon csináld a fesztivált!

Ezen a nyáron nincsenek fesztiválok, úgyhogy megcsináljuk otthon a maradandót. Mutatjuk, hogyan.

2020.08.03

Kompót, azaz befőtt befőzése télire

Téli estéken sültek és krumplipüré mellé feltálalva otthonos érzést ad egy fűszeres kompót, amit könnyen el lehet tenni házilag is, sőt, csak házilag lehet.

2020.08.03

Milyen borral főzzünk?

Amit örömmel, élvezettel és elégedetten, csak a bor ízéért, magában is meginnánk. 

2020.08.01

Hogyan álljunk neki egy pörköltnek?

Minden, alaposan és lényegretörően a pörköltről.

2020.07.31

Hogyan kell lekvárt befőzni?

A jó lekvár egyértelműen háztartási műfaj, vagy megtanulod elkészíteni, vagy ajándékba kapod, bár utóbbi is elég kockázatos. A korrekt bolti lekvár szinte nem létezik, fölösleges is vele foglalkozni, cserébe elkészítése nem igényel konyhai gyakorlatot. 

2020.07.30

Létfontosságú receptek: coleslaw káposztasaláta

Nagyobb adagban egy kánikulai ebédnek is bőven megteszi a coleslaw, vagy amerikai káposztasaláta, vagy majonézes reszelt káposzta répával és sok fekete borssal. Főzni nem kell, így túl sok tudást és időt sem igényel. 

2020.07.28

Létfontosságú receptek: a vadas

Sorozatunkban azokat a komfortos, és könnyen elkészíthető ételeket soroljuk, amelyekkel egy kezdő háztartás is elboldogul 

2020.07.27

Így kell cukrot karamellizálni

Nem sok dolog van vele, a titok a hőfok és a türelem.

2020.07.26

Meg nem értett fűszerek: a szardella

Könnyen beszerezhető ízfokozó a szardella, csak valahogy nem vagyunk rászokva, nincs az eszünkben.

2020.07.24

Mire használjuk a fosókát, vagy mirabolán szilvát?

Bár nem egy magvaváló fajta, és aromája se sok van, a mirabolán szilva, avagy népszerűbb nevén fosóka fantasztikus befőzőgyümölcs, csak ne úgy tekintsetek rá, mintha gyümölcs lenne, mert édes lekvárnak elég gyenge eresztés. Cserébe a mirabola egy kiváló édes-savanyú zöldség, mint a paradicsom, aminek szintén nem egyértelmű a zöldség, vagy gyümölcs státusza. 

2020.07.23

Létfontosságú receptek: a cézár saláta

Számtalanszor félreértett és rosszul elkészített fogás a Cézár saláta, pedig az eredeti receptet követve különlegesen finom és izgalmas ételt kapunk, érdemes hát megtisztelni. Az alább leközölthöz a lehető legközelebb álló eredetit 100 éve készítette Ceasar Cardini tijuanai éttermében. Ezzel a recepttel cserébe bármilyen helyzetben tudunk tarolni. 

2020.07.22

Az ideális aszalóhelyiség

Egy kicsi lakásban élve is felmerülhet a vágy, vagy a nyakunkba szakadhat egy láda erős paprika, paradicsom, gomba, amelyek feldolgozására nincs kapacitásunk, cserébe kiválóak szárítva is. A szárítás viszont helyigényes és alkalomszerű használatra fölösleges venni egy aszalót, ráadásul azt is hova tesszük. Egy hely marad a vidéken, egyetlen. 

2020.07.21

Létfontosságú receptek: túrós batyu

Sorozatunkban könnyen elkészíthető és fontos, komfortos klasszikus recepteket veszünk sorra, amelyekkel le lehet fedni egy nem túl főzős háztartást is. A túrós táska ezek között is az egyik legegyszerűbb. 

2020.07.20

Hogyan vásároljuk és főzzük a kukoricát?

Jó szezon elején tisztázni, hogyan lehet kiszúrni a finom, tejes kukoricákat a piacon. Nehezen.

2020.07.18

Fantasztikus ízpárok: gomba és kávé

Nem kell megijedni, jó lesz. 

2020.07.16

Létfontosságú receptek: a töltött paprika

Sorozatunkban a könnyen elkészíthető, és a mindennapokhoz feltétlenül szükséges, fontos recepteket vesszük sorra. A második recept a nyár egyik kötelező kelléke: a töltött paprika. 

2020.07.15

Létfontosságú receptek: Jalapeño poppers

Van pár recept, amelyek megőrzésre érdemesek az idők végezetéig, sorozatunk első résztvevője a jalapeno poppers, azaz sajttal töltött csilipaprika. 

2020.07.10

Más népek csodálatos lecsói

Itt a szezon, és a mi szent lecsónkról már írtunk, amit szerintem nem érdemes cifrázni. Aki mégis cifrázná, készítse el mások lecsóját, azoknak is van sportértéke, nem is kicsi. Négy szuper lecsó a nagyvilágból.

2020.07.10

Mi az a szalalkáli?

Az áruházakban a vaníliás cukor és a sütőpor között még mindig megtalálható a szalalkáli, azaz ammónium-bikarbonát, NH4HCO3. Minek van? 

2020.07.09

A vanília megjelenési formái

Vaníliarúd, örlemény, vaníliás cukor, vanília kivonat, aroma és vanilin cukor, melyik micsoda, minek van és jó ez nekünk? 

2020.07.08

Hogyan kell kitölteni a sört?

Égető kérdések nyárára. A legfontosabb a lecsó mellett. Aki a habot szereti, azt csinál, amit akar. Én a sört szeretem. 

2020.07.07

Alap lecsórecept és lecsótartósítás télire

Itt a szezon, egyre olcsóbb a paprika és a paradicsom, lehet tonnaszám enni, és télire eltenni a lecsót. 

2020.07.06

Így kell paradicsomot hámozni

Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó. 

2020.07.06

Vegyétek meg a ronda zöldséget!

Érdemes körülnézni a piacon, a zöldségesnél, vajon rejteget e másnapos zöldségeket, mert lecsónak, befőzni, jó' van az úgy, a szépet meg vigye csak haza az úri közönség.

2020.07.05

Gyümölcsös édességek sütés helyett

Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát. 

2020.07.04

Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Itt a szezon, ilyenkor rendszeresen maradunk egy befőttes üvegnyi kovászos uborka lével, ami aranyat ér. 

2020.07.04

Receptek egy szardíniakonzervre

Egy szál szardíniakonzervből könnyedén lehet kétszemélyes vacsorát készíteni, és az alábbi receptek nagyobb mennyiségben elkészítve alkalmasak vendégvárásra is. 

2020.07.03

Szedd le a pikkelyt!

A legtöbb esetben konyhakész filék bőre is igénytelenül, pikkelyesen van hagyva, ezért ezt kénytelenek vagyunk mi leszedni. Muszáj leszedni, a pikkely nem való ételbe. Nem nehéz munka, cserébe jó koszos, ezért szabadtéren, vagy ha nincs szabadtér, a fürdőkádban érdemes megküzdeni vele, hacsak nem akarunk még jövőre is pikkelyeket találni a konyhaplafonon. Esetleg a videón látható lenejlonozás is segíthet.

2020.07.03

Gerinc kicsontozása és a hús hártyázása

Néha beesik az ajtón egy egész őz-, szarvas-, netán vaddisznógerinc, és pont nincs otthon egy hentes, aki segítene leválasztani a húst a csontról. Nem kell megijedni, a videó segítségével ti is meg tudjátok csinálni, legfeljebb első kicsit rongyos lesz, ami normális. Nem akarok senkit kiábrándítani, de rongyos lesz az ötvenedik is.

2020.06.30

A zsenge cékla mire való?

Megjelentek a nyersen is jól felhasználható, roppanós, édes céklák a piacokon, amelyeket vétek lenne megfőzni.

2020.06.29

Hogyan kell savanyúságot eltenni?

Itt a kánikula, ami részben azt jelenti, hogy megkezdődik a savanyúságok eltevésének ideje. Érik a fürtös uborka és zsenge a cékla, ezekkel lehet kezdeni a sort. Késő őszig tartó sport, így később is be lehet szállni. Azért sport, mert 40 fokban ecetet forralni, meg öntögetni, hát alkalmanként felér egy szigetkörrel.

2020.06.28

Lehullott zöldek felhasználása

Most szép és zsenge zöldeket is kapunk a piacon a zöldségekhez, ha van nyúl, vagy baromfi, örül neki, de egy panelben is lehet helyet találni a karalábé, retek, cékla, paradicsom és egyéb zöldségek szemetének. Például ehetőek.

2020.06.27

A legegyszerűbb alapsaláták

Quinoás-avokádós-mindenes saláta, az megy mindenkinek, aztán az alap uborkára mit is kell önteni? És a paradicsomra? Pláne a káposztára? Ugyanazt. 

2020.06.26

A jó limonádé titkai

Elállt az eső, indul a limonádé-szezon, amit fűszernövények, vagy akár soha fel nem használt, kamrában porosodó alapanyagok segítségével is feljavíthatunk.

2020.06.25

Hogyan vásároljunk jó szardíniakonzervet?

A szardíniakonzervek minősége rendkívül nagy szórást mutat, aki rajongó, és evett már tiszta ízűt, csak azt akarja. Ami jó hír, hogy nem csak a dűlőszelektált és sorszámozott konzervek között vannak megfelelő minőségűek, hanem a hiperek polcain, megfizethető árban is. 

2020.06.24

Alapreceptek mikróra

A mikróval nem csak melegíteni lehet, hanem néhány rendkívül egyszerű és gyors ételt elkészíteni, ezek pedig rendkívül sok variációs lehetőséget kínálnak. Csodát senki se várjon, sütőben sokkal jobb állagot lehet előállítani, de ha nincs rendes sütő, akkor az a jobb állag nem állítható elő. 

2020.06.23

Meg nem értett fűszerek: 1. a levendula

Erős illata és íze miatt könnyű túladagolni a levendulát, és akkor valóban nem lesz több, mint agresszív molyirtó, esetleg vécéillatosító. Ésszel használva pedig kiváló fűszer.

2020.06.21

Hogyan tartósítsuk a levendulát?

Elindult a levendula-szezon, az ilyenkor leszedett virágokat több módszerrel is lehet tartósítani a későbbiekre.

2020.06.20

Egy magyar panel fűszerkertje

Aki rendszeresen főz, hamar szembesül a hazai élelmiszer-üzletek katasztrofális zöldfűszer-kínálatával. Haldokló petrezselyem, megbarnult kapor, egy szál cserepes rozmaring. Egyes fajok szárított formában is értelmezhetőek, de azok is jobbak frissen. Más fajokat pedig a többség úgyse használ, ezért nem sok értelme van megvásárolni. Az alábbiakkal viszont érdemes megpróbálkozni a teraszon/balkonon/ablakban.

2020.06.18

Velős csont felhasználása és tálalása

A levesbe főtt velős csont majdnem olyan vallási kérdés, mint a pacal szeretete, nem szeretete. A pirítósra ütögetésnél tudunk mutatni egy szebb tálalási módot, amivel megtisztelhetjük ezt a csodát. A csontot/csontokat egy tányérba állítjuk, hosszú nyelű kanalat adunk hozzá, majd a klasszikus pirítóssal, egész gerezd fokhagymával, és valami savas zöldséggel, például paradicsommal körítjük.

2020.06.17

Csirkemell filézése

Egy egész baromfi gazdaságos felhasználásakor nélkülözhetetlen tudomány a mellehús szakszerű leválasztása. A szakszerű esetünkben legyen csak annyi, hogy nem rongyosra szaggatva, hanem nagyjából egyben. Pontosabban kettőben. Nem nehéz. 

2020.06.16

Citromhéj tartósítása házilag

A citromhéj fanyar frissesége nélkülözhetetlen számtalan imádott receptünkből, ezért érdemes mindig tartani belőle. Ráadásul a citromhéj gyűjtögetésével a limonádénak felhasznált citromok héját se dobjuk ki. 

2020.06.15

Mi kell a kovászos uborkának?

A kovászos uborkát egyáltalán nem érdekli a kenyér, nélküle is tökéletesen elkészíthető. Cserébe van pár szabály, amit be kell tartani. 

2020.06.14

Vidd haza a maradék sült krumplit!

Egy marék megmaradt, hideg sült krumpli jó a másnap reggeli tortillába, az ebéd mellé a krumplisalátába és az esti felfújtba. 

2020.06.12

Miből jó a rántott hús? 1. csirkecomb filé

A rántott hússal nem viccelünk, ezért sorba vesszük, miből tudjátok a legjobbra, és a legnagyobb biztonsággal elkészíteni. Az egyik legjobb rántanivaló alapanyaghoz meg kell tanulni csirkecombot filézni, ami nem akkora szám, mint amilyen menő kimondani.

2020.06.07

Mire való a megbarnult banán?

Van, aki nem is érti a kérdést, hiszen vagy eleve a barnát veszi meg olcsóbban, vagy a zölddel addig vár, amíg bebarnul. A barna banán olcsón beszerezhető, és kevés ráfordítással extrás süteményekké alakítható alapanyag. Ma nem sütünk. 

2020.06.07

Szívós és szép szobanövények: a kakukkfű

A kakukkfű szívós évelő félcserje, kedves kis lila virágokat hoz tavasszal, és széleskörűen alkalmazható fűszer, sőt, gyógynövény. Cserépben és dézsában is tartható, szára tövénél fás, így akár bonsaiként is tekinthetünk rá és körberakhatjuk extrás sziklákkal, azt úgyis szereti. Teája köptető hatású, a frissen leszedett szálakkal pedig húslevest, zöldséglevest, sütőtököt, sertéspörköltet, gombaételeket, sertéssültet, cukkínit, lencsét, birkát, kecskét fűszerezhetünk, enyhén citrusos, fás íze erős, nem kell belőle sokat használni.

2020.06.05

A jó leves alapszabályai

Mindenki tud jó levest főzni, csak úgy fél tucat szabályt kell betartani hozzá. Az legalább mindegy, hogy lehabozzátok vagy nem. Nem az a lényeg.

2020.06.04

Mire jó a befőttesüveg?

A befőttesüveg-fétisisztákat sokan kinevetik, partnerük megőrül a konyhát elborító tisztára mosott üvegektől, barátaik pedig általában kedvesen gyűjtögetik nekik a számukra értéktelen üvegeket. Pedig igazunk van.

A befőttesüveg légmentesen záródik, nem vesz be és nem enged se ki se be szagokat, kismilliárdszor újrahasznosítható, hőálló, mikrózható, fagyasztható, csinos gyűjteményre lehet szert tenni ingyen, és kultúráltan néz ki. Törékeny és nehéz, ezért csak akkor dobáld, ha azt akarod hogy összetörjön valami. 

 

 

2020.06.04

Kinek van szüksége álló robotgépre?

Kétségtelenül vonzó, és öltözteti a konyhát egy negyedmilliós ipari műremek, azonban nem minden háztartásban van gyakorlati haszna is.

2020.06.04

Hogyan tároljuk a fűszereket?

A fűszerek levegő, fény és hő hatására veszítenek aromáikból, így a nem megfelelő tárolás minőségromláshoz vezet. A cél a levegő, fény és a hő távoltartása. Egyes fűszereket a moly is megtámadja, szerencsére azonban a moly légmentes közegben nem bírja sokáíg, így a precíz tárolással két legyet ütünk egy csapásra.

2020.06.03

A zöldborsó felhasználása

Egész évben elérhető, laktató, édes, igazi szupersztár a zöldborsó, felhasználási alapismereteink mégis kissé beszűkültek. Ennek vége.