Konyha

2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.

2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes. 

2020.11.27

Ki ne dobd a kolbászzsírt!

Itt a sütőkolbászok, disznótorosok ideje, egyre többször jutunk a tepsi aljában maradó fűszeres zsírmaradékhoz, amelyet többféleképpen lehet hasznosítani. 

2020.11.26

Túl sok lett a kocsonyába a hús, mit tegyek vele?

Mivel nem használok zselatint a kocsonyába, ezért éppen annyi vízzel főzöm, ami ellepi az alapanyagokat. Ezzel az aránnyal készítve viszont kiosztásnál a lé mindig elfogy, mikor van még egy-két tányér köröm, vagy fül. Ez a maradék azóta az egyik kedvenc ételem, kedves kínai grillemből tanultam a receptet.

2020.11.26

Házilag ízesített csodás ropogtatnivalók

Az ízesítés nélküli olajos magok és pattogatott kukorica sokkal olcsóbbak, mintha az extrás fűszereseket vásároljuk meg, és házilag sokkal különlegesebb és finomabb végeredményt tudunk előállítani belőlük, olcsóbban. 

2020.11.24

Mindenmentes csodadesszert: csokis batátakrém popcornnal

Az ünnepek alatt - már amennyiben lesznek idén ünnepek- fokozottan előtérbe kerülhet a megváltozott fogyasztási szokásokkal rendelkező vendégek mentes csodákkal ellátása. Aki beleszokott, örül minden új ötletnek, aki meg nem szokott bele, ne keseredjen el, vannak mentes fogások, amelyek a legkonzervatívabb közönségnek is örömet okoznak, a mentesen étkezőknek pedig nagyon nagy öröm a feltálalásuk. 

2020.11.23

Hogyan kell eltenni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nagyszerű és ingyenes C-vitamin forrás, érdemes betárazni belőle tavaszra, amikor a tartalékaink már teljesen kimerültek lesznek. A C-vitamin viszont nem tolerálja a hőkezelést, így a lekvár ugyan finom, csak C-vitamin nincs benne. 

2020.11.23

Egyszerű szépség: gyümölcsös túrótorta piskótából

Közelednek az ünnepek, aki pont nem bejglit akar, süthet tortát. 

2020.11.21

Elrontod a piskótát? Mutatjuk hol lehet a hiba!

Nem olyan nehéz piskótát sütni, be kell tartani úgy egymillió szabályt és sikerülni fog.

2020.11.20

Kiszárított csirkemell megmentője: Waldorf saláta

Főételnek önmagában is beillő, kiadós saláta. Elsősorban túl szárazra sikerült húsok mellé, vagy fölé szoktam készíteni, így a hústól se fulladunk meg és eszünk zöldséget, gyümölcsöt is eleget. A képen pont egy ilyen kiszárított csirkemellet ment meg nagy sikerrel. 

2020.11.20

Így kell majonézt készíteni házilag

A konzerv és a frissen kevert házi majonéz annyira különbözik, mintha két teljesen eltérő termékről beszélnénk, ezért szívesebben keverem ki saját kezűleg. A végeredmény olcsóbb is lesz, nem csak jobb. 

2020.11.18

Savanyítás II., a savanyúságok királya: a kimcsi

Ez a kőkemény egészségvédő csoda fantasztikusan büdivé teszi a felhasználót, ami egyrészt a távolságtartásban segít, másrészt ebben a maszkos időben végülis belefér. 

2020.11.18

Itt a tél, ideje savanyítani! I. rész: káposzta

A bolti savanyú káposzták nagy része nekem nem hozza azt a természetes, erőteljes tiszta ízt, amilyen egy jó savanyú káposzta, többségük adalékanyagokkal van kitömve, ezért évek óta házilag savanyítok káposztát, és mást is. Egyáltalán nem nehéz, hordó se kell hozzá, aki tud kovászolni, tud savanyítani is. Sajnos van egy kis szaga. 

2020.11.16

Retro édesség 4 tartós alapanyagból: grillázs szelet

A grillázs szelet egy picit munkás, ám gyakorlatot, sütést nem igényel, a végeredményt mégis nagyon lehet szeretni. Az alap retro változat mellett mutatunk egy izgalmasabb megoldást is. 

2020.11.15

Miért nagy szám az édesburgonya?

Sokoldalú, fantasztikusan édes, krémes zöldség az édesburgonya, számtalan extra felhasználási lehetőséggel. 

2020.11.14

Mire jó még a pattogatott kukorica?

Gluténmentes betét krémlevesekbe, édességekbe ropogós réteg, a pattogatott kukorica sokkal többet tud annál, hogy magában megegyük. 

2020.11.13

Minimalista édesség két tartós alapanyagból

Ha semmi sincs otthon, pattogatni való kukorica és cukor talán van és akkor már lehet is nekiállni ennek a nem túl szofisztikált édességnek. 

2020.11.13

Szuper receptek 3-4 tartós alapanyagból

Már megint ott állunk, ahol a part szakad, célszerű leszűkíteni a bevásárlások mennyiségét és nyitni a tartós alapanyagok, egyszerű fogások felé, mert az is főzésre kényszerülhet, aki nem tud, és nem is akar főzni. Ezeket mindenki el tudja készíteni. 

2020.11.11

Mit csináljak egy egész libával?

Márton nap környékén egész jutányosan lehet egész libákhoz jutni, amit nagyon gazdaságosan lehet feldolgozni. 

2020.11.10

Ki ne dobd a sütőtök belét!

A sütéshez kibelezett tök belseje is értékes alapanyagokat tartalmaz.

2020.11.10

Létfontosságú receptek: sütőtök-krémleves

A recept minden zöldségre alkalmazható és kis változtatásokkal mentes és vegán is tud lenni.

2020.11.10

Mi legyen mindig a hűtőben és a kamrában?

Kezdő háztartásban jogosan felmerül a kérdés: mégis mivel pakoljam tele a hűtőt? Egyrészt sörrel, másrészt segítünk, ahogy abban is, mi az, amit feltétlenül hűtőszekrényben kell tárolni és hány fok is van a hűtőben? 

2020.11.07

Itt a fagy, főzzük a kocsonyát!

A kocsonya, annak ellenére, hogy egyáltalán nem melengető étel, a tél maga egy tányérban. Idén is eljött az ideje.

2020.11.06

Rakott zöldségekhez általános és alapos útmutató

Itt a tél, a melengető ételek ideje. A rakott zöldségek számtalan, télen is elérhető zöldséget felvesznek, és rendkívül kevés munkával jár akár nagy mennyiségben elkészíteni ezeket. Ideális hétvégi, családi ebédek.

2020.11.05

Mit imádok a körtén?

Az egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb hazai gyümölcs a körte, most a zöldségeseknél többféle közül lehet válogatni és nem csak frissen, magában fogyasztható. 

2020.11.04

Létfontosságú receptek: abált szalonna

Sokkal jobb abált szalonnát tudunk készíteni magunknak, mint a bolti választék nagy része. Gyakorlat se kell hozzá, csak a tokaszalonna és a jó minőségű fűszerpaprika fontos. 

2020.11.01

Mit kezdjek egy láda almával?

Nem sokat gondolunk rá, pedig az alma sokoldalú, könnyen beszerezhető, megfizethető, és hazai gyümölcs.

2020.10.30

Legjobb kevéssé egészséges ételeink: édes tészták

A pillanatnyi komfortérzet növelésén kívül nem tudok egészségtudatosan érvelni az édes kifőtt vagy édes kifőtt és összesütött tésztákra épülő főételek mellett. Modernizálni, okosítani sem érdemes ezeket, legfeljebb alkalmi fogásként tekinteni rájuk, mert némelyik nem tud többet az üres, és rengeteg kalóriával együtt belapátolt boldogságnál, az pedig néha aranyat ér.

2020.10.29

Nem megy a bejgli? Kit érdekel?

A bejgli nem tartozik a világ legegyszerűbb süteményei közé, ezért, és mivel ebben a fantasztikus évben pláne felvesszük a harcot a karácsonyi nyomasztás ellen, összeszedtünk pár elegáns, látványos, ünnepi és nevetségesen egyszerű édességet. Vendégségben úgyis lesz bejgli, és természetesen mi is fogunk megosztani pontos receptet hozzá.

2020.10.28

Létfontosságú receptek: panna cotta

Egyszerű, jól tárolható, elegáns és nagyon finom. 

2020.10.28

Pofátlanul egyszerű csoda: sütőben egyben sült hal

Egy minőségi, meleg vacsoráért nem feltétlenül kell megszakadni, erre egyik kiváló példa az egyben sült hal. 

2020.10.28

Miért főzök még mindig kotyogóssal kávét?

Pontosabban Bialetti Brikkával. Van ez az őskövület szekta, akik reggel kibotorkálnak a konyhába, tekerik a vasat (alumíniumot), vagy csak tekernék, és anyáznak, mert előző nap a háztartás erősebb tagja főzte az utolsó kávét, ütögetik a kuka oldalához a szűrőkosarat és ásítozva várják hogy lefőjön a kávé. Őskövületi szokásuk a legmodernebb eszméknek is megfelel.

2020.10.27

Milyen sűrű a nokedli tésztája?

A nokedlitészta sűrűsége rendkívül fontos részlete ennek az egyszerű tésztának. Pontosan így kell kinéznie.

2020.10.26

Alapvetések a palacsintasütésben

Elég nyűgös odaállni és lesütni, utána a ruháinkat a szennyesbe dobni, hajat mosni és fél napig szellőztetni, néha mégis jól esik a palacsinta. 

2020.10.26

A palacsintasütés mozdulatai

Szakmányban tolni a palacsintát nem nagy művészet, az alapmozdulatokat azért nem árt elsajátítani. 

2020.10.24

Létfontosságú receptek: paprikás csirke

Holnap vasárnap, és a paprikás csirke tökéletesen illik vasárnapi ebédnek.

2020.10.24

Törd a tojást, mint Rocky!

Egy viszonylag könnyen elsajátítható mozdulat és némi határozottság segítségével egy kézzel és szilánkmentesen is fel tudjuk törni a tojást. A lényeg, hogy ne ütögessük, hanem üssük meg.

2020.10.23

Olcsó és menő ajándék: fűszerkeverék házilag

Aki egyáltalán nem tud és nem is szokott főzni, ők is tudnak nagyszerű ajándékot készíteni a főzésben jártas szeretteiknek: egy fűszerkeveréket, fűszersót mindenki ki tud keverni, befőttesüvegbe tud tölteni és egy masnival átkötve áradhat a szeretet. Nem mellesleg a bolti fűszerkeverékekhez képest rengeteg pénzt spórolunk és jobb minőséghez jutunk, ha ezeket magunknak is saját kezűleg keverjük ki.

2020.10.22

Létfontosságú receptek: rakott krumpli

Itt a melengető rakott ételek ideje, az egyik legegyszerűbb ezek között a rakott krumpli. Az alábbi módszer szerint még egyszerűbb és sokkal finomabb. A lényege, hogy nem kell a krumplit előfőzni.

2020.10.22

Mivel várjunk vendégeket olcsón és mégis ügyesen?

Van a libamájon túl is élet, meglehetősen jó élet, úgyhogy nem kell minden pénzünket elkölteni mert éppen vendégek jönnek. Költséghatékony finomságok.

2020.10.20

A csicsóka felhasználása

Bárcsak ne lenne semmi baj a fantasztikus ízű csicsókával, sajnos van. 

2020.10.20

Pazar és olcsó köretek az ünnepre, vagy holnapra

Télen sem, sőt, télen kell a legkevésbé lemondani a zöldségekről, mert a gyökérzöldségek, gumók, sütőtökök, olajos magok zseniális alapanyagok. Az alábbi fogások főételként és köretként is kiválóan működnek, és elég extrásak az ünnepi asztalra is. A receptek kivétel nélkül vegánok , így akkor is alkalmazhatók ha vegán vendég érkezik és azt se tudjuk merre legyünk arccal. 

2020.10.19

Mit jelent az, hogy fehéredésig verni?

Nyilvánvaló Kapitány rovatunkban előveszünk pár alapvetésnek vett konyhatechnológiai fogalmat, amelyeket ha a mamával főzőcskézve nem tanul meg valaki, teljesen érthetetlen marhaságnak tűnhetnek. 

2020.10.19

Létfontosságú receptek: a csilis bab

A mexikói frijoles charrosból kinőtt a chili con carne, abból pedig a csilis bab, amely rég elvesztette bármi kapcsolatát a pikáns, izgalmas és komplikált őssel. Számtalan esetben három konzerv összeborítását és megmikrózását is csilis babnak nevezik, én ennél kicsit kultúráltabban viselkedek a hétköznapokon és az eredeti, frijoles charrosra esküszöm. Ez a receptje.

2020.10.18

Mit lehet készíteni a zöld paradicsomból?

Mielőtt bedobjátok a komposztba az első fagyok beállta előtt leszedett, soha be nem érő zöld paradicsomokat, adjátok nekem, vagy készítsetek belőle ennivalót. 

2020.10.15

A bundás kenyerek királya: a francia

Bár édessége miatt főzelékre feltétnek nem az igazi, a french toast, avagy francia bundás kenyér főételnek is beillik egy könnyű zöldségleves után. 

2020.10.13

Joghurtsajt készítése

Olcsó, könnyen elkészíthető, változatosan ízesíthető alapanyag a joghurtsajt, érdemes belefogni. 

2020.10.13

Mivel várjunk vendégeket? II.: vegánok

Ha vegyes a társaság, nem túl valószínű, hogy főznék többfélét, inkább ízletes vegán fogásokat készítenék, és kiraknék sok sajtot és sonkákat a többieknek, amelyeket nagyon jól lehet kombinálni a hideg növényi ételekkel. Így legalább esznek rendesen zöldséget a nem vegánok is. 

2020.10.12

Létfontosságú recept 4 alapanyagból: padlizsánkrém

Egyszerű, olcsó és laktató, kell ennél több manapság? 

2020.10.12

Házi Bounty négy tartós alapanyagból

Megint lemegyünk nagyon alapba, ráadásul véletlenül még gluténmentesbe és vegánba is. Sőt, sütni se kell. Mindenki nyer ma.

2020.10.09

Mivel várjunk vendégeket? I. rész: hús és kenyér

Csillió lehetőség van a vendégek megetetésére, ezért sorozatot indítunk, és alapanyagokra, esetleges étrendi megkötésekre bontva sorra vesszük az összeset. 

2020.10.08

Mit kezdjünk a szikkadt pékáruval?

Gondos tervezés mellett is ránk száradhat a kenyér, kifli, zsemle, kalács, sőt, kakaós kuglóf. Semmi probléma, van, amikor pont kiszáradva van ezekre szükség. 

2020.10.08

A három legfontosabb házi levesbetét

Nincs mindig kéznél cérnametélt, és nem is illik minden levesbe. Sőt, vannak nála sokkal jobb megoldások. Daragaluska, csipetke és maceszgombóc. 

2020.10.07

Hogyan kell tárolni az olajos magokat?

Itt az olajos magok betakarítási ideje, aki nagy mennyiségben vásárol, most tud jó áron betárazni egész évre. Az olajos magok olajtartalmuk miatt nagyon könnyen avasodnak, ezért tárolásukra különösen nagy gondot kell fordítani. 

2020.10.05

Létfontosságú receptek: mákos guba

A szikkadt kalács, vagy kifli egyik legjobb hasznosítási módja, bár alapból kelt tésztából kis gömböccé formázott bobájkákat kellene sütni hozzá és az lenne a mákos bobájka, a csúcs. Nem sütünk, mindennek van határa. A recept azonos mennyiségű darált dióval is elkészíthető.

2020.10.05

Hogyan főzzek meg mindent hetente egyszer? Megéri?

A havi egy főzős nap most divatos trendje mese habbal, egyetlen ember havi ételadagját sem lehet egy nap alatt elkészíteni, pláne többét, a vége ezeknek a menüknek az, hogy a köretet csak meg kell főzni minden nap és ötféle ételt eszünk egy hónapig. Maradjunk a valóság talaján, heti egy főzős nap életszerű, fagyasztó se kell hozzá és rengeteget segít a mindennapokban. 

2020.10.05

Létfontosságú receptek: a répatorta

Csillió változat kering mindenhol, ezt sok-sok kísérletezés után alakítottam ki. A klasszikus egyensúlytésztát vettem alapul, ezt rizsliszttel és sertészsírral sütöm. Ezek a répának fantasztikusan jól állnak, és a sütemény így laktóz-, és gluténmentes. Akinek ez számít, örülhet neki, és tényleg ízletesebb így, mint búzaliszttel és vajjal. Amúgy vajjal sütve is finom.

2020.10.03

Mivel töltsem meg a csirkét? És minden mást?

Klasszikus és kevésbé klasszikus töltelékek csirkéhez, pulykához, zöldségekhet, amihez tetszik. Itt a hétvége, lehet ünnepit varázsolni. 

2020.10.02

Méltatlanul alulértékelt fűszerek: a komló

Méltatlanul alulértékelt fűszerek sorozatunkban most a komlóról lesz szó, mert a sörön túl is van élet.

2020.10.02

Ezeket a késeket használom minden nap a konyhámban

Én nem vagyok az a típus, aki 20 kést tartana elöl. Van viszont egy szokásom, amit szerintem kevesen követnek, pedig kéne.

2020.09.29

Egyszerű luxus sütemény 4 tartós alapanyagból

Végtelenül egyszerűk sorozatunkban megint egy sütemény, ami ünnepi is lehet. 

2020.09.29

A gomba szárítása és a szárítmány felhasználása

Végre esik, hatalmas zsákmány várható az erdőkben. Ami marad, azt egyes fajok esetében érdemes megszárítani. Mellesleg egy üvegnyi szárítmány szép ajándék is. 

2020.09.28

Itt a birsalmasajt-szezon!

Már kezdenek beérni az első birsalmák - a képen japán birs, ehhez van hozzáférésem, pontosan ugyanúgy felhasználható mint a megszokott birseink- így végre eltehetjük lekvárnak, kompótnak, és a lényeg: sajtnak. 

2020.09.27

Mire való a főzőbanán?

Hát főzni. És sütni. Megjelentek az áruházak polcain a főzőbanánok, és rendre rájuk is barnul. Akkor pedig jobb áron lehet megvenni mint a répát, ami egyrészt röhej, másrészt nagyon finom zöldség a főzőbanán.

2020.09.25

Létfontosságú receptek: tiramisù

A tiramisù rendkívül egyszerű és szigorú recept, minden variálással és az alapanyagok helyettesítésével csak elrontani lehet. 

2020.09.24

Ötperces desszert 3 alapanyagból, főzés nélkül

A babapiskóta nagyon sokat tud segíteni amikor hazamegyünk a melóból és valami édességért nyúznak minket. Ezt a desszertet előre el lehet - el kell- készíteni, lehet hozni-vinni, tárolni, főnyeremény. 

2020.09.22

Mit kezdjünk a sütőtökkel a sütésen kívül?

Szegényt még a nevében is behatároltuk, pedig a sütésen és bekanalazáson kívül rengeteg lehetőség van ebben a zöldségben. Itt az ősz, kezdődik a melengető alapanyagok és ételek ideje. 

2020.09.22

Mi a jó zöldségleves titka?

Nehéz pálya jó zöldséglevest főzni, amúgy annyira azért nem, elég pár dolgot figyelembe venni, és nem belerakni a füstölt csülköt. Jön a melengető ételek ideje, készüljünk fel!

2020.09.21

Magyar paraszti csoda 4 alapanyagból: a dödölle

Fajsúlyosabb pörköltek, például marha vagy vaddisznó körete is lehet a zalai dödölle, de önmagában is kiad egy teljes étkezést. 

2020.09.20

Extrás tészta 3 tartós alapanyagból

Ez az alaprecept önmagában is bőven elég, ám több irányba bővíthető, ha esetleg akad még otthon valami.

2020.09.19

Létfontosságú receptek: a szilvás gombóc

Most, a szilvaszezon közepén a legaktuálisabb a recept, de fagyasztott szilvából egész évben elkészíthető, laktató fogás. 

2020.09.18

3 alapanyagból magyar paraszti csoda: prósza

A prósza minden zalai, somogyi származású magyarnak ismerősen cseng. Több változata van, felénk az alábbi leírás szerint készül. 

2020.09.17

Hogyan készül az aludttej?

Az aludttej hidegen önmagában is finom, gyümölccsel még finomabb, és elkészítése bár technikailag botrányosan egyszerű, mégse szokott sikerülni. A tej se mindegy és a környezeti tényezők sem, ezeket szedtük össze. 

2020.09.17

Hogyan lesz jó a brownie?

Ne porból készítsd, és ne süsd túl. Cikk vége. Részletek lent.

2020.09.16

Hogyan süssünk szaftos grillcsirkét otthon?

A sóoldatba merítés jól működik pulyka esetében is, ott a sütési idők megnőnek az állat mérete miatt. 

2020.09.15

Tízperces, kiadós desszert 3 tartós alapanyagból

Édes, füstös, selymes, olcsó és egyszerű, hát, nem a legrosszabb összeállítás.

2020.09.12

Főtt tojás hámozása

Nincs trükk, óvatosan kell kapirgálni és akkor nem törik szanaszét. 

2020.09.10

Hogyan kell lágytojást feltörni?

Nem egy rakétatudomány, attól még senki se születik úgy, hogy magától tudja. 

2020.09.10

Hogyan kell lágytojást készíteni?

Könnyű a dolga annak, aki a porrá főtt sárgáját szereti, de a többieknek se kell elkeseredni, a lágytojás nem tartozik a legkomplikáltabb ételek közé, cserébe finom és könnyű fehérjeforrás, reggeli, vacsora, főzelékre feltét, levesbetét is lehet. 

2020.09.09

6 dolog, amit ne tarts a konyhapulton és 2, amit igen

A korona miatt többet főzünk, konyhai szokásaink is kicsit változnak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk össze-vissza pakolni a dolgokat, de jobban járunk, ha megfigyeljük saját magunkat és átrendezzük úgy az egészet, hogy jobban szolgáljon minket.

2020.09.06

Süt itt még valaki krumplit friss krumpliból?

A jó sült krumpli komoly tudományos ügy, és erre a tökéletességre lehet otthon is törekedni.

2020.09.03

Létfontosságú receptek: túrós csusza

Főétel, köret, édes, sós, sőt édes és sós is lehet a túrós csusza, a magyar identitás egyik nagyon fontos része.

2020.09.02

Mit szeressünk a fagyasztott tőkehal filén?

A fagyasztott tőkehal filé könnyebben beszerezhető, és olcsóbb Magyarországon, mint a pontyderék. Ez épp elég baj, hosszasan lehetne ezt elemezni, hogy hogyan jutottunk ide, attól még itt vagyunk és a ez az alapanyag nem annyira egyszerű eset, hogy csak úgy magára hagyjuk vele a népeket. 

2020.09.02

Tőkehal ropogós négy tartós alapanyagból

A fagyasztott tőkehal egy kevésbé értékelt alapanyag, pedig könnyen beszerezhető, tárolható és megfelelő technológiával elkészítve fantasztikusan finom.

2020.09.01

Kézkímélő és gyors magtörés

Mogyoró, dió, mandula, érkezik a szezon és néha lehetőségünk adódik szedni ezekből a termésekből egy-két zsákkal. A feltörés nyűgje is elszáll a következő oktatófilm segítségével. 

2020.08.31

Létfontosságú alapreceptek: klasszikus zsíros pite

Elronthatatlan, télen-nyáron, friss és fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető, kezdőknek is garantált sikerélményt biztosító alaprecept. A sertészsír természetesen kiváltható más zsiradékkal, csak az akkor már nem ez a recept lesz, teljesen már karaktert ad neki a vaj, ami szintén finom végeredményt ad, csak sokkal édesebbet.

2020.08.30

Nincs jobb program őszre: főzzünk szilvalekvárt!

Elérkezett a lekvárok királyának ideje, és hiába kering számtalan megoldás a klasszikus szilvalekvár elkészítésére, ezt a terméket nem lehet megúszósan elkészíteni. 

2020.08.28

Hogyan süssek gázsütőben?

Nem a legszerencsésebb helyzet, amikor ott maradunk egy gázüzemű sütővel, sajnos van ilyen. Nem öröm, mert a gázsütő úgy nem jó, ahogy van, attól még van pár trükk ami megszépítheti a kapcsolatot.

2020.08.28

Csoda három tartós alapanyagból: sörös csokisüti

A sörös-csokis sütinél esetleg a lecukrozott eper az egyszerűbb édesség, de eper nincs egész évben a kamrában

2020.08.27

Csoda három alapanyagból: habkönnyű túrótorta

Új sorozatot indítunk, három vagy négy, rendkívül könnyen beszerezhető, esetileg csak tartós alapanyagból készülő receptekkel. A sót nem számoljuk, ennyi a könnyítés.

2020.08.27

Hogyan készítsek rántott húst? És miből?

Mindent kirántunk, az azonban nagyon nem mindegy, hogy hogyan. Kimerítő útmutató kezdőknek és bizonytalanoknak egy jó rántott húshoz. 

2020.08.26

Mi ez a felhajtás a matcha tea körül?

A matcha tea valamit teljesen nyilvánvalóan, kettős vak, placebóval kontrollált vizsgálati eredmények lobogtatása nélkül is tud: fantasztikus fűszer. 

2020.08.26

Hogyan mentsük meg a csíkokban tekeredő alufóliát?

Senkinek se kell bemutatnom a jelenséget, szerencsére nem menthetetlen és nem is kell vele órákig bíbelődni. 

2020.08.25

Mi legyen a kásás dinnyével?

Közeledik a dinnyeszezon vége, egyre több kásás állagú görögdinnyébe futunk, de ezeket se kell kidobni, vagy a lovakkal feletetni. 

2020.08.24

Mit csináljak a tegnapi rizzsel? Ki nem dobom!

Nem akarom és nem is kell kidobni a tegnapi rizst. Van jó néhány felhasználás, amibe nagyon jó lesz az!

2020.08.24

Mire jó a szódabikarbóna? Képes bemutató!

Nagy divat a szódabikarbóna, mindenre azért nem jó. Infografikán mutatjuk a bevált használati területeket. 

2020.08.21

Miért a vas serpenyő a legjobb?

A huszadik ilyen-olyan bevonatos, tapadásmentes szemét után aki vesz egy vasat, nem fogja érteni, miért nem előbb tette meg ezt a lépést, akkor már rég visszahozta volna az árát. 

2020.08.18

Olcsó kedvenceink: rizskoch

A rizskoch elronthatatlan, megfizethető és laktató édesség, egy tartalmas leves után tálalva bőséggel kiad egy étkezést. 

2020.08.18

Létfontosságú receptek: menzás paradicsomleves

Jó cukrosan, berántva, főtt rizzsel. Nem a fine dining csúcsa a menzás paradicsomleves, attól még fontos otthonos ételünk. 

2020.08.18

Megmentőnk: a kosár, vagy mini tart

A tart nem valami új extrás különlegesség, mert már akkor is diós kosarat készítettünk a mamával a kis fodros fém formákba, amikor még délutánonként szokás volt az utcán tollasozni. Úgyhogy maradhatunk is a kosárnál, a tart legfeljebb picit más szögben áll. Akárhogy is van formázva, nagyon praktikus tud lenni.

2020.08.17

Két alaprecept citromimádóknak

A két alábbi recept hosszan eláll, sokoldalúan felhasználható és ajándéknak is kiváló. Kezdők is nekiállhatnak mindkettőnek. 

2020.08.15

Létfontosságú receptek: túrós rétes

A rétestészta nyújtása nyűgös, aki nem akarja, vegyen lapot, azt meg gondolom úgy kell használni, ahogy a zacskóra van írva. 

2020.08.14

Nagyon finom, amit főztél, de ez nem carbonara

A nővérem rendszeresen készítette ezt a receptet, amikor kicsik voltak a gyerekei. Ő carbonarának hívta, én régóta tudom, hogy nem az. Ettől még én is főzöm most, hogy lassan három éves a kisfiam.

2020.08.14

Létfontosságú receptek: spaghetti alla carbonara

Mivel András írt egy kimerítő anyagot a carbonarának csúfolt, ám rendkívül népszerű tésztaételről, úgy korrekt, ha megemlékezünk az eredetihez jobban közelítő receptről is, amely a tejszínes-szalonnás tésztáknál kiegyensúlyozottabb és izgalmasabb étel.

2020.08.14

Spagetti feltekerése egy szem villával

A lényeg a spagetti fogyasztásában, hogy ne akarjunk egyszerre túl sokat feltekerni. Elég egy-két szálat egyszerre. Mutatjuk. 

2020.08.13

Hogyan vegyek jóízű őrölt fűszerpaprikát?

Bárcsak olyan egyszerű lenne, hogy bemegyek a boltba, beteszem a kosárba az őrölt fűszerpaprikát, kifizetem, van őrölt fűszerpaprikám. Nem olyan egyszerű, mert hiába vagyunk a fűszerpaprika hivatalos konyhája, ez a mindennapi élelmiszerüzletek kínálatán nem látszik, feltéve, ha minőségre vadászunk.

2020.08.12

Hogyan ne dobjunk ki élelmiszert a szemétbe?

Magyarországon évente kétmillió (2 000 000) tonna élelmiszer kerül a kukába, amit először elosztottam a lakosság számával és vakargattam a fejem, mi baj azzal a 20 dekával, aztán leesett, hogy az a kétmillió, az tonna. 

2020.08.11

Mondjuk, hogyan szagtalanítsd az üvegeidet

A szép üvegeket vétek kidobni. Nálam a paradicsomos, csemegeuborkás, babadesszertes és készételes üvegek sem kerülnek a szemétbe, hanem újra használom őket. 

2020.08.10

Megmentőnk és legjobb barátunk: a morzsa

Éttermekben újabban földnek nevezik, de ezt hagyjuk, mi otthon vagyunk és ott is maradunk egyelőre. és a morzsa a mi legjobb barátunk, mutatom miért.

2020.08.09

Fontos receptek az életben: kokoven

Tudom, hogy coq au vin, de senkitől se várhatjuk el, hogy vágja a francia kiejtést, amit ebben az esetben érdemes megjegyezni, mert itthon is fontos recept a boros kakas, ami se nem feltétlenül boros, se nem feltétlenül kakas. 

2020.08.08

A mozsár minek van?

A mozsár rendkívül sokoldalú, jól kihasználható konyhai eszköz, ráadásul egyszerűen el lehet mosogatni, és egyáltalán nem fogyaszt se áramot, se gázt, csak a csuklót koptatja. 

2020.08.05

A marhapörkölt nekem

A marhapörkölt nekem olyan étel, amit úgy szeretek a legjobban, ha én készítem el. Én megadom neki, ami jár: türelmet és törődést. És megkapom cserébe én is, ami jár: tökéletes állagot és gazdag ízélményt. Mindazt, amiért az ember húsevő.

2020.08.04

Otthon csináld a fesztivált!

Ezen a nyáron nincsenek fesztiválok, úgyhogy megcsináljuk otthon a maradandót. Mutatjuk, hogyan.

2020.08.03

Kompót, azaz befőtt befőzése télire

Téli estéken sültek és krumplipüré mellé feltálalva otthonos érzést ad egy fűszeres kompót, amit könnyen el lehet tenni házilag is, sőt, csak házilag lehet.

2020.08.03

Milyen borral főzzünk?

Amit örömmel, élvezettel és elégedetten, csak a bor ízéért, magában is meginnánk. 

2020.08.01

Hogyan álljunk neki egy pörköltnek?

Minden, alaposan és lényegretörően a pörköltről.

2020.07.31

Hogyan kell lekvárt befőzni?

A jó lekvár egyértelműen háztartási műfaj, vagy megtanulod elkészíteni, vagy ajándékba kapod, bár utóbbi is elég kockázatos. A korrekt bolti lekvár szinte nem létezik, fölösleges is vele foglalkozni, cserébe elkészítése nem igényel konyhai gyakorlatot. 

2020.07.30

Létfontosságú receptek: coleslaw káposztasaláta

Nagyobb adagban egy kánikulai ebédnek is bőven megteszi a coleslaw, vagy amerikai káposztasaláta, vagy majonézes reszelt káposzta répával és sok fekete borssal. Főzni nem kell, így túl sok tudást és időt sem igényel. 

2020.07.28

Létfontosságú receptek: a vadas

Sorozatunkban azokat a komfortos, és könnyen elkészíthető ételeket soroljuk, amelyekkel egy kezdő háztartás is elboldogul 

2020.07.27

Így kell cukrot karamellizálni

Nem sok dolog van vele, a titok a hőfok és a türelem.

2020.07.26

Meg nem értett fűszerek: a szardella

Könnyen beszerezhető ízfokozó a szardella, csak valahogy nem vagyunk rászokva, nincs az eszünkben.

2020.07.24

Mire használjuk a fosókát, vagy mirabolán szilvát?

Bár nem egy magvaváló fajta, és aromája se sok van, a mirabolán szilva, avagy népszerűbb nevén fosóka fantasztikus befőzőgyümölcs, csak ne úgy tekintsetek rá, mintha gyümölcs lenne, mert édes lekvárnak elég gyenge eresztés. Cserébe a mirabola egy kiváló édes-savanyú zöldség, mint a paradicsom, aminek szintén nem egyértelmű a zöldség, vagy gyümölcs státusza. 

2020.07.23

Létfontosságú receptek: a cézár saláta

Számtalanszor félreértett és rosszul elkészített fogás a Cézár saláta, pedig az eredeti receptet követve különlegesen finom és izgalmas ételt kapunk, érdemes hát megtisztelni. Az alább leközölthöz a lehető legközelebb álló eredetit 100 éve készítette Ceasar Cardini tijuanai éttermében. Ezzel a recepttel cserébe bármilyen helyzetben tudunk tarolni. 

2020.07.22

Az ideális aszalóhelyiség

Egy kicsi lakásban élve is felmerülhet a vágy, vagy a nyakunkba szakadhat egy láda erős paprika, paradicsom, gomba, amelyek feldolgozására nincs kapacitásunk, cserébe kiválóak szárítva is. A szárítás viszont helyigényes és alkalomszerű használatra fölösleges venni egy aszalót, ráadásul azt is hova tesszük. Egy hely marad a vidéken, egyetlen. 

2020.07.21

Létfontosságú receptek: túrós batyu

Sorozatunkban könnyen elkészíthető és fontos, komfortos klasszikus recepteket veszünk sorra, amelyekkel le lehet fedni egy nem túl főzős háztartást is. A túrós táska ezek között is az egyik legegyszerűbb. 

2020.07.20

Hogyan vásároljuk és főzzük a kukoricát?

Jó szezon elején tisztázni, hogyan lehet kiszúrni a finom, tejes kukoricákat a piacon. Nehezen.

2020.07.18

Fantasztikus ízpárok: gomba és kávé

Nem kell megijedni, jó lesz. 

2020.07.16

Létfontosságú receptek: a töltött paprika

Sorozatunkban a könnyen elkészíthető, és a mindennapokhoz feltétlenül szükséges, fontos recepteket vesszük sorra. A második recept a nyár egyik kötelező kelléke: a töltött paprika. 

2020.07.15

Létfontosságú receptek: Jalapeño poppers

Van pár recept, amelyek megőrzésre érdemesek az idők végezetéig, sorozatunk első résztvevője a jalapeno poppers, azaz sajttal töltött csilipaprika. 

2020.07.10

Más népek csodálatos lecsói

Itt a szezon, és a mi szent lecsónkról már írtunk, amit szerintem nem érdemes cifrázni. Aki mégis cifrázná, készítse el mások lecsóját, azoknak is van sportértéke, nem is kicsi. Négy szuper lecsó a nagyvilágból.

2020.07.10

Mi az a szalalkáli?

Az áruházakban a vaníliás cukor és a sütőpor között még mindig megtalálható a szalalkáli, azaz ammónium-bikarbonát, NH4HCO3. Minek van? 

2020.07.09

A vanília megjelenési formái

Vaníliarúd, örlemény, vaníliás cukor, vanília kivonat, aroma és vanilin cukor, melyik micsoda, minek van és jó ez nekünk? 

2020.07.08

Hogyan kell kitölteni a sört?

Égető kérdések nyárára. A legfontosabb a lecsó mellett. Aki a habot szereti, azt csinál, amit akar. Én a sört szeretem. 

2020.07.07

Alap lecsórecept és lecsótartósítás télire

Itt a szezon, egyre olcsóbb a paprika és a paradicsom, lehet tonnaszám enni, és télire eltenni a lecsót. 

2020.07.06

Így kell paradicsomot hámozni

Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó. 

2020.07.06

Vegyétek meg a ronda zöldséget!

Érdemes körülnézni a piacon, a zöldségesnél, vajon rejteget e másnapos zöldségeket, mert lecsónak, befőzni, jó' van az úgy, a szépet meg vigye csak haza az úri közönség.

2020.07.05

Gyümölcsös édességek sütés helyett

Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát. 

2020.07.04

Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Itt a szezon, ilyenkor rendszeresen maradunk egy befőttes üvegnyi kovászos uborka lével, ami aranyat ér. 

2020.07.04

Receptek egy szardíniakonzervre

Egy szál szardíniakonzervből könnyedén lehet kétszemélyes vacsorát készíteni, és az alábbi receptek nagyobb mennyiségben elkészítve alkalmasak vendégvárásra is. 

2020.07.03

Szedd le a pikkelyt!

A legtöbb esetben konyhakész filék bőre is igénytelenül, pikkelyesen van hagyva, ezért ezt kénytelenek vagyunk mi leszedni. Muszáj leszedni, a pikkely nem való ételbe. Nem nehéz munka, cserébe jó koszos, ezért szabadtéren, vagy ha nincs szabadtér, a fürdőkádban érdemes megküzdeni vele, hacsak nem akarunk még jövőre is pikkelyeket találni a konyhaplafonon. Esetleg a videón látható lenejlonozás is segíthet.

2020.07.03

Gerinc kicsontozása és a hús hártyázása

Néha beesik az ajtón egy egész őz-, szarvas-, netán vaddisznógerinc, és pont nincs otthon egy hentes, aki segítene leválasztani a húst a csontról. Nem kell megijedni, a videó segítségével ti is meg tudjátok csinálni, legfeljebb első kicsit rongyos lesz, ami normális. Nem akarok senkit kiábrándítani, de rongyos lesz az ötvenedik is.

2020.06.30

A zsenge cékla mire való?

Megjelentek a nyersen is jól felhasználható, roppanós, édes céklák a piacokon, amelyeket vétek lenne megfőzni.

2020.06.29

Hogyan kell savanyúságot eltenni?

Itt a kánikula, ami részben azt jelenti, hogy megkezdődik a savanyúságok eltevésének ideje. Érik a fürtös uborka és zsenge a cékla, ezekkel lehet kezdeni a sort. Késő őszig tartó sport, így később is be lehet szállni. Azért sport, mert 40 fokban ecetet forralni, meg öntögetni, hát alkalmanként felér egy szigetkörrel.

2020.06.28

Lehullott zöldek felhasználása

Most szép és zsenge zöldeket is kapunk a piacon a zöldségekhez, ha van nyúl, vagy baromfi, örül neki, de egy panelben is lehet helyet találni a karalábé, retek, cékla, paradicsom és egyéb zöldségek szemetének. Például ehetőek.

2020.06.27

A legegyszerűbb alapsaláták

Quinoás-avokádós-mindenes saláta, az megy mindenkinek, aztán az alap uborkára mit is kell önteni? És a paradicsomra? Pláne a káposztára? Ugyanazt. 

2020.06.26

A jó limonádé titkai

Elállt az eső, indul a limonádé-szezon, amit fűszernövények, vagy akár soha fel nem használt, kamrában porosodó alapanyagok segítségével is feljavíthatunk.

2020.06.25

Hogyan vásároljunk jó szardíniakonzervet?

A szardíniakonzervek minősége rendkívül nagy szórást mutat, aki rajongó, és evett már tiszta ízűt, csak azt akarja. Ami jó hír, hogy nem csak a dűlőszelektált és sorszámozott konzervek között vannak megfelelő minőségűek, hanem a hiperek polcain, megfizethető árban is. 

2020.06.24

Alapreceptek mikróra

A mikróval nem csak melegíteni lehet, hanem néhány rendkívül egyszerű és gyors ételt elkészíteni, ezek pedig rendkívül sok variációs lehetőséget kínálnak. Csodát senki se várjon, sütőben sokkal jobb állagot lehet előállítani, de ha nincs rendes sütő, akkor az a jobb állag nem állítható elő. 

2020.06.23

Meg nem értett fűszerek: 1. a levendula

Erős illata és íze miatt könnyű túladagolni a levendulát, és akkor valóban nem lesz több, mint agresszív molyirtó, esetleg vécéillatosító. Ésszel használva pedig kiváló fűszer.

2020.06.21

Hogyan tartósítsuk a levendulát?

Elindult a levendula-szezon, az ilyenkor leszedett virágokat több módszerrel is lehet tartósítani a későbbiekre.

2020.06.20

Egy magyar panel fűszerkertje

Aki rendszeresen főz, hamar szembesül a hazai élelmiszer-üzletek katasztrofális zöldfűszer-kínálatával. Haldokló petrezselyem, megbarnult kapor, egy szál cserepes rozmaring. Egyes fajok szárított formában is értelmezhetőek, de azok is jobbak frissen. Más fajokat pedig a többség úgyse használ, ezért nem sok értelme van megvásárolni. Az alábbiakkal viszont érdemes megpróbálkozni a teraszon/balkonon/ablakban.

2020.06.18

Velős csont felhasználása és tálalása

A levesbe főtt velős csont majdnem olyan vallási kérdés, mint a pacal szeretete, nem szeretete. A pirítósra ütögetésnél tudunk mutatni egy szebb tálalási módot, amivel megtisztelhetjük ezt a csodát. A csontot/csontokat egy tányérba állítjuk, hosszú nyelű kanalat adunk hozzá, majd a klasszikus pirítóssal, egész gerezd fokhagymával, és valami savas zöldséggel, például paradicsommal körítjük.

2020.06.17

Csirkemell filézése

Egy egész baromfi gazdaságos felhasználásakor nélkülözhetetlen tudomány a mellehús szakszerű leválasztása. A szakszerű esetünkben legyen csak annyi, hogy nem rongyosra szaggatva, hanem nagyjából egyben. Pontosabban kettőben. Nem nehéz. 

2020.06.16

Citromhéj tartósítása házilag

A citromhéj fanyar frissesége nélkülözhetetlen számtalan imádott receptünkből, ezért érdemes mindig tartani belőle. Ráadásul a citromhéj gyűjtögetésével a limonádénak felhasznált citromok héját se dobjuk ki. 

2020.06.15

Mi kell a kovászos uborkának?

A kovászos uborkát egyáltalán nem érdekli a kenyér, nélküle is tökéletesen elkészíthető. Cserébe van pár szabály, amit be kell tartani. 

2020.06.14

Vidd haza a maradék sült krumplit!

Egy marék megmaradt, hideg sült krumpli jó a másnap reggeli tortillába, az ebéd mellé a krumplisalátába és az esti felfújtba. 

2020.06.12

Miből jó a rántott hús? 1. csirkecomb filé

A rántott hússal nem viccelünk, ezért sorba vesszük, miből tudjátok a legjobbra, és a legnagyobb biztonsággal elkészíteni. Az egyik legjobb rántanivaló alapanyaghoz meg kell tanulni csirkecombot filézni, ami nem akkora szám, mint amilyen menő kimondani.

2020.06.07

Mire való a megbarnult banán?

Van, aki nem is érti a kérdést, hiszen vagy eleve a barnát veszi meg olcsóbban, vagy a zölddel addig vár, amíg bebarnul. A barna banán olcsón beszerezhető, és kevés ráfordítással extrás süteményekké alakítható alapanyag. Ma nem sütünk. 

2020.06.07

Szívós és szép szobanövények: a kakukkfű

A kakukkfű szívós évelő félcserje, kedves kis lila virágokat hoz tavasszal, és széleskörűen alkalmazható fűszer, sőt, gyógynövény. Cserépben és dézsában is tartható, szára tövénél fás, így akár bonsaiként is tekinthetünk rá és körberakhatjuk extrás sziklákkal, azt úgyis szereti. Teája köptető hatású, a frissen leszedett szálakkal pedig húslevest, zöldséglevest, sütőtököt, sertéspörköltet, gombaételeket, sertéssültet, cukkínit, lencsét, birkát, kecskét fűszerezhetünk, enyhén citrusos, fás íze erős, nem kell belőle sokat használni.

2020.06.05

A jó leves alapszabályai

Mindenki tud jó levest főzni, csak úgy fél tucat szabályt kell betartani hozzá. Az legalább mindegy, hogy lehabozzátok vagy nem. Nem az a lényeg.

2020.06.04

Mire jó a befőttesüveg?

A befőttesüveg-fétisisztákat sokan kinevetik, partnerük megőrül a konyhát elborító tisztára mosott üvegektől, barátaik pedig általában kedvesen gyűjtögetik nekik a számukra értéktelen üvegeket. Pedig igazunk van.

A befőttesüveg légmentesen záródik, nem vesz be és nem enged se ki se be szagokat, kismilliárdszor újrahasznosítható, hőálló, mikrózható, fagyasztható, csinos gyűjteményre lehet szert tenni ingyen, és kultúráltan néz ki. Törékeny és nehéz, ezért csak akkor dobáld, ha azt akarod hogy összetörjön valami. 

 

 

2020.06.04

Kinek van szüksége álló robotgépre?

Kétségtelenül vonzó, és öltözteti a konyhát egy negyedmilliós ipari műremek, azonban nem minden háztartásban van gyakorlati haszna is.

2020.06.04

Hogyan tároljuk a fűszereket?

A fűszerek levegő, fény és hő hatására veszítenek aromáikból, így a nem megfelelő tárolás minőségromláshoz vezet. A cél a levegő, fény és a hő távoltartása. Egyes fűszereket a moly is megtámadja, szerencsére azonban a moly légmentes közegben nem bírja sokáíg, így a precíz tárolással két legyet ütünk egy csapásra.

2020.06.03

A zöldborsó felhasználása

Egész évben elérhető, laktató, édes, igazi szupersztár a zöldborsó, felhasználási alapismereteink mégis kissé beszűkültek. Ennek vége.