Rend

2021.02.26

A Covid óta több a klór az ivóvízben?

Elkezdett terjedni a közösségi médiákban egy első hallásra városi legendának tűnő elmélet, hogy a Covid-19 járvány következtében megemelték a klór mennyiségét az ivóvízben. Megkérdeztük a Fővárosi Vízműveket, hogy változtatják-e a klór mennyiségét az ivóvízben és ha igen, mikor és miért? 

2021.02.21

A pólók hasán keletkező rejtélyes lyukak titka

Ti se értitek miért keletkeznek egyes szeretett pólóitok hasi tájékán apró lyukak? 

2021.02.15

Hogyan tároljam a téli kabátokat és takarókat?

Pár hét, és ha nincs hatalmas gardrób, vagy ágyneműtartós ágy, akkor megint nincs hova tenni azt a több köbméter holmit. Erre mutatunk pár megoldást a pár ezertől a pár százezer forintosig. 

2021.02.15

Mit tilos a szárítógépbe rakni és miért?

A ruhaneműk többsége nem hálálja meg a szárítógépben szárítást, szerencsére a cimkén minden esetben megtaláljuk a szükséges információt, vagy a szárítógép tájékoztatója is segítségünkre lehet.

2021.02.14

Miért lesz kemény a törülköző öblítő nélkül?

Az öblítőellenesek jól ismerik azt az érzést, amikor a szárítóról levett tiszta törülközők, vagy pamutpólók ropogósan kemények, csak nem törődnek vele. Egy tanulmány rámutat mi okozza ezt, és így könnyebb megoldást találni az álproblémára.

 

2021.02.06

Lista otthon kihordott betegség utáni takarításhoz

Azt józan ésszel mindenki összerakja, hogy miután már nincs kutyául, és képes kimászni az ágyból, törölje át a kilincseket és villanykapcsolókat egy fertőtlenítőszeres ronggyal. Aki alapos akar lenni, kövesse az alábbi listát, legfeljebb nevezze előrehozott tavaszi nagytakarításnak, és csapjon hozzá egy ágy alatti porszívózást is. A felsorolt tételek nagy részét fertőző betegségektől függetlenül se árt rendszeresen kimosni, megtisztítani. 

2020.12.27

Így kell a menthetetlen cementlapot felújítani

A cementlap értékes, tartós hidegburkolat, a legtöbb esetben érdemes nekiállni és feltakarítani, de nagyon nem mindegy mivel, mert a durva vegyszereket nem állja!

2020.11.13

Súlyos melók: nagyon koszos fuga kipucolása

Talán csak sütőt rosszabb kipucolni, mint a sötétbarna fugát visszafehéríteni. 

2020.11.12

Hasznos holmik: a cipőkanál

Cipőink egyik legjobb barátja a sűrű, vízzáró ápolószerek mellett a cipőkanál, ne féljetek használni. 

2020.11.10

Mi legyen mindig a hűtőben és a kamrában?

Kezdő háztartásban jogosan felmerül a kérdés: mégis mivel pakoljam tele a hűtőt? Egyrészt sörrel, másrészt segítünk, ahogy abban is, mi az, amit feltétlenül hűtőszekrényben kell tárolni és hány fok is van a hűtőben? 

2020.11.06

Konvektorosok, gázszerelő látott már?

Ma beköszöntött a szezon, a keményebbek is elkezdtek fűteni. Vegyük át a konvektorokat, van-e valamelyikkel bármi teendő. Van. 

2020.11.04

Súlyos melók: agyonkozmált sütő kitakarítása

Van pár munka, amire jobb lenne hívni valakit, mondjon akármekkora összeget, mert nem, én ezt nem akarom. Pedig ki lehet bírni. A rettenetesen koszos sütő kitakarítása az egyik leghálátlanabb feladat, pláne, ha minél kevesebb vegyszert akarunk felhasználni. 

2020.11.02

Súlyos melók: eldugult a mosogató

Nem kell rögtön csőgörényes szakembert hívni, vagy vegyszerezni, valószínűleg pár mozdulattal pár perc alatt saját kezűleg meg tudjuk oldani a problémát.

2020.10.31

Súlyos melók: koszos, foltos lábos letakarítása

Néha sokkal rosszabbul néz ki egy lábos alja/oldala, mint amennyire nagy a baj. A nagyméretű, ezért a mosogatógépeseknek is kézimunkát jelentő lábosok rendberakása nem nagy ügy, és általában brutál vegyszerek nélkül is megoldható művelet. 

2020.10.16

Hogyan kell hatékonyan és kényelmesen költözni?

Nagy háztartást gyorsan, munka mellett nagyjából lehetetlen vidáman megúszni, törekedni azért lehet rá.

2020.10.15

Ha elfér, ezt az 5 dolgot tedd be a mosogatógépbe!

Szóval én sose hagynám másra a mosogatógép bepakolását, mert megnyugtat, hogy milyen szép építményeket tudok benne létrehozni, és milyen valószerűtlenül sok dolgot be tudok rakni. Van azonban, amikor el kellene indítani, de nincs tele. Ilyenkor ezeket szoktam betenni még.

2020.10.07

Hogyan kell tárolni az olajos magokat?

Itt az olajos magok betakarítási ideje, aki nagy mennyiségben vásárol, most tud jó áron betárazni egész évre. Az olajos magok olajtartalmuk miatt nagyon könnyen avasodnak, ezért tárolásukra különösen nagy gondot kell fordítani. 

2020.10.06

Cipőápolási alapismeretek

Itt a nedves, saras idő és a zárt cipők időszaka, és ha hosszú távra vásárolunk, muszáj vigyázni és ápolni a cipőket. 

2020.10.06

Hogyan ne legyél büdös?

Lehet Nyilvánvaló Kapitányozni, attól még olyan sok embernek van kellemetlen szaga, hogy úgy tűnik, mégis érdemes összeszedni pár információt. És nemcsak a testszag, vagy a fokhagymás lángos szaga kellemetlen, hanem a túl sok parfüm is. 

2020.10.05

Hogyan főzzek meg mindent hetente egyszer? Megéri?

A havi egy főzős nap most divatos trendje mese habbal, egyetlen ember havi ételadagját sem lehet egy nap alatt elkészíteni, pláne többét, a vége ezeknek a menüknek az, hogy a köretet csak meg kell főzni minden nap és ötféle ételt eszünk egy hónapig. Maradjunk a valóság talaján, heti egy főzős nap életszerű, fagyasztó se kell hozzá és rengeteget segít a mindennapokban. 

2020.10.02

Ezeket a késeket használom minden nap a konyhámban

Én nem vagyok az a típus, aki 20 kést tartana elöl. Van viszont egy szokásom, amit szerintem kevesen követnek, pedig kéne.

2020.10.01

Hogyan szedjem ki a lábosból a kővé vált karamellt?

Úgy, hogy hozzá se kell nyúlni.

2020.09.30

Hogyan ne vigyünk haza kullancsot?

A szárazságra érzékeny kullancs a nedves meleget kedveli, bár aki jár természetbe - és a Margitsziget, Rákosmente és Városliget is természet!- egész évben figyeljen oda, melyik dombra guggol le. Leginkább ne guggoljon le sehova, hanem haladjon előre határozottan, mert az őszi szezon kellős közepén vagyunk.

2020.09.28

A kávéfőzők királyának karbantartása

Háztartási viszonyok között egyáltalán nem tudom értelmezni a kapszulás és ahhoz hasonló szeméttermelő és aránytalanul drága üzemeltetésű és fenntartású gépecskéket. Azokat sem, amelyek őrölt kávéval mennek. Rengeteg helyet foglalnak és nem főznek jobb kávét, mint a kempingbe is szállítható, elpusztíthatatlan kis Brikkám.  

2020.09.26

Hogyan szedjük össze a kutyaürüléket?

A hazai kutyatulajdonosok fele városban él, a kutya és a beton összeférhetetlensége pedig leginkább a kutyaürülékben és -vizeletben nyilvánul meg. Ezt a problémát a gazda tudja enyhíteni, aki környezettudatos is akar lenni ebben a kérdésben, az alábbi lehetőségekkel próbálkozhat. 

2020.09.21

Mi legyen az üres üvegekkel?

Sose fogom elfelejteni, amikor az Ipoly utcába kihelyezték a szelektív gyűjtőket, volt egy mama, aki mindig reggel hatkor érezte szükségét, hogy beledobálja az üres üvegeket, amelyek életmódjából adódóan nap mint nap újratermelődtek.

2020.09.19

Hogyan úszhatjuk meg a zoknipárosítás nyűgjét?

Minél nagyobb létszámú a háztartás, annál nehezebb dolgunk van, de próbálkozni attól még lehet.

2020.09.18

Öreg, vagy megkeményedett bőr felpuhítása

A bőr örök élet, elég ápolni és gondozni. Ha ez egy ideig elmaradt, a bőr koszos, matt, kemény, de nincs berepedve, elszakadva, jó eséllyel vissza tudjuk puhítani. A módszer akkor is jó, ha ugyan megvigyázott, ám évekre félrerakott és merev, kemény bőrt akarunk meglágyítani. 

2020.09.16

A lisztes ragacs feltakarítása

Kinek ne lenne ismerős a szivacs dörzsis felébe ragadó kenyértészta, vagy a tál szélére kövülő nokedli? A liszt és a víz kiváló ragasztót képeznek, felfőzve ez maga a csiríz, a jól működő és környezetbarát papírragasztó. 

2020.09.09

Hogyan kell kimosni a technikai öltözetet?

Jön a vízlepergető öltözékek, sídzsekik ideje, a lélegző sportcuccok mosása pedig egész évben aktuális kérdés.

2020.09.09

6 dolog, amit ne tarts a konyhapulton és 2, amit igen

A korona miatt többet főzünk, konyhai szokásaink is kicsit változnak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk össze-vissza pakolni a dolgokat, de jobban járunk, ha megfigyeljük saját magunkat és átrendezzük úgy az egészet, hogy jobban szolgáljon minket.

2020.09.08

64 dolog, amit MINDENKI kifelejt a takarításból

Hosszú és meglepő lista következik, talán néhol megbotránkoztató is.

2020.08.29

Réz tárgyak tisztítása, fényesítése

Előfordul, hogy ki akarunk fényesíteni egy rézkilincset, régi veretet, vagy mint a lenti munkadarab esetében, antik lószerszámot. A folyamat munkás, pepecselős, cserébe a rendebehozott tárgy valószínűleg egy örök darab, ami megérdemli és meghálálja a befektetett munkát. 

2020.08.24

Mire jó a szódabikarbóna? Képes bemutató!

Nagy divat a szódabikarbóna, mindenre azért nem jó. Infografikán mutatjuk a bevált használati területeket. 

2020.08.22

Hogyan szedjük le a makacs termék cimkéket?

Befőttes üveg, új tányérok, sőt, cipő talpán is éktelenkedhet olyan ragasztott cimke, amit csak tépkedni lehet, leszedni nem. Mutatjuk hogyan jönnek le ezek a makacs matricák.

2020.08.19

Barátunk a zsír ellen: a nedves törlőkendő

A nedves törlőkendő rendkívül hatékony segítség a tisztításban, bár nem pont ott, amire elsőre gondolnánk. 

2020.08.14

Spagetti feltekerése egy szem villával

A lényeg a spagetti fogyasztásában, hogy ne akarjunk egyszerre túl sokat feltekerni. Elég egy-két szálat egyszerre. Mutatjuk. 

2020.08.13

Hogyan vágjuk ki a cimkét a ruhákból?

Szúr, ronda, kilóg itt is és ott is, a ruhákba varrt száznyelvű leporellókat, sőt, néha a szövött márkacimkéket szeretnénk eltávolítani. Ebbe néha maga a ruha sérül bele, így közvetlenül a tulajdonos is. Mutatjuk mik a lehetőségek a cimke eltávolítására és a ruhadarab épségének megőrzésére. 

2020.08.12

Varratbontás sérülésmentesen

Néha elrontjuk a varratot, vagy fölösleges cimkék vannak a ruhában, esetleg az a pár éve odarakott extra szűkítő már nem szükséges. Akkor bontani kell. Mutatjuk hogyan. 

2020.08.12

Hogyan ne dobjunk ki élelmiszert a szemétbe?

Magyarországon évente kétmillió (2 000 000) tonna élelmiszer kerül a kukába, amit először elosztottam a lakosság számával és vakargattam a fejem, mi baj azzal a 20 dekával, aztán leesett, hogy az a kétmillió, az tonna. 

2020.08.11

Berakhatom az aranyszegélyes örökséget a mikróba?

Nem. És mi a helyzet a többi mindennel? És miért? 

2020.08.11

Mondjuk, hogyan szagtalanítsd az üvegeidet

A szép üvegeket vétek kidobni. Nálam a paradicsomos, csemegeuborkás, babadesszertes és készételes üvegek sem kerülnek a szemétbe, hanem újra használom őket. 

2020.08.10

Hogyan együnk és igyunk kirúzsozva?

Válaszok az élet nagy kérdéseire, Nyilvánvaló Kapitány és Kifordított Kék Harisnya akcióba lépnek. 

2020.08.06

Hogyan kell szépen kitölteni a bort?

A szép, tiszta munka nem magától értetődő, ezért mutatjuk a trükkös mozdulatot. 

2020.08.05

Mivel vágjam le a körmeim?

Ne ollóval. 

2020.07.31

Kutyás lettem, mi legyen a tiszta kocsival?

Aki intenzíven éli a kutyás életet, a jószágot hozza-viszi mindenhova, előbb-utóbb szembesülhet azzal, hogy a kutya egyáltalán nem kompatibilis a tiszta bársonykárpittal, sőt, a legpraktikusabb szövettel sem, és valamit tenni kell, hogy a kutya és a kocsi is megmaradjon. Illetve a nem megfelelő kocsinak lehet, hogy mennie kell. 

2020.07.24

Hova rakjam a maszatos keverőkanalat?

Igen, van célszerszám a problémára, én meg nem szeretem az olyan célszerszámokat, amelyeket többfunkciós tárgyakkal, vagy józan ésszel kiválóan lehet helyettesiteni. 

2020.07.22

Hogyan kötjük meg a túl hosszú övet?

Van, hogy egy kedvenc övünk van, esetleg ugyanazt a klasszikus bőrövet akarjuk viselni nadrághoz és ruhához is. Itt adódik több probléma, hogy egyrészt a finom ruhák bújtatója nem elég erős, nem bírja el a lelógó bőrszíj-többletet, másrészt ha vékonyabb a derék, mint a csípő, keletkezik jó sok  lelógó öv. Jól meg kell kötni hát. Így. 

2020.07.20

Ne dobd el a kávézaccot!

Ha van még kotyogós háztartás, ott bőven termelődik a zacc, aminek kiváló helye van a komposztban. Sajátunkban, vagy máséban. Másra is jó, de túl sokat ne várjunk tőle.

2020.07.17

Így kell kézzel mosni

A finom holmikat, főleg hernyóselymet, csipkéket kézzel kell mosni, mutatjuk ez hogy néz ki. 

2020.07.14

5 dolog, amit ne csinálj ablaktisztítóval

A drogériában kapható ablaktisztítókkal a pincétől a padlásig mindenhol takarítanak a magyarok. Ez a legtöbb esetben nem para. Van viszont pár dolog, amit sose tegyél.

2020.07.14

Így számol pénzt egy úr. És egy nepper.

Én elhiszem, hogy valakinek arra porcosodik, hogy lát egy digitálisan megjelenő összeget, nekem az nem létezik. A kápé létezik, és ha van, ha jön, ha megy, lehet számolgatni. Így csináljátok.

2020.07.11

Mit hogyan kell mosni?

Olvasd el a cimkét, kérdezd meg anyukádat. Ha nincs cimke, és anyu se tudja, vagy rosszul tudja, akkor segítünk. A képlet irtó egyszerű, a mosógépgyártók bonyolítják túl, cserébe amivel gond lehet, az nem kap elég nyilvánosságot. 

2020.07.09

Mire lehet használni a szódabikarbónát?

Összeszedtük, milyen lehetőségek vannak ebben az újrafelfedezett csodaszerben, ami ha nem is jó mindenre, pár dologra igen. A pontos neve a nátrium-hidrogén-karbonát, NaHCO3, jegyezzük meg a rend kedvéért. 

2020.07.08

Hogyan kell kitölteni a sört?

Égető kérdések nyárára. A legfontosabb a lecsó mellett. Aki a habot szereti, azt csinál, amit akar. Én a sört szeretem. 

2020.07.08

Hogyan kell kiciccenteni sört körömlakkal?

Illetve mindent, ami dobozos, csak nekem pont a sör jutott az eszembe. 

2020.07.02

Hogyan kell inget hajtogatni?

Így hajtogatja egy profi az ingeket, és így hajtogathatjuk mi is az ingeket és blúzokat, ha be kell pakolni a bőröndbe. 

2020.07.02

Hogyan kell inget vasalni?

Profi segítséggel mutatjuk meg, hogyan kell ezt jól csinálni. 

2020.06.05

A legolcsóbb hatékony tisztítószer: az ecet

A 20%-os ecet, bár alkalmas savanyúság készítésére, van, amire alkalmasabb. Takarítani. Filléres, előállítása és utóélete környezetkímélő, és mivel egy átlagos háztartásban nem szükséges az intenzív osztály szintű fertőtlenítés, nincs olyan szempont, amiben ne verné a klóros termékeket.

2020.06.04

Mire jó a befőttesüveg?

A befőttesüveg-fétisisztákat sokan kinevetik, partnerük megőrül a konyhát elborító tisztára mosott üvegektől, barátaik pedig általában kedvesen gyűjtögetik nekik a számukra értéktelen üvegeket. Pedig igazunk van.

A befőttesüveg légmentesen záródik, nem vesz be és nem enged se ki se be szagokat, kismilliárdszor újrahasznosítható, hőálló, mikrózható, fagyasztható, csinos gyűjteményre lehet szert tenni ingyen, és kultúráltan néz ki. Törékeny és nehéz, ezért csak akkor dobáld, ha azt akarod hogy összetörjön valami. 

 

 

2020.06.04

Hogyan tároljuk a fűszereket?

A fűszerek levegő, fény és hő hatására veszítenek aromáikból, így a nem megfelelő tárolás minőségromláshoz vezet. A cél a levegő, fény és a hő távoltartása. Egyes fűszereket a moly is megtámadja, szerencsére azonban a moly légmentes közegben nem bírja sokáíg, így a precíz tárolással két legyet ütünk egy csapásra.

2020.06.03

Hatékony bevásárlólista készítése

Le az impulzusvásárlással, elő a tervezett heti menüvel, mert olcsóbb és időtakarékosabb!