Rend

2020.09.19

Hogyan úszhatjuk meg a zoknipárosítás nyűgjét?

Minél nagyobb létszámú a háztartás, annál nehezebb dolgunk van, de próbálkozni attól még lehet.

2020.09.18

Öreg, vagy megkeményedett bőr felpuhítása

A bőr örök élet, elég ápolni és gondozni. Ha ez egy ideig elmaradt, a bőr koszos, matt, kemény, de nincs berepedve, elszakadva, jó eséllyel vissza tudjuk puhítani. A módszer akkor is jó, ha ugyan megvigyázott, ám évekre félrerakott és merev, kemény bőrt akarunk meglágyítani. 

2020.09.16

A lisztes ragacs feltakarítása

Kinek ne lenne ismerős a szivacs dörzsis felébe ragadó kenyértészta, vagy a tál szélére kövülő nokedli? A liszt és a víz kiváló ragasztót képeznek, felfőzve ez maga a csiríz, a jól működő és környezetbarát papírragasztó. 

2020.09.09

Hogyan kell kimosni a technikai öltözetet?

Jön a vízlepergető öltözékek, sídzsekik ideje, a lélegző sportcuccok mosása pedig egész évben aktuális kérdés.

2020.09.09

6 dolog, amit ne tarts a konyhapulton és 2, amit igen

A korona miatt többet főzünk, konyhai szokásaink is kicsit változnak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk össze-vissza pakolni a dolgokat, de jobban járunk, ha megfigyeljük saját magunkat és átrendezzük úgy az egészet, hogy jobban szolgáljon minket.

2020.09.08

64 dolog, amit MINDENKI kifelejt a takarításból

Hosszú és meglepő lista következik, talán néhol megbotránkoztató is.

2020.08.29

Réz tárgyak tisztítása, fényesítése

Előfordul, hogy ki akarunk fényesíteni egy rézkilincset, régi veretet, vagy mint a lenti munkadarab esetében, antik lószerszámot. A folyamat munkás, pepecselős, cserébe a rendebehozott tárgy valószínűleg egy örök darab, ami megérdemli és meghálálja a befektetett munkát. 

2020.08.24

Mire jó a szódabikarbóna? Képes bemutató!

Nagy divat a szódabikarbóna, mindenre azért nem jó. Infografikán mutatjuk a bevált használati területeket. 

2020.08.22

Hogyan szedjük le a makacs termék cimkéket?

Befőttes üveg, új tányérok, sőt, cipő talpán is éktelenkedhet olyan ragasztott cimke, amit csak tépkedni lehet, leszedni nem. Mutatjuk hogyan jönnek le ezek a makacs matricák.

2020.08.19

Barátunk a zsír ellen: a nedves törlőkendő

A nedves törlőkendő rendkívül hatékony segítség a tisztításban, bár nem pont ott, amire elsőre gondolnánk. 

2020.08.14

Spagetti feltekerése egy szem villával

A lényeg a spagetti fogyasztásában, hogy ne akarjunk egyszerre túl sokat feltekerni. Elég egy-két szálat egyszerre. Mutatjuk. 

2020.08.13

Hogyan vágjuk ki a cimkét a ruhákból?

Szúr, ronda, kilóg itt is és ott is, a ruhákba varrt száznyelvű leporellókat, sőt, néha a szövött márkacimkéket szeretnénk eltávolítani. Ebbe néha maga a ruha sérül bele, így közvetlenül a tulajdonos is. Mutatjuk mik a lehetőségek a cimke eltávolítására és a ruhadarab épségének megőrzésére. 

2020.08.12

Varratbontás sérülésmentesen

Néha elrontjuk a varratot, vagy fölösleges cimkék vannak a ruhában, esetleg az a pár éve odarakott extra szűkítő már nem szükséges. Akkor bontani kell. Mutatjuk hogyan. 

2020.08.12

Hogyan ne dobjunk ki élelmiszert a szemétbe?

Magyarországon évente kétmillió (2 000 000) tonna élelmiszer kerül a kukába, amit először elosztottam a lakosság számával és vakargattam a fejem, mi baj azzal a 20 dekával, aztán leesett, hogy az a kétmillió, az tonna. 

2020.08.11

Berakhatom az aranyszegélyes örökséget a mikróba?

Nem. És mi a helyzet a többi mindennel? És miért? 

2020.08.11

Mondjuk, hogyan szagtalanítsd az üvegeidet

A szép üvegeket vétek kidobni. Nálam a paradicsomos, csemegeuborkás, babadesszertes és készételes üvegek sem kerülnek a szemétbe, hanem újra használom őket. 

2020.08.10

Hogyan együnk és igyunk kirúzsozva?

Válaszok az élet nagy kérdéseire, Nyilvánvaló Kapitány és Kifordított Kék Harisnya akcióba lépnek. 

2020.08.06

Hogyan kell szépen kitölteni a bort?

A szép, tiszta munka nem magától értetődő, ezért mutatjuk a trükkös mozdulatot. 

2020.08.05

Mivel vágjam le a körmeim?

Ne ollóval. 

2020.07.31

Kutyás lettem, mi legyen a tiszta kocsival?

Aki intenzíven éli a kutyás életet, a jószágot hozza-viszi mindenhova, előbb-utóbb szembesülhet azzal, hogy a kutya egyáltalán nem kompatibilis a tiszta bársonykárpittal, sőt, a legpraktikusabb szövettel sem, és valamit tenni kell, hogy a kutya és a kocsi is megmaradjon. Illetve a nem megfelelő kocsinak lehet, hogy mennie kell. 

2020.07.24

Hova rakjam a maszatos keverőkanalat?

Igen, van célszerszám a problémára, én meg nem szeretem az olyan célszerszámokat, amelyeket többfunkciós tárgyakkal, vagy józan ésszel kiválóan lehet helyettesiteni. 

2020.07.22

Hogyan kötjük meg a túl hosszú övet?

Van, hogy egy kedvenc övünk van, esetleg ugyanazt a klasszikus bőrövet akarjuk viselni nadrághoz és ruhához is. Itt adódik több probléma, hogy egyrészt a finom ruhák bújtatója nem elég erős, nem bírja el a lelógó bőrszíj-többletet, másrészt ha vékonyabb a derék, mint a csípő, keletkezik jó sok  lelógó öv. Jól meg kell kötni hát. Így. 

2020.07.20

Ne dobd el a kávézaccot!

Ha van még kotyogós háztartás, ott bőven termelődik a zacc, aminek kiváló helye van a komposztban. Sajátunkban, vagy máséban. Másra is jó, de túl sokat ne várjunk tőle.

2020.07.17

Így kell kézzel mosni

A finom holmikat, főleg hernyóselymet, csipkéket kézzel kell mosni, mutatjuk ez hogy néz ki. 

2020.07.14

5 dolog, amit ne csinálj ablaktisztítóval

A drogériában kapható ablaktisztítókkal a pincétől a padlásig mindenhol takarítanak a magyarok. Ez a legtöbb esetben nem para. Van viszont pár dolog, amit sose tegyél.

2020.07.14

Így számol pénzt egy úr. És egy nepper.

Én elhiszem, hogy valakinek arra porcosodik, hogy lát egy digitálisan megjelenő összeget, nekem az nem létezik. A kápé létezik, és ha van, ha jön, ha megy, lehet számolgatni. Így csináljátok.

2020.07.11

Mit hogyan kell mosni?

Olvasd el a cimkét, kérdezd meg anyukádat. Ha nincs cimke, és anyu se tudja, vagy rosszul tudja, akkor segítünk. A képlet irtó egyszerű, a mosógépgyártók bonyolítják túl, cserébe amivel gond lehet, az nem kap elég nyilvánosságot. 

2020.07.09

Mire lehet használni a szódabikarbónát?

Összeszedtük, milyen lehetőségek vannak ebben az újrafelfedezett csodaszerben, ami ha nem is jó mindenre, pár dologra igen. A pontos neve a nátrium-hidrogén-karbonát, NaHCO3, jegyezzük meg a rend kedvéért. 

2020.07.08

Hogyan kell kitölteni a sört?

Égető kérdések nyárára. A legfontosabb a lecsó mellett. Aki a habot szereti, azt csinál, amit akar. Én a sört szeretem. 

2020.07.08

Hogyan kell kiciccenteni sört körömlakkal?

Illetve mindent, ami dobozos, csak nekem pont a sör jutott az eszembe. 

2020.07.02

Hogyan kell inget hajtogatni?

Így hajtogatja egy profi az ingeket, és így hajtogathatjuk mi is az ingeket és blúzokat, ha be kell pakolni a bőröndbe. 

2020.07.02

Hogyan kell inget vasalni?

Profi segítséggel mutatjuk meg, hogyan kell ezt jól csinálni. 

2020.06.05

A legolcsóbb hatékony tisztítószer: az ecet

A 20%-os ecet, bár alkalmas savanyúság készítésére, van, amire alkalmasabb. Takarítani. Filléres, előállítása és utóélete környezetkímélő, és mivel egy átlagos háztartásban nem szükséges az intenzív osztály szintű fertőtlenítés, nincs olyan szempont, amiben ne verné a klóros termékeket.

2020.06.04

Mire jó a befőttesüveg?

A befőttesüveg-fétisisztákat sokan kinevetik, partnerük megőrül a konyhát elborító tisztára mosott üvegektől, barátaik pedig általában kedvesen gyűjtögetik nekik a számukra értéktelen üvegeket. Pedig igazunk van.

A befőttesüveg légmentesen záródik, nem vesz be és nem enged se ki se be szagokat, kismilliárdszor újrahasznosítható, hőálló, mikrózható, fagyasztható, csinos gyűjteményre lehet szert tenni ingyen, és kultúráltan néz ki. Törékeny és nehéz, ezért csak akkor dobáld, ha azt akarod hogy összetörjön valami. 

 

 

2020.06.04

Hogyan tároljuk a fűszereket?

A fűszerek levegő, fény és hő hatására veszítenek aromáikból, így a nem megfelelő tárolás minőségromláshoz vezet. A cél a levegő, fény és a hő távoltartása. Egyes fűszereket a moly is megtámadja, szerencsére azonban a moly légmentes közegben nem bírja sokáíg, így a precíz tárolással két legyet ütünk egy csapásra.

2020.06.03

Hatékony bevásárlólista készítése

Le az impulzusvásárlással, elő a tervezett heti menüvel, mert olcsóbb és időtakarékosabb!