Állat & Növény

2022.03.11

A világ egyik legértékesebb lova kijutott Ukrajnából

Mindent elárasztanak a gazdáik ölében Ukrajnát elhagyó kutyák és cicák, miközben egy élő legendáért és rendkívüli tenyészértékű lóért eddig izgult a lovasvilág. A The Horse Magazine értesülései szerint az ukrán tulajdonban lévő Cornet Obolensky egy utódjával együtt tegnap lépték át a lengyel határt.

2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

2022.01.01

Ennél nem találsz jobb búvóhelyet a kígyódnak

Az állatkereskedések komikus áron kínálnak gagyi kinézetű hüllőkuckókat, ezért kimentünk a természetbe saját kezűleg megoldani a problémát. 

2022.01.01

Tudtad, hogy a kígyók jó fejek is tudnak lenni?

Még az aranyhaltól egészen a lovakig eljutó állattartónak is kimaradhat a hüllő lépcsőfok. Csendben, és meghatódva elnézi a szalmabálák közül lassan a napra vonuló, kapitális, farkavesztett gyíkot, aztán marad a szőrös jószágoknál. Pedig a kígyó meglepően izgalmas lény. 

2021.12.30

Jön a petárdaszezon, vigyázzatok a kisállatokra!

Minden évben elmondjuk, mások is elmondják, mégis kiemelt időszak a január eleje az állatvédők és a jóérzésű emberek életében, mert még mindig nem megy át mindenkinek, a kutyák egy része kiborul a petárdáktól. 

2021.12.13

Kint hagytál egy fagyra érzékeny növényt? Ajaj

Mással is előfordult már, mutatjuk, mit próbálj ki, mielőtt kidobod.

2021.11.17

Tudtad micsoda fantasztikus kaméleonok vannak?

A kaméleonok rendkívül színes és izgalmas állatfajok, íme a legextrásabb kivitelek, van, akinek még magyar neve sincs. 

2021.11.04

Vicces szájbarágó kakáló macskákról és terhes nőkről

Nem kell rögtön elpaterolni a macskát, amikor jön a gyerek, érdemes előtte megkérdezni egy állatorvost. 

2021.11.02

Méghogy a csirke nem okos

Imádom, ahogy a kis vörös tyúkocska levágja mi a feladat. Úgy tűnik, ha tyúkot akartok tanítani, a pozitív megerősítés a megfelelő módszer.

2021.10.27

A te szobamacskád mibe piszkít?

A szomszéd veteményesét ürülékükkel mérgező macskák felelőtlen gazdáit most ugorjuk át, ott súlyosabb gondok vannak. Sajnos a benti macskák is brutális környezeti terhelést jelentenek, nem csak az icipicire kiszerelt eledeleik csomagolása, hanem a túlkomplikált alomhasználat miatt is. Pedig a macska nem feltétlenül igényli a bonyodalmakat, teszteltük. 

2021.10.10

Állatvédelemre szerinted mennyi jut?

Nem tudjuk, pontosan mennyibe került az Egy a természettel szlogennel csúfolt taxidermia-pornó, de vegyük az óvatos 50 milliárdot. Most pedig megmutatjuk, hogy mennyi pénzbe kerülne, ha tényleg olyan programokra menne el pénz, amelyek megfelelnek ennek a hangzatos jelmondatnak.

2021.10.09

Megfeketedett a dióburok? Így menthető a termés

A nyolcvanas években behurcolt dióburok-fúrólégy a diófa-tulajdonosok többségének ismerős lehet. Aki nem védekezett időben, megfeketedett és lehullott terméssel szembesül, de időben lépve valamennyi termést meg lehet menteni. 

2021.10.04

Hagyd csak békén az avart!

Az avar számtalan állatnak nyújt téli menedéket, a te kertedben is. 

2021.10.04

Mi a csirke kedvence?

Smaug nagy kedvence, még a meztelen csigánál is jobban szereti: a túró. Így imádja.:

2021.09.30

Ennél menőbb sertésreklámot még nem láttál

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének tenyészkan-hirdetése egészen kiváló. A habos szájjal, lassítva vonuló főnök imádnivaló szupersztár. 

2021.09.27

Nem fog beérni a paprikád? Mutatjuk a megoldást!

Nagyon későn ültettem ki a jalapeno bébiket, sokáig csak kornyadoztak, nyár vége lett, mire elkezdett virágzani és teremni. Szerencsére van megoldás, mert a paprika egy évelő cserje, csak mivel ezen az éghajlaton elfagy, segíteni kell neki. 

2021.09.23

Mindenki nyugodjon le, az EU nem tiltja be a levendulát!

Én még emlékszem a mákos gubán parázgatásra az Európai Unióhoz csatlakozás környékén, abból nem lett semmi, nyilván. Az egyes sajtótermékeken végigsöprő BetILtjA az EU A leVnedULát hír egy francia eredetű álhírre épülő marhaság, úgyhogy tisztába tesszük, mielőtt az ultrák elindulnak a francia levendulamezőkre nyújtogatni. 

2021.09.18

A Nébih segít TV paprikát választani

Vége lassan szezonnak, ezzel lezárult a Nébih tölteni való paprikafajtákat elemző kísérlete is. A végeredmény hasznos lehet a következő vetőmagválasztásnál.

2021.09.17

Gondoltál már szárazságtűrő dísznövényekre?

Az idei nyár is megmutatta, aki díszkertet épít, a vízfelhasználás érdekében jobban jár, ha szárazságtűrő fajokban gondolkodik. 

2021.09.07

Mi bajom a császárfával?

Új sorozatunkban teljes képet szeretnénk mutatni népszerű termékekről, mert nem minden arany, ami császárfa.

2021.09.06

A tyúk háziállatnak jobb, mint pörköltnek

Smaug, az elviselhetetlenül aranyos ölbetyúk. Vagy kakas, egyelőre fene tudja.

2021.08.31

Mutatjuk a tuti vakondüző módszert!

Akinek felássa a területet, tönkreteszi a növényeket, eléggé tudja utálni ezt az amúgy védett állatkát. Van ellene egy kiváló és környezet-, és vakondbarát módszer.

2021.08.27

Van magyar házityúk?

Az ovisok is fújják a magyar vizslát, pulit, pumit és társaikat, de mi a helyzet a tyúkokkal? 

2021.08.27

Két extra baromfi, az ayam cemani és a svart hona

Baromfi napokat tartunk, de nem gasztronómiai megközelítésben, hanem csodáljuk ezeket a csodás lényeket. A magyar tyúkokról és az egyik legkülönlegesebb fajtáról külön is említést teszünk

2021.08.26

Tudtad, mi az a kotlófing?

Kedvenc baromfitenyésztőm, Nógrádi Tímea (ex) tudományos újságíró fantasztikus ismeretekkel gazdagít és szórakoztat minket az oldalán, és egyik nap felhívta a figyelmem egy érdekes jelenségre.

2021.08.26

Nézegessünk gyönyörű kakasokat!

Baromfi napokat tartunk, nem gasztronómiai megközelítésben. Nagyon nem.

2021.08.25

Kutyák, macskák és szőnyegek, mi a megoldás?

Az attól függ, mennyi időd van, milyen az idegrendszered és tisztaságmániás vagy e? 

2021.08.23

Mutatjuk mi van a szívecskealakú kaptár mögött

Úgy öt éve kering a neten a szívecskés kaptár, ami lazóta megy minden, tudományos magyarázatokhoz ragaszkodó szemlélő agyára. Hát persze hogy nyilván nem a méhecskék és a jóistenke csinálta ilyenre. Mutatjuk, ki és hogyan. 

2021.08.21

Működik a tejes permet kártevők ellen?

Így szezon végére csak bekaptam pár poloskát, szerencsére még az első példányokat kiszúrtam, így kézzel szedegetéssel tudom őket kontrollálni, a közszájon forgó tejes permet nem igazán működik kifejlett rovarok ellen. Másra való.

2021.08.19

Az év rovara minden amatőr szerelme is egyben

2021 rovara a Magyar Rovartani társaság szavazásán a kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) lett, ezért egy mutatunk pár csodát, mert a szenderekre minden amatőr természetbúvár rá van kattanva, többségük előbb választ kedvenc szederfajt, mint hogy megtanulna írni, vagy olvasni. A szenderek legalább olyan menők, mint a dinoszauruszok, ráadásul köztünk élnek. Nálam a fagyal és a halálfejes vezetik a listát, és persze az oleander, halálfejessel már találkoztam személyesen. 

2021.08.18

Miért menő a biokert?

Sikerült kihúzni a szezont vegyszerek nélkül, egy doboz káliszappanos lemosást kellett bevetni a tetvek ellen tavasszal, a kert azóta elpötyög csalánlével, tejes permetekkel és néhány profi ragadozóval. 

2021.08.17

Fantasztikus és létező kimérák

A kimérák jól leegyszerűsítve egynél több génkészletből felépülő élőlények. Természetes úton és mesterségesen - pl. csontvelő transzplantáció-is létrejöhetnek. Külső szemlélő számára nem mindig látványosak, ahogy egyes mintázatok sem feltétlenül jelentik azt, hogy viselőjük kiméra, ezt genetikai vizsgálattal lehet biztosan eldönteni. 

2021.08.07

Kakas vagy tyúk?

Smaug növekszik és megy a tippelés, kakas, vagy tyúk lesz. A szakbizottság lekakasozta, mert olyan "hegyes" és elég erőszakos, feni a csőrét a betonon, csíp, rúg, harap, ha érdekellentét van, amúgy persze irtó aranyos, jön, simizni lehet, kézben alszik, aranyos kis lényecske. Tollgombócnak már nem tollgombóc, elég szögletes, kemény kis kamasz lett. Szavazzatok! A képen 3 hetes lehet, mivel talált csibe, pontos kora nem ismert.

2021.08.03

Lelegelték a kertet a bogarak? Ne add fel!

Néha úgy tűnik, valami átkozott lény jóvátehetetlen károkat okozott a kertben, de nem kell rögtön lemondani a károsult növénykékről.

2021.08.03

Balkonkertészek, figyeljetek a Purple Queen babra!

Mostanára látszik, hogy az agyagos sitthalmon alapított konyhakertem mely fajokat és fajtákat képes boldoggá tenni. Egyik kedvencem ez a bab lett, még éppen szüretelem, de a növekvő és virágzó növény is élmény formájával, színeivel.

2021.07.31

A fügébe belepusztul egy darázs és azt esszük meg?

Fél füllel ismertem egyes fügék és darazsak közös dolgát, és az is megvolt a másik fülemmel, hogy a füge ezért nem vegán, ami persze nem az igazság, hanem egy hangzatos féligazság, ezért mutatjuk mi is történik valójában. 

2021.07.19

Milyen fajta Smaug?

Jövőre akartunk csirkéket, erre ez a kis lény ott volt a kanapé alatt.

2021.07.06

Ismerd fel a poloskát minden formájában!

A növényi nedveket szívogató poloskafajok nem a konyhakertész kedvenc állatai, bár az imágót mindannyian felismerjük, de a lárva is növényi nedveket szívogat, ezért érdemes megtanulni a tojás és a lárva megjelenését is, hogy időben tudjunk lépni. 

2021.06.24

Elutazol? Mutatjuk, mi legyen a szobanövényekkel!

Egy hét is sok lehet a szobanövények többségének locsolás nélkül, ezért mutatunk pár trükköt ami segíthet nekik túlélni, ha csak a hétvégére utaztok el a kánikulában, akkor is érdemes előkészíteni a növényeket ebben a melegben az egyedüllétre. A trükkök legfeljebb 1-2 hétig adnak haladékot, annál több idő távollét esetén jobb, ha a növények gondos kezekbe kerülnek, vagy a gondos kezek kapnak egy kulcsot. A szárazságtűrő, vagy azt kifejezetten igénylő növényekkel könnyebb, ott 1-2 hét magány nem jelent problémát.

2021.06.23

A bodza, ami most virágzik, mérgező, meg a másik is az

A bodzavirág szezonja véget ért, attól még virágzik bodza az út szélén, de az maradjon is ott, mert büdös. A közhiedelemmel ellentétben mindkét bodzafaj mérgező, és a lassan, nyár végére beérő bogyókkal ésszel kell bánni. 

2021.06.21

Támad a toklász, legyetek résen!

Érik az egérárpa, kezdődik a nyűg, mutatjuk mire figyelj. 

2021.06.17

Nem minden gyom ellenség a konyhakertben

Szeretett kis növényeink táplált és locsolt talaja vonzza a náluk sokkal szívósabb gyomnövényeket, amelyek közül néhánynak nagyon tudok örülni. Nem a tarackbúza az. 

2021.06.14

Poloska a konyhakertben, mit tegyek?

A panelban ártalmatlan, a konyhakertben pestis.

2021.06.08

Nem költési időszakban kéne fát és bokrot vágni

Javában tart a költési szezon, meg itt a jó idő, ilyenkor még véletlen nekiáll a kerttulajdonos susnyást irtani.

2021.06.07

Mutatjuk, a levéltetű volt előbb, vagy a hangya?

Nem esti mese lesz, hanem egy népszerű, ám a probléma megoldását megakadályozó tévhitet igyekszünk szétoszlatni. 

2021.06.07

Itt a gidaszezon, mutatjuk mit csinálj!

Szakemberek segítségével foglaltuk össze mi van, ha a iszonyú aranyos kis pettyes Bambiba, vagy Vukba botlasz. 

2021.06.06

Mutatjuk mit kell tenni az elárvult fiókával!

Az első generáció már kirepült, jön a második, nyáron megszaporodnak a fiókatalálási esetek, ezért mutatjuk, mit ajánl a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ilyen esetre.

2021.05.27

Tíz rajzfilmbe illő kutya

Ma vicces napot tartunk, úgyhogy a macska után kutyák, puli, meg hát griffonok. Kicsit lazuljunk, aztán robot. 

2021.05.27

Betonozol? Ettől megőrülsz!

Ma vicces napot tartunk, úgyhogy macska, délután meg kutya. Ezzel a kis etűddel elsősorban aktívan építkező kollégáknak szeretnénk egy kis szórakozást nyújtani. Örülj, hogy nem nálad.

2021.05.12

Miért ne locsolj forróságban?

Az ok teljesen más, mint ami a köztudatban él.

2021.05.10

Jön a vaddohány, ne engedd!

A vaddohány (selyemfű, selyemkóró, Asclepias syriaca) hajtásai elkezdték feltörni a földem. Aki szintén így járt, és sokan vagyunk, ne hagyja magát.

2021.05.08

A lovak lefekszenek, ugye?

Rendszeresen megesik, főleg tavasszal-nyáron, hogy a lótulajdonost jószándékú közlekedők riasztják, fekszik a gebe a legelőn, rosszul van! Vagy egyenesen meghalt? Valószínűleg nem halt meg, és nincs rosszul.

2021.04.30

A nagy bolhanyakörv-hekkelés

Amikor két kisméretű kutyánk lett, rögtön lelkesen megvettem nekik a fejenkét egy darab, kisméretű kutyákra való bolhanyakörvet jó sok pénzért, egészen addig, amíg nem jöttem rá, hogy a nagyobbik méret elég a kettőre.

2021.04.17

Kutyások, mutatjuk hogyan működik a ló!

A héten egy felelőtlen kutyatulajdonos póráz nélkül sétáltatott kutyái megtámadtak lovasokat, az egyik lovat a kutyák a Balatoni útra üldözték, ahol egy autó elütötte. A ló elpusztult, a lovas megsérült. Az ilyen esetek megelőzésére felvázoljuk, hogy neked se éri meg lóra, lovasra kutyát engedni.

2021.04.15

10 alaptanács kezdő konyhakertészeknek

Itt szezon, lépésről-lépésre építjük a konyhakertet és foglalkozunk a közben kapott tanácsokkal, megoldjuk a problémákat. Profiktól és öreg rókáktól az alábbi tanácsokat szedtem össze még a télen, a terület megtisztításakor. 

2021.04.10

Miért más az érett marhatrágya mint a friss cicakaka?

Konyhakert sorozatba kezdtünk, egyelőre a talajelőkészítéssel foglalkozunk. 

2021.04.09

Hova tegyem a konyhakertet?

A következő hetekben biztonságosan el lehet vetni a szabadföldi konyhakertet, előtte nem árt kizárni a reménytelen területeket és egy kicsit feljavítani a talajt. Konyhakerti sorozatunk első része, reményeink szerint utolsó sose lesz, mert vettem pár mángoldmagot is, elvileg télen is terem.

2021.03.17

Mutatjuk a kádbarát kutyafürdetést!

Amióta a benti kutyáink rájöttek, hogy már kinti és benti kutyák is, keletkezett egy kis probléma, a fenti képen elég jól látszik. 

2021.02.04

Kutyamanikűr otthon

Akinek több, esetleg a babrálást rosszul tűrő kutyája van, előbb-utóbb beletanul az egészségügyi alapműveletekbe, és ilyen alapművelet a karomkurtítás is. Kicsit tökösebb gazdik nyugodtan végezzék el, pláne egy átlátszó karmú kutyán biztosan nem lehet elrontani.

2021.01.30

Tényleg lehet pata és toll a kutyaeledelben?

Aki előszeretettel olvas állateledel-cimkéket, tudja, azok még a legolcsóbb virsliknél és gyúrós poroknál is gyanúsabban elnevezett összetevőkből állnak. Értem én, hogy dehidratált csirkefehérje, de miből van? És tényleg lehet benne toll???

2021.01.19

Gilisztatea készítése

Mivel tavasszal indul a nagy konyhakert-projekt, időszerű kinevelni a tápoldat-gyáros kis terráriumomat. Így készül a gilisztafarm és terméke, a gilisztatea.

2021.01.19

Otthonka az otthonkában: gilisztavillánk első lakója

Építettem egy gilisztavillát szemétfeldolgozási és tápoldat-készítési céllal. Ő az első lakó. 

2020.12.24

Karácsonyi kardió: hogyan ás egy profi?

Papika (15) és Danika (11) segítségével mutatjuk mire is valók a terrierek. 

2020.10.09

Dizájner gyom a lakásban: nádat a vázába!

Virágzik a nád, színesnek nem színes, cserébe dekoratív, méretes, és könnyen, ingyen beszerezhető lakásdísz.

2020.09.30

Hogyan ne vigyünk haza kullancsot?

A szárazságra érzékeny kullancs a nedves meleget kedveli, bár aki jár természetbe - és a Margitsziget, Rákosmente és Városliget is természet!- egész évben figyeljen oda, melyik dombra guggol le. Leginkább ne guggoljon le sehova, hanem haladjon előre határozottan, mert az őszi szezon kellős közepén vagyunk.

2020.09.30

Csicsókát a vázába!

Úton-útfélen magasodik kivadulva a csicsóka, hát kipróbáltam mit bír vágott virágként, otthon, vázában. Sokat.

2020.09.26

Hogyan szedjük össze a kutyaürüléket?

A hazai kutyatulajdonosok fele városban él, a kutya és a beton összeférhetetlensége pedig leginkább a kutyaürülékben és -vizeletben nyilvánul meg. Ezt a problémát a gazda tudja enyhíteni, aki környezettudatos is akar lenni ebben a kérdésben, az alábbi lehetőségekkel próbálkozhat. 

2020.09.23

Természetes dekornövény művirág helyett, ingyen!

A sötét helyiségek, és a növénygondozással egyáltalán nem bajlódó házigazdák is vágyhatnak egy kis organikus kesze-kuszaságra az otthonukban. 

2020.09.15

Megharapott egy kutya, cica, sárkány, mi a teendő?

A legnagyobb szakértelemmel és óvatossággal is előfordul, hogy ott állunk vérző kézzel, vagy lábbal és egy állattal, aminek bottal üthetjük a nyomát. Vagy éppen jól ismerjük az állatot. Mi a teendő? 

2020.09.14

Szívós és szép szobanövények: a vitorlavirág

A legkevésbé szakértő gondozás ellenére is képes gyarapodni és tavasszal-nyáron virágokat hozni a vitorlavirág, a tehetségetelen szobakertész egyik legjobb barátja. 

2020.09.11

A hazai rétek hazavihetetlen őszi csodája

Itt a kirándulóidő és a kikericsek ideje! Az ősszel virágzó kikerics fajok a kora őszi rétek csodái, felbukkanásuk üdítő szépség a múló természetben. A kikericsek különösen szép virágok, és jobb őket békén hagyni.

2020.09.07

Mi történik, ha lesz egy lovad?

Bár nem tartjuk a lakásban, és a hivatalos besorolás szerint haszonállat, a ló számtalan ember társa, így az otthonkájuk része, pláne, ha otthon tartják. És egy ló mellett nem lehet csak úgy elmenni. 

2020.09.06

Kell az a sok játék a kutyáknak?

Nem. Cikk vége. Ha mégis muszáj, elég egy jó. 

2020.09.05

Mivel fürdessük a kutyát?

Egyáltalán minek is fürdetni őket? 

2020.09.02

Miben változik egy társkutyás élete?

A karnyújtásnyira élő, lakásunkba bejáró, bent alvó kutya nem hagyja érintetlenül az életet, pláne, ha a szoros kapcsolat ellenére jól csinálod, és a kutyád nem emberként éli életét, hanem megkapja a kutyának járó életmódot. Biztos vannak olyan kutyafajták, amelyek már-már fikuszként funkcionálnak, itt most nem róluk lesz szó, ahogy egy kinti őrkutya sokkal kevésbé avatkozik be életünkbe, egy komoly munkakutya pedig más területeket is befolyásol mint az alábbiak.

2020.08.03

Pink csoda a mezőről a vázába: sziki cickafark

A sziki cickafark, pláne friss virágai rendkívül szép, élénk pinkben pompáznak, a növény pedig könnyen fellelhető. 

2020.08.02

Fantasztikus gyomok a lakásban: mezei iringó

Országszerte közönséges, mindenhol előfordul, szúróssága miatt a jószág nem eszi meg, ezért legelőkön zavaró növény a mezei iringó, vagy mezei ördögszekér, cserébe vágott virágnak egészen fantasztikus.

2020.07.31

Kutyás lettem, mi legyen a tiszta kocsival?

Aki intenzíven éli a kutyás életet, a jószágot hozza-viszi mindenhova, előbb-utóbb szembesülhet azzal, hogy a kutya egyáltalán nem kompatibilis a tiszta bársonykárpittal, sőt, a legpraktikusabb szövettel sem, és valamit tenni kell, hogy a kutya és a kocsi is megmaradjon. Illetve a nem megfelelő kocsinak lehet, hogy mennie kell. 

2020.07.28

Szívós és szép szobanövények: aloe vera

Akinek tetszenek a modernebb fazonú növények, egy aloe verával -magyarul orvosi aloé- nem sok gondja lesz, sőt, a legnagyobb baj az, hogy csak nő, és nő, és szét kell ültetni a szaporulatot. Mivel az száraz területről (Arab félszigetről származik, sivatagos, félsivatagos területeken világszerte elterjedt) származik, nem nehéz kitalálni mit szeret és mit nem. Szerencsére ezek a sivatagi tündérek pont azt szeretik, amit a gondatlan panelkertészek. 

2020.07.19

A padlóváza királya: a napraforgó

Bár forogni nem forog, de már virágzik a napraforgó, ráadásul hatalmas, gyönyörű és tartós vágott virág szerepben. 

2020.07.13

Hogyan vezetünk állatszállító közelében?

A KRESZ-t betartva. Téma lehetne lezárva, sajnos mégis úgy tűnik, a szabályosan közlekedő lószállító, lovaskocsi, kényszerből az utat keresztező lovas katona látványa és sebessége kiborítja azokat az állatokat, amik szabálytalan sebességgel kívánnak közlekedni. Mivel utánfutót autópályán legfeljebb 80-nal, országúton pedig 70-nel megengedett húzni, ennél többet golyóálló tigrislovakat szállító sofőrtől se várjunk.

2020.06.20

Egy magyar panel fűszerkertje

Aki rendszeresen főz, hamar szembesül a hazai élelmiszer-üzletek katasztrofális zöldfűszer-kínálatával. Haldokló petrezselyem, megbarnult kapor, egy szál cserepes rozmaring. Egyes fajok szárított formában is értelmezhetőek, de azok is jobbak frissen. Más fajokat pedig a többség úgyse használ, ezért nem sok értelme van megvásárolni. Az alábbiakkal viszont érdemes megpróbálkozni a teraszon/balkonon/ablakban.

2020.06.16

Szívós és szép növények: a levendula

A levendulát elsősorban kinek kellemes, kinek kellemetlen illatáról ismerjük, pedig mutatós és szárazságtűrő növény, amit állandóan benapozott párkányon, balkonon is tarthatunk. 

2020.06.13

A sötétség szobanövénye: a mohakert

Bár növény, ám a törődés gyakorisága miatt tamagocsinak is beillik egy mohakert, amely cserébe egy sötét, vagy északi tájolású lakásban is fantasztikus mikrovilággal gazdagítja életünket.

2020.06.07

A kijáró macska károkozásának mérséklése

Mindenki összeszívecskézi a cicaképeket, ezek az állatok azonban az ember trehánysága miatt hatalmas pusztítást végeznek a náluk nem kevésbé cukimuki, védett énekesmadarak, és cukiságban gyengén teljesítő, ám kivétel nélkül védett kétéltű-, és hüllőfajok között. A jóérzésű kijáró macskás azonban tehet a pusztítás ellen.

2020.06.07

Szívós és szép szobanövények: a kakukkfű

A kakukkfű szívós évelő félcserje, kedves kis lila virágokat hoz tavasszal, és széleskörűen alkalmazható fűszer, sőt, gyógynövény. Cserépben és dézsában is tartható, szára tövénél fás, így akár bonsaiként is tekinthetünk rá és körberakhatjuk extrás sziklákkal, azt úgyis szereti. Teája köptető hatású, a frissen leszedett szálakkal pedig húslevest, zöldséglevest, sütőtököt, sertéspörköltet, gombaételeket, sertéssültet, cukkínit, lencsét, birkát, kecskét fűszerezhetünk, enyhén citrusos, fás íze erős, nem kell belőle sokat használni.

2020.06.04

Szívós és szép szobanövények: a kövirózsa

A művirágokat is túlélő szobanövények nagy része sajnos nem túl szép, sőt, teljesen érdektelen, kivéve a fantasztikus és elpusztíthatatlan csodákat, amelyeknek egy egész sorozatot állítunk. A kedvencemmel kezdjük, amit megvenni se kell feltétlenül.