Dekor

2023.06.16

A Kirill pátriárka által kitüntetett Semjén magánakciója lehetett az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítása

Még a kormányon belül se tudtak róla mások, be is rágtak az álszent fővadászra.

2023.06.11

DK: a szociáldemokratáknak választ kell adniuk a szorongásokra és bizonytalanságokra

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek a hangja gyengébb ebben a világban - modta Dobrev Klára a DK szombati konferenciáján.

2022.03.21

Gondoltál már arra, hogy szoba legyen a fürdő?

Felújítás, átalakítás előtt a fürdőszoba esetében egy idejében végrehajtott nézőpontváltással radikálisan eltérő hangulatú helyiséget tudunk kialakítani. A végeredmény ugyanis lehet egy kényelmes, kellemes szoba is, ahol lehet relaxálni, meditálni, fürdés közben megbeszélni, meg amit akartok, nem pedig csak egy gyorsan lezavart tisztálkodások területe. Egy-két tárgyi feltételnek sajnos teljesülnie kell egy intim és kellemes fürdő kialakításához, de ezek egy része még egy pici panelben is adott, nem kell palotában lakni.

2022.03.16

Miért ne vegyél műanyag kerti bútort?

Itt a szezon, sokaknak lesz aktuális a kerti bútorok kérdése, amelyekből az igazán szép és jó minőségű megfizethetetlen, a többi meg műanyag, vagy használt, vagy csináld meg magadnak. 

2022.03.08

Mutatjuk az idei lakberendezési trendeket!

Tavaly már elbúcsúztunk az indusztriáltól, és egy sokkal otthonosabb, kedvesebb hangulat lett a meghatározó a lakberendezésben. Ez az otthonosság most elindult a minél természetesebb felületek és hangulat irányába. Csupa melegség, kellemes, barátságos otthonok jönnek divatba.

2022.03.07

Tényleg menők gyerekkorunk fényes, ronda bútorai?

Némi csúsztatással szokás mid-century modernnek is nevezni, a dolog azért nem stimmel, mert az MCM az USA-ban volt formatervezési irányzat a negyvenes-hatvanas években, Csehszlovákia meg minden volt, csak nem az USA, bár a termékek között voltak formai hasonlóságok. 

2022.03.03

Húsvéti menő dekorok 2000 forint alatt

Ha valamit utálok, az az eldobható minőségű, Kínából konténerszám behurcolt szemét, amit dekorációnak árulnak. Minden ezzel van tele Húsvét és Karácsony előtt, dekorálásra alkalmatlan, cserébe termeli a szemetet, ezért összeszedtem tartós cukiságokat a használt piacokról, inkább erre költs, mindenki jobban jár, te főleg. A linkek idővel eltörhetnek, mert a termék elkelhet időközben, akkor keress másik hasonlót, van minden.

2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

2022.01.11

Az év IKEA hackje

Én tényleg csak egy lábtörlőt akartam a rettenetes lovas csizma alá, de a lábtörlő felé át kellett mennem a képosztályon, és megszállt az ördög. Hátha nektek is hasznotokra válik. 

2021.11.22

10 zseni csempe egyedi edényalátéthez

Bárki elkészíti, pár ezer forintból megoldható, és egy jól megválasztott csempével garantáltan szeretett tárgyat lehet így ajándékozni. 

2021.11.10

10 gyönyörű, új életet kapott törött porcelán

A technika a kintsugi, amiben kénytelen leszek személyesen is beleásni magam, mert a nyavalyás macska leverte a pulton hagyott egyik Herendimet, és az egyik darabka nincs meg, de egy Herendit csak úgy nem dobsz ki. Én legalábbis nem. Új sorozatunk a porcelán új élete.

 

2021.10.30

Ki találta fel a műfenyőt?

Köze van a vécékeféhez.

2021.10.28

A valódi, vagy a műfenyő a környezetbarátabb?

Van egy tévhit, amely szerint a kivágott fenyőnél környezetkímélőbb döntés venni egy műanyagot, és azt díszíteni évről-évre. 

2021.10.24

Mitől lesz otthonos egy lakás?

Jönnek az ünnepek, és a sok gagyi, és környezetpusztító dekor összevásárlása helyett, érdemes a lakást maradandó megoldásokkal otthonossá tenni.

2021.10.12

Cicadoboz mosógépdobból

A már eleve használtan vásárolt elöltöltős Fagor bébi ezer sebből vérzett, mire úgy döntöttünk, itt a vége, nincs több szerelgetés. Pár hete már az udvaron állt, amikor leesett, miért is ne szedjük szét, hátha a nagyjának lesz hasznos helye. Lett is.

2021.09.22

Mosógépem új életei: mi legyen a koronaékszer dobbal?

A már eleve használtan vásárolt elöltöltős Fagor bébi ezer sebből vérzett, mire úgy döntöttünk, itt a vége, nincs több szerelgetés. Pár hete már az udvaron állt, amikor leesett, miért is ne szedjük szét, hátha a nagyjának lesz hasznos helye. Lett is.

 

2021.09.20

A tönkrement mosógépem új életei: a rézgömb

A már eleve használtan vásárolt elöltöltős Fagor bébi ezer sebből vérzett, mire úgy döntöttünk, itt a vége, nincs több szerelgetés. Pár hete már az udvaron állt, amikor leesett, miért is ne szedjük szét, hátha a nagyjának lesz hasznos helye. Lett is.

2021.09.20

A tönkrement mosógépem új életei: az üvegtál

A már eleve használtan vásárolt elöltöltős Fagor bébi ezer sebből vérzett, mire úgy döntöttünk, itt a vége, nincs több szerelgetés. Pár hete már az udvaron állt, amikor leesett, miért is ne szedjük szét, hátha a nagyjának lesz hasznos helye. Lett is. 

2021.09.19

Természetes őszi dekorok a lakásba

Itt az ősz, vége a nyaralásnak, napozásnak, kicsit többet foglalkozunk az otthonunkkal. Mutatunk pár olyan dekorációt, amelyekhez az alapanyagot a természetben, a használt piacon össze tudjátok gyűjteni, és elkészítésükkel nem csak spóroltok, de a környezetet se terhelitek. 

2021.09.16

Kell egy szép tányér? Mutatunk magyar tervezőket!

Nem kell messzire, vagy a plázába menni drága, és közönséges tucattermék lakberendezési tárgyakért, mert hazai tervezők kínálnak minőségi, és gyönyörű, egyedi termékeket. A linkeken az elérhetőségek.

2021.09.15

Extra vázát keresel? Mutatunk pár olcsó darabot!

Sok különleges használt váza van a piacon, nagyon keresgélni se kell ezeket. 

2021.09.10

Ilyen zöld Lambo nincs, akkor az mi az a NAV-nál?

Az elmúlt napokban a hírek egyik főszereplője ez a NAV árverési oldalára felkerült gyönyörűség, na de mi az a szín?  

2021.08.16

Mutatós gyom a vázádba: az aranyvessző

Mivel az aranyvessző nemzetségbe (Solidago) tartozó fajok Magyarországon nem védettek, a magas és a kanadai fajok ráadásul invazív gyomok, így nyugodtan lehet ezekből az otthoni vázába szedni. Most virágzik, nagyméretű sárga virágai elég erős szárakon helyezkednek el, hogy vázába lehessen rakni. 

2021.07.26

Hogyan alkot a hegyi, pláne bakonyi művész?

Sorozatunkban hazánk egy-egy tájegységen alkotó művészeket kérdezünk a táj és művészetük kapcsolatáról. Az első részben Meixner-Hegyi Etelka porcelántervező iparművészt kérdeztük a bakonyi létről és alkotásról.

2021.07.16

Akarsz egy szép terítőt? Irány a használt piac!

Meghökkentően szép abroszokat lehet a használt piaconon vásárolni fillérekért, és persze vagyonokért is. Az aktuális kínálatot szemléztük, a linkek idővel eltűnnek, ez egy ilyen műfaj, ami tetszik, csapjatok le!

2021.07.03

Ingyenes és mutatós vágott virág: a seprence

Ismét egy út szélén ingyen összeszedhető vágott virágot mutatunk a környezettudatos dekoráció jegyében: az egynyári seprence. 

2021.06.30

Mutatjuk, hogyan fonj szép virágkoszorút!

Virágzik a levendula, kalászosodnak a gabonák, számtalan szép növény virágzik, amelyekből tartós díszt fonhatunk lakásba, ajtóra, ajándékba. 

2021.06.25

Kalászosodnak a gabonák, gyönyörűek vázában

Egy csokor gabona kedves vágott virág nyáron, számtalan életet adó és pozitív kulturális kapcsolódásunk van vele, jó rájuk nézni. Ráadásul ebben a formában glutén-, és kalóriatartalmuk sem jelenthet problémát.

2021.06.05

Nézegessünk meghökkentő kádárkockákat!

A díszítési kedv sok kádárkockán is nyomott hagyott, ezek az épületek szépnek nem szépek, attól még hozzátartoznak a magyar építészeti múlthoz. 

2021.06.03

Olcsó használt bútorok kertbe, teraszra, erkélyre

A műanyag ciki, a műrattan még cikibb, a fa drága, a dizájner még drágább így marad a használt piac, azt szemléztük egy-két menthető és megfizethető kerti bútor reményében. Munka lesz velük, de festeni mindenki tud.

2021.05.16

10 inspiráló panelerkély

A 3-4 négyzetméteres erkélyekben is van lehetőség. Nem sok, nem nagy lehetőség, de legalább a kivitelezés se kerül sokba, erre mutatunk pár cuki, elegáns és praktikus példát is, hogy nyáron az a pici felület örömforrás legyen kacattároló helyett.

2021.05.15

Mutatunk stílusos kancsókat nyári üdítőkhöz

Egy különleges kancsó jó befektetés, egész nyáron végigkísér minket és így kultúráltan lehet limonádét, és bármilyen házilag készített üdítőt, vagy csak egy jeges vizet tálalni. Kerestünk használt, új, olcsó és nagyon drága termékeket is.

2021.05.06

Hogyan szedj vadvirágokból csokrot?

Bár a vadon termő virágok többsége nem túl tartós, egy vendégségbe érkezve lehet szebb gesztus ezt átnyújtani, mint megvenni a századik orchideát. Mellesleg olcsóbb és környezettudatosabb döntés is, feltéve, ha ésszel csináljuk, nem úgy, mint egy vaddisznó.

2021.05.06

Szerencsebambusz helyett vadon szedett nád

A közeli nádasban már hetekkel ezelőtt megindult az élet, ezért kivágtam pár szálat, vajon működik-e vágott virágként. 

2021.04.23

Tíz isteni vintage holmi hazai piacterekről

Rovatunkban az online térben eladó használt, retró és antik termékeket szemlézzük és amit pont nem veszek meg, vegyétek meg ti, sok a csoda, jut mindenkinek. A hirdetésre mutató linkek valószínűleg idővel, a termékek elkelésével eltörnek, ez egy ilyen sport.

2021.04.12

Tíz szexi használt holmi a piactérről

Új rovatunkban az online térben eladó használt, retró és antik termékeket szemlézzük és amit pont nem veszek meg, vegyétek meg ti, sok a csoda, jut mindenkinek. A hirdetésre mutató linkek valószínűleg idővel, a termékek elkelésével eltörnek, ez egy ilyen sport.

2021.04.07

Így válassz okosan csillámfestéket a falra!

A csillámporok és adalékok többsége nem lebomló alapanyagokból készül, és mivel elég nehéz begyűjteni az újrafelhasználáshoz, falfestés során hatalmas mennyiséget mosunk ki a környezetbe.

2021.03.22

Mutatjuk hogyan lesz zseni a nagymintás fal!

Az egyik falon bevállalni valami igazán mintásat és feltűnőt sokkal jobb ötlet, mint amilyen kevesen élnek vele. Mutatunk pár csodás kivitelezést, és sorra vesszük azt a pár szabályt, amire érdemes figyelni.

2021.03.21

Menő a lepukkant fal, milyen környezetbe való?

A direkt foltos hatású falak fantasztikusan gyönyörűek bizonyos kiegészítőkkel és bútorokkal, mutatjuk a stílus szabályait!

2021.03.19

Miért olyan megterhelő idegileg a lakásfelújítás?

Híresen nehéz és megterhelő levezényelni, vagy csak elviselni egy lakásfelújítást, pláne építkezést, utánanéztünk, miért, hátha attól jobb lesz. 

2021.03.16

Mutatjuk, hogyan kell fugaszínt választani!

Az esztétikai, és a MAPEI segítségével a műszaki szempontokat is átvesszük, így biztosan sikerül a megfelelő árnyalatot választani. 

2021.03.05

Hogyan kell elrendezni a képeket a falon?

Nem kell megijedni, elég egy-két dologra figyelni, hogy még jobban nézzenek ki szeretett képeink.

2021.03.04

Képek a lakás falán, mit érdemes és mit nem?

Az ürességtől, üres tértől való borzongás arra késztet minket, hogy valamit mindenképpen rakjunk üres falainkra. Ez elég ritkán szokott jól sikerülni, de az alábbi tippek segítenek értékálló megoldásokat választani a borzongás megszüntetésére. 

2021.03.01

A színesre festett falak alapszabályai

A biztonsági, világos pasztelleknél néha jobb bevállalni egy telített színt, vagy sötét árnyalatot. Félni nem kell ezektől, elég csak tervezni és betartani a szabályokat, mert a színek nagyon szigorúak tudnak lenni.

2021.02.21

Ötletek kis konyhára, ha nincs hely étkezőasztalra

A régi bérházakban kialakított lakások, hajdani mosókonyhák és panelek konyhái általában nem elég nagyok még egy kihúzható asztalhoz sem, ezért más megoldások után kell nézni. Mutatunk pár használható ötletet. 

2021.02.19

Erre elég hatmillió, ha lakásfelújításra költjük

Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból a 2021-es építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a munkák összértéke a végén a támogatással kiegészített maximum, 6 millió forint legyen. A kivitelezőkkel igyekeztünk úgy beosztani a munkákat, hogy a végén egy komplett lakásfelújítást kapjunk. 

2021.02.18

Egy misiből számlára ezt gurítja le a szobafestő

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A projektek összértéke a végén 6 millió forint lesz, és igyekszünk közben végigmenni egy egész lakáson, komplett lakásfelújítást imitálva. 

2021.02.17

Ajtók felújításának és cseréjének költségei

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A végén a kisebb tételekből összeáll a lakásunkra nagyjából jól elköltött 6 millió.

2021.02.16

Létezik használható gardrób félmillió alatt?

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. A végén a kisebb tételekből összeáll a lakásunkra nagyjából jól elköltött 6 millió.

2021.02.13

Hogyan újítsam fel a fürdőszobát egymillióból?

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet. 

2021.02.12

Hogy néz ki egy hárommilliós konyha?

Pár millió forint mire elég, ha az építőiparban akarjuk elkölteni? Talán elsőre nem mindenki van tisztában kapásból az építőipari alapanyag-, és munkaköltségekkel, ezért végigveszünk pár, a Magyar Közlönyben megjelent 518/2020.(XI.25.) A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendeletbe beleférő és nagy népszerűségre számot tartó projektet, hogy a végén azt is össze lehessen rakni, mire elég 6 millió forint, ha egy egész lakás felújítása a feladat.

2021.01.22

Ötletek pici panelfürdőre

Sokan próbálták, a többség pedig látott már panelfürdőt, ahol egy félszemélyes kád, egy pici mosdó és a mosógép minden helyet elfoglal az ablaktalan és alacsony belmagasságú helyiségben. Nehéz ilyen adottságokból kihozni valami jót, erre mutatunk pár ötletet, amelyek nem nélkülözik a nagyvonalúságot. A kád fölé tolt mosdó és hasonlókat inkább hagyjuk.

2021.01.10

Milyen irányba rakassam a burkolatot?

Tippek többféle helyiségre és burkolatra.

2020.12.31

Lakberendezés 2021: indusztriál ki, otthonos be

2020-ban sokkal többen, sokkal több időt töltöttek otthon, mint a korábbi években, ami kihat a lakberendezési, otthonszépítési kedvre. A távmunka, és a megszaporodó videós tárgyalások is pozitív irányba befolyásolják ezt az igényt, a több stressz, változás, bizonytalanság pedig megnövelte a vágyat a kellemes, komfortos tér iránt, ami erősen kihat a trendekre.

2020.12.11

Természetes dekor ronda, rohadásnak indult dióból

A kutyáknak dobáltam hatalmas, rohadt diókat, amikor az egyikről eszembe jutott, végülis, ez akár jól is mutathat. És tényleg.

2020.12.09

Minimalista karácsonyfadísz faipari hulladékból

Asztalosipari hulladékból, lécmaradékokból készül a következő minimalista dísz.

2020.12.08

Egyedi, extrás tányérművészet mindenkinek

Bár András szerint a barna olyan, mintha mosatlan fagyis lenne, én kitartanék amellett, hogy ezek a tányérok fullos, kissé retro és nagyon egyedi kézműves termékek, amikhez kézügyesség se kell. Olcsó és különleges ajándéknak se rosszak. 

2020.12.08

Pér perc alatt elkészíthető, filléres ablakdísz

Egy, vagy több nagyméretű csillárkristály és egy erősebb zsinór, pl. bőrvarrócérna segítségével visszafogott és ünnepi csillogást lehet készíteni az ablakba. 

2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és kristályból

Tobozt az erdőből, kristályt a lomipiacrók vagy ezek online piactereiről, madzagot a rövidárusnál lehet hozzá kapni. Fájdalmasan egyszerű és csinos. 

2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és szalagból

Nagyon egyszerűen elkészíthető, filléres és kedves karácsonyfadísz. 

2020.11.29

Karácsonyi dekor kidobásra ítélt nippből

Fillérekért lehet lomipiacokon -látogathatók!- és azok online felületein szarvasos, őzikés nippeket vásárolni, pár darab ilyen állatka és egy fehér szóróspér segítésgével kész is az asztalon a minőségi karácsonyi hangulat! A hibás, lepattant nippek végképp filléresek és erre a hasznosításra tökéletesen megfelelnek azok is, nem kell egy hibátlan Herendit megpocsíkolni. 

2020.11.27

Filléres asztali karácsonyi dekoráció tobozokból

Folyamatosan mutatjuk az ötleteket a filléres, és környezettudatos karácsonyi dekorációkra, hogy ne költsetek túl sok műanyag szemétre.

2020.11.27

Három filléres és természetes ajtódísz elkészítése

Toboz, fenyő és csipkebogyó alapkoszorú elkészítése lépésről-lépésre.

2020.11.25

Így készíthetsz ajtódíszt tobozokból

Nem kell karácsonyi dekorációt vásárolni műanyagból, mert sokkal jobbakat tudtok készíteni egy erdei kiránduláson gyűjtött terményekből. 

2020.11.25

Alapkoszorú készítése fenyőgallyakból

Természetes alapanyagokból készülő, ünnepek után lelkifurdalás nélkül eldobható és filléres dekorációk sorozatunk második része: fenyőkoszorú ajtódísznek. 

2020.11.24

Koszorúkészítés csipkebogyóágból

Fölösleges eldobható minőségű, gagyi karácsonyi dekorációkra költeni, amikor az út szélén sokkal jobbat is lehet szedni. 

2020.11.22

Látványos ingyendekoráció: csipkebogyóág

Elkezdődött a dekorálási kényszer, és ahelyett, hogy eleve eldobásra ítélt, környezettszennyező gagyikkal tömnénk ki a lakást, érdemes megállni az árokparton és szétnézni mi van ingyen, természetes alapanyagból. Csipkebogyóbokor van úton-útfélen, nem védett, és most a legszebb. 

2020.11.20

Minimalista karácsonyfa modern otthonba

Se kézügyesség, se pénz nem kell az alábbi elegáns dekorációhoz.

2020.11.09

Filléres és menő ajándékok: kép merített papírból

Merített papírt mindenki tud készíteni, és meríteni se kell hozzá, mutatunk egy háztáji megoldást, amivel bárki, különleges eszközök nélkül is belefoghat. 

2020.11.08

Filléres és ragyogó karácsonyfadísz

Nem kell sokat költeni, hogy ragyogjon a fánk, első ötletünk bontott csillárkristályokból készül.

2020.10.27

Olcsó és menő ajándékok: mécsestartók betonból

Csak egy használt papírpohár, vagy egy térkőforma, egy mécses és némi beton kell hozzá. Szakmányban le lehet belőle gyártani több tucatot egy óra alatt, és kész a kiegészítő ajándék, apróság vendégségbe, vagy apróság saját magunknak. 

2020.10.25

Felismered a Herendiket? II: Viktória

Most, hogy a lakberendezési trendek kezdik maguk mögött hagyni a minimált, és egyre több növényi és állati mintát látunk, sőt, az arany újra kezd bejönni, a Viktória-mintás Herendikről érdemes pár szót ejteni. 

2020.10.25

Olcsó és menő ajándék: JYSK hekkelés felsőfokon

JYSK-ben vásárolt kerámia és üvegtárgyak egyszerű egyedivé alakítása pár falevél és porcelánfesték segítségével.

2020.10.21

Olcsó és menő ajándék: színes kép préselt levelekből

Egy házilag összepattintható képkeretet kell csupán megvásárolni - lakberendezési áruházakban lehet kapni- és kész az egyedi, és gyönyörűszép ajándék, vagy kép a saját falunkra. 

2020.10.15

Filléres ajéndékok: tündéri gömbváza

Karácsonyig sok-sok TÉNYLEG filléres ötletet adunk ajándékozásra, főzésre, ép ész és a maradék forintok megőrzésére. A karácsonyba aztán végképp nem kéne idén belehalni.

2020.10.14

Percek alatt elkészíthető beton kaspó

Gyakorlat nélkül, percek alatt, fillérekből elkészíthető tál, vagy akár kaspó, ki minek nevezi. Olcsó és látványos karácsonyi ajándéknak is beillik. 

2020.10.11

Felismered a Herendi mintákat? I. rész: Rothschild

A magyar ipar otthonkánkban is szerephez jutó szereplőit illik ismerni és felismerni. Sorozatunkban sorra vesszük ezeket, és jellegzetes termékeiket is. A majdnem 200 éves Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. Rothschild mintája az állatkás, pláne madárkás, gazdagon díszített trendekbe még illeszkedik is.

2020.10.10

Fantasztikus szubkultúrák: a gyűjtői tányérok

A dísztányérok világa a minimál-indusztriál trend uralma alatt letűnőben volt, ám a megszorítós idők puha és kedves formákat hoznak a formatervezésben, és az antikot modernnel vegyítés, a növényes-állatkás-madaras-bukolikus-természetes motívumok trendje visszahozhatja ezeket a termékeket az otthonokba.

2020.10.09

Dizájner gyom a lakásban: nádat a vázába!

Virágzik a nád, színesnek nem színes, cserébe dekoratív, méretes, és könnyen, ingyen beszerezhető lakásdísz.

2020.09.30

Csicsókát a vázába!

Úton-útfélen magasodik kivadulva a csicsóka, hát kipróbáltam mit bír vágott virágként, otthon, vázában. Sokat.

2020.09.23

Természetes dekornövény művirág helyett, ingyen!

A sötét helyiségek, és a növénygondozással egyáltalán nem bajlódó házigazdák is vágyhatnak egy kis organikus kesze-kuszaságra az otthonukban. 

2020.09.14

Szívós és szép szobanövények: a vitorlavirág

A legkevésbé szakértő gondozás ellenére is képes gyarapodni és tavasszal-nyáron virágokat hozni a vitorlavirág, a tehetségetelen szobakertész egyik legjobb barátja. 

2020.09.14

Alulértékelt magyar csodák: dizájner Gránit tányér

Idén lett volna százéves a Budapest-Szentlőrinci Téglagyár kerámia részlege, ami később a Gránittá nőtte ki magát. 

2020.09.08

Így kap új életet egy kopott Zsolnay tányér

Az indás Zsolnay tányérok formája örök klasszikus, az idők végezetéig tudunk velük tálalni, kivéve, ha csúnyán megkoptak a sok egymásra pakolástól, mosogatástól. Ezeket a kopott darabokat se kell eldobni, elég egy kis festék és mehetnek más helyiségekben megkezdeni az új életüket. 

2020.08.03

Pink csoda a mezőről a vázába: sziki cickafark

A sziki cickafark, pláne friss virágai rendkívül szép, élénk pinkben pompáznak, a növény pedig könnyen fellelhető. 

2020.08.02

Fantasztikus gyomok a lakásban: mezei iringó

Országszerte közönséges, mindenhol előfordul, szúróssága miatt a jószág nem eszi meg, ezért legelőkön zavaró növény a mezei iringó, vagy mezei ördögszekér, cserébe vágott virágnak egészen fantasztikus.

2020.07.29

6 dolog, amit tudnod kell a fehér falakról

A fehér fal elegáns, friss, kinyitja a teret, a nyugalom és a tisztaság érzését kelti és mindenhez illik. De mit érdemes tudni, mielőtt a lakásban minden falat fehérre festünk?

2020.07.29

Dizájner váza szemétből

Egy Pringles doboz, kicsi kólás doboz, némi beton és kész a fantasztikus váza, még túl sok kézügyesség se kell hozzá.

2020.07.19

A padlóváza királya: a napraforgó

Bár forogni nem forog, de már virágzik a napraforgó, ráadásul hatalmas, gyönyörű és tartós vágott virág szerepben. 

2020.06.21

Hogyan tartósítsuk a levendulát?

Elindult a levendula-szezon, az ilyenkor leszedett virágokat több módszerrel is lehet tartósítani a későbbiekre.

2020.06.21

Hogyan kell virágkoszorút fonni?

Alkalmi koszorút szinte bármilyen virágból fonhatunk, de például a videón is szereplő levendula koszorúja szárítható, és hónapokig díszít és illatosít ajtót, vagy lakást.

2020.06.18

A legsokoldalúbb gyom: a cickafark

Egy vágott virágnak nem kell se pénzbe kerülni, se fóliában nőni, se kilométereket utazni, mire a vázánkban köt ki, hogy egy héttel később a szemétben végezze. Sorozatunkban vágott virágnak is beillő gyomokat mutatunk be, ebben a részben a dekoratív gyógynövény, a cickafark következik.

2020.06.15

Vad gyomok a lakásban: bogáncs

A vágott virágokat ellenzők az erre a célra termesztett növények környezeti terhelését szokták említeni kifogásként. Mások a használati időre vetített magas ár miatt kerülik ezt a fajta dekorációs megoldást. A gyomok hasznosítása vágott virágként mindkét problémára megoldást kínál, és vannak közöttük meghökkentően dekoratív fajok. 

2020.06.12

Hogyan dekoráljunk uszadékfával?

Fantasztikus kész szobrokat lehet összeszedni folyópartokon, hegyi patakok mentén, vagy akár szárazabb vidékeken is, amelyek megfelelő környezetben akár szép műtárgyként is funkcionálhatnak. Hiába van ingyen, sajnos nem való mindenkinek. 

2020.06.11

Nippek modernizálása

A gyűjtői példányokat leszámítva a porcelánfigurák ideje elmúlt. Kivéve, ha a lomipiacokon fillérekért beszerezhető, akár kopott, sérült szobrocskákat otthonunknak megfelelő színben és stílusban gátlástalanul átfestjük. Utóbbi esetben értékmentésnek is nevezhetjük a tevékenységet, az eljárás pedig feltétlenül környezetkímélő, mert nem egy új vacakot veszünk megint. Sőt, ha a termék egy helyi porcelángyár terméke, vagy helyi lomis Géza gyűjtése, még a pénzünk is helyben maradt. A munka családi körben, rekreációs céllal is végezhető, a végedmény pedig ajándéktárgynak is beillik, ha a felhasznált nipp állatfaját és színeit okosan választjuk ki. 

2020.06.04

Szívós és szép szobanövények: a kövirózsa

A művirágokat is túlélő szobanövények nagy része sajnos nem túl szép, sőt, teljesen érdektelen, kivéve a fantasztikus és elpusztíthatatlan csodákat, amelyeknek egy egész sorozatot állítunk. A kedvencemmel kezdjük, amit megvenni se kell feltétlenül.