Szívós és szép szobanövények: a kövirózsa

Szívós és szép szobanövények: a kövirózsa

A művirágokat is túlélő szobanövények nagy része sajnos nem túl szép, sőt, teljesen érdektelen, kivéve a fantasztikus és elpusztíthatatlan csodákat, amelyeknek egy egész sorozatot állítunk. A kedvencemmel kezdjük, amit megvenni se kell feltétlenül.  

 

 

Mit akar a kövirózsa?
  • tűző napot
  • mészkövet
  • békét
Mit nem akar a kövirózsa?
  • pangó vizet
Honnan lehet beszerezni?

Ahol sok van háznál, kerítésen, cserépben, onnan lehet kérni ún. fiókrozettát (csodálatos szakkifejezés!), ami az anuta kövirózsáról leágazó babakövirózsa. Vagy akár kifejlett példányt is lehet kérni háztól, vagy vásárolni kertészetekben, kifejezetten olcsó növény. Az fontos, amikor leválasztunk, kíméletesen szedjük fel, ne úgy mint a barmok, szanaszét szaggatva a csoportosulást. A szerzeményt aztán egy sekény tálban vékony réteg földre helyezett nagyobbacska kavicsaink (kavicsot út szélén, folyóparton lehet szedni jutányos áron, majd körömkefével lemosni) közé rakjuk és szépen beszélünk hozzá. 

Mivel pici növény, ideális a teraszon, párkányon, mert szépsége közelről érvényesül igazán.

Aki szívesen elmélyedne a kövirózsák világában, Dr Pásztor Lajos írt csodálatos könyvet Kövirózsák címmel. A könyv a Kaktusz és pozsgás társaságnál megrendelhető. 

Fontos!

Két Magyarországon őshonos faja, a mátrai kövirózsa (Sempervivum matricum) és a házi kövirózsa (Sempervivum tectorum) védett fajok, ezek vadon élő példányait tilos összeszedni és hazavinni, így a kövirózsa vadon begyűjtése nem megfelelő módszer a beszerzésre. A két fajról itt olvashattok bővebben. 

 

  • 2020.08.03

Pink csoda a mezőről a vázába: sziki cickafark

A sziki cickafark, pláne friss virágai rendkívül szép, élénk pinkben pompáznak, a növény pedig könnyen fellelhető. 

  • 2020.07.31

Kutyás lettem, mi legyen a tiszta kocsival?

Aki intenzíven éli a kutyás életet, a jószágot hozza-viszi mindenhova, előbb-utóbb szembesülhet azzal, hogy a kutya egyáltalán nem kompatibilis a tiszta bársonykárpittal, sőt, a legpraktikusabb szövettel sem, és valamit tenni kell, hogy a kutya és a kocsi is megmaradjon. Illetve a nem megfelelő kocsinak lehet, hogy mennie kell. 

  • 2020.07.28

Szívós és szép szobanövények: aloe vera

Akinek tetszenek a modernebb fazonú növények, egy aloe verával -magyarul orvosi aloé- nem sok gondja lesz, sőt, a legnagyobb baj az, hogy csak nő, és nő, és szét kell ültetni a szaporulatot. Mivel az száraz területről (Arab félszigetről származik, sivatagos, félsivatagos területeken világszerte elterjedt) származik, nem nehéz kitalálni mit szeret és mit nem. Szerencsére ezek a sivatagi tündérek pont azt szeretik, amit a gondatlan panelkertészek.