Szívós és szép szobanövények: a kövirózsa

Szívós és szép szobanövények: a kövirózsa

A művirágokat is túlélő szobanövények nagy része sajnos nem túl szép, sőt, teljesen érdektelen, kivéve a fantasztikus és elpusztíthatatlan csodákat, amelyeknek egy egész sorozatot állítunk. A kedvencemmel kezdjük, amit megvenni se kell feltétlenül.  

 

 

Mit akar a kövirózsa?
  • tűző napot
  • mészkövet
  • békét
Mit nem akar a kövirózsa?
  • pangó vizet
Honnan lehet beszerezni?

Ahol sok van háznál, kerítésen, cserépben, onnan lehet kérni ún. fiókrozettát (csodálatos szakkifejezés!), ami az anuta kövirózsáról leágazó babakövirózsa. Vagy akár kifejlett példányt is lehet kérni háztól, vagy vásárolni kertészetekben, kifejezetten olcsó növény. Az fontos, amikor leválasztunk, kíméletesen szedjük fel, ne úgy mint a barmok, szanaszét szaggatva a csoportosulást. A szerzeményt aztán egy sekény tálban vékony réteg földre helyezett nagyobbacska kavicsaink (kavicsot út szélén, folyóparton lehet szedni jutányos áron, majd körömkefével lemosni) közé rakjuk és szépen beszélünk hozzá. 

Mivel pici növény, ideális a teraszon, párkányon, mert szépsége közelről érvényesül igazán.

Aki szívesen elmélyedne a kövirózsák világában, Dr Pásztor Lajos írt csodálatos könyvet Kövirózsák címmel. A könyv a Kaktusz és pozsgás társaságnál megrendelhető. 

Fontos!

Két Magyarországon őshonos faja, a mátrai kövirózsa (Sempervivum matricum) és a házi kövirózsa (Sempervivum tectorum) védett fajok, ezek vadon élő példányait tilos összeszedni és hazavinni, így a kövirózsa vadon begyűjtése nem megfelelő módszer a beszerzésre. A két fajról itt olvashattok bővebben. 

 

  • 2021.02.04

Kutyamanikűr otthon

Akinek több, esetleg a babrálást rosszul tűrő kutyája van, előbb-utóbb beletanul az egészségügyi alapműveletekbe, és ilyen alapművelet a karomkurtítás is. Kicsit tökösebb gazdik nyugodtan végezzék el, pláne egy átlátszó karmú kutyán biztosan nem lehet elrontani.

  • 2021.01.30

Tényleg lehet pata és toll a kutyaeledelben?

Aki előszeretettel olvas állateledel-cimkéket, tudja, azok még a legolcsóbb virsliknél és gyúrós poroknál is gyanúsabban elnevezett összetevőkből állnak. Értem én, hogy dehidratált csirkefehérje, de miből van? És tényleg lehet benne toll???

  • 2021.01.19

Gilisztatea készítése

Mivel tavasszal indul a nagy konyhakert-projekt, időszerű kinevelni a tápoldat-gyáros kis terráriumomat. Így készül a gilisztafarm és terméke, a gilisztatea.