Szívós és szép szobanövények: a kövirózsa

Szívós és szép szobanövények: a kövirózsa

A művirágokat is túlélő szobanövények nagy része sajnos nem túl szép, sőt, teljesen érdektelen, kivéve a fantasztikus és elpusztíthatatlan csodákat, amelyeknek egy egész sorozatot állítunk. A kedvencemmel kezdjük, amit megvenni se kell feltétlenül.  

 

 

Mit akar a kövirózsa?
  • tűző napot
  • mészkövet
  • békét
Mit nem akar a kövirózsa?
  • pangó vizet
Honnan lehet beszerezni?

Ahol sok van háznál, kerítésen, cserépben, onnan lehet kérni ún. fiókrozettát (csodálatos szakkifejezés!), ami az anuta kövirózsáról leágazó babakövirózsa. Vagy akár kifejlett példányt is lehet kérni háztól, vagy vásárolni kertészetekben, kifejezetten olcsó növény. Az fontos, amikor leválasztunk, kíméletesen szedjük fel, ne úgy mint a barmok, szanaszét szaggatva a csoportosulást. A szerzeményt aztán egy sekény tálban vékony réteg földre helyezett nagyobbacska kavicsaink (kavicsot út szélén, folyóparton lehet szedni jutányos áron, majd körömkefével lemosni) közé rakjuk és szépen beszélünk hozzá. 

Mivel pici növény, ideális a teraszon, párkányon, mert szépsége közelről érvényesül igazán.

Aki szívesen elmélyedne a kövirózsák világában, Dr Pásztor Lajos írt csodálatos könyvet Kövirózsák címmel. A könyv a Kaktusz és pozsgás társaságnál megrendelhető. 

Fontos!

Két Magyarországon őshonos faja, a mátrai kövirózsa (Sempervivum matricum) és a házi kövirózsa (Sempervivum tectorum) védett fajok, ezek vadon élő példányait tilos összeszedni és hazavinni, így a kövirózsa vadon begyűjtése nem megfelelő módszer a beszerzésre. A két fajról itt olvashattok bővebben. 

 

  • 2022.03.11

A világ egyik legértékesebb lova kijutott Ukrajnából

Mindent elárasztanak a gazdáik ölében Ukrajnát elhagyó kutyák és cicák, miközben egy élő legendáért és rendkívüli tenyészértékű lóért eddig izgult a lovasvilág. A The Horse Magazine értesülései szerint az ukrán tulajdonban lévő Cornet Obolensky egy utódjával együtt tegnap lépték át a lengyel határt.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.