Tudtad, mi az a kotlófing?

Tudtad, mi az a kotlófing?

Kedvenc baromfitenyésztőm, Nógrádi Tímea (ex) tudományos újságíró fantasztikus ismeretekkel gazdagít és szórakoztat minket az oldalán, és egyik nap felhívta a figyelmem egy érdekes jelenségre.

A jelenség a kártojás, a képen látható arányokban kisebb a normál tojásnál, és nincs sárgája. Népies nevén kotlófing. Kárnak meg azért kár, mert kárt okoz a baromfitartónak. A jelenségre részletes magyarázatot találtam az agroinform oldalán.:

"A kártojás ellen nem tudunk tenni semmit sem. Ugyanis olyan spontán bekövetkezhető folyamat eredménye, amely megtörténik, ha akarjuk, ha nem. Tojásrakással, tojásképződéssel van összefüggésben – tulajdonképpen egyfajta "rendellenesség", ami a tojásrakási folyamat botlása miatt következik be

...

Nem lehet egyértelműen rendellenességként sem meghatározni, mert nincs utóhatása, nem törvényszerűen következik be.

Egyszerűen annyi történik, hogy a fiatal, illetve az öreg egyedek esetében a tojásrakási folyamat még nem állt be, nem normalizálódott, vagy már nem működik tökéletesen. Tulajdonképpen a jérce, tyúk becsapja önmagát. Ovuláció, ovipozíció, nyitott periódus, hormonális változások, fázis eltolódások összefüggésében "baleset" következik be."

Akit részletesen érdekel a tojás készülése, az agroinform cikkében mindent megtudhat a baromfik ovulációjáról. 

Kedvenc baromfitenyésztőm pedig Polish Paradise néven található, imádnivaló kommentárok egy díszbaromfikkal teli udvar életéről. Ő így ír a kotlóf, pardon, kártojásról.:

"Aki tyúkot tart, előbb vagy utóbb találkozik, ilyen pici tojással. Mellé tettem egy normál méretűt,hogy lássátok a különbséget. Ez az un. kártojás, vagy a szép népies nevén kotlófing. Ez azt jelzi, hogy a tyúk leáll a tojásrakással egy időre, vagy éppen most kezdi újra. Szóval nem jelent betegséget, vagy tojástermelési problémát, semmi gond, nincs ha ilyet találtok. Ha valaki kíváncsi és feltöri, vagy csak fehérjét fog benne találni, vagy egy pici sárgáját is, ami persze nem áll össze szép kör formára. A babona szerint, a kártojásokat bal kézzel át kell dobni a háztető felett a szomszédba. Nagyon nehéz ám bal kézzel nagyot dobni egy jobbkezesnek, ezt tapasztalatból mondom"

És nála így néz ki.:

 

 

 

  • 2022.03.11

A világ egyik legértékesebb lova kijutott Ukrajnából

Mindent elárasztanak a gazdáik ölében Ukrajnát elhagyó kutyák és cicák, miközben egy élő legendáért és rendkívüli tenyészértékű lóért eddig izgult a lovasvilág. A The Horse Magazine értesülései szerint az ukrán tulajdonban lévő Cornet Obolensky egy utódjával együtt tegnap lépték át a lengyel határt.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.