Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Még a népesség elenyésző százalékát kitevő, térlátással és erős vizuális képzelőerővel rendelkező személyeknek is szükségük van pontos tervekre, mielőtt kiderül, az a kád, nem az a kád, és a piros csempe iszonyatosan undorítóan néz ki az egész fürdőben.

A tapasztalat, és az életterek, amiket látok, azt mutatják, hogy szánjatok rá egy kis időt, mert egy felújítás, vagy a bútorok, szőnyegek árához képest elenyésző az összeg, amiért valakivel virtuálisan a helyére tologatjátok az új élettér bútorait, felületeit, színeit és így biztosan nem kell visszavinni, bontani, kiborulni.

Ez pedig itt egy kis segítség, hogyan fogj neki egyedül, vagy hogyan készülj fel egy ilyen tervezésre, hogy az gördülékenyebb, ezáltal olcsóbb legyen.

A színek

Muszáj ezekkel kezdeni. Válassz ki legfeljebb 4 színt, amelyekből építkezni akarsz. Három is bőven elég, négy belefér. Mivel itt most élettérről beszélünk, nem kupiról, vagy dizájndíjra hajtó kocsmáról, a színekből egy legyen az ütős, a kontraszt, a másik kettő/három ne ordítson. Az is jó, ha egyik se ordít és semlegesben van minden, abból baj nem lehet, legfeljebb nem kerülsz be a lakberendezési válogatásokba.

 

Három fontos fogalom:

A szín nem annyi, hogy kék, mert a kéknek csillió árnyalata van, egészen lilásak és egészen szürkék is, amelyek nem csereszabatosak!

  • Árnyalat: Más árnyalat=más szín, még két kék sem feltétlenül harmonizál, ha más árnyalatú kékek.
  • Tónus: A színek különböző világossági és sötétségi foka. Ugyanaz a szín, csak sötét és világos, gátlástalanul egymás mellé tehető egy árnyalat minden tónusa.
  • Telítettség: A színek fekete és fehér tartalma. Közérthetőn szürkésebb, vagy pasztelesebb. Azonos árnyalat különböző telítettségű változatai gátlástalanul kombinálhatók,

A színeket akár össze is vagdoshatod újságokból, színes papírokat egymás mellé téve, de festékszaküzletekben kérhetsz egy pantone skálát, amin pontosan, a hivatalos kódokkal együtt is össze tudod rakni a kis harmóniádat. Tónusokkal, telítettséggel és felületekkel játszhatsz egy színen belül is, az nem számít külön színnek, sőt, ezektől lesz igazán élő, mély a tér. 

Ha vannak növényeid, ne felejtsd ki ezeket, zöldjük mindenképpen beleszól az összhatásba! Ugyanez érvényes már meglévő, szeretett bútorokra, képekre, nagy vázákra, színes álló robotgépre, azokkal számolj! Ha nagyon nem passzolnak, és van rá lehetőség, át is festhetsz bármit az új térnek megfelelve. Ha van Csontváry festményed, azt azért ne fesd át.

Pár példa ennek megfelelően felépített terekre:

Legyél mértékletes a mintás felületekkel

Egy tér, egy mintás felület. Én az ágyneműim se vásárolom össze-vissza, pedig használok ágytakarót, de valahogy vavar, nem szép, eltereli a figyelmet. 

Ha például beválasztottál egy mintás tapétás falat, vagy egy mintás szőnyeget, mintás függönyt, vagy van egy hatalmas, mozgalmas festményed, akkor arra a helyiségre annyi volt a mintásból, legfeljebb egy mintával játszhatsz bent több felületen, mint itt:

A méretek

Mérd le az alapterületet, jelöld az ajtókat, ablakokat, mérd le a bútorokat, háztartási gépeket, -vagy az alapterület adja meg a bútorok méretét, magyarul majd akkora bútort vegyél, ami ott elfér- és egy kockás papíron kezd el tologatni. Vannak digitális lehetőségek, de senkitől se lehet elvárni, hogy ezekbe egy felújítás miatt belebonyolódjon. A jó öreg analóg tologatás is működik, méretarányosan modellezd ki mindennek - a szőnyegnek, nagy kaspóknak is!!!- az alapterületét és gondold át, majd így kérj szakmai segítséget, sokmindenre simán rájössz magadtól is.

Ha hatalmas a tér, akkor nem vagy akkora veszélyben, attól még azt is meg kell tervezni, mert a végén üres lesz, vagy kaotikus és üres egyszerre.

Az ergonómiát és a szabványokat ne felejtsd el, attól még, hogy valami befér, nem biztos, hogy jó helyen is van ott. Ideális minimumok és méretek a gondolkozáshoz:

  • Bútorok közötti távolság, ha ott el akarsz normálisan férni, fiókot kihúzni, pl. konyha, hálóban ágy és fal/szekrény: 120 cm
  • Pultmélység: 60 cm
  • Felső konyhaszekrény mélység: 30-40 cm
  • Pultmagasság: Könyököd és a föld közötti távolság -10/15 cm
Ne tett tönkre hülyeségekkel a szépen kialakított tered

Tartsd magad a tervekhez a későbbiekben is, egy szépen felépített hálót tönkrevág a nem megfelelő színű ágytakaró, vagy az ajándékba kapott teljesen tájidegen váza.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.02.04

Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Még a népesség elenyésző százalékát kitevő, térlátással és erős vizuális képzelőerővel rendelkező személyeknek is szükségük van pontos tervekre, mielőtt kiderül, az a kád, nem az a kád, és a piros csempe iszonyatosan undorítóan néz ki az egész fürdőben.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.