Egyszerű szoknya ügyetleneknek

Egyszerű szoknya ügyetleneknek

Szabás-varrás sorozatot indítunk, nem a hagyományos értelemben. Senkit se lehet így megtanítani varrni, ezért inkább olyan fazonokat és megoldásokat mutatunk, amiket akkor is el tudsz készíteni, ha nem tudsz varrni, mégis szeretnél. Egy varrógép sajnos elkél a műsorhoz. 

Ez a csípőszoknya strandra, nyaralni tökéletes, vagányaknak egy nagyobb, és egyszerű pamutbugyival, sorttal akárhova felvehető. Azért sorttal, mert bár meglepően jól zár a többletanyag miatt, de nem zár, így egy nagyobb szél bizony kivillant mindent. Is.

 
Alapanyag

Harisnyával, cicanadrággal viselve akár téli szoknya is készülhet így, ezért az alapanyag bármi lehet, ami puha, van egy kis esése, de nem elasztikus. A képeken két pamutpuplin van összevarrva és úgy jött ki a mennyiség, maradékokat hasznosítottam, lehet azt is. 

Ami biztos jól nézne ki ehhez a fazonhoz alapanyagnak, az nagyon szélesen (akár 10 cm) keresztben csíkos anyag.

Anyagmennyiség:

  • Dupla széles anyagból (150 cm) a szoknya hossza+5 cm. Ez 170 cm testmagasság és térd alá érő hossz esetében 70 cm. 

Egyéb szükséglet:

  • ha a saját anyagából tervezzük a megkötőt, akkor az anyag teljes szélességéből (150 cm) kell +10 cm, ha más anyagból, akkor is 10 cm kell 150 cm széles anyagból
  • varrógép
  • 150 cm hosszú centi
  • gombostű
  • műszálas varrócérna az alapanyag színének megfelelő árnyalatban (azonos, vagy egy árnyalattal sötétebb a megfelelő)
 
1. Szűkítő

A derekára hátra muszáj tenni két szűkítőt, hogy jobban álljon fenéken. Egy 170 centis, 65 kilós darabra mértem ki a méreteket, az olyan M, a fazon ennél többet megenged, a szűkítő kimérése elbír +/- 10 kilót és centit

Fontos! A szűkítőt nem szögegyenesen varrom végig, hanem az utolsó 5 centit picit kerekítem, így nem csúcsosodik ki a fenéken. Ezt a rajzon is mutatom jobbra. 

A kész szűkítőket egymástól elfele irányba alaposan levasalom. 

 

 

 
2. Szegés

Az anyagot körbevarrom. Szebben esik, igényesebb, ha az alját 4 cm szélesen és duplán hajtjuk fel. Ehhez fogjuk a vasalót, és az alját előbb 1, majd 4 cm szélesen felvasaljuk. Mindig a függőleges szegés van felül, ezért az alját vasaljuk fel, majd a felső élét, végül a két szélét. A széleit és a felső részét elég 1 cm szélesen duplán behajtani, tehát előbb 1 centit elvasalok, majd még egyet és amikor minden szépen le van vasalva, körbevarrom.

3. Megkötő

Lemérem hány centi vagyok ott, ahol a szoknya derekát akarom. Ez egy csípőszoknya, így valahol köldök alatt érdemes mérni, ez a fazon derékvonalban nem működik, majd lesz olyan fazon is később. 

Ez 170 centivel és 65 kilóval 90 cm. 

A szoknya derekán kijelölök mindkét szélétől 25-25 centit (azért ennyit, mert 150-90-5/2 azaz anyagszélesség - alany testének mérete-szűkítők osztva kettővel)

A megkötő anyagát hosszában félbehajtom (a színe belülre kerül!) és 1 cm szélesen végigvarrom a behajtott éleket 20 cm hosszan. A sarkát a varrástól 2 mm távol így lecsípem, ezt a fenti rajzon is mutatom.

Kifordítom, a sarkokat ügyesen kinyomkodom bármi hegyes segítségével, kötőtű ideális, de finoman egy ollóval is meg lehet oldani. Levasalom. Ahol véget ér a varrás, 1 cm szélesen behajtom az anyag szélét, bevasalom, majd félbehajtom és az éleit pontosan egymásra illesztve levasalom. Így kapok egy szép kis megkötőt, amit rá tudok varrni a szoknya derékrészére.

A szoknya felső élére illesztem a megkötőt, úgy mint egy tasakot, a megkötő fogja közre a szoknya derekát, és végig gombostűvel rögzítem, vagy fércelem. Ez így egy teljesen szabálytalan eljárás, ám ez engem pont nem érdekel, egyszerű megcsinálni és működik. 

 

Végigvarrom a megkötőt befelé vasalt éleit így a megkötő szépen közre fogja fogni a szoknya felső élét. A képen a találkozási pont. Alul megkötő, középen szoknya, felül megkötő. A színe és a hátoldala pontosan ugyanúgy néz ki. Fontos, hogy minden előzetesen rögzítve legyen, akkor nem nyúlik, csúszik-mászik és az alsó élt, amit nem látunk, azt is biztosan le tudjuk varrni, a varrás nem ugrik róla le. Itt egy metszeti rajz a megkötő és a szoknya viszonyáról.:

 

Vasalás, kész. 

 

 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.