Ronda ingből pazar ingruha

Ronda ingből pazar ingruha

Sok háztartásban vannak elfekvő, elajándékozásra, kidobásra túl jónak ítélt, mégis porosodó férfi ingek, vagy az üzletben, turiban pont annak az ingnek van tökéletes színe és mintája, amelyik férfiakra van szabva. Ha az ing nem túl nagy, fél óra alatt zseni ruhát lehet varrni belőle, teljesen kezdők is nekiállhatnak. 

Az ing

Ami fontos, hogy ne legyen túl nagy, a válla ne lógjon le, ha a válla könyékig ér, az ingruha nem lesz csinos. 36-40-es férfiingek általában vállban megfelelőek nőknek, a nyakuk se óriási, ezek között érdemes rabolni. A derékkal nem kell törődni, csinálunk neki. 

A kiegészítő alapanyag

Nekem ez a legombolt nyakú esett le, a kék-fehér kombináció adta a kiegészítő anyagot, sima fehér pamutpuplin. Lényegében bármilyen puplin lehet ami illik, vagy korrekt kontrasztot mutat az inggel. 

Mennyiség:

  • A kész ruha hossza deréktól + 7 cm 150 cm széles alapanyagból, esetemben (170 cm testmagasság térd alá érő hossz) 80 cm
  • aki nem bír magával és rendkívül bő szoknyarészt akar, vegye meg kétszer az első pontban meghatározott hosszt
A munkafolyamat
 

Az inget felveszem, bejelölöm hol van a derekam, vagy azt a helyet, ahol volt a derekam lánykoromban. Az alatt a hely alatt 2 centivel, keresztben, szépen merőlegesen az eleje élére levágom az inget.

A gombokat megőrzöm. Ha akarok övbújtatót (szerintem akarok) Akkor ebből a levágott anyagból vágok 2 db 4cm x 2xövszélesség + 4 cm méretű téglalapot.

Az övbújtató hosszabbik széleit 1 cm szélesen bevasalom, félbehajtom, bevasalom, letűzöm, ezek az övbújtatók. Félbehajtom őket és a rövidebbik oldalait egymásra fektetve az ing színére pontosan az oldalvarráshoz gombostűzöm, ez majd így odavarródik amikor odajutunk.

 

Az ing ha nagyon bő, a hátába lehet rakni szűkítőt, szerintem fölösleges, mert ezt a fazont az öv formázza majd. 

A másik alapanyagba elkészítem a hajtásokat. Ezekre a pontokra osztom szét az anyagtöbbletemet egyenlő 4 részre:

  • mindkét eleje közepe
  • háta közepétől 12-12 centire 1-1  
  • oldalvarrások 1-1

A képen látszik hogy néz ki egy hajtás, könnyebb vele dolgozni, ha a helye és mérete kijelölése után 4 cm mélyen merőlegesen bevarrjuk, szétvasaljuk és utána illesztjük össze az ing aljával.

Szerintem mindegy, hogy a hajtás melyik oldala van kifelé vagy befelé, egyéni szociális probléma.

Aki a sokkal több anyag megoldást választotta, ossza el a hajtásokat egyenletesen az anyag szélességében. Hajtást nem rakunk össze-vissza, mert torzítja az alakot.

Az így bekészített kiegészítő anyagot először színre színt fordítva varrjuk le 0,5 cm szélesen, majd  ezt rögzítjük a hátoldalon 1 cm szélesen, francia varrattal, így nem kell eldolgozni a széleket és gusztusos is a végeredmény. 

Az ingek eleje általában duplán behajtott, ezt hajtsuk ki és úgy varrjuk szépen oda az anyagunkat, ne a behajtott anyagokra barmoljuk oda. A kiegészítő anyagot az ing hajtását követően vasaljuk be a szoknya aljáig.

A ruha alját 1, majd 4 cm szélesen felvasaljuk, letűzzük.

Gomblyuk

A ruha elejére szükséges pár gomblyuk, ezeket az alábbiak szerint el lehet készíteni egy háztartási géppel is. A távolságok kövessék az ingen lévő gomblyukak távolságát. 

Kész. Övvel kell viselni, úgy adja szépen magát. Ehhez a kék-fehérhez a barna vintage öv tökéletes, de jó lenne egy konyak, vagy piros övvel is.  

 

 

 

 

 

 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.04.05

Veszettül menő nyakkendők az idei szezonra

2022-ben a csíkos, pláne széles, és egyforma szélesen csíkos, pasztell, és egyszínű nyakkendők vezetik a trendeket, és szerencsére mellettük megférnek a csodás virágosak is. A legszebbeket szemléztük. 

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.