Természetes textilek és felismerésük

Természetes textilek és felismerésük

Bár a ruhák cimkéjén mindig megtaláljátok a pontos alapanyag-összetételt (kötelező feltüntetni), jó, és hasznos szemre megmondani miből van az a tunika, mit várjak tőle, és hogyan szeressem.

Pamut

(cotton, cotone, egyéb nyelveken a linken)

Jellemzők

A gyapotnövény magját beburkoló szálakból készül, minőségét az elemi szál hossza és sodrásszáma határozza meg, minél hosszabb a szál, minél több a sodrásszám, annál jobb minőség van a kezünkben (ez a gyapjú, és a hernyóselyem esetében is így van). 

Felismerés

Lehet közönségesnek, egyszerűnek és könnyen felismerhetőnek gondolni, de nem az. A skála a lágy és csillogó, elnyűhetetlen luxustól egészen a sittes felmosórongyig terjed. Elégetés végére világosszürke hamu marad belőle, égéskor szaga égő papírra emlékeztet. 

Mosás

Toleráns alapanyag, vízben mosható és mosószerre sem kényes. Finom és értékes pamutingeket azért nem ajánlatos kézmelegnél nagyobb hőmérsékleten mosni és a keményített gallérok nem viselik el a szárítógépet. A gyenge minőségű pamutáru vízben mosva összemehet, torzulhat.

 
Viszkóz

(viscose, viscosa, egyéb nyelveken a linken)

Jellemzők

Sokan gondolják szintetikusnak, holott csak az eljárás szintetikus, az alapanyag természetes, cellulóz. Rendkívül jó a nedvszívó képessége, tartós, puha, jól szellőző alapanyag. Első mosásnál összemegy, így alapanyagként feltétlenül be kell avatni. 

Felismerés

Vizesen rendkívül nehézzé válik, hiszen minden vizet igyekszik magában tartani. Hamuja fehér, finom por, égéskor szaga mint a papírnak.

Mosás

Ha a szövet, vagy a szál nem volt beavatva, össze fog menni vízzel érintkezve, a cimkén talált utasítást érdemes követni. Ha mosható az adott termék, akkor is fektetve kell szárítani, mert vizesen szanaszét nyúlik.

 

 

Len (bambuszt is ide vettem némi csúsztatással)

(linen, lino, egyéb nyelveken a linkre kattintva)

(bamboo, bambu, egyéb nyelveken a linkre kattintva)

Jellemzők

A len és a bambuszkeverék létező textil, ezért került ide a bambusz. A bambusz fenntarthatóbb a többi szövetet adó nyersanyagnál, nedvszívó és jól szellőzik. 

A lenszövetek a két szélső értéket képviselik, hamar szétfoszló, csúf rongy, vagy finom fényű, tartós és jól szellőző szövet. Utóbbit fényéről és az árcéduláról lehet felismerni, a képen is ez van. Rendkívül jó szellőzik és annál jobban gyűrődik, ezért laza nyári viseletek alapanyaga.

Felismerés

A legfinomabb len képe sem egységes, felülete ha csak nagyon kis mértékben is, de strukturált. Szélsőségesen, éles törésekkel gyűrődik, hamuja fehér, finom por, égéskor szaga mint a papírnak.

Mosás

Ha a termék nem volt beavatva, az első mosásnál összemegy. Hideg vízben, kézzel mosva tovább marad egyben minden minőségben.

 

 

Hernyóselyem

(silk, seta, egyéb nyelveken a linken)

Jellemzők

Bár a köznyelv elharapja a hernyót, a pontos megnevezése az alapanyag függvényében hernyóselyem, műselyem, ... stb. A hernyóselyem tartós, erős és jól szellőző, gyorsan száradó alapanyag. Hűvös, kellemes viselet, nyáron tökéletes választás. 

Felismerés

Bűzös lánggal, szörcsögve ég, fekete, finom porrá szétmorzsolható göböt hagy maga után. Iskolázott szem a fényét is felismeri, a műszálak élesebben törnek, túlságosan fényesek és túl testetlenül esnek a hernyóselyemhez képest. 

Mosás

Tilos általános mosószerben mosni. Vagy gyapjú/selyemmosószerben, vagy samponban és kézzel mosható. Ha a cimke úgy rendelkezik, vagy tovább szeretnénk gyönyörködni a fényében, akkor tisztítóba kell hordani. 

 

 

Gyapjú

(wool, lana, egyéb nyelveken a linken)

Kedves kis mellékes: Mexikóban a la lana azaz a gyapjú azt jelenti: lóvé.

Jellemzők

Minősége széles skálán mozog, több állatfaj (birka, kecske, nyúl... stb.) lenyírt szőréből készülhet. A gyapjúszálak hullámosak, a gyapjú terjedelmes szerkezete miatt sok levegőt képes megtartani, ezért rendkívül jó hőszigetelő. Jó nedvszívó, cserébe rendkívül lassan szárad.

A moly szereti, így a gyapjúruházatot feltétlenül védeni kell a ruhamolyoktól. 

Felismerés

A képen az egy lópokróc, ezt könnyű felismerni, azonban a gyapjú megjelenése is széles skálán mozog, a szúrós lópokróctól a selymesen lágy, finom fényű szövetekig, amelyek senkit se szúrnak sehol. Ami biztos, hogy mindig bűzös lánggal, szörcsögve ég, fekete, finom porrá szétmorzsolható göböt hagy maga után. 

Mosás

A selyemhez hasonlóan általános mosószerrel tilos mosni, gyapjúmosószerrel, hideg vízben és kézzel szabad, ha egyáltalán szabad, erről a cimkén kell tájékozódni. A gyapjúholmik többsége szakszerű tisztítást igényel, mert a mosás végérvényesen tönkreteszi.

A mosható gyapjúholmikat mosás után fektetve kell szárítani, mert jó nedvszívó képessége miatt nagymértékben elnehezül. 

 

 

Bőr

(leather, pelle, cuoio, egyéb nyelveken a linken)

Jellemzők

Megfelelő ápolás esetén a tiszta bőrből készült termék elnyűhetetlen. Ez nem igaz a bőrdarálékból és vékony rétegekből összeragasztott bőrárura, azok rövid használat után atomjaikra hullanak. Ahogy a műbőr termékek (új nevükön vegán bőr) sem rendelkeznek jobb viseleti tulajdonságokkal, mint bármi, ami műanyagból készült, izzasztóak, morzsálódnak, törnek. 

Rossz hőszigetelő, szélvédelemre, védőruházat készítésére a legalkamasabb, mint ruházati textil. Egy egyszerű, rövid, szűk bőrdzseki pedig ékszerként viselhető, örök és örökíthető ruhadarab. 

Felismerés

A cimkén sajnos az előbb említett darálékokat nem különböztetik meg a bőrből készült termékektől. Nagyjából elmondható, hogy a kézműves és a szélsőségesen drága termékek készülnek tiszta bőrből, a divatipar nagy része darálékból dolgozik, ezek széle általában varrott, éle vastagon kezelt. 

A műbőrtől a hátoldal ellenőrzésével lehet a legkönnyebben megkülönböztetni, a műbőr hátulja szövet. A termék illata nem árulkodó, a műbőröket illatosítják.

 

Mosás

Vegyileg tisztítandó. A velúr bőröket egyáltalán nem érheti víz, foltosodnak, tömörödnek tőle. Ápolást minden bőr igényel, méhviaszos bőrápolóval félévente át kell dörgölni, a használatban lévő cipőket hetente. A velúrt kefével kell tisztítani és azzal lehet formába hozni. 

 

  • 2022.12.02

Megvan a 2023-as év színe. Neked hogy tetszik?

Neked hogy tetszik az év színe? Viva Magenta a neve!

  • 2022.03.20

Itt a harisnyaszezon, mutatjuk, mit vegyél fel!

Bár a harisnyák is rettenetesen drágák lettek, és ezekből esély sincs használt termékek beszerzésére, mégis ez egy költséghatékony módja a tavaszi ruhatár felfrissítésének. Az idei trendek ráadásul szépek és látványosak.

  • 2022.03.17

Vége a maszkozásnak, milyen rúzst tegyek fel?

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek az elmúlt két évben megváltoztak a rúzsfogyasztási szokásai. Hát itt egy maszkmentes tavasz, ébresztő!