Nem minden gyom ellenség a konyhakertben

Nem minden gyom ellenség a konyhakertben

Szeretett kis növényeink táplált és locsolt talaja vonzza a náluk sokkal szívósabb gyomnövényeket, amelyek közül néhánynak nagyon tudok örülni. Nem a tarackbúza az. 

Az volt a nagy terv, hogy a talajtakarást a konyhakerti növények körül más növényekkel fogom megoldani. Nem paráztam túl a kérdést, mert reggel-este locsolok így a talaj kiszáradása nem annyira életszerű, de a gyomok jönnek lelkesen. A takarással kapcsolatban ráadásul felmerül az a probléma, ha nincs korrektül felépítve, imádják a meztelen csigák, ez pedig elég erős ellenérv volt, mert a kertem csigamentes.

Egyelőre gyomlálok és szívós porcsint és tyúkhúrt ültettem a már kellőképpen megerősödött palántáim köré, tegyék dolgukat, óvják meg a talajt a kiszáradástól és amennyiben képesek erre, szorítsanak ki más gyomokat, például a tarackbúzát, ami nagyon lelkesen nőne, folyamatosan csipkedni kell és semmi hasznom belőle a konyhakertben.

Porcsint magról is lehet vetni, de én simán betelepítettem kiásott fiatal példányokat amikor az ágyásban a vetett növények már elég erősek voltak és pontosan látszott hol foglalnak helyet. 

Mindkettő ehető salátanövény, szedni is fogok belőlük. Ha zavarnak, ki lesznek gyomlálva, egyelőre kultúráltan kúsznak-másznak és szépen nőnek, mint a gyom.

 

 

 

 

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.

  • 2021.11.12

Most kell trágyázni, mintha nem lenne holnap!

Legkésőbb most érdemes egy szép napos délután megcsinálni, mert bogarak már nincsenek, és még a talaj sincs rommá fagyva.