A kijáró macska károkozásának mérséklése

A kijáró macska károkozásának mérséklése

Mindenki összeszívecskézi a cicaképeket, ezek az állatok azonban az ember trehánysága miatt hatalmas pusztítást végeznek a náluk nem kevésbé cukimuki, védett énekesmadarak, és cukiságban gyengén teljesítő, ám kivétel nélkül védett kétéltű-, és hüllőfajok között. A jóérzésű kijáró macskás azonban tehet a pusztítás ellen.

 

 

A házi macska sikeres emberkövető faj, csak mivel az emberhez csapódást előidéző és évszázadokig számunkra olyan előnyös egérirtó tevékenysége napjainkra kevés macskát érint. A haszonállatból házikedvenccé alakult macskák már nem csak magtárak és istállók környékén élnek, elpusztítva a túlszaporodott rágcsálókat, hanem mindenhol. Az egerektől távol élő példányok pedig arra vadásznak, amit el tudnak kapni. 25 000 Forint természetvédelmi értékű zöld gyík, vagy akár 500 000 Forintot (ötszázezer, azaz félmillió, nem elírás) érő kerti sármány is szerepelhet a zsákmányaik között. Minden kijáró macskás látott már lefejezett madárkasort a teraszon, lehet, hogy ez szerintük aranyos, mert hozza a szisza az ajándékot az anutájának, de ez egy állatszerető ember számára puszta természetkárosítás.

A becslések szerint (2014-es adat) több, mint kétmillió macska él a magyar háztartásokban, és ehhez jönnek a kóbor példányok. Ez az irgalmatlan mennyiség okozza a probléma méretét, a természetellenes egyedsűrűség akár a százszorosa is lehet annak, ami a vadmacskák esetében normális, és a zsákmányállatok képesek eltartani. Első körben azzal kell kezdeni, hogy minden macskát ivartalanítani kell. A kóbor macskát sem etetni kell, hanem ivartalanítani. 

Mit tegyek, ha nem akarom hogy a macskám védett állatokat pusztítson?

A Magyar Madártani Egyesület oldalán az alábbiakat ajánlják a kijárós macskát tartó, jóérzésű emberek számára.:

  • május-július a fiókareptetési szezon, a macska lehetőség szerint ilyenkor egyáltalán ne járjon ki
  • a kijárós macska járjon ki éjjel, amikor az énekesmadarak nem aktívak
  • ha mégis kijár mindig, kapjon reggel rengeteget enni, akkor lustább lesz napközben
  • a kijárós macska viseljen csörgős nyakörvet

Aki ugyan nem macskás, de a kertbe rak etetőt/itatót/fürdőt a madaraknak, ezeket ne földre és ne olyan környezetbe helyezze ahol a macska közel tud lopakodni. Jó trükk például a nagy sík belátható terület közepére helyezés, vagy a tüskés ágakkal körbeépítés és a nagyon sűrű bokor közelébe helyezett etető, amelybe a madarak be tudnak röppenni veszély esetén, a macska azonban nem tudja követni őket. 

Fontos ismétlés!

Magyarországon minden, azaz minden hüllő és kétéltű védett. Minden. Az összes gyík, kígyó, béka, szalamandra, és teknős.

  • 2020.08.03

Pink csoda a mezőről a vázába: sziki cickafark

A sziki cickafark, pláne friss virágai rendkívül szép, élénk pinkben pompáznak, a növény pedig könnyen fellelhető. 

  • 2020.08.02

Fantasztikus gyomok a lakásban: mezei iringó

Országszerte közönséges, mindenhol előfordul, szúróssága miatt a jószág nem eszi meg, ezért legelőkön zavaró növény a mezei iringó, vagy mezei ördögszekér, cserébe vágott virágnak egészen fantasztikus.

  • 2020.07.31

Kutyás lettem, mi legyen a tiszta kocsival?

Aki intenzíven éli a kutyás életet, a jószágot hozza-viszi mindenhova, előbb-utóbb szembesülhet azzal, hogy a kutya egyáltalán nem kompatibilis a tiszta bársonykárpittal, sőt, a legpraktikusabb szövettel sem, és valamit tenni kell, hogy a kutya és a kocsi is megmaradjon. Illetve a nem megfelelő kocsinak lehet, hogy mennie kell.