A sötétség szobanövénye: a mohakert

A sötétség szobanövénye: a mohakert

Bár növény, ám a törődés gyakorisága miatt tamagocsinak is beillik egy mohakert, amely cserébe egy sötét, vagy északi tájolású lakásban is fantasztikus mikrovilággal gazdagítja életünket.

 
A felépítés

Egy nagy méretű, lehetőleg széles szájú (a kicsi nyíláson keresztül nehezebb bepakolni, matatni) üveg, gömbakvárium, befőttesüveg, akvárium, mind alkalmas a helyszín biztosítására. A fedélről muszáj gondoskodni, mert máshogy nem lehet biztosítani az állandó magas páratartalmat, amit a moha nagyon szeret. Ha nagyon jól sikerül a klíma elkészítése, bepárásodik és pucolni kell az üveget, ez egy ilyen sport.

 

 

Alul kétujjnyi apró kavics, arra egy réteg kiszáradt moha, ami megakadályozza a föld lemosódását, majd kétujjnyi virágföld és lehet is építkezni. A kertbe tisztára lemosott köveket, ágakat lehet elhelyezni ízlés és tehetség szerint, a műanyag őzike és kerti törpesor szerintem túlzás, de a mohakertjének falai között mindenki azt csinál, amit akar. 

Mohát erdők talaján, vagy kertek árnyas részén lehet találni és kíméletesen némi földdel együtt felszedni és egy dobozban hazaszállítani. Magyarországon 77 mohafaj védett, ezeket tilos piszkálni, itt található róluk egy részletes lista. Ezek megtanulásánál egyszerűbb néhány nem védett és gyakori fajt megismerni és azokat gyűjteni, ilyenek például a ciprusmohák. Mivel gyakoriak, könnyebb is megtalálni őket.

Az előbbieken túl érdemes beszerezni egy tiszta szórófejes flakont, mert azzal lehet a legjobban locsolni a kicsikét és akkor növöget, mint ez itt.:

 

 

Mit akar a mohakert?
  • párát (naponta egy spriccentés víz elég neki, legyen a terep mindig nedves)
  • hűvős klímát
  • kevés fényt, de azt a keveset mindenképpen, olyan helyet kell neki választani ahol napi 1-2 órát kap egy kis fényt, vagy néha oda kell tenni az árnyékból
  • 2020.08.03

Pink csoda a mezőről a vázába: sziki cickafark

A sziki cickafark, pláne friss virágai rendkívül szép, élénk pinkben pompáznak, a növény pedig könnyen fellelhető. 

  • 2020.07.31

Kutyás lettem, mi legyen a tiszta kocsival?

Aki intenzíven éli a kutyás életet, a jószágot hozza-viszi mindenhova, előbb-utóbb szembesülhet azzal, hogy a kutya egyáltalán nem kompatibilis a tiszta bársonykárpittal, sőt, a legpraktikusabb szövettel sem, és valamit tenni kell, hogy a kutya és a kocsi is megmaradjon. Illetve a nem megfelelő kocsinak lehet, hogy mennie kell. 

  • 2020.07.28

Szívós és szép szobanövények: aloe vera

Akinek tetszenek a modernebb fazonú növények, egy aloe verával -magyarul orvosi aloé- nem sok gondja lesz, sőt, a legnagyobb baj az, hogy csak nő, és nő, és szét kell ültetni a szaporulatot. Mivel az száraz területről (Arab félszigetről származik, sivatagos, félsivatagos területeken világszerte elterjedt) származik, nem nehéz kitalálni mit szeret és mit nem. Szerencsére ezek a sivatagi tündérek pont azt szeretik, amit a gondatlan panelkertészek.