Hogyan vezetünk állatszállító közelében?

Hogyan vezetünk állatszállító közelében?

A KRESZ-t betartva. Téma lehetne lezárva, sajnos mégis úgy tűnik, a szabályosan közlekedő lószállító, lovaskocsi, kényszerből az utat keresztező lovas katona látványa és sebessége kiborítja azokat az állatokat, amik szabálytalan sebességgel kívánnak közlekedni. Mivel utánfutót autópályán legfeljebb 80-nal, országúton pedig 70-nel megengedett húzni, ennél többet golyóálló tigrislovakat szállító sofőrtől se várjunk.

Ne dudálj!

Értem, hogy örülsz, ott egy paci, irtó cuki, csak az a paci egy nyomorult menekülő állat, úgy van bekötve, hogyha megijed, fut világnak. Már ha tud, a szállítóban meg nem tud, az meg senkinek se kell, hogy ott verje a jó esetben is féltonnás, még jobb esetben több tízmilliós testét. A lovasokról nem is beszélve, betonra esni rossz.

Ne tapadj!

Egy ráfutásos koccanás jó esetben csak egy bosszantó biztosítási ügy, egy lószállító esetében ez az állat életébe kerülhet, vagy traumatizálódik szerencsétlen, aminek az a következménye hogy akár évekig tartó munka lesz a gazdának újra a futóba felszállásra, abban nyugodt utazásra visszaállítani az állatot. Ennek költségeit, az így közvetlenül okozott kárt akár rád is verheti, egy aktívan versenyző, tehát rendszeresen szállított, sok tízmilliós értékű ló esetében ez nagyon fog fájni.

Ne döbbenj meg!

Az utat és a forgalmat nézd akkor is ha ott van az árokban és az út szélén egy komplett egyszarvú ménes. Rengeteg lovas kép van a neten, azokat biztonságosan lehet nézegetni otthon, egy kávé mellett. A telefont mindenképpen tedd le a kezedből, bár azt vezetés közben felvenni se kéne tudomásom szerint.

Ne kényszerítsd ok nélkül fékezésre!

Értem, hogy imádsz úgy leckéztetni, hogy megelőzöd a tötymörgő (magyarul a sebességhatárokat betartó) Suzukist, és amikor bevágtál elé, fékezel egyet az arcába. Ez egy bekamerázott lószállítás esetén könnyen eszkalálódhat a fékcsíkos gatyáidat is elvivő kártérítésbe. 

Tarts oldaltávolságot!

Úgy általában.

Legyél udvarias, nagyon hálásak lesznek érte

Dűlőutakon, alsóbb rendű útszakaszokon nagyobb a valószínűsége a lovasokkal összefutásnak, mint az M5-ön, és ezeken a helyeken sokszor nincs lehetőség egymás nagyívű elkerülésére, hanem muszáj egymás mellett közvetlenül elhaladni. A motoros kézjelek általában megvannak a tereplovasoknak, ezeket kérlek értelmezd és tartsd, ha arra kér, hogy állj meg, állj már meg hát, akár a motort is leállíthatod, bár egy olyan ló, amivel kimerészkedtek a vakvilágba, a járó motor feladatot általában megugorja. Ha mégis leállítottad a motort, az újraindítással várj, amíg elhaladtak a lovak 20-30 méterre, mögéjük durrantani egy crossmotorral nem jelent sok jót az álmoskönyv szerint. 

A mögötte lévő autó lehet, hogy a ló gazdája

Előfordul, hogy egy másik kocsival védik hátulról a lószállítót. Inkább ezt választja, mint a mások okozta ráfutásos balesetet. Nem azért nem előzi meg, mert téged, csakis téged, te csoda, te, téged, akar bosszantani, hanem mert nem akarja. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy tudsz rá akkora nyomást helyezni, hogy megelőzze a saját lovát, amit simán lehet hogy éppen az állatkórházba szállítanak és a gebe -a fent említett több tízmilliós- haldoklik, a belerakott pénzzel együtt. 

  • 2022.03.11

A világ egyik legértékesebb lova kijutott Ukrajnából

Mindent elárasztanak a gazdáik ölében Ukrajnát elhagyó kutyák és cicák, miközben egy élő legendáért és rendkívüli tenyészértékű lóért eddig izgult a lovasvilág. A The Horse Magazine értesülései szerint az ukrán tulajdonban lévő Cornet Obolensky egy utódjával együtt tegnap lépték át a lengyel határt.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.