Általános alapszabály
Kertészetekben érdemes megvásárolni ezeket a növényeket -ott is olcsók-, mert az élelmiszeráruházakban kapható pici cserepes példányok gyökere sokszor sérült, nem tapadnak meg.
![](/data/articles/5/56/article-5603/otthonkakakukk1_fit_800x10000.jpg?key=1916a7f63ce87afc19034b96bdccedfd)
Kakukkfű
Mit bír?
- évelő, szívós és szép, itt már írtunk róla, mert elpusztíthatatlan szobanövénynek is alkalmas
- napsütést kedveli
- szárazságtűrő
Mit fűszerez?
- húsleves
- sertéshús
- zöldségek
- gyógynövény
- jól szárítható, íze megmarad
Kinek való?
- húsleveseseknek
- sertéshúst szeretőknek
- vegáknak, vegánoknak
![](/data/articles/5/56/article-5603/otthonkarozmaring_fit_800x10000.jpg?key=b0f721f8726717084bca3656a38d1f63)
Rozmaring
Mit bír?
- a kakukkfűhöz hasonlóan szívós növény, a meleget és napfényt igényli, ezért balkon, napos ablak kell neki
Mit fűszerez?
- burgonya, sütőtök, gesztenye
- sajtok: elsősorban birka, kék sajtok, ezekkel készült ételek, piték, kenyérlángosok
- birka-, és bárányhús
- marhahús
- fokhagymával parádés
- gyógynövény
- jól szárítható, íze megmarad
Kinek való?
- vegák, vegánok
- erőteljes ízeket kedvelők
- rendszeresen steaket, marhát sütők
![](/data/articles/5/56/article-5603/otthonkamenta_fit_800x10000.jpg?key=43f598e41e18edfc6dc3bd5027f75fbb)
Menta
Mit bír?
- napos és árnyékos helyet is tolerál
- a szárazságot nem bírja, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a földjét, és ha száraz, locsolni
Minek van?
- üdítők, koktélok
- bárányhús
- zöldborsó fűszere
- gyógynövény
- jól szárítható, íze megmarad, bár a szárítmány inkább teába való, mint bármi másba
Kinek való?
- limonádét készítőknek, elég egy körömnyi hogy friss ízét érezzük
- koktélozóknak
- bárányimádóknak
- vegáknak, vegánoknak
![](/data/articles/5/56/article-5603/otthonkabazsalikom_fit_800x10000.jpg?key=f2d3ea66fe29dc6e7315fea0f4caad9c)
Bazsalikom
Mit bír?
- rendszeres locsolást igényel
- napfényt igényli
- rendszeresen vissza kell csípni a végeket (magyarul használni belőle)
Minek van?
- a paradicsom és érett, vagy friss sajtok fantasztikus fűszere
- pestónak
- szárítva és hőkezelve aromáját és értelmét veszti
Kinek való?
- olasz konyha szerelmeseinek és művelőinek
- sok hidegtálat, paradicsomot és sajtot fogyasztóknak