Egy magyar panel fűszerkertje

Egy magyar panel fűszerkertje

Aki rendszeresen főz, hamar szembesül a hazai élelmiszer-üzletek katasztrofális zöldfűszer-kínálatával. Haldokló petrezselyem, megbarnult kapor, egy szál cserepes rozmaring. Egyes fajok szárított formában is értelmezhetőek, de azok is jobbak frissen. Más fajokat pedig a többség úgyse használ, ezért nem sok értelme van megvásárolni. Az alábbiakkal viszont érdemes megpróbálkozni a teraszon/balkonon/ablakban.

Általános alapszabály

Kertészetekben érdemes megvásárolni ezeket a növényeket -ott is olcsók-, mert az élelmiszeráruházakban kapható pici cserepes példányok gyökere sokszor sérült, nem tapadnak meg.  

 
Kakukkfű

Mit bír?

  • évelő, szívós és szép, itt már írtunk róla, mert elpusztíthatatlan szobanövénynek is alkalmas
  • napsütést kedveli
  • szárazságtűrő

Mit fűszerez?

  • húsleves
  • sertéshús
  • zöldségek
  • gyógynövény
  • jól szárítható, íze megmarad

Kinek való?

 
Rozmaring 

Mit bír?

  • a kakukkfűhöz hasonlóan szívós növény, a meleget és napfényt igényli, ezért balkon, napos ablak kell neki

Mit fűszerez?

  • burgonya, sütőtök, gesztenye
  • sajtok: elsősorban birka, kék sajtok, ezekkel készült ételek, piték, kenyérlángosok
  • birka-, és bárányhús
  • marhahús
  • fokhagymával parádés
  • gyógynövény
  • jól szárítható, íze megmarad

Kinek való?

  • vegák, vegánok
  • erőteljes ízeket kedvelők
  • rendszeresen steaket, marhát sütők
 
Menta

Mit bír?

  • napos és árnyékos helyet is tolerál
  • a szárazságot nem bírja, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a földjét, és ha száraz, locsolni

Minek van?

  • üdítők, koktélok
  • bárányhús
  • zöldborsó fűszere
  • gyógynövény 
  • jól szárítható, íze megmarad, bár a szárítmány inkább teába való, mint bármi másba

Kinek való?

  • limonádét készítőknek, elég egy körömnyi hogy friss ízét érezzük
  • koktélozóknak
  • bárányimádóknak
  • vegáknak, vegánoknak
 
Bazsalikom

Mit bír?

  • rendszeres locsolást igényel
  • napfényt igényli
  • rendszeresen vissza kell csípni a végeket (magyarul használni belőle)

Minek van?

  • a paradicsom és érett, vagy friss sajtok fantasztikus fűszere
  • pestónak
  • szárítva és hőkezelve aromáját és értelmét veszti

Kinek való?

  • olasz konyha szerelmeseinek és művelőinek
  • sok hidegtálat, paradicsomot és sajtot fogyasztóknak
  • 2020.10.09

Dizájner gyom a lakásban: nádat a vázába!

Virágzik a nád, színesnek nem színes, cserébe dekoratív, méretes, és könnyen, ingyen beszerezhető lakásdísz.

  • 2020.09.30

Hogyan ne vigyünk haza kullancsot?

A szárazságra érzékeny kullancs a nedves meleget kedveli, bár aki jár természetbe - és a Margitsziget, Rákosmente és Városliget is természet!- egész évben figyeljen oda, melyik dombra guggol le. Leginkább ne guggoljon le sehova, hanem haladjon előre határozottan, mert az őszi szezon kellős közepén vagyunk.

  • 2020.09.30

Csicsókát a vázába!

Úton-útfélen magasodik kivadulva a csicsóka, hát kipróbáltam mit bír vágott virágként, otthon, vázában. Sokat.