Kutyások, mutatjuk hogyan működik a ló!

Kutyások, mutatjuk hogyan működik a ló!

A héten egy felelőtlen kutyatulajdonos póráz nélkül sétáltatott kutyái megtámadtak lovasokat, az egyik lovat a kutyák a Balatoni útra üldözték, ahol egy autó elütötte. A ló elpusztult, a lovas megsérült. Az ilyen esetek megelőzésére felvázoljuk, hogy neked se éri meg lóra, lovasra kutyát engedni.

Először is: Miért van szabadon a kutya?

Mivel valószínűleg nem a magánterületeden, vagy a kutyafuttatóban találkoztok a lovasokkal, eleve felmerül a kérdés, miért van szabadon a kutya, ami ritka kivételtől eltekintve szabálytalan, így minden fórumon hátrányban leszel, ha a helyzet rosszul végződik.

A ló működése

Az Equus caballus, az emlősök (Mammalia) osztályának páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül a lófélék (Equidae) családjába tartozó állatfaj. 

A ló vegán, friss (legelő) és szárított fűféléket (széna), egyes gabonákat (árpa, zab), répát és almát eszik, ménesben él, szociális élete, kommunikációja fejlett és kifinomult. Érzékei, önvédelmi rendszere rendkívül fejlett, ha megtámadják első körben akár hatvan kilométeres sebességgel távozik, de ha sarokba szorítják, harap és rúg. Van olyan ló, amelyik kapásból támad. Sok ló mind a négy lábára patkolva van, célzott rúgása nyomán nem marad élet, egy hatszázkilós atléta odacsap vasalt ököllel, hát, az nem finom, én biztosan nem engedném oda a szeretett kutyáim egy idegen lóhoz.

A fentiek mellett vannak képzett, lovasukban végtelenségig megbízó lovak, ott a lovas a veszélyes. Nagyon. 

A ló szemszögéből ez itt mind lehet támadás. Mivel ismerek embereket is, akik pontosan így gondolkodnak a kutyákról, ezt annyira nem nehéz elfogadni, pedig egy ember igazán érthetné, hogy Fifi csak puszit akar adni:

  • jön a kutya felém
  • szalad a kutya felém
  • csóválva, boldogan szalad a kutya felém
  • hajt a kutya (az ilyen kutyákat szokták felrúgni)
  • ugatva szalad a kutya felém
  • lopakodik felém a kutya
  • vicsorogva támad rám a kutya
  • több kutya jön felém
  • kutyák keringenek körülöttem
  • lábam felé kapkod a kutya
  • a farkamba csimpaszkodik a kutya
  • kutya

A ló pedig nem fog csendben állni, amikor azt gondolja, hogy mindjárt megölik, ez szerintem annyira nem furcsa, mi se tennénk másként, hanem mint fent is említettem, elszalad, vagy ha nem tud elszaladni, támad. 

Mi baj lehet?

Csak baj lehet.

Sok ló érzéketlenítve van a kutyákra, ismeri a kutyákat, érdeklődéssel fordul feléjük, tolerálja az ugatást, ugrálást, érintést. Ezek a lovak a ritkábbak, mert számos ló retteg a kutyáktól, sok esetben ez így is marad, hiába igyekszik a gazdája megoldani ezt a problémát. Mivel a ragadozótól, támadástól menekülő viselkedés a természetes egy ló esetében, ezt igazán nem lehet hibának felróni, ezek lovak, nem tigrisek.

A képen a saját lovam, teljes egyetértésben a saját kutyámmal, mindketten profin állják a másik fajt, mert megtanulták, hogy mi az és hogyan kell vele viselkedni. Ez egy ló esetében nem alapvetés, nem természetes, hanem tanult, tanított viselkedés hogy állja a kutyát. Ahogy az is tanult viselkedés, hogy állja a támadást, ilyenkor már nagyon magas szintű képzettségről van szó, kb. a harci lovak, torreádorok lovai, komoly munkalovak tudják ezt előadni. 

Egy esetben úszod meg ha szabadon odaengeded a kutyád idegen lovashoz: A kutyád kistestű, csak érdeklődik, nem támadólag közelít, testtartása laza, nem ugat, nem kapkod, nem hajt, nem rohan és a ló nem fél a kutyáktól, a lovas nem lövi le a szabadon kóborló kutyát és a ló se rúgja fel a kutyát, legfeljebb elzavarják anyjába.

Ez nagyjából olyan helyzet, mint amikor úgy váltasz sávot, hogy nem indexelsz, telefonozol és a tükörbe se nézel bele, de éppen Ken Blocknak mennél neki és ő pont képes kivédeni a balesetet, amit a te felelőtlenséged okozna. A lovas, a ló, és a kutyád egyszerre annyira jók, hogy kivédik a te hibád. Gratulálok.

Az összes többi lehetőség nagy baj és te simán börtönben végzed

A kutyád kistestű, csak érdeklődik, nem támadólag közelít, testtartása laza, nem ugat, nem kapkod, nem hajt, nem rohan, de a ló fél a kutyáktól.

és

A kutyád fenyegetőn lép fel, konkrétan támad, hajt, rohan, ugatva rohan, több kutya teszi ezt egyszerre. Ezt egy ló, vagy lovasa se fogja tolerálni, mindegy hogy fél, vagy sem a kutyáktól.

Innentől a lóra és a lovasra bízod a megoldást, aminek számos végkimenetele lehet:

  • elfutnak
  • elfutnak, később sötét alakokkal megkerestet, mert rossz lovassal kezdtél és pofán vágnak
  • a lovas lelövi a kutyád
  • a ló felrúgja a kutyád
  • a ló elfut, a lovas leesik, megússzák karcolásokkal, majd beperel és rámegy a gatyád mert rossz lovassal kezdtél
  • a ló elfut, tömegszerencsétlenséget okoz a tíz kilométerre lévő főúton, a ló elpusztul, anyagi kár 20 millió felett, a lovas az esés következtében tolószékbe kerül, börtönbe kerülsz, de ha nem kerülsz börtönbe, egy ilyen eset úgyis tönkreteszi a te életed is
  • a ló elfut, tömegszerencsétlenséget okoz a tíz kilométerre lévő főúton, anyagi kár 20 millió felett, a ló elpusztul, a lovas az esés következtében meghal, így már tuti börtönbe kerülsz és tönkremegy az életed
  • a ló elfut, elüti egy autó, elpusztul, a lovas leesik, megússza könnyű sérülésekkel, ez történt most

és még annyi lehetőség van, egy se túl vonzó

A kutyákat lehet szoktatni lóhoz és minden kutyát behívhatóvá lehet képezni. Ha nem működik a kapcsolat a kutyával, pórázban, szájkosárral kell sétáltatni és akkor aznap este is nyugodt lélekkel lehet otthon szürcsölni a zabot és a zabtejet. 

Mit csinálj ha lovasok jönnek?

Fogd meg a kutyát mielőtt odamegy, a lovasok pedig elmennek, megköszönik, mindenki boldog.

 

  • 2022.03.11

A világ egyik legértékesebb lova kijutott Ukrajnából

Mindent elárasztanak a gazdáik ölében Ukrajnát elhagyó kutyák és cicák, miközben egy élő legendáért és rendkívüli tenyészértékű lóért eddig izgult a lovasvilág. A The Horse Magazine értesülései szerint az ukrán tulajdonban lévő Cornet Obolensky egy utódjával együtt tegnap lépték át a lengyel határt.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.