Megfeketedett a dióburok? Így menthető a termés

Megfeketedett a dióburok? Így menthető a termés

A nyolcvanas években behurcolt dióburok-fúrólégy a diófa-tulajdonosok többségének ismerős lehet. Aki nem védekezett időben, megfeketedett és lehullott terméssel szembesül, de időben lépve valamennyi termést meg lehet menteni. 

Fontos lenne a későbbi megelőzés érdekében még a fáról leszedni a feketedő termést, így több esély van a bél megmentésére és a légyszaporulat elpusztítására. A meló gusztustalan, de megéri.

Az összeszedett terméseket vízbe dobom a fekete burokkal együtt, a kukacok ott elpusztulnak. Kefével megtisztítom, kiszárítom, és ha a belet akarom tárolni, ekkor töröm fel a terméseket.

A lényeg, hogy a kukacok időben elpusztuljanak, ne teleljenek át, ilyenkor még elkaphatók.

Védekezés

A talajban áttelelő legyek júliusban rajzanak, ekkor lehet a fára kihelyezett ragadós lapokkal gyéríteni ezeket, vagy több biopermet is hatásos ellenük. 

A jellegzetes formájú légy:

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.03.11

A világ egyik legértékesebb lova kijutott Ukrajnából

Mindent elárasztanak a gazdáik ölében Ukrajnát elhagyó kutyák és cicák, miközben egy élő legendáért és rendkívüli tenyészértékű lóért eddig izgult a lovasvilág. A The Horse Magazine értesülései szerint az ukrán tulajdonban lévő Cornet Obolensky egy utódjával együtt tegnap lépték át a lengyel határt.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.