Megharapott egy kutya, cica, sárkány, mi a teendő?

Megharapott egy kutya, cica, sárkány, mi a teendő?

A legnagyobb szakértelemmel és óvatossággal is előfordul, hogy ott állunk vérző kézzel, vagy lábbal és egy állattal, aminek bottal üthetjük a nyomát. Vagy éppen jól ismerjük az állatot. Mi a teendő? 

Az állat kilététől független teendők

A harapások könnyedén elfertőződhetnek, mert a harapó jószág foga a legkevésbé sem steril. Ezért a szakszerű ellátás rendkívül fontos, ami egy nagyobb seb esetén a baleseti sebészet/ügyelet hatásköre. Ezt akkor is komolyan kell venni, ha a harapó lény egy ember volt.

A baleseti ügyeletet azért sem érdemes kihagyni, mert ha az elmúlt egy évben nem kaptunk más okból, most jól jön egy tetanusz emlékeztető oltás, és a balesetin kezdhetjük felgöngyölíteni a veszettséggel kapcsolatos eljárást. Utóbbihoz ott kapunk egy formanyomtatványt, amit értelemszerűen és olvashatóan kell kitölteni. A kitöltött dokumentumot az ügyelet továbbítja a szakhatóságnak. 

Magyarországon 1954 óta a kötelező oltásrend része a tetanusz védőoltás, azonban a 11 éves korban befejeződő teljes alapimmunizálás után 10 évenként javasolt ismétlő oltást adni. Aki szeret parázni, itt olvashat a tetanuszról bővebben. 

A veszettség

A veszettségről beillesztem ide a kormányhivatal.hu tájékoztató oldalának szövegét egy az egyben. A veszettség nem játék, ilyen esetekben pedig nem parázni kell, hanem ismeretekkel rendelkezni.:

"A veszettség-fertőzés következménye egy olyan, a központi idegrendszert érintő gyulladásos folyamat, amely gyakorlatilag 100%-ban halálos kimenetelű. A veszettséget vírus okozza, mely minden gerinces állatot megbetegíthet. Az emberi fertőzés leggyakrabban a bőrön keresztül a veszett állat harapása révén alakulhat ki. A veszett állat teteme is fertőz, ha az állat váladéka az ember nyálkahártyájára, vagy sérült bőrére kerül. A vírustartalmú váladéknak szabad idegvégződéshez jutásával a vírus az idegsejthez kötődve a központi idegrendszerbe vándorol, ahol gyulladást, az idegsejtek pusztulását, végül légzésbénulást okoz, ami halálhoz vezet. A betegség gyógyíthatatlan. A lappangási idő néhány naptól akár hónapokig is tarthat, ez idő alatt van arra lehetőség, hogy védőoltással védelmet alakítsunk ki.

A Magyarországon emberi felhasználásra törzskönyvezett vakcinakészítmények hatásosak és biztonságosak, elölt vírust tartalmaznak.

Amennyiben a sérülést okozó állat ismeretlen vagy nem megfigyelhető 14 napig, a veszettség oltás beadása indokolt.

Az oltást a háziorvos adja be, az oltóanyagot az állam biztosítja. A jelenleg érvényben lévő oltási séma alapján: a sérült első alkalommal két adagot, majd 7. és 21. napon egy-egy adag oltást kap. Az oltási séma változhat, ha a páciens több helyen mélyreható sérülést szenvedett, vagy ha a sérülés és az oltási sorozat megkezdése között két hét, vagy annál több idő telt el. A veszettség elleni oltást követően oltási reakció léphet fel (helyi bőrpír, fájdalom, láz, fejfájás), nagyon ritka esetben allergia alakulhat ki. A veszettség elleni oltásnak ellenjavallata nincsen, várandósok, szoptatós nők, kisgyermekek, idősek és komoly alapbetegségben szenvedők is megkaphatják.

Állatoltások: A kutyák veszettség elleni kötelező védőoltása alapvetően az ember egészségvédelmét szolgálja. A Magyarországon forgalomban lévő törzskönyvezett vakcinák elölt vírust tartalmaznak. A kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, melynek költségeit az állat tulajdonosa viseli. A vakcinát három hónapos életkor után 30 napon belül, majd 6 hónapon belül, ezt követően évente kell beadatni. Az oltási könyvet közterületen a gazdának magánál kell tartania, a kutya továbbadása esetén az iratot is köteles vele adni. Ugyan jogszabály nem írja elő a macskák kötelező veszettség elleni védőoltását, mindenképpen tanácsos azok beoltatása is, különös tekintettel a „kinti” macskák félig vad életmódjából adódó kockázatokra." 

A lényeg, ha megvan a baj:

Amennyiben megharaptak, feltétlenül nyomás a balesetire. 

Megelőzés, még egyszer, pontokban: 
  • Minden idegen, élő és halott állattal kerülni kell az érintkezést.
  • Magyarországon a kutyák számára kötelező veszettség elleni védőoltás, ezt a kutyatulajdonosok tartsák be.
  • A felelős macskatulajdonos a kijáró macskát oltassa be veszettség ellen.
  • Veszettség elleni védőoltás elérhető embereknek is, aki foglalkozásból adódóan harapásnak kitett, vagy parázik, vagy fertőzőtt területre utazik, előre beoltathatja magát, a TB ezt sajnos nem támogatja, de nem egetverő az ára. 
  • 2022.03.11

A világ egyik legértékesebb lova kijutott Ukrajnából

Mindent elárasztanak a gazdáik ölében Ukrajnát elhagyó kutyák és cicák, miközben egy élő legendáért és rendkívüli tenyészértékű lóért eddig izgult a lovasvilág. A The Horse Magazine értesülései szerint az ukrán tulajdonban lévő Cornet Obolensky egy utódjával együtt tegnap lépték át a lengyel határt.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.