Az ökobiólét teteje: nyomtass diólevéllel!

Az ökobiólét teteje: nyomtass diólevéllel!

Új sorozatunkban rámentem az eco printingre, ökonyomtatás, vagy mindegy mi lenne magyarul, fogom a növényt a réten és textilt festek vele, aztán meglátjuk menő, vagy ciki lesz. A diólevél egész menő, már aki szereti a drappot és a szürkét.

Fontos: A textil világos és pamut, len, vagy viszkóz legyen. Elvileg hernyóselyem és gyapjú is működik, de azokat komplikáltabb vegyészkedés festeni, ebben a sorozatban nem bonyolódunk ilyesmibe. 

A textilt egy fóliára fektetem, a dióleveleket ráhelyezem.

Lefóliázom, egy hengerre tekerem szorosan, átkötöm. A henger férjen bele a kifőzős fazékba, egy befőttesüveg megteszi. A textil nyugodtan lehet hajtogatni is feltekerés előtt, ha a szélessége több, mint a henger. Így néz ki hőkezelés előtt:

 

Ha lenne sütőm, a textilt a tepsibe raknám, rá a leveleket, leszorítanám egy másik tepsivel, és így önteném fel az oldattal, és főzném, így biztosan pontosabb eredményt lehet elérni. Most nincs sütőm.

Fazékkal dolgozva annyi vízbe merítem, ami ellepi, és ebben a vízben 1 evőkanál/1 liter arányban vasgálicot (gazdaboltban kapható filléres játék) keverek, elvileg segít a festési folyamatban. Az oldatban nem nyúlkálok szabad kézzel. A textilt egy órát gyöngyözve főzöm az oldatban, hagyom benne kihűlni, kimosom, szárítom. 

A dió levele lábosban készítve erre képes:

 

Érdemes több textilt festeni, mint amire szükség van, mert viszonylag esetleges a technika. Színben a képen látható árnyalatokra lehet számítani. 

Első rész a zöld dió volt, fest, mint állat.

  • 2022.02.27

Mit jelent az orosz-ukrán háború a hazai turizmusnak?

A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • 2022.02.04

Miért készíts látványtervet, mielőtt megveszed a bútorokat?

Még a népesség elenyésző százalékát kitevő, térlátással és erős vizuális képzelőerővel rendelkező személyeknek is szükségük van pontos tervekre, mielőtt kiderül, az a kád, nem az a kád, és a piros csempe iszonyatosan undorítóan néz ki az egész fürdőben.

  • 2022.01.27

Szemét és aljnövényzet égett Szolnokon

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral és kéziszerszámokkal, mindössze három perc alatt oltották el a tüzet, mely nem veszélyeztetett semmit és nem okozott anyagi kárt.