Cementlap házi öntése: első kísérlet

Cementlap házi öntése: első kísérlet

Sokkal olcsóbb házilag elkészíteni a cementlapokat, mint megvenni, ezért nekiálltunk kidolgozni a módszert.

A cementlapok ára négyzetméterenként 20 000 Forintnál kezdődik, a cementlap hatású egyéb burkolatok pedig hiába olcsóbbak, minőségük, tartósságuk sokkal gyengébb, felületük se olyan, nincs meg bennük az a masszív, élő anyag érzés. Egyszínű lapokat bőven pár ezer forint alapanyagköltség alatt mindenki tud magának önteni, mi most próbáljuk tökéletesíteni a folyamatot egy majdani burkolat érdekében. A szinezék mennyisége/árnyalata opcionális, sőt, el is hagyható, ha valakinek tetszik a szürke. 

Alapanyagok:

  • öntőforma (érdemes többet venni, 3 db hatékony és kényelmes a massza szempontjából is)
  • cement (világos árnyalatra szinezésre fehér cement, akkor pigmentet spórolunk)
  • kétszer szitált sóder
  • homok
  • víz
  • opcionális: ásványi pigment

A recept esetünkben így alakult, a víz mennyisége annyi, hogy a keverék jó májkrémnél picit sűrűbb legyen. A mértékegység egy lap térfogata. Ezt úgy kaptuk, hogy a formát feltöltöttük annyi homokkal hogy megkapjuk a szükséges lapvastagságot (2-3 cm bőven megfelel lábbal taposásra is), majd a homokmennyiséggel megegyező térfogatú edényt kerestünk és az lett az 1, ezzel mértük ki az alapanyagokat és ezzel adagoltuk a formába a kész keveréket.

A formákat bútorlapra rögzítettük két csavar segítségével, vízszintes felületre helyeztük, ezt szintezővel ellenőriztük.

Az alapanyagokat simára keverjük.

Tanulság 1.:

A formát érdemes szorítóval leszorítani a bútorlapra, akkor a massza leve sem folyik túl és a lapok élei tökéletesek lesznek. Ezt mi kihagytuk első körben, ezért az élek nem hibátlanok.

A keverékből minden formába egy egységet öntöttünk.

Gumikalapáccsal pár percig finoman ütögettük a bútorlapot, így a levegő eltávozott a lapokból, és a massza szétterült.

12 órát száradt

Tanulság 2.:

Elég 5-6 óra száradás a formában. 

A lapokat takargatva szárítjuk, hogy ne repedjenek meg. 

Tökéletesített körrel jelentkezünk hamarosan. 

 

 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és kristályból

Tobozt az erdőből, kristályt a lomipiacrók vagy ezek online piactereiről, madzagot a rövidárusnál lehet hozzá kapni. Fájdalmasan egyszerű és csinos. 

  • 2020.11.30

Karácsonyfadísz tobozból és szalagból

Nagyon egyszerűen elkészíthető, filléres és kedves karácsonyfadísz. 

  • 2020.11.29

Karácsonyi dekor kidobásra ítélt nippből

Fillérekért lehet lomipiacokon -látogathatók!- és azok online felületein szarvasos, őzikés nippeket vásárolni, pár darab ilyen állatka és egy fehér szóróspér segítésgével kész is az asztalon a minőségi karácsonyi hangulat! A hibás, lepattant nippek végképp filléresek és erre a hasznosításra tökéletesen megfelelnek azok is, nem kell egy hibátlan Herendit megpocsíkolni.